Hybridpioner - Paeonia hybrid 'Golden Glow'

Rött är sött

Rött är sött eller är rött sött?

Rött är sött, sa Tummetott
Blått är flott, sa Slickepott
Grönt är skönt, sa Långeman
Gult är fult, sa Gullebrand
Det tycker inte jag,
sa lilla Vickevire

 

Och tänk – jag håller med lilla Vickevire… Har försökt tänka mig rött som sött på många olika sätt men jag går bet. Söta, röda frukter – jordgubbar, hallon, smultron och andra det är sött. Men rött som sött i färg. jag är skeptisk. Rött är drama, blod, varning, uppiggande och igångsättande i lagom dos. Stressande och aggressionsframkallande i för stora doser – har jag läst mig till när jag inredde med mycket färg. Har faktiskt en tapet, 3 rullar, som är härligt underbart röd med en aningens mörkare röd liten blomma. Den är söt.

De röda blommorna är rätt så många.. Pionen ’Red Charm’ som lutar sig de brunröda stjälkarna hos en hög malört, den enkla ’Golden Glow’ och ’Old Faithful’ som nog ska bli halvfylld men som blommar för första gången i bilden. Den underbart röda dagliljan ’Galena Holiday’ och rosen ’Ferdinand Pritchard’ som ser ut som en polkagris och den smaken är ju söt men med klös. och sist en Crocosmia ’Lucifer’ och det är väl inte den sötaste kopplingen direkt.

 

Paeonia itoh 'Scarlet Heaven' Paeonia hybr. 'Old Faithful' Hemerocallis 'Galena Holiday' 20150624_0255 Crocosmia 'Lucifer'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önskar en härlig andra advent
och vem vet kanske med söta röda inslag
logga_rosaline

 

blommig fredag

18 Kommentarer

 1. lunasblogg den 3 december, 2015 kl 22:23

  Hah, tänkte också på ramsan och tycker egentligen inte heller att rött är sött utan tänker mer på varma sommardagar, soliga höstar, juliga jular,men aldrig på kylslagna vårar. Och jag gillar dessa årstider när de är som bäst, därför bjuder jag in det röda i min trädgård och lite i mitt hus på vintern.
  Visst är rött också blod och hetsigt drama,så det gäller att dämpa omgivningen.
  Fina bilder som vanligt!
  ha en bra helg du också.
  Luna

  • Carina den 4 december, 2015 kl 09:29

   Det är första gången jag fattat att det är en fingerramsa… alltid lär jag mig något nytt. Javisst är det röda värme och myckenhet. Köpte en gren med små prydnadsäpplen i blomsteraffär’n häromdagen. Ska göra ett litet arrangemang tänkte jag. Det naturligt röda är så vackert nu i advent.

   Kram, Carina

 2. Anita den 4 december, 2015 kl 09:13

  Det är märkligt det där med färger, hur man uppfattar dom. Jag gillar rött men har nog egentligen aldrig tänkt mig rött som sött, när det gäller att titta på färgen som sådan. Däremot kan jag nog förknippa rött med sött i form av smultron, hallon och jordgubbar. Kanske man skulle ändra ramsan till ”rött smakar sött” 😉 Men en sak är klar. När jag ser rosen ‘Ferdinand Pritchard’ så vattnas det onekligen i munnen. Jag fick direkt associationer till glass och jordgubbar. När glassen börjar smälta och färgas av jordgubbarna. Mmmm!

  Önskar dig en fin andra-advent-helg!

  Kram Anita

  • Carina den 4 december, 2015 kl 09:26

   Det hällregnar och är grått ute och tanken på jordgubbar och glass, solig sommardag och blå himmel… ..tror jag stannar där. När jag sett bilder på polkagrisrandiga blommor har jag alltid känt mig lite tveksam. Men Ferdinand såg jag live i somras och det var en riktig snygging.

   Strax ska jag läsa ditt Madeirainlägg och sen kommer det bli ännu svårare att ge sig ut i grådasket 🙂

   En fin andra advent till dig också! Kram, Carina

 3. Rost och rädisor den 4 december, 2015 kl 11:23

  Håller med dig i dina röda funderingar. Själv skulle jag vilja ha lite rött som blickfång här och där, men det ska vara hallonrött som passar in i min kalla färgskala. Varmrött kan också vara jättefint men svår att passa in. Alla är förstås vackra, var och en på sitt vis… nja, pioner är jag nog extra svag för.
  Trevlig helg
  Anette

  • Carina den 4 december, 2015 kl 13:35

   Låter som en pion skulle bli bra. De är ju sällan renröda utan med gul- eller blåstick. Tror nog att Old Faithful kan vara bra. Ska kolla för egen del till våren.

   Carina

 4. Kristinas oas den 4 december, 2015 kl 12:30

  Håller med Anita, rosen är verkligen glass och jordgubbar! Stannar också till där för en stund denna gråmulna decemberdag.
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

 5. Britt den 4 december, 2015 kl 14:44

  Så tänkte jag också. Rött och sött, det blir bär och godis. Rött annars skulle jag mer kalla vackert.
  Angående mina funderingar då det gäller symaskin – jo det är brodermaskiner. Men att brodera ligger inte för mig. Men fabrikanterna kan väl inte utveckla nyttosömmarna mer, så det är broderi för hela slanten. Att skriva bokstäver på maskin vill jag och därför en brodermaskin.
  Jag antar att du menar texten En tygsamlares tröst. Menar du att man skulle skriva större text och sätta upp på väggen? Jag gav den till vår tygaffär, men de har inte satt upp den, fast jag tyckte den skulle passa där. I mitt syrum finns den förstås.
  Fundera litet mer på att överföra det till växtvärlden. Jag ska också tänka. / Britt

  • Carina den 6 december, 2015 kl 10:34

   Jag älskar ritade broderier och gör en del själv. Men det tar en evighet att göra gardiner så då blev jag lite lockad. Fast det blir så annorlunda uttryck pga trådtjockleken. Det blir nog att jag fortsätter handbrodera. Oj, nu vet jag inte riktigt vad jag menade. Nej jag har inte tänkt ha den på väggen. Min akilleshäl är garn 🙂 Och så växter förstås.

   /Carina

 6. Anette den 4 december, 2015 kl 15:54

  Mmm, lite rött hittade du allt. Fint att se på var det också.
  Trevlig helg!
  /Anette

 7. Meta den 4 december, 2015 kl 17:36

  Det finns många nyanser av rött så också hos dig de är fina ihop och var för sig njuter sommarbilderna
  Ha en fin helg
  kram Meta

 8. Marika den 4 december, 2015 kl 18:53

  Härliga somriga bilder, Pioner är favoriter. Ha en trevlig helg!

 9. Villroses hage den 4 december, 2015 kl 19:09

  Jo, rødt er gjerne mer dramatisk enn søtt!
  Med noen små, søte unntak…

 10. Millas Trädgård den 4 december, 2015 kl 21:34

  Nä, rött är väl inte direkt sött, mer än smakmässigt då, utan snarare eldflammor i rabatterna. Många härliga bilder!
  Kram Milla

 11. Den Lykkelige Hagen den 5 december, 2015 kl 20:41

  Det er nydelig farge på pionen din. Røde blomster er sjelden søte, synes jeg, men bllikkfang.

 12. Anette den 6 december, 2015 kl 09:16

  Svar på din fråga hos mig:
  Hej Carina!
  ’Juuli’ är en integrifoliahybrid, kommer från Kivistik.
  /Anette

  • Carina den 6 december, 2015 kl 10:36

   Tack Anette! Såg bladen men så verkade den ha en så utbredd blomma. Den åker genast upp på önskelistan 🙂

   /Carina

 13. Katarina/En grön sida den 7 december, 2015 kl 09:00

  ”Rött är sött”, reagerade också, inte är väl rött sött?!?! Ja, och den där ramsan, iallafall dess början, kom också ”som med posten”. Men nu fick jag hela, tack!. Det är något visst med ramsor… Vackra röda blommor du visar! Pionerna speciellt underbara, i mina ögon. Den röda kulören är där inte ”bara” röd, utan mycket mer än så… Full av liv!
  kram
  /Katarina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.