Juni bjuder på massiv grönska från hostorna

Grönt är skönt och massiv grönska välkommen

 

Diskret skönhet? Är det det som de står för bladväxterna? Inga pråliga färger, inga stora fluffiga blommor – det är bara väldigt grönt och skönt just nu. De som talar högst till mig är Hostorna, åtminstone just här och nu. Det kan bero på att jag planterade flera 2014 och att de nu i år börjar visa sina rätta jag när det gäller storlek och färger. Många fick en generös giva gödsel av olika sorter och i olika omgångar under våren…

En bildkavalkad av massiv grönska och massiv skönhet. Jag gillar hostor – gärna stora!

Massiv grönska bland hostornaEtt försök att visa hur stora och höga hostorna är, men silveraxen gör inte fullt sitt jobb. Tänkte de kunde fungera som måttstock, de är dryga metern höga. Kanske är bladen på den lilla eken i mitten en bättre jämförelse mot bladen hos ’Sum and Substance’

Massiv grönska, Hostor: 'Regal Spledour', 'Sum and Substance' och 'Biddys Blue'Från vänster Hosta ’Regal Splendour’ vackert blådaggig med cremegul kant, ’Sum and Substance’ och framför inte liten men ändå ’Biddys Blue’. Allra längst till vänster skymtar ’Paradigm’

Massiv grönska i månskensdrömmenHär i mittenpartiet som jag kallar ’månskensdrömmen’ dominerar vita och gula blommor fast just nu är det grönskan som syns. I vänstra kanten längst fram står H ’Carnival’ och bakom skymtar ’Frances Williams’. På högra sidan står ’Earth Angel’ 

Hostor i lunden

Till vänster om gången månskensdrömmen igen och ’Earth Angel’. På högra sidan i förgrunden står ’Dress Blues’ längst fram och bakom den ’Inniswood’. Nästa lilla plantering bakom krukan är mittens rike och här växer H ’Spartacus’ till höger 2 ex, till vänster  ’June’ och bakom den skymtar ’Twilight’

Hostor i lunden - Hosta Queen of the BluesNågra steg längre fram så skymtar ’Fire and Ice’ fram under vaxklockan och bakom den ’Queen of the Blues’. I gången en liten frösådd hosta. Lite längre bort under Rh PJM står ’Mama Mia’

Hoppas de kan klara sig en säsong till där de står nu. Det börjar bli trångt på riktigt men jag vill helst inte lyfta och dela förrän jag ska flytta dem till en ’riktig’ trädgård. De flesta hostor jag har och bilder av dem hittar du här.

…äta hostor?!?!!

Jag gillar SVT:s trädgårdsprogram och nästa vår ska jag pröva att driva några hostor för att testa smaken, precis som man gjorde nu i veckans program.

Har precis kommit någorlunda ikapp med läsning och kommentering hos er andra. Men nästa vecka ska jag operera min handled så fokus ligger på trädgårdsfix. Och just nu är jag hos min dotter  i Oslo några dagar. Har spenderat flera timmar i Oslos botaniska trädgård idag och bland annat hittat en ny doftande buske som jag vill ha – Lonicera mackii.

Veckans tema i blommig fredag är ’månadens bild’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Ha en härlig helg!

40 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 15 juni, 2017 kl 21:06

  Så flotte bed du har med masse hosta! Virkelig herlig å se 🙂
  Jeg skal snart starte en stor jobb med å flytte mange hosta. Det skal bli kult! 🙂

  Så hyggelig at du bor i Oslo nå siden du er på besøk. Botaniske hager er verdt å besøke uansett hvilken by.

  Klem, Marit

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 06:49

   Visst är det kul 🙂 Förr har jag alltid försökt få till de bästa bladkombinationerna men jag tror egentligen inte det behövs – de klär varann fint i de allra flesta fall.

   Vi ska ut på byn i morron och leta klänning till henne. Hon ska på ett par bröllop senare i sommar. Och jag behövde ett par dagar för att bara vara och andas innan operationen.

   Kram, Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 16 juni, 2017 kl 05:54

  Jag delar din beundran för dessa fantastiska bladväxter. Inget kan skapa harmoni och lågmäldhet i trädgården som Hosta. Det enda besvärliga med dem är att de måste delas med jämna mellanrum.

  Kram!

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 06:47

   Tack och lov så blir de inte tomma i mitten i varje fall. Irisarna behöver också delas men det syns så tydligt genom en tom mitt. I veckan klippte jag bort en del blad på hostorna istället för att dela. Då kom grannar fram som nog behöver lite eget ljus.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 16 juni, 2017 kl 05:55

  Hej Carina

  När mina Hosta får rätt storlek ska jag prova dem i matlagningen. Blomknopparne på dagliljor -Hemerocallis- smakar gott!
  Fantastisk grönska din trädgård bjuder på nu!

  Allt gott!

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 06:44

   Tack – jag är riktigt nöjd med hur det är just nu 🙂 Har tänkt i flera år att jag ska testa dagliljeknopparna. Har fått tips från en grupp jag var med i.

   Trevlig helg! Carina

   • Linda den 16 juni, 2017 kl 08:07

    Instämmer – dagliljeknoppar är mycket smaskiga snabbwokade i lite olja och med en gnutta flingsalt.

 4. Linda den 16 juni, 2017 kl 08:06

  Hej!

  Grönska är väldigt vackert. I synnerhet smyckad med regndroppar och dagg. Jag tyckte inte alls om hostor när jag började intressera mig för trädgård. Nu har jag kommit till det stadiet att jag har köpt min första och funderar på om jag kanske eventuellt skulle skaffa mig en eller ett par till. Visst är det tur att man kan ändra sig! En vacker dag kommer jag kanske till och med att börja gilla tagetes – även om tanken just nu får mig att rysa.

  Jag har knappt hunnit hälsa på trädgården i veckan. Varför är det alltid så fullt upp med annat när grönskan är som ljuvligast? Tur att det är fredag och att helgen ligger framför mig med massor av tid för trädgård. Dessutom har vi bjudit hem en före detta kollega och hans fru i morgon kväll och de älskar trädgård båda två, så då blir det nog en extra runda tillsammans med dem 😀

  Lycka till med handen!!!
  Kram
  Linda

  PS! Min uppstickare i komposten har bekänt färg. Hittade resterna av ett vitkålshuvud i andra änden 😉

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 08:09

   Aha och tack – där fick jag ett gott skratt 🙂 Tänkte på dig igår när jag besökte botaniska trädgården här i Oslo. De hade en anläggning de kallade mormors trädgården där de samlat gamla sorter av perenner från olika gamla trädgårdar här.

   Tack – den här gången är det titthålskirurgi. Så det ska väl inte bli så besvärligt. Sen är det förhoppningsvis klart 🙂 Har för mig jag bröt den 2008.

   Kram, Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 16 juni, 2017 kl 08:43

  Jättevackert med många Hostor! Jag har naturligtvis också en del, bl.a. köpte jag några från England men dom lever nu ett undanskymt – verkligen – liv under en massa ogräs i rabatten mot kohagen som inte har rensats bort sen min operation. Men jag är inne på att först gräva om murrabatten helt och endast spara dom vedartade växterna och sen plantera alla hostor där. Jag har redan några, så det skulle passa bra. Men…med tanke på hur sakta det går att rensa dom rabatter jag måste fixa innan så tvivlar jag på att hinna det i år. För det är ju så att är man inte riktigt i form, så tar saker och ting otrolig tid…..
  KRAM
  sUSIE

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 08:56

   Det är ju synd om de lever undanskymt men oftast så är de ju väldigt tåliga, förutom de allra minsta. De finns nog kvar där de är när du får mer kraft. Jag har haft hostor stående som rotklumpar ovan jord olika vintrar och de har alltid klarat sig.

   Kram, Carina

 6. Anni den 16 juni, 2017 kl 08:50

  Visst var det en överraskning att funkian går att äta! Men jag som älskar mina plantor skulle aldrig vilja skära av stänglarna som Tareq gjorde. Tror jag.
  Fantastiskt välvuxna och fina exemplar du har, de bidrar verkligen till att trädgården ser frodig och fräsch ut.
  Önskar dig en skön helg och en lyckad operation!

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 08:59

   Tack Anni! Förhoppningsvis är det här sista operationen. Om han, min handkirurg, inte hittar mer inflammation eller skador i zenorna också.
   Hos mig finns ett antal hostor som jag delade och satte i rader när jag skulle lämna förra trädgården. Började ambitiöst för att ha extra plantor tänker att de kan få agera hosta-att-äta-bädd 🙂 Rätt snart visade det sig att det hade jag inte plats till.

   Trevlig helg! Carina

 7. Vigdis i Romerikshaven den 16 juni, 2017 kl 09:29

  Ja, Hosta er flotte bladplanter og du har mange ulike! Det er deilig at det har blitt så grønt og frodig nå – bare nyte! God helg!

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 09:58

   Det är lätt att hålla med 🙂 Jag ska passa på att njuta lite extra nästa vecka.

   Tack detsamma! Carina

 8. Luna Ek den 16 juni, 2017 kl 11:00

  Oj, så många hostor du har! Det ger en härlig frodighet. Fast jag har nog rätt många själv när jag tänker efter, men kommer sällan ihåg namnen, mer än de vanliga. Här får jag nog försöka rensa bort en del igen, för de storbladade hostorna döljer annat jag vill se.
  Tråkigt med din handled, alltid ska det vara något. Hoppas operationen blir bra och att det läker fort.
  Kram Luna

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 14:00

   Gallra och dela behövs ibland. Jag klippte bort en del blad för att inte helt täcka en del andra växter men på sikt ska jag ta upp och dela. De riktigt stora ska få minst 1,5 kvadratmeter vardera 🙂

   Tack, det ska bli skönt att få det gjort. Jag har väntat medan doktorn har forskat.

   Kram, Carina

 9. Inger den 16 juni, 2017 kl 12:08

  Här har du en till som gillar hostor, har ett 20-tal olika. Men jag kommer inte att äta dem haha. Om man planterar ros och klematis tillsammans bör man plantera rosen först så att den är etablerad när klematisen kommer på plats. Detta pga klematis har ett kraftigare rotsystem.
  Kram

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 12:25

   Tack – det ska jag komma ihåg för det är alltid kul om man kan kombinera och få längre blomning. Eller ibland ger en kombinerad blomning något alldeles extra.

   Kram, Carina

 10. Helene; Trädgård i Torslanda den 16 juni, 2017 kl 15:16

  Verkligen vackert med hosta. Tyvärr är det ju snigelgodis också men hos mig äter de inte ’June’, ’Sum and Substance’ och några andra så jag får hålla mig till dem.
  //Helene

  • Carina den 16 juni, 2017 kl 15:52

   Jag fuskar och använder snigelmedel runt dem. Och ibland kompletterar jag med annat som de gillar ännu mer… ..som halvvissnade växtdelar och annat det fungerar bra som snigelfällor.

   Carina

 11. livihagen.com den 16 juni, 2017 kl 18:12

  Kjempefint med så mange forskjellige Hosta. Ekstra stas når de nå har blitt så store og frodige. Nyt disse dagene i juni. Hilsen fra Liv

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 06:48

   Tack! Jag ska njuta 🙂 Förutom att sniglarna gillar dem så är hostor en av mina, många, favoriter 🙂
   Carina

 12. Studio Livskraft den 16 juni, 2017 kl 18:20

  Wow, vilka härligt gröna och frodiga rabatter.
  Missade programmet i veckan, men det låter ju spännande att man kan äta hostor. Får ta och se det på SVT Play.

  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 06:47

   Tack! Jag gillar frodigt 🙂 Det var en nyhet för mig också, dagliljor har jag hört men inte testat.

   Tack detsamma, Carina

 13. Marika den 16 juni, 2017 kl 19:12

  Hej Carina!
  Tänk att hostan är ganska ny hos mig, gjorde en rabatt under stora träd, och provade med några hostor, det fungerade så bra så de har blivit fler. Ser så grönt och frodigt ut. Mina är inte lika stora ,men de fyller upp fint.
  Ha en fin helg/Marika

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 09:03

   Kul 🙂 Det tar några år innan de visar sitt rätta jag det är bland annat därför man inte ska flytta runt dem för mycket. Men sen finns de ju från mini – XL också.

   Tack detsamma! Carina

 14. Anja den 16 juni, 2017 kl 19:22

  Grönt och skönt var orden. Så otroligt frodigt det växer hos dig.
  Du gillar stora hostor – har du ’Big Daddy’? Den är superstor!
  Dina kommentarer är alltid så trevliga. De känns personliga.
  Jag gillar också årets trädgårdsprogram. Kanske borde man prova lite bleka hostabladknoppar? Har läst och hört om att de är ätliga och goda redan för länge sedan men har ändå aldrig provat själv.
  Önskar dig lycka till med hadledsrehabiliteringen och att läkningen går snabbt så att du kan få lite härlig trädgårdsfix även efter operationen denna sommar 🙂
  Koreatry är en vacker buske. Jag förstår att du vill ha en:-)!

  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 07:00

   Tack Anja! Jodå jag har sparat lättare jobb som inte kräver mer än en hand 🙂 Finns väl ingen gång det är så kul som när man egentligen inte kan eller får 🙂 Jag försöker alltid hitta något personligt och därför läser jag oftast inte andras kommentarer, åtminstone inte före jag skrivit, för att hålla hjärnan på mitt spår.

   Nej ingen ’Big Daddy’ och flera av de stora på min önskelista fanns inte antagligen slut. ’Blue Wu’ och ’Backyard Monster’ till exempel.

   Ha en fin helg! Carina

 15. margareta den 16 juni, 2017 kl 20:43

  Så fina bilder med många fina gröna nyanser.Hosta är en sådan underbar växt som finns i så olika toner av grön och gul färg och passar in var helst som man planterar den.Visste inte att man kan äta den det var nytt för mig men jag tror ändå att jag låter dem vara som de är för jag gillar dem bäst just så.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 06:56

   Tack Margareta! Kan bara hålla med – en växt men en fantastisk variation och de flesta passar tillsammans. Nästa år har jag antagligen glömt bort det hela igen.

   Ha en fin helg! Carina

 16. Carita Nordén den 16 juni, 2017 kl 20:50

  Så grönt och frodigt det ser ut i din trädgård. Jag gillar hostor och vi har en hel de. Fullt har vi men ändå köper jag gärna nya hostor, det finns ju så många härliga bladfärger o former. Ha en fin helg. Carital

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 06:54

   Tack! Det är väldigt tätplanterat nu… Visst finns det och många blir ju inte så stora utan är lättplacerade även när det är fullt. Visst är det konstigt 😉

   Tack detsamma! Carina

 17. Anni den 16 juni, 2017 kl 21:20

  Tack för din snälla kommentar hos mig. Fågelholkarna är mest till pynt, även om någon har bott i den röda. Bebodda holkar finns i alla träd runt om på tomten.

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 06:52

   Det var en spontan och ärlig kommentar. Holkarna var urläckra bebodda eller ej 🙂

 18. Rosor och ruiner den 16 juni, 2017 kl 21:48

  Härligt med hostor, dem gillar jag med, även om jag inte har lika många som dig! Min favorit är nog Patriot, den är så vackert vit och grön, men det finns många vackra, och jag vill verkligen ha fler!

  Må gott!
  Kram Gunilla

  • Carina den 17 juni, 2017 kl 06:51

   Visst är den fin, ’Patriot’ den står en liten bit bort. Och sen en rejäl rugge av en hosta jag fått som måste vara ’Patriot’ eller ’Minuteman’ den sista är nästan ännu finare.

   Kram, Carina

 19. Merja den 18 juni, 2017 kl 08:50

  WOW vilken samling du har! Gillar dom mer och mer. Det ser verkligen frodigt och fint ut. Inte behövs det blommor när bladen är så varierande och fina. Ska in på länken och jämföra de jag har och kanske hitta namn på några.
  Spännande det där med att man kan äta dom:)
  Ha det gott!

  • Carina den 18 juni, 2017 kl 09:17

   Tack – jag tycker de är jättevackra. En annan bra länk med massor av sorter och mycket bilder är Fransen Hosta.

   Ha det gott! Carina

 20. martaronyai den 18 juni, 2017 kl 15:39

  För egen del kan jag inte tänka mig trädgård utan hostor. De bjuder på fantastisk variation både till storlek, färg och form, har bra härdighet, klarar många olika sorters jordar och ytterst lämpliga att kombinera med vårblommande lökar. Inte ens delningen uppfattar jag som särskilt problematiskt, jag brukar bara ta en tårtbit. Men sniglarna! Det kräver sin kvinna att skydda dem från både snäckor och sniglar. Men detta gör också att jag hälsar ofta på mina hostor och njuter mycket av deras svala skönhet. Du har många namnsorter som jag får slå upp nu.
  Kram
  Marta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.