kryddiga färger och heta lägen

Varmt ute och torrt i backen, inte så mycket att säga om… Kryddiga färger och heta lägen är sensommar. Vaknar till när en liten klick av nåt annat, kontrasten, landar på näthinnan så att blicken och hjärnan studsar till, skakas om och lyfter. Den där lilla knivsudden av nå’t som ska sättas till för det ska sjunga på riktigt i recept behövs här också.

Gjorde en kombination i koppar, aprikos  och varmrosa för ett antal år sedan. Den var omöjlig från början men läcker att se på. Daglilja, Agastache, Carex i koppar och Heuchera vill trivas ihop för mina ögon. Men de vill ha olika förutsättningar. Levde ändå på hoppet över vintern… Det var doft och färg men den där lilla knivsudden saknades… ..att få Agastache och daglilja att trivas på samma plats en utmaning.

I sommar blommar flera nya dagliljor i aprikos-orange-rött-varmgult. Självsådder av kopparfärgade Carex som jag hittade i våras trivs. Så nu ska jag ge mig på jakt efter Agastache igen. Känner mig förlåten när till och med plantskolisten  säger – dem vill gärna försvinna! Men att dra handen mjukt över stjälkarna och känna doften som piggar upp sinnena är så häftigt. Att se alla flygfän svärma runt blommorna känns bra. Att jag sen såg ytterligare en rent orange som precis plockar upp nyansen i ’Tangerine Dream’ – jag vill måla. Hur jag ska lyckas få ihop levnadsvillkoren för de tillsammans med dagliljor tål att tänkas på… Vill inte ge upp ännu. Vill göra minst ett försök till.

Knivsudden – blå riddarsporrar av lägre sort och mjukt syrenlila nyanser ska till. Nepeta och klockor i blått. Heucheran får ett annat hem och Echinacea ska få flytta in. De är också kinkiga i vissa nyanser men ändå…

Echinacea ’Pink Double Delight’


Austin ros ’Leander’


Frösådd Carex


Campanula lactiflora


Frösådd Carex


Namnlös

 

Delphinium cashmerianum


Hemerocallis ’Two Sues’


15 Kommentarer

 1. lenadyche den 4 augusti, 2014 kl 11:13

  Fina bilder! Verkar ha varit väldigt torrt och varmt i Sverige. I UK är det okej, ibland dol, ibland regn!

  • Carina den 7 augusti, 2014 kl 11:32

   Aha… det är ni som har norpat vårt lagom 😉 Här har absolut inte varit det i år. Åtminstone inte för en helt ovanlig trädgårdsägare.

 2. Katarina /En Grön Sida den 6 augusti, 2014 kl 08:29

  Spännande! Det varma och kryddiga tonerna möter… havet, svalkan. Jag har inte lyckats med någon Agastache vad gäller namnsorter i blå toner, alla försvann. En del Echinaceor är också kinkiga, men vill inte ge upp dem för de är trevliga typer. Ja, inte lätt när växterna önskar olika förutsättningar då man vill att de ska samsas med varandra och läget. Min envishet att frångå vars och ens behov har nu lett mig till en hel del flyttkaruseller, fler väntar. Inser (även om jag inom mig protesterar en aning) att det är jag som får gilla läget att det är växterna som bestämmer…
  kram
  Katarina

  • Carina den 6 augusti, 2014 kl 15:57

   De blå har jag lyckats övervintra några år.. Så jag kanske inte ska klaga då 😉 Verkar som det är de gula och röd/orange Echinacea som är svårare. De kommer tydligen från torrare lägen än de vanliga hybridernas moder E purpurea. Visst är det så… vi brukar få ge upp och gilla läget. Läget som växterna vill ha.

   Kram, Carina

 3. scottishmoments (@scottishmoments) den 7 augusti, 2014 kl 17:00

  vilka vackra bilder och blommor! Svensk sommar när den är som bäst!
  Hälsningar från Skottland
  http://www.scottishmoments.com

  • Carina den 9 augusti, 2014 kl 18:20

   Tack – och välkommen! Kul att du tyckte om bilderna. Ja svensk sommar är trevligt.

 4. Kristinas oas den 12 augusti, 2014 kl 10:24

  Inte lätt när man vill kombinera det som vill ha olika lägen, men man måste försöka, minst två gånger som du skriver. Ser de varma tonerna och blommorna framför mig när du beskriver och så svalkan i det blå. Snyggt!
  Kram Kristina

 5. Sanda Cottage den 13 augusti, 2014 kl 21:28

  Jag vet inte hur många gånger jag har gjort så Alltså bara planterat med hjärtat utan att bry mig om vilka krav växterna har. Ibland går det bra, ibland inte, men helt klart ska du testa igen 😀

  Ha det gott!

  • Carina den 15 augusti, 2014 kl 08:19

   Ja!! Har faktiskt redan köpt Agastachen men inte hunnit få ner dem… 🙂

 6. PysselMoster den 15 augusti, 2014 kl 10:25

  Min agastache hade också försvunnit men jag fick nya av en kompis och hos henne hade den frösått sig. Jag tycker så mycket om den gulbladiga tyvärr gör ”mina” sniglar det också.
  Är (till min förvåning) också inne på orange. Favorit Austinros just nu är Crown Princess Margareta (la upp en bild på instagram igår)
  Ha det gott!

  • Carina den 17 augusti, 2014 kl 12:03

   Haha… ja det är fascinerande det där med färger och hur tycke och smak förändras 🙂 Gulbladig låter vackert – får kika efter det.

   Ha det gott! Carina

 7. Anita den 16 augusti, 2014 kl 13:02

  Visst är det väl typiskt, att dom växter som vi tycker är så snygga tillsammans inte alls alltid trivs tillsammans. Och ändå så försöker vi med en dåres envishet att ”omvandla dom”. Echinacea ‘Pink Double Delight’ sneglade jag på på plantskolan i somras men hejdade mig. Det fick bli gamla hederliga ’Magnus’ istället. Fast det var intressant att höra att problemen främst gäller de gula och röd/orange. Kanske ändå ska göra ett försök med ‘Pink Double Delight’. Och dagliljan Two Sues’ är makalöst vacker!

  Kram Anita

  • Carina den 17 augusti, 2014 kl 12:06

   Ja pröva för sjutton 🙂 Är mer och mer inne på att helt sonika klippa ner och offra blomningen nu… Jag har hittat mina agastache och tror jag ska göra likadant med dem…

   Trogna sällskap som Magnus är inte att förakta. De kan ju liksom få vara stommen om inte primadonnorna vill dansa nästa säsong 🙂

   Kram, Carina

 8. Birgitta den 17 augusti, 2014 kl 20:33

  Underbart skrivet Carina. Här går jag ibland under dagarna och funderar på hur jag skall få ihop det ned den ’vunna’ orangeaprikos dagliljan från träffen på Alen och den bruna starren. Skall jag överhuvudtaget ha dagliljor i trädgården?
  Önskar ibland jag
  hade designhjälp.

  • Carina den 25 augusti, 2014 kl 05:52

   Tack – kul om det inspirerade 😉 Vi kanske skulle ta så’na trädgårdsvandringar ibland hos varann?? Ha en plantering man vill förändra en anings men där man fastnat tankemässigt. Få in lite nya tankar. Kanske skulle spaden bli som en stor magnet sen – med risk att en stooor flyttkarusell får fart 🙂

   Det jag sett av din trädgård har sett otroligt fint ut!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.