Mer vårblomning och kamelia här

Vad har jag gjort, eller – jag har gjort det igen

 

 

Fritillaria imperialis 'Sulpherino'Det var färdigt, i stort sett klart. Jobb som blev gjorda var bonus. Funderade på att ta hem täckbark till gångarna eller köra ut sågspån. Kanske köra ut gödsel nu när allt redan mognat av och börjat vissna. Ja om jag hade lust då förstås. Måsten var klara. Ett förrädiskt besök och ett ännu mera förrädiskt mail senare så har jag grävt ca 10 m2 av bara farten. Mer vårblomning i trädgården!

Åkte till stora staden för att se om jag hittade några roliga amaryllislökar, eller i ärlighetens namn mamma ville titta. Jag tittade på det andra löksortimentet och gick sen fram till disken och påstog att lökrean hade väl börjat. Absolut – ta vad du vill ha…. De lökpåsarna gjorde jag en plan för på vägen hem och grävde ner samma eftermiddag. Det var då som jag liksom bara fortsatte för det var så skönt ute. Åtminstone tills jag lyckades trycka mitt ena överrörliga knä bakåt. Vet aldrig riktigt hur jag gör men gör, det gör jag.

Inspirerad av alla dessa nygrävda kvadrat så öppnade jag ett mail – lökrean har börjat. Trevliga priser på kejsarkronor som är fulläckra – ja precis så! I våras tittade jag på Fritillaria imp. ’Aureomarginata’, F. eduardii och raddeana men tyckte de var väl dyra. De roliga är ofta dyra så 50% rabatt lät bra. Tyvärr var det mer än kejsarkronor som lockade. Små höst- och vårblommande cyclamen till exempel. Vill jag njuta färgmässigt så måste jag hitta nån mer plats att gräva på för Narcisser i gult och orange kan jag inte ha i den nästan vita rabatten med vita och rosa tulpaner.

Självklart visar vädret samma kväll regn, regn och regn från det att paketet möjligtvis kan komma. Nej jag klagar inte – jag bara konstaterar. Men en positiv inställning till kladdig jord och bilder av vacker vårblomning på näthinnan kommer behövas.

 

Cyclamen coum

 

Och så kanske den största dumheten av dem alla… Men min uppdragsgivare brukar säga att jag oftast hittar en möjlighet i problemen… Bytte arbetsdag och åkte dessutom in till kontoret. Därefter en liten sväng på stan en fredag eftermiddag. Då blir det gärna en tur runt min favoritblomsteraffär. Vit doftande kamelia – intalar mig att jag ska göra saker i rätt ordning. Först uterum sen kamelia. Men den här var så välväxt och vacker så nu blev det kamelia och kanske uterum så småningom. Klokhet och principer är bra men man ska inte överdriva 😉

Kamelia 'Sparkling Burgundy'

 

 

Ha det gott!


carina

16 Kommentarer

 1. Marit den 7 november, 2015 kl 14:58

  Hehe, det lyder mistenkelig kjent… 😉

  Gratulerer med en nydelig camellia! Hadde den noe sortsnavn, eller uten som vanlig? Jeg irriterer meg grønn på butikker her som selger planter, men å få med et sortsnavn klarer de ikke 🙁

  Løksalg er livsfarlig å besøke om høsten 😉 Jeg leste akkurat i et hageblad at det var kommet en hvit Fritillaria imperialis. Den kunne jeg godt tenke meg å ha 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 7 november, 2015 kl 17:20

   Den här blomsteraffären är sympatisk, lite dyrare, men hon vet vad hon köper. De åkter ofta till Danmark. Så Kamelian har ett namn – Sparkling Burgundy. Vit kejsarkrona låter fantastiskt spännande, förstår precis vad du menar.

   Kram, Carina

 2. Britt den 7 november, 2015 kl 16:33

  Så spontant trevligt det låter. Doftande Kamelia?? Det visst jag inte att det fanns. Jag har så många och stora knoppar på min kamelia och håller tummarna för att hösten fortsätter som den gör. Fattar inte varför jag inte dimper ner på någon lökrea. Det tror jag att jag tyckt om. / Britt

  • Carina den 7 november, 2015 kl 17:22

   Ska dofta igen. Tjejen i affären sa att den doftade som jasmin men samtidigt så var det en massa andra dofter där. Det är jättekul med lökrea ända tills jag ska gräva. Så det kan jag rekommendera 🙂 /Carina

 3. Nina Västerplana den 7 november, 2015 kl 17:59

  Underbart Carina! Hade gärna ramlat in på den lökrean o hittat lite till min nya stenrabatt som ska gå i vitt o gult med dragning åt lime…. Har sett en så söt liten Thalia-liknande sak med lime-färgad tratt <3
  Ha´t himla gôrgôtt i höstjobbet
  Nina

  • Carina den 8 november, 2015 kl 21:11

   Ojoj den narcissen låter läcker. Hittar du ett namn är jag jätteglad. Lovar jag ska ha det gott, kan gräva för dig också 🙂

   Kram och krya på dig! Carina

 4. Marit den 7 november, 2015 kl 18:27

  Hei igjen

  Jeg har funnet et navn som kan passe, men vet jo ikke om det er den du har kjøpt ☺Den jeg fant en som heter C. sasanqua Narumigata. Det står om den: Large, single white flowers, scented, upright and vigorus habit. Flowers October and November.
  Det kan jo passe det siste siden den blomstrer nå.

  Klem, Marit

  • Carina den 8 november, 2015 kl 18:00

   Tusen tack Marit! Ska genast kolla in det. Den doftar starkt av jasmin. Sen om det är drivningen eller något annat som gör att den blommar nu… ..vi får väl se nästa år. För visst kommer den blomma igen..

   Kram, Carina

 5. Sabelhagens olivlund den 7 november, 2015 kl 20:06

  Jag kikade också lite på lökrea, men jag v i l l inte gräva, så det blev ingen beställning:)
  Du skriver så härligt, blir glad av dina inlägg:)
  Kram Maria

  • Carina den 8 november, 2015 kl 18:00

   Tack Maria! Nu ler jag extra gott när jag läser. Att göra andra glada känns som en bra egenskap 🙂

   Kram, Carina

 6. lunasblogg den 7 november, 2015 kl 20:46

  Hade kunnat vara jag. Känner mig färdig……. men ska bara……..!? I år sätter dock min höft totalstopp för fler inköp. Undrar hur det blir sedan när jag inte ens kan sitta på huk för då kan höftprotesen gå ur led. Tänk om trädgården måste säljas? (Åh hemska tanke.)
  lycka till med alltihop och var rädd om ditt knä
  kram Luna

  • Carina den 8 november, 2015 kl 17:59

   Så irriterande med fysiska stopp. Finns nog ingen gång jag vill göra så mycket som när det inte går pga benbrott eller liknande… Att inte kunna sitta på huk låter lite jobbigt till en början men jag gissar att det är väl värt det för att slippa ha ont. Och du hittar säkert ett annat sätt så småningom. För jag hoppas verkligen du kan behålla din fina trädgård.

   Jag brukar få strecha väldigt tufft efteråt. Det blir som ett muskeltrauma och lårmusklerna som går över knäskålen är svåra att strecha ut. Men annars så blir det mera ont på sikt. Så yoga 🙂

   Kram, Carina

 7. martaronyai den 8 november, 2015 kl 07:46

  Jaja, det var väl inte så farligt. Lite lökar här, en kamelia där, det är väl helt normalt. Jag kan berätta att jag gjorde samma sak, fast på trädrean. Du hör. Sedan dess går hjärnan på högvarv, hur ska det gå? Men det har alltid gått hittills så det kommer nog att göra nu också.
  Vad gäller kamelian svarade jag några rader på din kommentar hos mig, men då visste jag inte att den blommade. Det komplicerat ju saken något, blommorna tål nog inte vintertemperaturer ute. Men igår hade vi 12 plusgrader, så det är inte vinter än.
  Jag ”sprang på” mina kamelior på sensommarrea, när de var tråkiga. Efter första vintern ute blommade de inte, men vår nr 2 gjorde de det. De blommar väldigt sent, i maj, när de tvingas leva ute. Å andra sidan vet du hur förbaskat vackra blommorna är, det visste inte jag och mina är nog inte så vackra heller, eller ju, fast på ett annat sätt. Att lyckas med kamelia utan växthus är en obeskrivlig glädje, och nu får vi allt se till att du gör. Så är det bara.
  Kram och var försiktigt med knäna!
  Marta

  • Carina den 8 november, 2015 kl 17:56

   Härligt med andra möjlighetsseende människor 😉 Och visst är vi normala och de andra…. Jag kan förlora blommorna nu, räknar nästan med det, har siktet inställt på överlevnad och bara det. Låter väldigt bra att springa på kamelior och det där året utan blommor var väl värt. Jag vet ju att dina blommor otroligt vackert 🙂

   Fler träd… Låt höra för nu blir jag nyfiken. Efter Kina spanar mina ögon efter frö överallt. Såg en fantastisk ek, typ den du visade fast stor i gbg fast tyvärr inga ekollon där inte. Tyvärr hade de stora fina hängkatsurorna och silverpäronen tagit slut medan jag var i Kina, annars hade de känts som fynd till halva priset.

   Kram, Carina

 8. Rost och rädisor den 8 november, 2015 kl 23:02

  Så härligt det låter och vilken lökfest det blir till våren. Har faktiskt inte satt en enda lök i år, men det ska jag ta igen till nästa säsong.
  Allt gott
  Anette

 9. Kristinas oas den 9 november, 2015 kl 19:55

  Fniss, klart man kommer hem med en kamelia och lite lökar är ju aldrig fel… Tror på Martas kameliatips.
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.