Mars och de första vårtecknen

Mars och de första vårtecknen

Mars vårens första månad?

 

Början på mars med vårtecken från slutet av februari. Har inte haft tid eller möjlighet att fota ute sen början av veckan. Jag har varit på en stimulerande fotokurs och testat flera typer av ljussättning med modell. Ute ljussatte jag för en gångs skull med solstrålar på blixtbesök. För sen jag gick den här rundan förra söndagen har det mestadels regnat eller varit dimmigt. Prognosen är nog ungefär densamma för helgen.

I morron ska jag åka in till stan och hämta en hostabeställning som jag inte vill ska ligga på en terminal över helgen. Och äntligen ska jag få satt min efterlängtade ’Empress Wu’ som var slutsåld senast jag beställde.

En stilla undran om det är alla aprilregnen som drar in redan nu i mars? Kommer våren få en tidig och härlig värmebölja? Får vi torka eller alldeles lagom med regn med lagom mellanrum? Kommer jag kunna flytta ut tomater och paprikor så tidigt som förra året? Tänk jag har ingen aning om något av det där. Tänk att varje vår är lika ny och spännande… Vårtecknen från häromdagen i bildformat… Rhododendron adenogynum 'Kirsti' x microgynumEn frösådd jag vann på lotteri i höstas Rhododendron adenogynum ’Kirsti’ x microgynum. Korsningen är skapad av en medlem i rhododendronsällskapet. 

Mars - Galanthus nivalis 'Flore Pleno'Mina dubbla snödroppar, Galanthus nivalis ’Flore Pleno’, klädda i droppar. Lördag kväll vräkte snön ner, lite vatten på det och sen sol söndag så blir det så här. Det är de här dubbla som börjar blomma först av alla.

Hepatica transsylvanicaHepatica transsylvanica med mängder av knopp – hur har jag missat de tidigare?

Helleborus hybrid seedlingEn spontan korsning av julros kanske H purpurascens x H orientalis som uppstått i rabatten. Men den är tidigblommande och har en behagligt mild rosagrön ton i blomman

 

Iris 'Lady Beatrix Stanley'Iris ’Lady Beatrix Stanley’ också klädd i härliga droppar som reflekterar solen

Helleborus x hybr. 'Primrose'Den gullvivegula julrosen fick lite bättre skärpa det här fototillfället

Galanthus nivalis 'Hippolyta'En annan dubbelsnödroppe flankerad av grönt härligt ogräs – Galanthus nivalis ’Hippolyta’

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'Den vanliga dubbla som jag fick gräva upp flera grupper av för några år sedan..

’Vårtecken’ är veckans tema i blommig fredag. Du kan se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg!44 thoughts on “Mars och de första vårtecknen”

 • Hej Carina

  Det går så fort nu! Dina ”Lady Beatrix Stanley” är lika långt framme som mina reticulata iris!

  Din Rhododendron korsning ser mycket spännande ut.

  Ha en trevlig kväll

  • Ja det känns som vissa arter styrs mer av ljuset än temperaturen eller så har vi haft väldigt lika temperaturer 🙂

   Visst ser den spännande ut med sina rödaktiga knoppar och hår. Har tittat lite på föräldrarna och det blir en spännande väntan.

   Ha en fin helg! Carina

 • Herlige bilder og blomster! Vakker med lys og skygge.

  Det må være flott å få vår så tidlig. Dine juleroser har jo kommet så fint i gang 🙂
  Skjønne doble snøklokker! Hepatica kan en ikke unnvære, nei.

  Klem, Marit

  • Tack Marit! Det är på ett sätt härligt men också nervöst. Det blir sällan en stabil vår utan kan bli antingen varmt och härligt eller dra till och bli smällkallt och barfrost. Så jag tycker egentligen det är rätt skönt för växternas skull om det ligger lite snö och är mera stabilt.

   Kram, Carina

 • Spännande med fotokurs tema olika ljussättning. Vet inte var du bor, men våren ser ut att ha kommit ungefär lika långt hos oss, fast du har lite längre komna krokus och julrosor. När jag skulle fota igår hittade jag bara en gul krokus och tre utslagna vintergäck, så jag utelämnade de vårtecknen.
  Ha en bra helg även oavsett väder.
  Kram Luna

  • Jag bor längs Göta Älv så jag har säkert 2 zoner snällare än du har. Men så märker jag att det dels skiljer mycket på tomten dels att växter är individer. Vissa har helt enkelt mera bråttom än andra.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Det var verkligen vårtecken på lång rad! Våren är alltid spännande, på gott och ont, utan tvekan den känsligaste årstiden för våra trädgårdar. I natt har vi fått ett vitt snötäcke igen vilket välkomnas av både mig och växtligheten. Inte för att jag gillar snö men all nederbörd är positivt för den torra marken.

  • Skönt att ni får en påspädning på vattennivåerna. Här blåser det rätt bra och vinden blandas med snöblandat regn. Inget lockande alls 🙂

   Kram, Carina

  • Det är kul att gå kurs ibland. Jag blir inspirerad och mycket mer taggad efteråt.

   Om jag förstått väderprognosen rätt så lär knopparna inte slå ut i helgen i varje fall.

   Tack detsamma! Carina

 • Oj så mycket fint som ligger i startgroparna. Nu behövs bara lite värme hos dig. Här är trädgården vit igen, suck. I går var den nästan bar. Ha en fin helg. Carita

  • Tack Carita! Så kändes det förra helgen men sen dess så… Inte tätt snöfall men snöblandat regn, dis och dimma de flesta dagarna.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Bella! Visserligen vräker inte snön ner men det blåser och driver snöblandat regn. Så våren kommer nog stampa ett tag till tänker jag.

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Våren har kommit långt hos dig. Härligt med blåsippor och snödroppar. Inget av det syns här ännu.
  Har något att se fram emot.
  Trevlig helg /Marika

  • Det har du absolut och säkert mer än snödroppar och blåsippor. Jag är fortfarande lite rädd för bakslag.

   Ha en fin helg! Carina

  • Men det kommer och säkert ganska snart. Det är en del av vårens förväntan och längtan – spana, spana och sen spana igen.

   Kram, Carina

 • Oj, oj, oj … du har ju väldigt många vårtecken. Fotokursen låter spännande. Det där med ljus kan vara trixigt, roligt då att få lära sig av expertisen. Hepatica transsylvanica har jag närmast min altan. Den brukar komma tidigt men just nu ligger massor med snö över (vi fick för övrigt mer snö inatt). Men så fort marssolen börjar jobba med snötäcket då ska jag leta efter blå knoppar.

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Det är himla kul och inspirerande faktiskt – åtminstone om man har en bra lärare.

   Knopparna ligger säkert under snön färdiga att resa på nacken och slå ut så fort solen når dem. Här har hänt en hel del trots att vi ’bara’ haft regn och blåst. Men plusgraderna har gjort massor…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Så mycket fina vårtecken du har redan i trädgården.Låter trevligt med fotokurs det skulle nog jag behöva gå en sådan med tanke på hur man ska tänka med olika saker som man fotar.Här har vi full vinter fick rejält med snö nu i veckan så ännu dröjer det med vårtecken ute i trädgården i form av blommor så därför så får jag hålla mig till andra vårtecken.I dag skiner solen i ett vitt landskap och himlen är klarblå så i dag ska jag nog sätta mig i en solstol.Ha det gott/Margareta

  • Ååå solstolen lät härligt. Älskar när jag kan göra det så här års. Här blåser tyvärr alldeles för mycket och skyar drar förbi hela tiden.

   Ha en fin helg! Carina

 • Fantastiska foton med alla droppar på blommorna! Bilden på irisen är magnifik!
  Kanske inte så konstigt att du får fina foton när du kursar och lär dig ännu mer.

  • Tack Anni! Roligt att du gillar bilderna. Det vore ju skam om jag går kurser och bilderna blir sämre. Det är härligt att utvecklas 🙂

  • Gör det! Jag blev både väldigt överraskad och glad när jag hittade de här knopparna.

   Tack detsamma! Carina

 • Ljuvlig bild på irisen, känns verkligen som VÅR. 🙂 Spännande med fotokurs, kul att den är bra och inspirerande.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • Mmm… förstår sucken! Men ni har nog lite stabilare temperatur. Förra våren fick jag en vecka med rejäl frost mellan 5-10 minusgrader varje natt. Så även om det är kul att gå ut och spana nu så är det lite med andan i halsen.

   Tack detsamma! Carina

 • vilka fantastiska bilder. Du är verkligen superduktig med din kamera.
  Här försvann vår känslorna jag hade i går kväll under natten för hela världen är vit igen 🙁

  Trevlig helg!

  //Veronica

  • Tack så väldans mycket!! Det förstår jag – när snön lägger sig känns våren långt bort och de små tecknen som finns är plötsligt begravda.

   Tack detsamma! Carina

 • Vad fint du fångat dina vårtecken. Vackra foton. Här klippte jag bort bladen på den ungerska blåsippan veckan som gick och vad mycket knoppar den hade. Fantastiskt att en enda planta nästan täcker in 0,5 kvm.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

 • Så många härliga vårtecken! Vi har mera vinter än vår, snöar var och varannan dag. Men fåglarna sjunger på mornarna, det är ett säkert vårtecken.
  Kram

  • Det var bara trevligt att besöka din blogg 🙂

   Javisst är det en härlig tid som är på väg.

   Carina

 • Så fina vårliga bilder! Gillar alla dessa med vatten droppar. Särskilt Irisen så fin i mönstret om man tar sig tid att stanna upp:)
  Spännande och stor sort din Hosta. Var tvungen att googla den. Var beställer du?
  Ha det gott!

  • Jag beställer hos Fransen hosta i Holland. De har ett gigantiskt urval och jag får fina plantor som ska vara fria från hostavirus. Frågar jag på plantskolor här var de får sina hostor från och om de är fria från virus så kan de tom bli förnärmade…

   Tack detsamma!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.