Månadsbild - april, lillevarn

månadsbild april – äntligen händer det saker

April och nu sker det förändringar

En kommentar till förra inlägget var ”Du gör inget i liten skala va? Bänkarna är ju superfina?”

Det var Helene med ’Trädgård i Torslanda’ som reflekterade…

Så här tror jag det ligger till. Antingen gör jag eller så struntar jag i det. Ungefär som att är det inte värt att lägga ner lite jobb för så vill jag inte tillräckligt mycket, det är inte tillräckligt viktigt. Ibland märker jag att människor, i olika sammanhang, runt mig säger – jag skulle vilja, men det är för mycket jobb. Jag tänker  att jag vill och sen gör jag. Det kan ta tid att få till en bra grundlösning tankemässigt men sen om idén lever kvar…  Tror det är en kombination av en eller flera gener, pappa, och prägling eller säger man uppfostran, återigen pappa. Och eftersom jag sen växt upp på landet med en pappa som gillar att hitta lösningar och uppfinna så har det funnits förutsättningar… Jag går igång på projekt och genomförande och blir tokfrustrerad när någon säger ja det hade varit rätt, kul eller bra MEN… Det har hänt på jobbet särskilt i USA. Men det är kunskap eller saker jag blev tvungen att förstå om mig själv i samband med sjukdom och det underlättar om jag är klar över vem jag är och vilka förutsättningar jag behöver för att fungera bäst. Bänkarna ska pappa äras för. Jag tackade och sa – det här blev ju min födelsedagspresent som han gjort själv till mig. Men jag har också bett att få vara med och göra för jag vill lära mig. Men jag har en enorm respekt för sågar med klingor så jag behöver ha någon där för mentalt stöd.

Lång inledning till månadsbilden

Det här har nämlingen hänt sen sist… Det är ganska mycket. Våren har kommit mera på allvar även om jag nu har bakslag, regn och minusgrader här också. Jag behövde ett potatisland, fler kallbänkar och mer planteringsyta. Svängen har jag visat förut men kanske behöver den ett nytt namn. Formen är borta… Först tömdes allt sågspån ut från vinterns sågningar – det blev en utjämnande botten för kallbänkarna. Sen fördelade jag ut en halmbal för jordtäckning framför och uppepå det 2 lass jord. Framför hamnade ett lass barktäckning men den är så förmultnad att det mest är barkmylla. För mig är det här latmanslösningen… ..allt har byggts uppåt istället för grävning, jordfräsning och rensning. 40 cm verkar vara det som behövs för att stoppa ljuset och därigenom ogräset.

Månadsbild - aprilKäppen markerar ett par rader med bondbönor. Den tänkta dammen till höger i bild blir en plantering med irisar. Tidningar i hög som ska få täcka mer jord någonstans. Fast det börjar bli svårt att få tag i dem nu. 

Vatten blir ibland stående i det nedre högra hörnet av bilden. Nu har jag bestämt mig och jag kommer plantera strandiris, Iris sibirica, och Iris pseudata som är korsningen mellan den vanliga svärdsliljan och Iris ensata. De är mycket tåligare och blomvilligare. Lekte med tanken att bara sätta blå iris som en låtsasvattenyta, men då får jag flytta om en massa irisar så det får bli en låtsas vattenyta där fantasin får fritt svängrum.

Jord i vardande

Min dotter har varit hemma innan påsk och hon krattade löv hos mina föräldrar och tippade hos mig… Det kommer bli en bra jordblandning för surjordsälskande växter. I gången har jag bottnat med årets frånklippta grässtrån men det ska bli prydligare så småningom. Det här är mer jordfabrik än plantering just nu. Och jag gräver om och blandar ibland mellan de få växterna som står här. I höstas hällde jag ut flera säckar med bokashikompost blandade med löv. Kogödseln har legat så länge att den är full av finfina maskar.

Boklöv i torvparti - rhododendronjordKrukorna med strandiris har varit jordslagna i vinter men nu behöver de ny jord och en uppfräschning. Löven ska blandas ner i jorden

Kallbänkar på plats för frösådder och sticklingarNu är båda bänkarna på plats. Nästa del blir att bygga lock till båda bänkarna

Det här var månadsbild April. Tror den stora skillnaden till nästa månad är grönska och blomning. Sköna maj kommer vara så välkommen 🙂

 

16 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 16 april, 2017 kl 11:08

  Skal si at det skjer mye hos deg på kort tid ja. Flotte benker som din pappa har laget! Sånne benker med lokk er jo gull verdt, for da klarer jo plantene seg enda bedre hos deg når de er små og behøver ekstra dekke. Ellers så liker jeg dine latmannsløsninger! Hvorfor slite og jobbenår en kan gjøre det enkelt! Det er jo ikke alltid at det fungerer,men går det så går det. Det høres flott ut med dine planer!

  Sager tør jeg heller ikke bruke…

  Klem, Marit

  • Carina den 16 april, 2017 kl 11:15

   Man måste pröva 🙂 Jag tror det kommer fungera ett par år. Ungefär den tid jag behöver ha det där. Annars hade jag gjort ett riktigt underjobb också. Annars får jag göra om och göra rätt där jag håller på nu. Men förhoppningsvis så slipper jag.

   Kram, Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 16 april, 2017 kl 13:41

  Det är kul att se nån som fortfarande har orken och lusten kvar att göra stora jobb i trädgården! Själv har jag legat i ide i flera år , men nu när lusten har kommit tillbaka så säger ryggen att sånt där…och sånt där…det kan du inte göra – du får vänta! Men jag vill inte vänta…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 16 april, 2017 kl 19:24

   Självklart måste man respektera sin kropp och dess signaler. Jag gör kanske lite extra medan jag känner att kroppen orkar 🙂

   Kram, Carina

 3. Linda den 16 april, 2017 kl 16:28

  Hej!

  Jag förstår dig. Är nog också uppfostrad så. Varför halvmesyrer? Alltför många är börjare och så orkar de inte hela vägen fram. Jag orkar inte heller hela vägen fram ibland, inte egentligen – man kan ju få lust att sluta mitt i – men då är envisheten där och så gör man i alla fall. Tror att det kan vara både bra och dåligt. Är glad att maken är likadan. Skrattar ibland lite gott åt grannarna och alla deras planer som näst intill alltid stannar i stadiet luftslott.

  Tack för att du nämnde potatis. Den höll jag alldeles på att glömma bort. Ska genast gå och lägga fram pluggarna i ljuset så att de kommer igång 😀

  Ha en finfin fortsättning på påsken!
  Kram
  Linda

  • Carina den 16 april, 2017 kl 19:21

   Det kan vara en svår balansgång det där . När ska man sluta och hur mycket kan jag tänja på kroppen med viljan. Gör nog båda delarna. Tar det ofta väldigt lugnt ett tag när jag gjort färdigt något.

   Tack detsamma! Kram, Carina

   • Linda den 17 april, 2017 kl 09:35

    Japp. Jag också. Maken brukar säga att jag har två lägen – av och på, men inget mittemellan. Det stämmer nog till viss del 😉

    Vi hade en stor, riktigt stor, mus förra sommaren. Den mumsade tomater nätterna igenom. Den finns inte längre. Men tydligen har den fått en efterträdare. Den förra musen bodde under kaminen. På vintern blev det högar med skal från solrosfrö. På hösten blev det i stället högar med skal från vindruvor. De var tydligen inte lika goda som det mjuka inuti 😉

    Trots skadegörelsen så är de ju rätt festliga och väldigt söta. Nu ska jag bara beställa nya fröer till luktärter. Har tagit in sådden till vinterträdgården 😉

    Ha en finfin dag!
    Linda

 4. Sylvia den 16 april, 2017 kl 17:14

  Jo men visst är det så, det är bara att göra´t. Jag har bara fått acceptera att jag kan inte göra det lika fort, lätt som innan och jag behöver oftare hjälp. Något som ofta irriterar mig rejält.

  • Carina den 16 april, 2017 kl 19:18

   Förstår det! Jag tittar på min mamma och hennes fotproblem som jag redan börjat få. Det känns som jag har begränsat med tid att göra saker på.

   Carina

 5. Karsten den 16 april, 2017 kl 20:07

  Hej Carina

  Fint med alla dina projekt! Iris pseudata är en av de mest spännande korsninger som gjorts på länge.

  Och ja, om en månad är det sommar…?!

  Glad påsk

  • Carina den 17 april, 2017 kl 08:04

   Hej!

   Har inte odlat pseudatorna tidigare så det blir spännande. Har sett Marits fina bilder och inspirerats.

   Ha det gott! Carina

 6. Ulrika den 17 april, 2017 kl 07:59

  Oj vad det ska börja grönska och växa hos dig! Bra jobbat 🙂
  Ha det gott!

 7. martaronyai den 17 april, 2017 kl 20:23

  Beundrar din handlingskraft; odling, fotografering, byggplaner och bloggaktivitet på det. Somliga får mycket gjort.
  Vill också berätta att växterna jag fick levererade till dörren i höstas har klarat vintern och skänker mycket glädje här. Kommer nog ett inlägg så småningom.
  Kram och lycka till med dina kallbänksbebisar
  Marta

  • Carina den 18 april, 2017 kl 10:09

   Tack Marta! Byggplanerna vore skönt om någon annan kunde sköta. Fotandet i sin mer seriösa del ligger helt på hyllan. Jag tar just nu bara bilder av växterna som dokumentation. Känner att jag är himla trött i hjärnan ibland. Men boendet är för viktigt och det måste drivas. Allt annat kan jag bara låta bli 🙂

   Kram, Carina

 8. Anita den 18 april, 2017 kl 10:01

  Japp, nu ser man tydligt skillnaden mot dina andra månadsbilder. Jag sällar mig till beundrarskalan över dina projekt och din handlingskraft. Och det är så roligt och spännande att följa. Ser fram mot kommande månadsbilder med tillhörande text. Och kallbänkarna är så fina!

  Kram Anita

  • Carina den 18 april, 2017 kl 10:11

   Tack Anita! Det är ju ganska lätt när någon annan kan köra in med en traktor och bara tippa. Och jag sen bara fortsätter på befintlig nivå. Har inte ens flyttat den här jorden nämnvärt. De förutsättningarna har man ju oftast inte på en färdig tomt.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.