Meiji Shrine – inner garden

En å av japansk iris

Fick tips av en kollega som bott en lång period i Tokyo och bland annat bad jag om tips på parker. Staden är enorm, 40 miljoner människor, men transporterna suveräna och enkla att ta sig runt med. Tåg och tunnelbanor går i stort sett alltid i tid så det är inga problem att ta sig runt. Först tog jag mig till  Yoyogi Park och fortsatte in genom en Torii portal men vek ganska snart av till the Inner Garden för att kika på japansk iris, Iris ensata.

En tät och lummig park med vatten och färggranna fiskar, koi, som jag tycker man ska besöka i samband med att de japanska irisarna blommar. Inträdet är 500 yen och det känns i mesta laget övrig tid.

South pond, södra dammenBlomning i södra dammen

South pond, södra dammen

Ca 5 minuter från entréen kommer man fram till den södra dammen som också ligger i trädgårdens centrum. Här samlas många besökare för att titta på koi eller varför inte jämföra objektivstorlek… Det här gick inte att motstå.

Photography at south pond

Medan jag stog där funderade jag på vad han sysslade med och varför hon stog beredd och väntade…

Waiting for what

Bird chasing by patience

Tålamod lönar sig eller kanske fåglarna redan är halvtama

Huvudstråket följer dammen och in i en dunge och när dungen öppnar upp igen delar sig gången runt en flytande å av irisblad som man sen kan följa från båda sidor. Estetiskt och tilltalande även övrig tid men huvudnumret är irisblomningen.

Första gången jag var där hade blomningen knappt startat och besökarna stog istället i kö till Kiyomasa’s Well. En naturligt flödande källa som föder södra dammen med vatten och som blivit känd som en ’power spot’. Alltså en plats som ska ge helande, positiv och lycklig energi till besökaren. Den har blivit så populär att en vakt står och håller koll på kön.

Jag åkte tillbaka eftersom jag ville se irisen i blom. Det är imponerande att se en å av iris flyta fram genom landskapet i vindlande stråk.

Iris ensata, south pondDet första jag såg när dungen öppnade upp

Iris ensata

 

Det här var första resan med en betydligt lättare spegellös mellanformatskamera. Det sämsta man kan göra egentligen att inte ha tid att bekanta sig innan. Jag är halvnöjd med skärpan hos zoomobjektivet men hade egentligen blivit rådd att skaffa fasta objektiv. Jag blev lite besviken och har dragit ut på editering i det längsta… Besökte ytterligare två parker men de får vänta ett litet tag.

 

14 Kommentarer

 1. Lotta L den 28 februari, 2017 kl 23:14

  Wow !!! Vilket ställe! Du får tipsa Botaniska!
  Dit vill jag åka!

  • Carina den 1 mars, 2017 kl 19:26

   Ja det var häftigt att se blomningen 🙂 Irisen är såå typiskt Japan vi får nog göra det med vitsippor eller något.

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 1 mars, 2017 kl 08:24

  Åhhh, for et vakkert syn med alle de irisene i blomst! Jeg tror ikke at jeg hadde kunne reise derfra 🙂 Det er utrolig flott når så mange blomstrer på en gang!

  Det må være hyggelig å få en fugl til å sitte på hånden. Det har jeg aldri fått til.

  Bonsaier er så vakre, men de krever mye stell i form av vanning og klipping. Det er ett tålmodighetsarbeide, men de som holder på med de blir jo rikt belønnet i form av et vakkert tre.

  Japan har i det store og hele mye flott innenfor planter. Tenk bare på alle de vakre Acer de har…!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 mars, 2017 kl 19:25

   De har massor av vackra växter och många idéer man kan fundera på. Det var häftigt att se jätteexemplar av sånt jag odlar här hemma.

   Tror inte jag har tålamod till bonsai och tyvärr är ensatorna lite väl kinkiga för mig också. Du hade väl också testat ensata? Men det går väl lika bra med vanlig strandiris egentligen.

   Hade tyvärr ingen möjlighet att ta mig förbi någon plantskola – det hade varit häftigt.

   Kram, Carina

 3. Susie på Stjärnarve... den 1 mars, 2017 kl 09:49

  Fantastiskt vackert! Och även om jag tror att för japanerna är det en ännu större upplevelse – dom har en helt annan och djupare inställning till natur och växtlighet än vi västlänningar – så tror jag verkligen att den här parken vid Irisblomning är något otroligt speciellt.
  TACK
  Susie

  • Carina den 1 mars, 2017 kl 19:18

   Upplevde nog att man är väldigt traditionella men att det ändå är väldigt olika. Märktes inte minst just i parker. De här irisarna har enorma blommor och är väldigt fina. Har odlat några sorter men de är riktigt kinkiga.

   Ha det gott! Carina

 4. Anita den 1 mars, 2017 kl 10:15

  En å av iris får mig att utropa åååå! Otroligt vackert och så grönt och frodigt i övrigt. Anar att fåglarna redan är handtama men det kräver nog ändå lite tålamod innan det kommer en och sätter sig på handen. Vackra bonsaier också. Jag brukar skoja och säga att jag börjar bli som en bonsai själv, slutat växa på höjden men får bredare och knotigare stam ju längre åren går.

  Jag har också funderat på att köpa en ny kamera att ha på resor. Det börjar bli för jobbigt för axlarna att gå och bära på systemkameran, dessutom släpar jag ju dessutom en ryggsäck med åtminstone ett annat objektiv. Jag tycker bilderna är bra. Hoppas du och din kamera kommer överens. Om du blir nöjd med den får du gärna tipsa om märke, objektiv mm.

  Ha en bra dag!

  Kram Anita

  • Carina den 1 mars, 2017 kl 19:16

   Tack – kul att du gillar bilderna. Själv blir jag nog lite för självkritisk.

   Jag kände på fotobekantas Sony spegellösa men fullformatshus och visst är de lättare än min fullformats kamera men skillnaden kändes inte tillräcklig. Men på samma resa hade en tysk kille, som jobbar som fotograf med sin lilla 4:3 formats kamera också spegellös och när jag kände på den var det en helt annan vikt. Sen kan jag aldrig få samma släpp i skärpan som jag kan med min andra kamera men det får jag leva med. Huset är Olympus OM-D E-M5II och zoomen är en 12-40 omräknat motsvarar det 24-80 omfång ett bra omfång för det mesta.

   Kram, Carina

 5. Marika den 1 mars, 2017 kl 15:51

  Ser alldeles underbart ut, vilka fantastiska bilder.
  Ha det gott/Marika

  • Carina den 1 mars, 2017 kl 19:10

   Tack! Ja det var en härlig park som i övrigt var väldigt grön.

   Carina

 6. Luna Ek den 1 mars, 2017 kl 22:14

  Åh, vad kul att se Meiji Shrine med sin fantastiska irisflod igen. Det var många år sedan vi var där och jag glömmer det aldrig. Minns hela parken enormt väl. Irisfloden är en typisk Feng Shui design. Maken fotade som tur var mycket därifrån med sin Nikon, på tal om tung kamerautrustning och bamseobjektiv. ( alert bild by the way) Jag orkar inte ens bära kamerahuset själv.
  Tack för titten. Jag blir helt nostalgisk.
  Kram Luna

  • Carina den 2 mars, 2017 kl 18:53

   Kul att kunna bjuda på en återblick! Spännande – hade inte tänkt på Feng Shui men när du säger det så är den så behagligt designad i hela sin långa längd.

   Den lilla kameran är underbar att ha med i en jämförelsevis pytteliten väska 🙂

   Kram, Carina

 7. Anna-Karin Rickardsson den 6 mars, 2017 kl 20:13

  Så härligt med de storslagna irisarna som trots att de är uppseendeväckande ter sig så rogivande i den långa ”floden”. Harmoniskt, vackert, stillsamt och japanskt, eller i alla fall som jag tänker mig en japansk park. Männen med sina objektiv känns också ganska japanska 🙂 och lite söta.
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 7 mars, 2017 kl 17:54

   Rogivande var ett bra ord och japanskt känns det. Männen satt och spanade på någon rovfågel som verkade ha ett bo på andra sidan dammen. Men jag blev tvungen att både fota och kolla ett tag.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.