Lunden växer österut

Tomma krukor i mina fotspår

 

Du kanske är den där ordentliga typen, en så’n som sätter ner en växt och sen ordentligt sätter den tomma krukan där den ska vara. Kanske är krukan till och med diskad. En så’n är INTE jag. Tvärtom faktiskt! Snarare går jag fram som en hund som känner den ljuvliga doften av gömda ben nånstans i jorden och som gräver så jorden sprutar. Fast bakom mig sprutar krukor när jag sätter igång. Ibland så staplar jag krukorna åtminstone, eller gör en spara respektive slänga hög för dem. Men sen kan högen bli liggande. Om du är den förra typen så ska du veta – jag önskar jag var som du! Det blir så’n skillnad. Det här händer varje gång jag bestämmer mig för att göra en rejäl planteringsinsats och jag sätter ner av till exempel omskolade frösådder. Eller som nu när jag planterar de där trågen med överblommade påskliljor från i påskas. De som stog utanför grönsakshandlaren och där jag försynt frågade vad som skulle hända med de överblommade… Han erbjöd mig 8 krukor för 50 spänn. Taget… Men så ändrade killen sig och sa – äh ta allihop, ta dessa också… ..jag hjälper dig bära.

Nu har jag hoppat över och flyttat runt de där trågen några månader och tröttnat på dem så när lunden växer blir även dem satta. Plasten under är tänkt att hålla emot asprötter några år men framförallt hålla kvar väta. För det är torrt här, torrt så det dammar. Har placerat ut en hel del buskar där jag vill ha dem men det behövs jord. Kollega med många bokstäver i körkortet och tillgång till lastbil är vidtalad. Nu väntar jag på besked om det finns tillräckligt med färdigblandad jord hos leverantören. Tänkte testa annan jord än den jag köpte förra hösten. Men jag kommer ta vägen om för att titta och känna på jorden först.

Rhododendronfynd i förgrunden och potentiell damm i bakgrunden

 

 

Somligt har blivit planterat medan somligt är utställt där jag vill ha det i väntan på jord. Mer plast ska inhandlas och bädden ska förlängas. Det är rätt skönt att slippa försöka rensa ur den torra skogsbacken och att istället bygga uppe på. Och till slut om någon månad eller så hoppas jag att alla krukade buskar med flera har fått en riktig plats. Sen ska jag plocka upp alla krukor och stapla dem prydligt, jag lovar. Förresten…  Ibland pratar jag lite slarvigt om åkern och om hur jag gräver här. För dig som vill veta mer om bakgrunden till varför jag bygger en tillfällig trädgård på en tillfällig plats så har jag skrivit lite om att  flytta en trädgård tidigare.

 

Ha det så gott!

logga_rosaline

15 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund - Maria den 8 augusti, 2015 kl 14:17

  Jag tror jag är lite som dig, lämnar krukor efter mig:) Och jag är även dålig på att plocka upp högar med rosklipp, ogräs och annat:)
  Det är spännande att följa ditt projekt. Jag ha ett ställe bakom/vid sidan om Williams studsmatta som jag skulle vilja göra en upphöjd rabatt, för det ser så stökigt ut där nu. Kanske nästa höst, vi får se:)
  Lycka till
  Kram Maria

  • Carina den 9 augusti, 2015 kl 08:33

   Tänk om vi kunde beställa en hjälpreda, en som gillar att plocka krukor, tömma skottkärror och ta hand om ogräshögar 😉 Gick en runda häromdagen och samlade ihop renshögar så just nu är det någorlunda ordning på torpet.

   Det är både skönt och kul att ha små projekt att gå och grunna på. Sen blir det väl oftast bättre när det får mogna fram. Vem vet nästa höst kanske han vill bli av med studsmattan och nya möjligheter öppnar sig.

   Kram, Carina

 2. Marit den 8 augusti, 2015 kl 21:40

  Der var herlig å lese din beskrivelse, for sånn er jeg også. Ikke noe orden eller struktur på potter her heller, for de står stablet tilfeldig til jeg orker å gjøre noe med de…Ikke er de vasket heller… Så du er ikke alene om å ha det sånn 😉

  Spennende prosjekt du holder på med!

  Klem, Marit

 3. Carina den 9 augusti, 2015 kl 08:34

  Härlig läsning Marit! Tänker att det kommer en lång höst och vinter. Då kan jag göra sånt. Skönt att det finns fler… 🙂

  Kram, Carina

 4. Rost och rädisor den 9 augusti, 2015 kl 10:06

  Verkar ju praktiskt med plast under. Tror du att det håller emot aspet… Befinner mig just nui i samma sits men överväger att be stora skopan göra jobbet.
  Du undrade över var man hittar potatiskorgar… jag brukar köpa på loppisar, men har sett att Granngården har nya som nog rätt snabbt får patina.
  Allt gott
  Anette

 5. Carina den 9 augusti, 2015 kl 10:14

  Nej plasten är en tillfällig, billig lösning 🙂 Tänker att den kan hålla 3-4 år. En långsiktig lösning skulle jag gräva och vänta ett par år. Det kommer mycket rotskott där vi grävt med maskin. Tack – ska kolla Granngården. Jag är dålig på att besöka loppisar. Blir mest i Dalsland och där är priserna höööga…

  Carina

 6. Britt den 9 augusti, 2015 kl 13:32

  Bra sätt att handla på. Jag skäms för att jag inte är duktig med att diska krukor. Man kan sprida sjukdomar osv. Men tyvärr kommer jag aldrig så långt i odlandet, att krukorna blir diskade. Så vi är nog många. / Britt

  • Carina den 11 augusti, 2015 kl 07:32

   Javisst är det bra, jag känner mig alltid så nöjd… Av två skäl dels så känns det ju som jag sparar pengar (hmmmm) dels så gissar jag att lökarna annars skulle berikat någon soptunna någonstans. Nu har jag planterat de i kanten som en liten vårblommande miniatyrhäck 🙂

   Carina

 7. Katarina /En Grön Sida den 9 augusti, 2015 kl 19:47

  Va? Samlar du inte ihop krukorna och diskar dem med en gång? Du måste vara…
  … rätt lik mig. Och flera andra, tror jag. Sådär mitt i processen, du är igång med något, du skapar, fixar, donar, planterar. Det är växterna som är huvudsaken, krukorna är i stunden ingenting. Så de får vara. Ligga kvar. Ibland, för min del, kan det dröja ett tag… O det där med disken… Jaja.
  Det växer fram en härlig plantering med så många variationer av blad. Den där, nu ska vi se… Näst sista bilden, nordväst om hostan, ljusgröna blad med speciell form: Vad är det?
  Hoppas jorden finns i tillräcklig mängd och är av yttersta kvalitet.
  kram
  Katarina

  • Carina den 11 augusti, 2015 kl 07:29

   Sant, sant – visst är det flödet, stunden och idéerna som tar över. Tack – känns bättre så och dessutom just sant. Brukar ta mig i kragen åtminstone en gång per säsong. Så när trädgården gick ner i vintervila var också alla krukor sortera och staplade kan ju tilläggas.

   Tror du menar en guckuskosyster, Cypripedium ’Aki’ bilder på blommor kan du se här – https://www.4seasonsbycarna.com/c/ Hoppas den klarar även den här flytten.

   Kram, Carina

 8. Katarina /En Grön Sida den 18 augusti, 2015 kl 07:29

  Vilken bra växtlista du har! Den är speciell den där guckuskosystern… Men det var inte den jag menade =o) Jag menade det lilla trädet, ljust gröna – limefärgade – blad. Näst sista bilden.
  kram
  Katarina

  • Carina den 18 augusti, 2015 kl 18:35

   Tack Katarina! jag är nöjd med hur växtregistret blivit här. Det är extrakt ur en databas jag har. så en form av back-up. Det är en liten gyllenlönn, Acer shirasawanum Aureum blir bara ett helt litet träd som trivs i skugga eller åtminstone undan gassande sol.

   Kram, Carina

 9. Kristinas oas den 19 augusti, 2015 kl 11:30

  Mmm, följer med på promenad och gillar det jag ser. Snygg gyllenlönn du fått tag på! Och det där med att samla in krukor… Jag brukar stapla dem i växt backar, men diska, det blir nog sent i höst det. Har jag tur vill kanske något av barnen tjäna en extra slant.
  Kram Kristina

  • Carina den 19 augusti, 2015 kl 18:19

   Kul att du gillar det! Brukar vara rätt petig när jag ska välja träd för att hitta ett med bra växtsätt och grenar. Den har flyttat ett par gånger och växer väldigt sakta hittills. Väntar tåligt 🙂

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 19 augusti, 2015 kl 20:52

    Ja, snabbväxare är de ju inte direkt. Ena huvudgrenen på vår dog efter några år så vi fick leda upp en ny. Men det gick bra.
    Så du har också flyttat din, känns skönt att veta att den klarat det. Vår ser ut att ha klarat flytten i försomras bra så här långt.
    Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.