Lökarna blommar - Muscari azureum - dvärghyacint

Lökarna blommar men tiden försvann

Lökarna blir bara fler och blomningen bara mer och mer och de tidigaste narcisserna har slagit ut. Jag gick ett par korta rundor med kameran förra veckan mest för att andas och mentalt kände jag – om jag överlever den här helgen, den som är efteråt nu, så är jag glad. Varför då, då?

I höstas anmälde jag mig och lyckades säkra en plats i en workshop som Svenska porträtt fotografers förbund anordnade. Första tillfället blev fullbokat på några minuter. Det kändes som en bra idé då i oktober. För ett par veckor sen när det närmade sig och jag läst välkomstmailet insåg jag att det ju, som vanligt, faktiskt krävdes lite av mig också… Dessutom så har jag gått en annan workshop i ljussättning i några månader nu och sista uppgifterna skulle lämnas in parallellt.

Porträtt från workshopen
Porträtt från workshopen som jag slarvediterat för att visa magistern, en känd amerikansk fotograf

Jag överlevde men…

Det tar oerhört mycket kraft att hitta bildvinklar, ’direct’ en modell och att träffa så många nya människor under några intensiva dagar. Jättekul! och jättetrött. Sen åkte jag hem och packade fram och upp alla blixtar och ljusformare och fortsatte hemma. Och jag har inte haft en tanke på att skriva här.

Ett annat porträtt
Ett annat porträtt och en cool man med stor ödmjukhet och stort driv

Orden och tankarna är fokuserade på lökarna igen

Orden tar slut eller om det är hjärnans ork men kraften att skriva blogginlägg försvinner då. Men jag gick ett par långsamma rundor med kameran bara för att landa mellan. Och det slår mig igen hur natur, trädgård, grönt kan få mig och hjärnan att landa. Åtminstone för mig är det faktiskt det mest effektiva sättet att bli klar – ta en PAUS. Och att sen komma tillbaka med kanske inte så mycket mer energi men att ha rensat bort en del hur-ska-jag-hinna tankar.

[modula id=”24467″]
Vårlökar fotade i slutet av förra veckan… ..bara ett axplock

Lökarna som blommar nu

Det är bland annat hundtandsliljorna, Erythronium och även i år försöker jag få isär de tre vita som jag vet är ’Snowflake’, ssp. niveum och ’Charmer’ men vem är vem? E. caucasicum har redan blommat över. Återkommer med bilder av dem senare.

Olika sorters Scilla blommar och jag är glad att SKUD inte godkänt en del av namnflyttarna som andra referenser gjort. De tidigaste tulpanerna, små arter har också börjat blomma och ja det är en fröjd att sakta spankulera runt. Den lilla T. neustruevae från Kirgizistan doftar så härligt om jag går nära.

Rhododendronleverans
Rhododendronleverans – en del av buskarna samlade i skottkärran efter att ha dragit vatten ett dygn

Rhododendronleveransen

Lämnade UK och jag hämtade buskarna sista helgen i mars. De är redan planterade och vattnade ett par gånger. Och till helgen har vi vår årliga rhododendronmarknad i västsvenska kretsen. Listan är prioriterad och klar.

Ha en fortsatt härlig vårvecka – vilket väder vi har!

16 Kommentarer

 1. Marit den 10 april, 2019 kl 16:16

  Der var du ja! 🙂 Jeg har fått varsel fra facebook om dine innlegg der, men jeg er så lei fb og andre sosiale medier at jeg orker ingen av dem bortsett fra bloggen. Jeg har ikke overskudd til noe annet, så da holder jeg meg til den 😉

  Flott leveranse av rhododendron! Du har nok å vanne og passe på da ja. Her er det allerede skogbrannfare enda så mye snø vi tross alt har hatt. Vinden tørker opp alt på et øyeblikk. Fortsatt masse snø her, men det minker.
  Får håpe at du får litt regn innimellom.

  Klem, Marit

  • Carina den 11 april, 2019 kl 14:43

   Mmm har inte gjort så mycket på facebook heller. Vi har redan eldningsförbud där jag bor – jag behöver elda… Och jag tycker det är väldigt lite vatten som kommer ur slangen från brunnen. Dessutom så har det torkat ut nåt ruggigt i blåsten och solen. Så nu hoppas jag på regn men såg bara solar i prognosen.

   Visst är bloggandet ett trevligt och lagom tempo sätt att hålla sig ajour med verkligheten 🙂

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 10 april, 2019 kl 18:48

  Dejligt at lande i haven igen og at have fået nye planter, specielt rhododendron., det kan vi lide.
  Ha´ det godt.
  Lisbeth

  • Carina den 11 april, 2019 kl 14:44

   Ja det var så himla skönt att få tid till det och att bara vara en stund. Jag är väldigt glad år mina nya rhododendron hoppas de växer och blir stora 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Rost och rädisor den 11 april, 2019 kl 07:25

  Å, så mycket spännande aktiviteter på gång! Spännande lökväxter också, som den babyrosa nunneörten. Hur söt får man bli alltså! Håller helt med om att trädgården är det bästa stället att landa i när huvudet är fullt och för återhämtning i alla former, men idag blir det arbete framför skärmen, suck…
  Kram
  /Anette

  • Carina den 11 april, 2019 kl 14:46

   Javisst är det kul 🙂 Den är superfin – jag började för några år sedan gräva upp alla ljusa fröplantor och plantera de färggrupperat. Så nu har jag några ljust rosa, en grupp isblå och en med de som är i stort sett helt vita. Den rosa är aningen lax över sig i nyansen och den är jättefin 🙂

   Stackars dig! Kram, Carina

 4. Marika den 11 april, 2019 kl 08:02

  Hej Carina!
  Vad spännande med fotokurs, men det kan bli svårt att få tiden att räcka till allt. Skönt att allt är bra , trodde du var ute och reste.
  Vårblommorna blommar fint, hos dig. Här har de haft riktigt kallt, kändes som att vintern var på väg tillbaka. Lite snö fick vi igår, och värmen
  låter vänta på sig. Fina porträtt.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 11 april, 2019 kl 14:48

   Hej Marika!

   Tack – några fina porträtt blev det men jag har inte börjat välja eller redigera dem för den delen. Ja det är spännande och kul att utmana sig själv. Jag tyckte det var läskigt innan eftersom de flesta ändå var yrkesfotografer och väldigt duktiga.

   Tack det blommar fint men vi har också haft iskallt, kom snö i vinden igår innan solen tittade fram så en hel del har blivit frostnupet ser jag.

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 11 april, 2019 kl 10:01

  Oj, jag blir imponerad! Du är så duktig. Porträttet på mannen är verkligen bra!
  Så skönt att du fått dina rhododendron, även om dom nu skjutit upp Brexit så att dom har på sig till 31 oktober. Och som vanligt njuter jag av din fotorunda och lite extra av den blekgula vårdkrisen.

  Hoppas nu orken kommer tillbaka när workshopen är avklarad. Och … en skön helg till dig!

  Kram Anita

  • Carina den 11 april, 2019 kl 14:51

   Tack Anita – nu blev jag glad. Men om jag är ärlig så har jag mycket att lära jämfört med yrkesfotograferna som var med. Men jag tittar även på dem och hur de jobbar – där lär jag en hel del.

   Det var väldigt skönt nu hade vi kontroll annars vet man inte vad som hade hänt. Det sorgliga är väl de som lobbade så starkt för Brexit och la så mycket kraft på kampanjen… tänk om de lagt lite kraft innan folkomrästningen på hur det praktiskt skulle gå till. Just nu känns deras underhus som ett skämt.

   Kram, Carina

   • Anita den 13 april, 2019 kl 09:17

    Exakt, det känns verkligen som ett skämt, det brittiska underhuset. Och så såg jag att stavningskontrollen ställt till det för mig i min kommentar. Den blekgula ”vårdkrisen” ska det naturligtvis inte vara utan den blekgula våririsen 🙂

    Ha en skön helg! Idag skiner solen här, hoppas den gör det hos dig också!
    Kram Anita

 6. Karsten F den 11 april, 2019 kl 10:26

  Hej Carina

  Ja, ibland får man göra färdigt före man kan fokusera på annat.

  Låter superbra med dina rhododendron och marknaden!

  Ha en trevlig dag

  • Carina den 11 april, 2019 kl 14:53

   Hej Karsten!

   Multitasking är överreklamerat och inget jag gillar 🙂 Marknaden brukar vara en av vårens höjdpunkter trots att jag är en del av de medlemmar som plockar ut vilka vi ska köpa in.

   Tack detsamma! Carina

 7. Anne, hagen vår den 11 april, 2019 kl 20:25

  Hei
  Å lære å ta bilder med ulike oppgaver, er å lære å se og bli oppmerksom på ting man kanskje ikke har tenkt på før. Det er utmattende , utfordrende og ikke minst oppløftende. Å se noe nytt, ikke noe er mer spennende.
  Klem Anne
  P.S Jeg må hver gang skrive inn på nytt navn og epost selv om jeg krysser av.

 8. Lisbeths Haveblog den 12 april, 2019 kl 07:40

  Kære Carina
  Det er forståeligt, at du tager så gode billeder, når du hele tiden øver dig og lærer nyt. Flot portræt af manden – du har mange talenter.
  Sikke nogle fine tegninger, der er på Silver Coral 🙂
  God fornøjelse med markedet. Det lyder hyggeligt at mødes om en fælles interesse.
  Mange hilsener Lisbeth

 9. Elna Slot den 12 april, 2019 kl 21:10

  Du har sandelig mange jern i ilden, så det er godt, du har din have, hvor du kan finde ro og koble af. Skønne billeder af forårsblomsterne i din have. Den blå Muscari er en af mine forårsfavoritter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.