Rhododendron molle ssp japonicum

Magnolior som doftar och underbara rhododendron

Magnolior som blommar på bar kvist älskas av många. Kanske ändå att jag föredrar de som blommar liite senare när bladen är på väg att slå ut. Mest för att risken för frostskadade blommor minskar drastiskt. I år har flera nya blommat och jag tror att det i kameran finns en hel del fina bilder… ..men datorn måste bytas innan jag kan ta hand om bilderna.

Men det jag börjat göra är att gå nära och snusa. Doftar blomman något? Doftande magnolior pratas det inte så mycket om men många gör just det, doftar. De doftar dessutom väldigt gott, milt och behagligt. Så jag rekommenderar att inte bara titta på dem.

Vackra magnolior - Magnolia Lina
En av de magnolior som doftar starkt och ljuvligt – Magnolia ’Lina’

Det har varit sommartemperaturer här länge känns det som och såklart håller inte blomningen så länge då. Men då är det ännu bättre att ha sorter som blommar vid lite olika tillfällen. Just i veckan har ’Daphne’ slagit ut. Det är nog den hos mig som har de djupaste gula blommorna. ’Lina’ är fortfarande liten och har inte blommat ännu, bilden tog jag i växthus i samband med inköpet. Du kan läsa mer om magnolior HÄR.

Det blev fler magnolior och rhododendron…

Det var kanske inte så bra att åka till favoritplantskolan för träd och buskar. För att inte säga – livsfarligt. För så många vackra sorter av prydnadsaplar som stog i blom… Och rhododendron. En jag aldrig skulle köpt om den inte hade blommat i mjukaste orange var R. molle ssp japonicum. Inte så där grälligt orange utan mjukt, mjukt nästan med en rosa lyster. Och till det en fläck med prickar i gulgrönt – så snyggt!

Rhododendron molle ssp japonicum
Underbar färg som jag hittade i plantskolan. Tur jag var där nu och inte senare i sommar, då hade den blivit kvar – Rhododendron molle ssp japonicum

Och ett nytt exemplar av Magnolia ’Daybreak’ fick också följa med. Jag tokmissade med vattningen av förra exemplaret. Det nya stog i blom – härligt stora, laxrosa och mycket doftande blommor. Har kommit underfund med att jag knappt har några vitblommande och det fick jag också ändrat på.

Nätets bilder mot verklighetens intryck

En lövfällande rhododendron som aldrig kom upp på min lista när jag kikade på bilder på nätet… Den fick följa med när jag såg färgen i verkligeheten. Just de lövfällande vill jag gärna se blommorna på när jag köper. Och gärna kunna känna på doften. ’Pink a Boo’ gav ett helt annat intryck IRL. Färgen var läckrare, blomman lätt fransig och nästan lite fylld och doften var god.

Rhododendron 'Pink a Boo'
Rhododendron ’Pink a Boo’
Rhododendron Pink a Boo'
Det visar sig i efterhand att färgtemat blev varmt rosa – Rhododendron ’Pink a Boo’

Massor av ovanliga träd och buskar

Jag går längs raderna i plantskolan – upp och ner, ner och upp. Det tar tid varje besök. Men så finns det också många rariteter. Och många som jag kan zonknäcka med. I år fick jag äntligen fatt i den extremt ovanliga Corylus fargesii. Nu måste jag sköta vattningen för jag kommer sannolikt aldrig hitta ett nytt exemplar.

Det brukar vara de fina och små detaljerna

Där bland raderna förra året fick jag se ett litet träd med silverfärgade blad men också röda kontraster hos de nya skotten. Då fanns inga exemplar till salu men i år… Den ser ut som ett silverpäron men med betydligt större blad. Fast jag tror att bladen sen går över i vanligt grönt. Det är en korsning mellan Sorbus och päron Pyrusx Sorbopyrus. Den får stora blommor och frukter som tydligen är ätliga. Jag valde den bara på grund av bladverket så allt övrigt är en bonus. Trädet kallas tydligen ’Shipova’ i flera länder.

Eller så kan det vara en vit blomma med violetta foder. Det är små detaljer som gör skillnaden hos det jag gillar som hos Philadelphus purpurascens ’Violetta’.

Växtinköp
Växterna fick en skuggad och vindskyddad placering till att börja med. Flera kom direkt ur ett växthus och skulle inte trivas ute i sol och vind direkt

Överhuvudtaget så finns det så många vackra träd och buskar som sällan förekommer i plantskolorna. Och det är synd för utbudet kunde vara så mycket bredare.

Brukar skriva en lista att välja från

Annars blir jag helt lost bland urvalet. Listan är väldigt lång och tanken är inte att allt ska följa med. Den ska va en inspiration. Att komma dit som nu när mycket blommar gör ändå att det blir en del spontaninköp. I år en enormt storblommig och vackert röd rhododendron ’Elizabeth Red Foliage’. Så vackra klockor och med matchande blad.

Rhododendron 'Elizabeth Red Foliage'
Rhododendron ’Elizabeth Red Foliage’ du kan ana blommornas storlek när man kikar på bladen

Sammanfattningsvis är färgtemat hos de blommande inköpen övervägande varmrosa och den lövfällande Rhododendron ’Chanel’ får sätta punkt för det. Det blev inte så mycket magnoliabilder men glöm för den skull inte bort att kolla doften hos de du odlar.

Rhododendron 'Chanel'
Rhododendron ’Chanel’

I veckan…

Veckan har bestått av tre saker… Renovering av ett rum, besök på plantskolan och plantering av förodlat. Just nu målar jag på morronen. Sen går jag ut och sätter ut alla småplantor. De behöver sen vattnas för det är bara solsken i sikte, det och vind… Så något regn som hjälper till finns inte i närheten. Nu när allt är utplanterat, förutom tomater, så ska jag spendera den här veckan i Oslo.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och ser fram emot vad jag kan läsa om där.

Juni ser ut att ge mig mer solsken och sommartemperaturer!

19 Kommentarer

 1. Marit den 29 maj, 2023 kl 11:48

  Det var en flott magnolia, og så lekker farge det var på dine rhdodendron. ’Pink a Boo’ og ’Chanel’ var helt nydelige. ’Elizabeth Red Foliage’ har jeg prøvd her i et optimistisk øyeblikk, men det gikk dårlig. Nå skal jeg nøye meg med de rhododendron jeg har her, og ikke kjøpe flere nye.

  Klem, Marit

  • Carina den 29 maj, 2023 kl 19:42

   ’Lina’ är en korsning som plantskoleägaren själv gjort. Och visst är hon fin. Får se hur Elizabeth trivs här men det borde inte vara något problem. Min favorit är ändå molle underarten med sina solnedgångstoner.

   Kram, Carina

 2. IngmarieWe/Refugium den 29 maj, 2023 kl 19:20

  Mycket vackra azaleor. Färgerna är verkligen helt underbara! Pink a Boo ser ut att ha dubbla blommor, är det så. Skall bli spännande att få höra om bladverket får vackra höstfärger också. Ha det bra.

  • Carina den 29 maj, 2023 kl 19:43

   Tack Ingmarie! Ja den ser fylld ut men det är nog bara några extra kronblad men som är väldigt krusade. De allra flesta azaleor som fäller bladen får fantastisk höstfärger när de yttre föutsättningarna är rätt.

   Ha det gott! Carina

 3. Lisbeth den 29 maj, 2023 kl 21:06

  Det tager lang tid at gå ind på et gartneri, vi skal nyde det hele – også duften. Løvfældende rhododendron dufter også godt, de har ofte fine farver om efteråret.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:23

   Det här är en specialplantskola, grossist, för träd och buskar. Lövfällande doftar ibland men inte alla det beror på föräldrarna.

   Kram, Carina

 4. Anita den 30 maj, 2023 kl 09:24

  Verkligen ljuvlig färg på din nya rhododendron. Nästan lite aprikosfärgad. Och jag håller med om de magnolior som blommar lite senare. Tycker ofta att deras blommor är vackrare. Har sett dom på trädgårdsresor men inte många i Sverige. Visste nog faktiskt inte att dom doftar.
  Ett givande besök på plantskolan fick du. Idag ska jag besöka Zetas och leta lite olika perenner. Tyvärr har jag inte plats med någon mer rhdododendron annars skulle nog någon kommit med hem. Dom har helt ljuvliga exemplar där och dom brukar blomma nu.
  Ha nu en trevlig vecka i Oslo!

  Kram Anita

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:28

   Visst är den fin – den påminner mig om en lite mildare solnedgång och alldeles definitivt aprikosfärgad. Det är länge sen jag var på Zetas. Tycker de har en himla fin utställningsträdgård. Det är nog så att här frågar alla efter magnoliorna som blommar på bar kvist och då har plantskolorna de. Mannen som har plantskolan där jag var är intresserad av alla träd men kanske än mer intresserad av magnolior och därför har han ett enormt utbud.

   Oslo var härligt 🙂

   Kram, Carina

 5. Marika den 30 maj, 2023 kl 10:48

  Hej Carina!
  Vilka vackra växter du valt. Så vackra färger. Det tar tid att gå på en plantskola.
  Ha det fint i Oslo.
  Kram Marika

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:29

   Hej Marika!
   Tack – jag känner mig nöjd. Men kanske mindre nöjd med att nu behöver jag anlägga rejält igen 🙂

   Kram, Carina

 6. Catarina den 30 maj, 2023 kl 18:16

  Ohhh woaw vilka underbara färger. Blir riktigt inspirerad av att göra en förändring i trädgården 🙂
  Ha de gott, hälsar Catarina

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:30

   Tack – javisst är de härliga! Jag är en projektmänniska så förändring är nog ett nödvändigt ont eller nej, jag har ju alltid väldigt kul när jag gör dem.

   Ha det gott! Carina

 7. Anni den 1 juni, 2023 kl 16:11

  Inte utan att man nyfikar sig på var plantskolan finns … fast jag har inte råd att få veta … men det finns å andra sidan väl alltid plats för något litet fynd … eller? Så utomordentligt härligt att få gå runt långsamt, långsamt och bara spana in allt som finns. Grattis till fynden och ha en bra tur till Oslo!
  Kram!

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:41

   Tack Anni! Undra kan man… ..de är grossister men tar emot grupper från olika trädgårdsföreningar. Du behöver veta vad du vill ha och leta själv. De har inte personal för att ge rådgivning. Men miljön runt omkring är underbar. Kanske att tex STA i Stockholmsregionen åker dit.

   Oslo är alltid trevligt och barnbarnet glatt.
   Kram, Carina

 8. Titti den 2 juni, 2023 kl 08:45

  Ohh så mycket vackert! Ja plantskolor är livsfarliga just nu hi hi…det brukar bli en dyr historia.
  Njut nu av sköna juni och tusen tack för din rara kommentar på min blogg…
  Sommarkram från Titti

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:42

   Tack! Jo jag är nöjd, sneglar fortfarande på R molle varje gång jag går förbi. Och jag är fortfarande barnsligt lycklig när jag ser den.

   Kram, Carian

 9. Sydney den 2 juni, 2023 kl 17:08

  Ja det kan være svært at besøge planteskoler uden at tage alt for mange planter med hjem. Meget smukke rhododendron du har fundet frem. Sikke nogle farver.

  • Carina den 2 juni, 2023 kl 20:36

   När jag åker dit har jag alltid gjort en lista och letat upp de träd och buskar jag aldrig kommer hitta någon annanstans 🙂 Men det är häftigt med en plantskola fylld med i stort sett enbart träd och buskar. En som är större än de flesta andra 🙂

   Ha det gott! Carin

 10. […] magnolior är ljusare gula och sen bleknar så håller den här den lysande gula färgen. Och den doftar underbart. Redan som ung har den bildat ett litet vackert och välväxt träd hos mig. Jag kan […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.