Hög, högre, högst – höjdare

Komplicerat det där

 

Har träffat en hel del höjdare i mina da’r, faktiskt i både det ena och det andra sammanhanget. Höjdarna i mänsklig form och företagssammanhang kom jag fram till är  bara, bara människor som du och jag och inget annat. De fattar lika många eller få beslut med magen som de flesta andra. Höjdarmänniskor har istället varit eller är de som ställer upp lite extra, bjuder både på skratt och gråt samt en massa annat. Om jag irrar runt? Ja och nej… Jag tänker och det var den första betydelsen jag kom på. Kanske triggad av ett möte med min chef och samtal om en kollega som vill vara nåt som hen inte är lämpad för. Sen kom tanken på höjdar: middagar, semestrar, möten, åk i backen, träningspass. Höjdarna de som är lite eller till och med mycket mer än alla de andra middagarna, semestrarna, mötena, åken i backen och… Nu blev det tjatigt. Men jag är på väg, på väg mot trädgårdshöjdarna. En del är ju höga i ordets bemärkelse men så finns det en del som är både höga och höjdare.

Spontant tänker jag på ’Elisabeth’ som jag separerat från. Ingen stickling ville ta sig och om nu någon hade gjort det så hade jag antagligen kunnat börja som plantskolist.’Elisabeth’ är en gul magnolia som under åren vi hann umgås gick från en liten plutt till en drottning. Inte en frostsprängning i barken, stoora härliga blad och vackra blommor gula som vaniljsås ungefär. Äldre sorter av gula magnolior är mer just vaniljsås än riktigt gula om man är ärlig. Så här såg hon ut på bild och om jag har plats så småningom så kommer jag med största sannolikhet ta chansen att umgås igen  – av ren tacksamhet. Nämnde jag växtsättet? Det blev ett vackert växande träd även helt naket.

20130520_0009_Magnolia-Elisabeth 20130520_0002_Magnolia-Elisabeth

 

Nästa höjdare, lite kortare i rocken, men ändå – det är silveraxen. För bladen, doften, de intrikata blommorna och spännande blomställningarnas skull. Jag har tittat väldigt närgånget många gånger genom kameran med macro på. Vid förra huset stog de i lunden och där blev perfekt, vandrande ljus som gav ännu mer spännande effekter när det blåste. Jag skojar inte – det kunde lätt gå både en och två timmar tillsammans med dem och kameran. Och doften – den ljuvliga. En endaste bild som en del av er sett…

20121008_000420121008_0134

 

20150812_0087_rundelnAustinrose 'Leander'

                                            

En ganska ny höjdare i mitt liv är Austinrosen ’Leander’. Ett reafynd för 2 eller kanske till och med 3 höstar sedan. I sommar har väl alla rosor trivts men ’Leander’ har fullkomligt stormtrivts. Finns många skäl till varför jag skulle rekommendera rosen till vem som helst… Underbar färg och doft, vackert bladverk, rejäl höjd ca 2 meter och den blommar som det känns hela tiden. Fortfarande finns det knoppar kvar och blommor slår ut och det är tydligen mera regel än undantag. På min skärm ser färgen lite aprikos-orangeig ut. I verkligheten är den mer aprikosrosa med härlig förändring från knopp till bedagad. En färg som jag tycker fungerar med det allra mesta. ’Crown Princess Margareta’ står ett par steg till vänster och är betydligt mera renorange och lite svårare att placera. Det kommer bli fler ’Leander’ hos mig, åtminstone två till så de blir en maffig grupp av 3.

Sen kan jag väl tänka, antagligen precis som du,  att de flesta växter jag har är just höjdare för mig. Antingen i sig själva eller med andra. Det är liksom hela tanken med att odla dem. Allt från vårens första lilla taniga lökväxt till höstens färgexplosion i olika bladverk. En fd kollega brukade säga ”var sak på sin plats, skridskorna i isskåpet” en travestering blir väl – var dag har sin höjdare…

 

Ha det gott! 

logga_rosaline

 

blommig fredag35 thoughts on “Hög, högre, högst – höjdare”

  • Tack Mette! Roligt att du hittade hit. Inte går det att välja bara en ur en trädgård full med älsklingar.

   /Carina

 • Vilka vackra höjdare. När jag såg temat, tänkte jag först på klättrare, som svingar sig högt upp i trädkronorna. Och sedan ens höjdpunkter i trädgården, som man gillar litet extra. Men det finns alltså fler tolkningar av höjdare. / Britt

  • Ja visst är det härligt med mångfald och alla olika tolkningsmöjligheter. Ska strax kolla in din tolkning 🙂 /Carina

 • Vackra höjdare du valt…. Jag är också inne i en tankeprocess där jag funderar mycket över mig själv, andra människor o livet i stort o smått…. Har under min sjukdomstid mött många höjdare…. men även en o annan markkrypare….
  Ha´t himla gôrgôtt i tankesmedjan
  Nina

  • Tack detsamma Nina! Trivs himla gott i just tankesmedjan, dessutom är det så att den infinner sig när livet är i hyfsad harmoni och det är ju alltid något att sträva efter 🙂

 • Vilken underbar Magnolia. Jag hade en Buskmagnolia innan men den klarade sig inte. Känner att jag måste skaffa mig en Magnolia av något slag nästa år. Jag måste bara hitta den perfekta platsen till den.
  Jag är glad att jag hittade din blogg genom detta forum (blommig fredag). Känns som en riktig höjdare och nu ska jag kika runt lite mer hos dig.
  Ha en skön helg 🙂

  • Tack Sylvia och roligt att du hittade hit och gillade 🙂 En lugn hörna med rätt jord borde gå om du inte bor alltför långt norrut. Värmland finns en storodlare av Magnolia om jag kommer ihåg rätt. Och jorden ska vara lucker, så lucker att du kan köra ner näven ända upp till armbågen sägs det.

   Lycka till! Carina

 • Austinrosor har jag blivit ganska förtjust i under senare år, riktiga höjdare, även om de inte alltid är höga. Läste Nina Västerplanas kommentar och visst håller jag med henne, men nog kan även marktäckare vara riktiga höjdare ;-))
  trevlig helg!
  Birgitta

  • Haha… javisst kan dem 🙂 Gäller bara att sålla agnarna från vetet.

   En fortsatt fin helg till dig också! Carina

 • Höjdare är ett mångfacetterat begrepp, precis som du beskriver. Austinrosen är fin, har sett den i sin prakt på andra ställen. Silverax har jag och njuter av dem så mycket. Några magnolior har hittat hit, men ingen ’Elisabeth’, sedd i Uppsala botaniska. Finfin!
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Hmm… nu skulle jag ju komma ihåg namn men jag gör en gissning sådär – John Lennart Söderberg… Kommenterade när vi pratade gula magnolior att Elisabeths påbrå gör henne mindre känslig för frostsprängning och därmed mer överlevnadsbenägen. Det finns många sagolikt vackra gula magnolior men många dukar under för våra soliga vårvintrar med frost. Mitt ex stog i en norrsluttning där vårsolekn aldrig kom åt stammen.

   Ha det gott! Carina

 • Jättefina bilder. Och kära nån vad jag vill ha en magnolia nu, ännu mer än tidigare… Mitt höstsilverax hinner aldrig blomma men din bild är ju helt underbar. Kanske får ta och flytta min och ge den en ny chans.
  Ha en fin helg!
  /Gunilla

  • Tack Gunilla! Antagligen bor jag lite priviligierat för silveraxen brukar blomma hos mig. Så det året när frosten, en enda rejäl knäpp, tog all blomningen. Så nu har jag lärt mig att njuta extra – det är inte givet att de blommar nästa dag. Pröva lite soligare och fuktigare då hoppas jag de trivs ochblommar i tid hos dig.

   Carina

 • Underbart vackra bilder! Och så ledsen jag blir när jag ser den fina silveraxen, vår har nämligen dött efter ett par år. Tror att den bodde lite trångt, det var nära till havtorn och den blev jättestor. Har beskurit den nu men jag tror inte att det hjälper. Ha en skön helg!

  • Tack Leena! Jag älskar silveraxen hela säsongen så jag rekommenderar dig att sätta det du har eller ett nytt på ett annat ställe 🙂

   Carina

  • Ler lite åt din Leander och tänker – jamen du har ju såå många andra fantastiska rosor. Jag kommer garanterat fråga dig om tips och råd när jag ska/vill utöka rosensamlingen. Och naturligtvis kommer jag titta på dina fina bilder.

   Kram, Carina

 • Absolut har var sak sin plats och lika mycket höjdare är de allihop!
  I år gick några av mina silverax i blom och jag fick känna den helt fantastiskt ljuvliga doften 🙂

  Jag är ju en ros-galning och tycker att alla rosor passar överallt!

  Leander har jag inte men jag är säker på att kunna hitta en plats för den med 🙂

  Kram och trevlig helg!

  //Veronica

  • Oo ja – jag kan tala för Leander – han behöver en plats hos dig också 😉 Konstigt nog tror jag att jag förstår hur du menar. Jag kan vara petig med färger men rosors färg klär mer och fler än en del andra växter. Jag tycker jättemycket om Kronprinsessan också och vill absolut inte vara utan.

   Kram och tack detsamma! Carina

 • NÄ! Nu skrev jag en lång (och säkert givande) kommentar, så råkade jag trycka på fel knapp och iväg for den… Jaja, ingen höjdare, men jag vägrar att bli låg. Dags att fylla den nu tomma kaffekoppen igen – Vänta! – Så är det gjort! Jaha, vad var det nu jag ville säga… Alltså, instämmer i ditt resonemang. Kanske är de så att människor som är ”riktiga” höjdare inte tillskriver sig själva detta. Lite samma som att tillskriva sig själv att vara ödmjuk. Jag är en ödmjuk höjdare. Krystat. Däremot kan någon annan känna att någon – något – når höjd, ja, höjder, med sådan självklarhet att det blir speciellt. Människor, mänskliga möten. Upplevelser av olika slag. I trädgården, absolut. Det lilla vintergäcket – en höjdare. Dina bilder likaså, magiska. Jag stannar länge med blicken och vilar däri.
  Ha en härlig helg!
  kram
  /Katarina

  • Tack Katarina… du kan inte se det men jag niger också. Fenomenet med fel-knapp känner jag igen. Och det händer alltid när kommentaren liksom flutit helt naturligt ur fingrarna och allt känns så klokt och bra. Ligger nog något i det du säger.. Människor som själva tar upp alla sina uppdrag, redighet osv har jag insett har en gemensam nämnare. De levererar oftast inget, nada, zill. Antagligen har de fullt upp att berätta om allt de gör 🙂 Ja så funkar det i min konsultvärld i vart fall. Så en riktig höjdare är nog just som du säger lite diskret. Tänker just på en person som beskriver sig som ödmjuk ska nog fråga om hen är en höjdare 😉

   Just nu går jag runt och tittar på olika höstnyanser och träd och buskars växtsätt. För visst ska de vara höjdare på vintern också. Egentligen är det konstigt att de står ut med oss och alla våra krav.

   Ha en fortsatt fin helg!
   Kram, Carina

 • Vilka fantastiska höjdare du visar.
  Silveraxet och Magnolia.
  Magnolia siboldi har jag som liten frösådd och jag är så glad att den överlever hos mig fast någon blomning kanske det inte blir.

  Trevlig Helg

  • Tack Gunilla! Klart det kommer bli blomning och den kommer bli dig extra kär! Har några såna sådder här också och det ska bli så spännande att följa dem över åren.

   Ha en härlig söndag! Carina

  • Ja det kan jag tänka! Prövar inte ens för jag kan känna eller egentligen se redan ute på en del växter att min allergi inte fixar dem inomhus. Det är nog en doft som ska njutas utomhus precis som en del liljor 🙂

 • DEN magnolian är fullkomligt ljuvlig i färgen! Har en väninna som också är en lycklig ägare till en vaniljsåsgul magnolia. Då den blommar måste jag bara dit och njuta.
  Austin rosor kan man troligtvis aldrig få för många av☺
  Kram Milla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.