Q-R-S-T - En ek som planterats i många exemplar i Göteborg öppnade mina ögon för släktet Quercus, ek. De fantastiska höstfärgerna som många ekar får  är underbara. Och det finns ekar som håller en liten storlek eller växer mer pelarformat. Att sen bladen när de gjort sitt är återanvändningsbara i mina rhododendronpartier gör det hela ännu bättre.

Långklasigt vinbär är en annan favorit jag odlar. Egentligen väldigt ordinär - om man tittar snabbt - men ändå så speciell. Det har lett till att vitblommande rosenrips och en annan fantastisk rips har flyttat in i trädgården.

Salix, dit bland annat sälg hör, är ett släkte som innehåller många fina buskar. Vide som det i headern ovan med sanslösa rosa videungar kan det bli bättre.

Och sen fläder som ju numera finns i ett antal färgvarianter. Det är några träd och buskar jag odlar med vetenskapliga namn på Q-R-S-T.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Quercus - ekar

Ett stort släkte med mycket stor variation både i utseende och utbredning över stora delar av världen. Spridningen gör också att utseendet varierar långt mer i bladform än vi tänker oss eklöv. Det finns omkring 400 arter och till det en hel del roliga variationer och hybrider.

castaneifolia

Kastanjeek, Kaukasus och Iran

Tjocka mörkt gröna, blanka blad som är avlångt utdragna och tandade. Liknar bladen hos äkta kastanj - därav namnet. Höstfärgen är först bronstonad och övergår senare i brunt. Ekollonen är tonade i orange vid basen. Koppen har en diameter på 1.5-2.5 cm, ekollonen är 2.0-3.5 cm långa. Utsidan av koppen beskrivs som mossig och liknar den hos turkisk ek.

Tillhör gruppen rödekar

cerris 'Argenteovariegata'

Turkisk ek, Kaukasus och Iran

Mörkt gröna blad som är kantade i cremevitt hela sommaren. Bildar ett litet träd med en utbredd krona och blir ca 4 x 3 meter på 20 år, ingen svensk uppgift.  Höstfärger i brons och guld. Bladen kontrasterar fint mot den mörkt gråa barken.

4 m

cerris 'Marmor Star'

Turkisk ek, Kaukasus och Iran

Gröna blad som har prickar och fläckar i ljusare grönt och gulgrönt. En variant av turkisk ek vars främsta prydnad är de vackra bladen som är mörkt gröna och läderartade, avlånga och flitigt flikade. Har blivit 10 m på kontinenten.

ilex

Stenek, Europa

Järneksliknande blad. Tveksamt härdig

palustris

Kärrek, NC - NÖ USA, SÖ Kanada

Kärreken är ett elegant träd från östra Nordamerika. Den bildar en tydligt genomgående huvudstam och från den går långa grenar ut horisontellt vid trädets mitt. I kronans topp går grenar snett uppåt och i trädets nedre tredjedel lutar grenarna något nedåt. Bladen är högst raffinerade med en djup och stilig lobering. På hösten färgas de i starka rödvioletta toner som får träden att sticka ut.

'Green Dwarf'

Klotformad kärrek som får vackra höstfärger

> 4 m

'Green Pillar'

Djupt inskurna, gröna och blanka blad som får en purpurröd färg på hösten. Uppåtsträvande grenar ger ett pelarformat växtsätt.

> 12 m

x Pondaim

Q. pontica x  Q. dentata

Bladen är avlånga, 16-23 cm långa och 8-12 cm breda. Istället för det 'vanliga' utseendet med mer eller mindre flikade blad är bladen hela men med en fint tandad kant. Bladen får en vacker cognacsbrun färg och de sitter kvar väldigt länge under vintern.

Den här har blivit en favorit bland ekarna hos mig på grund av sin fantastiska höstfärg och vackra blad.

 

pontica

Armenisk ek - Armenien, Kaukasus

En ek som ofta har ett buskliknande växtsätt och som växer mycket långsamt. Ovala till brett elliptiska mellangröna blad som kan vara upp till 25 cm långa med en skarp spets. Mittnerven och bladskaftet har en vacker gul färg, tydlligt parallella nerver och en tandad kant. Varje bladnerv slutar i en liten utåtriktad tand vid bladkanten. Får gul höstfärg. De kvinnliga blommorna sitter i oansenliga samlingar medan de manliga i mer uppseendeväckande olivgula hänge. Blommar i april - maj. Ekollonen är nästan 5 cm långa och kommer ofta i skottspetsarna i samlingar om 2-5 stycken. Mognar i september - oktober. Artnamnet syftar på ett namn från det antika Grekland på regionen vid de svarta havets södra stränder.

robur 'Boltes Gold

Skogsek - Europa, Sverige

De nya bladen är lysande guldgula som sen   övergår i limegrönt under sommaren. Höstfärgen är röd och orange. En selektion som är mindre utsatt för att brännas i solen än 'Aurea'. Bildar ett mindre träd.

Trivs i ett vindskyddat läge.

ca 15 m

Rhododendron

Ett favoritsläkte hos mig för sina vackra blad och fina färg under vintern.

mina rhododendron

Ribes - vinbärssläktet

Ett släkte med långt fler arter än de vi normalt sett odlar i trädgården. Jag odlar en del av de som primärt ger oss ögonfägnad i trädgården.

longeracemosa

Svansvinbär, SV och C Kina

Mycket långt utdragna, läckra blomstänglar i gulgrönt. Diskret men snyggt

April-Maj

x Gordonianum

Ribes odoratum × sanguineum

Tvåtonade blommor i rödrosa och gult. Mycket vackra blommor.

150 cm?, maj

sanguineum 'White Icicle'

Vit rosenrips, SV Canada - Californien

Rosenrips en populär buske under 70 - 80-tal som jag minns det, åtminstone från England. Ingen favorit! Men så fick jag se en vitblommande... Små söta vinbärsblad

Maj, ca 2 m

Salix - videsläktet

Ett stort släkte med många fina arter, varianter och hybrider för trädgården. De är örtfällande träd och buskar ibland mer örtliknande dvärgbuskar. Barken är gråaktig, slät eller skrovlig. Bladen är strödda och enkla med en helbräddad, naggad eller fint sågtandad kant. Släktet är så kallade tvåbyggare det vill säga han- och honblommor kommer på olika plantor. Blommor är samlade i axlika hängen. Alla blommor har nektarier och pollineras av insekter som lockas av de intensivt gula ståndarknapparna. Släktet är mycket viktigt för pollinatörer eftersom arterna blommar tidigt på våren är nektarn en viktig föda för alla typer av bin.

Arterna korsar sig lätt och det gör variationen stor och unga exemplar kan därför vara svåra att artbestämma med säkerhet.

Etymologi - Salix användes redan av Cato, död 149 f. Kr. Pilar och sälgar är andra namn som ofta används på arter i släktet.

Släktet är stort och förekommer i tempererade områden på norra halvkloet. I Sverige finns ca 20 arter de flesta i norra Sverige.

'Boydii'

Förmodligen en naturhybrid lapponum x reticulata

Låg till liten buske eller uppstammad till litet dvärgträd med upprätt växtsätt. Gulgröna videkissar i samband med bladsprickningen i april. Silvergråa ludna, senare mörkt grågröna, mycket små rundade och rynkade blad, unga skott är silvrigt grå och ludna

ca 80 cm

chaenomeloides 'Mt Aso'

'Mount Aso' är en flerstammig hanplanta med uprätt, brett växtsätt. Grenarna är silkeshåriga som unga. Bladen är avlånga, grågröna med vitluden undersida. Rödrosa, silkiga videungar från senvintern till tidig vår övergår i gråsvart och gult allt eftersom de åldras.

Jan - Mars, 4,5 m

elaeagnos 'Angustifolia'

Lavendelvide, C och S Europa samt mindre Asien

Växer upp till en medelstor buske ca 3 m hög eller om man istället vill stamma upp till ett litet träd. Grenarna är tunna och växtsättet är tätt och buskigt. Bladen är långsmala, linjära och med en gråaktig ovansida och vitaktig undersida. Barken på unga skott är rödbrun. I samband med bladutspringet får den slanka videkissar som lär dofta gott. Fungerar som dragväxt för insekter som bin och fjärilar till exempel. "Award of Garden Merit" (RHS)

Trivs i ett soligt till halvskuggigt läge. Trivs på de flesta jordar som inte är för torra. Kan formbeskäras eller stammas upp. Växer snabbt som ung.

> 3 m, april - maj

magnifica

Praktvide, SV Kina

Bildar en stor buske eller ett litet träd med upprätta, styva grenar. Öppet växtsätt. Videkissar som blir 10-20 cm långa, i samband med bladsprickningen i april - maj.  Attraherar bin, fjärilar, humlor m. Fl.

Bladen är mycket stora mellan 10 och 25 cm långa och 7 till 12 cm breda. Formen är rundat oval och liknar magnoliablad. Bladen är blågröna med framträdande nerver och purpurfärgade kanter och skaft. De nya skotten är skinande purpurrosa. Ett träd som verkligen syns.

> 4 m, april - maj

Sambucus - flädersläktet

 

nigra 'Albovariegata'

Mörkt gröna blad kantade i vitt, en läcker kombination som är ovanlig i Sverige. Det är oftast gulbladiga eller sk 'svartbladiga' som odlas

Juni, > 5 m

nigra 'Black Lace'

En mörkt rödbrunbladig variant som ter sig svart planterad i solsken. Blommorna är rosa och om man gör saft av dem lär den bli rosa. Fast jag dricker inte saft

Juni, > 5 m

racemosa 'Sutherland Gold'

Druvfläder

Dvärgvariant med vackert gula - limegula blad. Bladen är smala, upp till 20 cm långa och består av 5 tandade flikar. Små gula blommor i konformade flockar. Små runda, röda bär som är giftiga

Maj - Juni, > 2 m

Sarcococca hookeriana 'Winter Gem'

Storbrittanien

En relativt ny korsning mellan humilis och hookeriana och det är definitivt en ädelsten för trädgården. Röda knoppar som i sig är en fin kontrast öppnas och visar kritvita blommor. Doften är ljuvlig. Bladen är blanka, mörkt gröna och sitter längs tätt grenade grenar. Man får välja själv om bladen är den underbara doften är dess starkaste sida kombinationen gör att busken är ovärderlig färgklick i en trädgården vintertid.

Lär kunna trivas i ett soligt läge, jag har inte prövat. Trivs i vanlig god trädgårdsjord. Behöver ingen skötsel eller klippning.

> 75 cm, februari - april

Sassafras albidum

USA

Sassafras kan bli upp till 18 m i USA men jag har bara sett små träd. Många, späda grenar och en slät orangebrun bark som på äldre träd blir mättat rödbrun och djupt fårad. Alla delar av trädet är starkt doftande. Trädet är säreget i att det har 3 olika typer av blad. hela ovala, 2-delade och 3-delade någon enstaka också 5-delade. Bladen har släta kanter och blir 7-20 cm långa och 5-10 cm breda.  Små gula blommor med 5 kronblad på våren. Blåsvarta, äggformade frukter 1 cm långa. Får vackra höstfärger

Skimmia - vinterbär

Välkänd växt som ofta säljs som krukad på hösten för att pryda krukor tillsammans med till exempel höstljung. Finns också ofta som snitt i blomsteraffären. Bladen är blankt gröna och avlångt utdragna men bredare än bladen hos Sarcocca. Blomknopparna sitter i avlångt rundade blomsamlingar väl synliga över bladen och ser ut som små kulor i grönvitt eller rött.Men den bästa egenskapen är nog ändå doften när blommorna slår ut.

Fungerar i zon 1 och ett gott läge i zon 2. Trivs i en fuktighetshållande, väldränerad och mullrik jord med lite lägre pH.

x confusa 'Kew Green'

Bildar en liten utbredd och vintergrön buske med aromatiskt doftande brett ovala blad som blir upp till 12 cm långa. Får stora samlingar med små, doftande gröngula blommor på våren. Mitt exemplar doftar och doften påminner om liljekonvalj.

100 cm, april - maj

'Lillerød'

En selektion med grönvita blomklasar i knopp och vita blommor och bär. Lär vara härdigare än en del andra i handeln.

75 cm, april - maj

'Rubinella

Mörkt röda knoppar som när de öppnar sig visar vita blommor och tillsammans blir det en väldigt fin kontrast. Blommar länge och doften är härlig.

75 cm, april - maj

Sorbus - rönnsläktet

 

hedlundii

Hedlundoxel - Ö Nepal - Bhutan

En vacker liten oxel med stora blad som har en silvergrå ovansida och en vit undersida med bronsfärgade nerver. Blommorna är vita och frukterna bruna/gröna. Vacker!

matsumurana

Matsumuranarönn, Japan

Bildar en buske eller litet träd med släta grenar. Vinterknopparna är ungefär 1,3 cm långa och vackert rödvioletta. Bladen har 4 - 6 bladpar som bildar ett avlångt blad. Blomsamlingen är upp till 7,5 cm vid. Frukterna är röda, avlånga och cirka 8 mm långa. 

Maj - Juni

koehneana

Pärlrönn, C Kina

Bildar ett litet flerstammigt träd, ca 4 m högt.  Bladen är små och har rönnform, grenarna är mörkt bruna i färgen och ger en fin kontrast. Vita rönnbär på höstkanten tillsammans med en intensivt mörkröd bladfärg.

Maj - Juni

mitchellii syn. Sorbus thibetica 'John Mitchell'

Tibet

Vackert, storbladigt träd, bladen täckta med ett silverfärgat filtlager som varar hela säsongen. Cremevita blommor och bruna frukter

Maj - Juni,

reducta

Dvärgrönn, S Kina, N Burma

Krypande dvärgbuske med typiska rönnblad sammansatta av upp till 15 tandade blanka mörkt gröna småblad. Bladen blir mörkt purpurfärgade på hösten. Små flockar av vita blommor följs av rosa till vita bär

Maj, 50 cm

scalaris

Bronsrönn, C Kina

Små, ormbunksliknande blad men ändå med rönnbärsstuk i mörkt grönt. Får fantastiska höstfärger i rött-purpur-gult och orange. Flockar av små, vita blommor i maj följs av lysande orangeröda bär. Vackert träd för en liten trädgård

Maj, 4 m?

schneverdinger Rock

Kompakt rönn med vackert bladverk. Nytillväxten ser ut att få en orangeröd-rosa ton

Stachyurus praecox

Pärlsvansbuske, Japan

Bildar en utbredd buske med slanka, ovala blad som blir 8 till 15 cm långa. Hängande blomstänglar som blir ca 8 cm långa med små, 8 mm, klockformade ljust gula blommor. Blommar på var kvist tidigt på våren.

Trivs i fuktighetshållande men väldränerad mullrik och lätt sur jord. Måste ha ett skyddat läge - är mycket tveksamt härdig i Sverige.

> 4 m, februari - april

Stewartia - skenkamelior

pseudocamellia

Japansk skenkamelia, Japan

Ovala till elliptiska och fint tandade mörkt gröna blad. Bladen blir ca 10 cm långa och får mycket vackra gula till orange-röda höstfärger.

Bildar ett träd med rosa till rödbrun-grå bark som flagnar på äldre exemplar.

Blommorna är vita och kommer längs grenarna ensamma eller i par och är ca 6 cm i diameter med cremegula ståndare.

Maj, 4 m?

rostrata Pink Form

Näbbskenkamelia, ÖC och Ö Kina

Ett upprätt till något bredväxande träd eller buske. Bladen är mörkt gröna och ovala. Höstfärgen är ofta lysande röd. Blommar på försommaren med vita blommor som sköljda i rosa upp till 4 cm vida.

> 4 m, juni

serrata

Grå skenkamelia, Japan

Ett elegant, slankt, mindre träd med ljust gråbrun bark som flagnar på äldre träd. Vita, kamelialiknande blommor med gula ståndare. Bladen har vackra rödfärgade bladskaft.

Maj, 4 m?

Styrax - storaxsläktet

japonica 'Evening Light'

Bladverket är blankt purpurfärgat eller mera mörkgrönt om den odlas i skugga. Blommorna lär vara underbara. En nyintroduktion som beskrivs som spektakulär.

Juni,

japonica 'Fragrant Fountain'

Rent vita blommor 2 cm breda, klockformade och hängande i klasar under grenarna. Lätt doftande. Mörkgröna, blanka och smalt avlånga blad som är upp till  8 cm långa. Gul höstfärg. Frukterna är ljust grågröna, rundat plommonformade.

För att få upp höjden på det här lilla, hängande trädet behöver mittstammen bindas upp tills trädet får önskad höjd. Luftigt växtsätt och solfjäderlika slanka grenar som är  något hängande i ändarna. Frukterna är ljust grågröna, rundat plommonformade.

Juni,

japonica 'Pink Chimes'

Mycket vackra, ljust ljust rosa något köttiga blommor med underbar doft.

Juni,

obassia

Storbladig storax, Kina, Japan och Korea

Stor buske eller ett litet träd. Yngre skott har en kastanjebrun, flagnande bark som sen övergår i blygrått. Bladen är ljust till medelgröna, stora och upp till 20 cm långa och brett ovala nästan runda. Ter sig sammetsaktiga på grund av sin fjuniga undersida. Vita, 2,5 cm breda och klockformade, doftande blommor i 15-20 cm långa klasar som kommer i skottändarna. Får en vacker gul höstfärg.

Juni - Juli

Tilia - lind

cordata 'Lico'

Skogslind, Europa (Sverige), Kaukasus, V Sibirien

En dvärgform av skogslind med starkt hängande grenar. Små, mörka och blankt gröna blad. Får en vacker gul höstfärg.

Ovanlig variant som ger ett bonsailiknande intryck. Funnen hos Girard Nursery, Ohio.

platyphyllos

Bohuslind, Europa (Sverige), Turkiet - N Iran

Bohuslinden bildar stora kupolformiga träd med rundad krontopp. Träden ger ett mörkt intryck med sina riktigt mörkt gröna, stora blad. Bladen är ofta lite kupade med nedböjda kanter. Undersidan är finluden utmed alla nerver.

Juni, > 25 m