Min favoritperenn

Min favoritperenn
Page in english>

Och vinnaren är

Min favoritperenn! Vilt slagsmål bryter ut direkt mellan bilderna som dyker upp på näthinnan. Det är hostan, pionen, sippan, narcissen så klart och hundtanden som dyker upp i ringen. Slagsmålet gäller vem som är grönast, fluffigast, doftar mest, sirligast, vackrast längst, mest lättskött… Dem är så upptagna av sitt tjafs att dem glömmer allt omrking sig.  Men från sidan, i vacuumet som uppstår dyker en helt annan vinnare upp. Bilden av däckstolen under gullregnet på grusgården,  gräsen som famnar grusgången och solen som lyser genom sirligheten. Min favoritperenn är… ..gräsen – en stor härligt variationsrik familj.

Känns extra bra att temat dyker upp just nu en regngrå, blåsig januari. Oftast står Miscanthus gräsens vippor som stolta krigare vintern igenom. Väder och vind brukar göra dem en anings silvrigare varje månad som går. En aning vackrare i takt med att annat falnar ner. Men nu är dem ordentligt luggslitna efter 2 stormar på raken. Vipporna ligger ner men vägrar ge upp helt. Den som står rak och stolt fortfarande är elefantgräset. En blandning av sommar- och vinterbilder tagna innan snön kom.

Nu hoppas jag att jag löst namnen också även om det verkar ta en liten stund när jag håller muspekaren över bilden.

Fler tolkningar av ’min favoritperenn’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt härlig helg!  /Carina

 

blommig fredag35 thoughts on “Min favoritperenn”

  • Roligt att höra! Uppskattar dem verkligen som sirliga kompisar till andra växter. Finns plantskolor med bra sortiment. Kolla så dem inte sprider sig för mycket bara 🙂

   Kram, Carina

  • Det är ju det som är kul… Lite olika trädgårdstyper och/eller gilla växter så blir det så. Jag hade föreställningen för längesen att gräs är jobbiga… De ränner iväg helt okontrollerat. Vet inte riktigt vad som gjorde att det förändrades eller att jag upptäckte Miscanthus framför allt 🙂

   Carina

 • Ja, gräs är så fint. Jag är jättedålig på att använda mig av det.
  Men det är så vackert. Blir nog att skriva upp det på ”att köpa till trädgården listan”
  Ha en riktigt trevlig helg!

  • Haha… Det är lika bra att du tar ett stoort papper från början. Listan över trevliga växter du hittar på bloggar blir snabbt väldigt lång 😉

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Marit och tack för att du berättar att du ser namnen 🙂 Det slitet förstår jag fullerväl. Ska kika på vad som blev resultatet.

   Kram, Carina

 • Vilket fint val. Gräsen växer på mig också. Av någon anledning tyckte jag inte att de passade in i min trädgård i början. Nu är de stora favoriter. Hmmm… måste nog göra ett gräsligt inlägg ingen. Det var ett tag sedan…
  Ha en finfin helg! Kram!

  • Gräsliga inlägg = trevliga inlägg 😉 Det har nog varit samma resa här men nu letar jag nya och trevliga som sprider sig… ..lagom lite 🙂

   Tack detsamma! Kram

  • Precis det där rasslandet och vajandet kan jag nästan somna till en fin kväll 🙂

   En fin helg till dig också! Carina

 • Var i valet och kvalet om jag skulle ha med ’Malepartus’ på november i min lista, men så blev det inte i slutändan. Men jag tycker mer och mer om olika gräs, inte minst de lägres förmåga att väva sig in lite lagom bland perennerna.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • Så kan det gå… Finns ju många möjliga favoriter även under höst- och vintersäsong. Årets trädgårdsfotograg, kommer inte ihåg men tror det var i världen, bidrog med en bild av gräs och Echinacea i en kombinationsrabatt hon dessutom skapat själv.

   Kram, Carina

 • Gräs var väl en bra favorit! Det är kanske inte den första perennen jag kommer att tänka på men jag har en hel del olika gräs i trädgården och de gör verkligen sitt till för strukturen. Ha en fin helg.

  kram louise

  • Du har så rätt. Det är många andra som pockar på uppmärksamhet 🙂 Men gräsen vann till slut ändå.

   Kram, Carina

 • Japp! Jag håller med! Gräs är en värdig vinnare. Gräs är vackert, gräs är långt ifrån gräsligt. Vajande gräs, det minns man ju från barndomen långt innan trädgårdstankar ens existerade i hjärnan. Gräs kunde man tugga på. Man kunde dra med fingrarna längs ett grässtrå så att man fick alla ax i handen. Gräs var sommar. Gräs är sommar. Bra val!

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

  • Tack Anita! 🙂 Känner som du att gräs finns minnen av långt innan trädgårdstankarna. Älskade nog gräs redan då för mina buketter innehöll alltid många sorters gräs till blommorna. Smultron på strå – bara det. Hade glömt det där med att gå och repa strån visst gjorde vi det. Och visst var det så att vi sa innan; tupp, höna eller kyckling och sen tittade på vad repet blev.

   Tack det hade jag totalt glömt bort 🙂

   Kram, Carina

  • Tack Katarina! Inspiration behöver vi nog lite till mans just nu 🙂 Det är den stora faran med den här typen av tema.

   Kram, Carina

  • Har för mig att de kan vara lite trixiga att etablera. Jag planterar ofta gräs med sand runt rothalsen för det verkar som vinterfukt här på västkusten är ett problem. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.