Milda färger i frostnupen skönhet

En härlig höst

Tänk inte en endast frostknäpp förrän i slutet av november. Det som stog i krukor som jag brukar ta in före frosten fick jag till slut ställa undan för det skulle torka upp. Tänkte att jamen någon gång måste det ju ändå bli frost… ..eller? Och såklart blev det det. Tror jag berättade om lökfynden och kanske nämnde jag att jag hittade clematis på höstrea. Medan jag väntade på dem, det drog ut på tiden, hann vi få några rejäla frostnätter här också. Näst sista lördagen i november var det vackert frostvitt och solen gav ett blekt kallvarmt ljus. Astrar klär sådär extra fint i sina små iskristaller. Färgerna i växterna som står kvar är så milda och vackra. Jag fascineras av mängden bruna och grå nyanser. Jag tycker om dem, frossar i dem och har dem gärna inne också. Underbar frostnupen skönhet!

 

20151121_0009

Aster lateriflorus ’Horizontalis’

 

När jag kom ut på morron för att ta hand om ’fynden’ så såg jag ett av gräsen, vitvariegerat, klätt i frostkristaller som lyste vackert i motljuset. Nu behövde jag plantera annars hade det blivit en lång runda i skogen.

20151121_0003

20151121_0006
Lilium hansonii, fröställning i vackert förfall. Miscanthus sin. Variegatus, Helleborus argutifolius ’Silver Lace’ och fler gräs

 

 

 

 

20151121_0001

En gigantisk rugge av en hybridjulros, Helleborus x hybridus ’Primrose’

 

20151121_0008

En låg enkel typ av höstaster utan namn, men spridningsglad. Fast så här års är de frostkantade blommorna underbara


Inn20151121_0012an jag åkte till Kina var jag vägen om en plantskola och fick se stora fina exemplar av hängkatsura och hängande silverpäron. Men tvekade lite då och sen har det sett ut som de var borta. Men så den där fredag eftermiddagen när jag hade hämtat bilen stannade jag till. Det fanns en av varje kvar. Plus att par klotlönnar, två olika höjder, som jag velat ha länge. Ett stort fint exemplar av Malus toringo ’Sargentii’, några Magnolior och lite till. Även om priset är otroligt mycket trevligare nu så ska det ju få en plats någonstans också. Men den tänkte jag ut medan jag åkte hem och hämtade kärran. Idag funderar jag på om det finns någon kvar av prydnadsaplarna som fanns flera hängvarianter av. Men… ..kan man ha hur många hängande träd som helst? Det högsta trädet framför kärran är silverpäronet så det kan verkligen bli en rivstart.

Och även om det är sent nu så är de krukade. Jag hade ett område där jag grävt nyss och där grävde jag stora hål som jag satt ner hela klumpen med kruka och allt. Sen har jag lagt över torr torv och ska lägga dit löv och halm för isolering. Det är lite skuggigt så vintersol och frostsprängning ska inte vara något problem. Mellan dem har jag nu satt ner Clematisarna jag köpte. Rören på kärran är den gamla piskställningen från förra huset. Den blev aldrig nersatt efter stora grävningen där -93 så den fick flytta med mig.

Den ska få en ny plats och ny funktion så småningom. I undersidan av överliggaren ska jag sätta krokar och tråd eller en armeringsmatta och vips så har jag fått mig en skärmvägg. En vägg att klä med vad jag vill. Kanske en rosa clematis??

 

20151121_0005

 

 

 

Framåt eftermiddagen kom det där underbara rosa ljuset, hoppas du upplever det. Men fötterna frös och jag skulle bort. Men en härlig dag var det.


20151121_0010

20151121_0011

Ha det gott!


carina

12 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 6 december, 2015 kl 20:01

  Så vackert frostnupet. Jag hann inte fota alls den där kalla morgonen med -10°. William hade inomhuscup med okristligt tidig samling. Tack för trevlig läsning.
  Kram Maria

  • Carina den 7 december, 2015 kl 16:47

   Ja det är på gott och ont det där med idrott och cuper. Kul att se dem utvecklas men också tidskrävande. Roligt att du uppskattade och det kommer säkert fler frostnupna stunder framöver. Fast nu verkar det som vi ska få ännu mera värme och SOL 🙂

   Kram, Carina

 2. Britt den 7 december, 2015 kl 08:33

  Så mycket frost har vi inte sett i år. Astrarna ser nästan ut som edelweiss. Jag fattar inte vad det är många som köper flera träd. Hur får man plats? Det är bara att gratulera. Jag skulle också kunna tänka mig litet olika träd, men nu funderar jag så på var jag ska plantera mina uppdragna mullbärsbuskar. Om dom nu klarar vintern förstås. Annars har det löst sig av sig själv. / Britt

  • Carina den 7 december, 2015 kl 16:49

   Svaret är väl att jag vet inte riktigt… Men jag tänker mig en större tomt och där får fler träd plats. Och flera av mina gamla har jag lämnat kvar på förra tomten. Där hade i uppriktighetens namn det inte fått plats några fler högre träd. Men mindre funkade bra utan att störa grannar och utsikt.

   Mullbären låter spännande. Hoppas du berättar sen hur det gick för dem. Nu ser det ju ut att bli ännu varmare några dagar igen.

   /Carina

 3. Katarina/En grön sida den 7 december, 2015 kl 08:51

  Åh så vackert! Det skiftande ljuset, alla toner i grått och brunt, som har inslag av blått, rosa, gult… Härligt med inköp, alla fynd…. såklart. Träden, skärmvägg med klematis, åååååh!
  Ha en fin vecka!
  kram
  /Katarina

  • Carina den 7 december, 2015 kl 16:51

   Tack Katarina! Tog en paus från jobbet och gick ut i eftermiddag… Höstkrokusen, den som blommar allra senast skickar upp mängder med knoppar nu. Hoppas det blir den utlovade solen och plusgrader uppåt 10 till helgen då har jag blommande krokus i december??!?!?! Galet.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Anita den 7 december, 2015 kl 10:38

  Vilka vackra strukturer och konturer! Säga vad man vill men frost, det är fint det! Tänk att ni fick er första frost så sent. Här har det varit många frostnätter den här hösten. Inga blommor finns det mer (är inte det en sång?). Kul med alla fyndträd. Personligen tycker jag att man aldrig kan ha för många träd. Jag älskar träd! Fast man måste ju ha plats för dom också vilket inte är helt lätt när man bara har en kedjehustomt. Men älskar träd, det göra jag. Och får man inte plats själv, ja då kan man alltid gå ut i skogen och lyssna till vindens sus i trädkronorna. Dessvärre har suset varit mer som ett högt dån de senaste dagarna men vi hoppas på att höststormarna snart är över.

  Ha en fin vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 7 december, 2015 kl 16:56

   Tack, javisst är det fyndigt hur det kan bli. Igår skulle jag varit på körkonsert men det har blåst västligt så mycket och länge att vattnet ’rann’ uppför Göta Älv och blockerade alla tillflöden. Landsvägen svämmade över… ..visst kunde jag komma ut men visste inte åt vilket håll det skulle gå under dan. Vinden fortsatte och regnet också…

   Jag gillar också träd och buskar – det gör ju strukturen. Inga av dem blir superhöga så de är rätt lättplacerade. Jag har ju tänkt ha liite större än en radhustomt också för den delen.

   Kram, Carina

 5. Marit den 7 december, 2015 kl 13:03

  Så vakre bilder av frosten! Det er noe magisk med både lyset og frostkrystallene når det er sånt vær ute. Her har det vært frost flere ganger, men ikke nå. Det var hele 10 grader på lørdag, og ikke noe snø. Merkelig vinter!

  Ha en fin dag!

  Klem, Marit

  • Carina den 7 december, 2015 kl 16:58

   Tack Marit! Ja frostkristallerna är fascinerande att titta på. Det är en eller två veckor sedan nu, kommer inte ihåg. Vi hade också otroligt varmt i helgen. Och ja – det är konstigt, riktigt konstigt.

   Kram, Carina

 6. Rost och rädisor den 8 december, 2015 kl 07:49

  Vackra frostbilder och trevliga köp. Skulle också vilja ha fler träd, men har nog fel tomt.
  Allt gott
  Anette

 7. Kristinas oas den 8 december, 2015 kl 20:36

  Så vackra frostbilder och vilka trevliga trädfynd du gjorde!! Träd kan man (nästan) aldrig få för många av.
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.