Lila
Tant gredelin – en dam i lila
En ganska vanlig trädgårdsfärg tänker jag. Som blomfärg har den rätt många namn dock, ofta beskriven som; lila, violett, blåviolett, rödviolett, syrenlila puuuhhh… ..det är här jag tycker lila börjar bli komplicerat i växtvärlden. Ska berätta lite längre ner.. Sen har vi ju ett kul svenskt ord – gredelin. Ännu roligare när man uttalar – gräddelin…
Charlotta, Charlottas trädgård, bjöd in att visa trädgårdsfärger och just nu – lila.
Så här säger Forskning & Framsteg i korthet ”Violett, violblå, finns belagt redan från 1500-talet, och gredelin, av franskans gris de lin ”lingrå”, från 1600-talet. Lila tycks ha dykt upp i svenskan omkring år 1800″. Tack för det!
Kuriosa om lila… Vid en närmare titt i ett sk färghjul så ligger inte lila mellan blått och rött som jag tänker. Det ligger som en liiten sektor mellan blått och magenta och i exakt 270 grader, tänk väster, runt hjulet. Och i färghjulet är alla färger lika mättade. Ingen hänsyn till om färgen ligger med vit-, grå- eller svart bas.
Mer kuriosa från Interfloras färgskola…
”Färgskola – violett
”Jag önskar dig all lycka och välgång i livet”.
Har du svårt att få fram de vackra orden här ovan så ge bort en bukett lila blommor. På blomsterspråket betyder nämligen lila just det. Färgen är, med sina många nyanser, vanligt förekommande i blomsterhandeln, och används ofta i stället för blått.
Ordet lila kommer från franska lilas, varifrån även det engelska ordet för syren – lilac – härstammar. Ordet violett är en försvenskning av franska violet, viol. En tvättäkta blomsterfärg, med andra ord!
Sinnenas färg
Traditionellt symboliserar violett andlighet och mysticism, men det är stor skillnad mellan de olika nyanserna. Medan syren står för glädje, romantik och ungdom, förmedlar plommon en känsla av gammalmodighet. Ett rum i violett ger en stämning av innerlighet och sägs locka till djupare eftertanke. Inom Svenska kyrkan är lila botens och ångerns färg. Den symboliserar förberedelse och syns därför under advent i väntan på julen, och under fastan i väntan på påsken.
Lila är en vuxen färg, på så sätt att den skänker en känsla av lugn, mognad och vishet. Däremot är färgen dominant och tung, och bör enligt vissa färgterapeuter inte användas till överdrift då den kan ha en deprimerande effekt.
Påverkan på kroppen
Lila svalkar oss rent fysiskt, mildrar ”heta” tillstånd som värmeutslag och solbränna, dämpar hunger och balanserar ämnesomsättningen. Inom hinduismen, och även New Age-rörelsen, är kroppens kronchakra violett. Det innebär att färgen stimulerar hjärnan och hårbotten, men även hypofysen och epifysen (tallkottkörteln, som genom tiderna ansetts vara länken mellan själen och kroppen). Dessa två små körtlar kontrollerar reproduktion respektive dygnsrytm.”
Så säger dem, Interflora! Kanske kan va något att tänka på hmm…. Jag, jag vill ha ordning på färgerna och för all del växterna. Så jag har en databas, ungefär lika
oförståeligt spännande som frimärkssamling… ..jag förstår inte tjusningen med frimärkssamling. Så jag förstår om du inte förstår tjusningen med en databas. MEN jag har rätt länge brottats med färgen lila där. Anger alltid blomfärgen för att kunna plocka ut till exempel växter med röda blommor. Men lila är så olika. Men medan jag skrivit har jag bestämt! Lila blir ljust som i syrenlila. Blåviolett och rödviolett får sin egna definition. Problem löst och ny kunskap på köpet.
Mest lik tant Gredelin tycker jag de här är…
Och att säga till någon att jag önskar de lycka och välgång känns inte som något större problem… ..men lila kommer finnas i buketter ändå. Bara för jag gillar det!
Lovely is your Lila photos.
Greetings, RW & SK
Thank you! /Carina
Tack! Inte bara för dina fina lila bilder och blommor utan för alla dina tankar och kunskap om färgen! Själv är jag nog lila-anarkist – jag accepterar alla nyanser. 😉 😀