Kyrkjebønnøs – en av 20 toppar

20 toppar – en utmaning som heter duga! Antingen man vill dela upp den på flera år eller ta alla under en säsong. En glimt från Kyrkjebønnøs – en av de 20 toppar som valts. Alla har bra utsikt, en del har fantastisk. Jag har stämplat kortet på 9 toppar nu och fascineras av att ingen är den andra lik…

Vi gillar att åka skidor utför hela familjen. Pappa 80+ åker fortfarande. Det är många, många år som vi varit i Norge på vintrarna men så i våras sa vi – vi kanske skulle se hur det ser ut på sommaren. Vi har en husvagn stående i Hemsedal, praktiskt när man vill komma och gå som man vill. Och det vill vi!!

Kyrkjebønnøs är en av fyra svarta toppar. Det är lite längre att gå för att nå dem. Fallhöjden är högre. Kyrkjebønnøs har en fallhöjd på 911 meter – mest av alla. Räknade ut efteråt att det innebär 182,2 meter per kilometer. 5 km upp och lika många ner. Vi har konstaterat att ner är jobbigast för kroppen. Min dotter konstaterade när vi var på väg ner från en grön, lättast, topp, att topparna var  betydligt tuffare än hon trott. Tron var baserad på de leder hon gått i Sverige. Våra grannar verkar tro mer på folkets förmåga eller har en mera positiv syn.

Men här, några bilder från vår tur till Kyrkjebønnøs. Eller som jag sa – 5 besvikelser och en topp.

 

 

Och om du tänker att det där skulle jag aldrig klara – så tänk om! Jag är för tillfället väldigt otränad och har astma. Men med lite vilja så blir jag så härligt belönad när jag äntligen är där. Det är absolut värt ansträngningen. Finns bara en sak som är viktig – rätt på fötterna. Gympadojor funkar inte här. Kanske något att fylla energidepåerna med också 🙂

Ha det gott i sommarvärmen och passa på att njuta! Carina

8 Kommentarer

 1. ScienceHelena den 29 juli, 2014 kl 18:04

  Jag tror att jag har frågat förr, men det här med 20 toppar… Är ni en grupp runt om i landet som har det som en utmaningen eller är det en egen familjeutmaning? Det ser så fascinerande och spännande ut att jag funderar på om jag nästa år måste ut på fjällvandring.

  • Carina den 29 juli, 2014 kl 20:22

   Jo du frågade men jag har säkert glömt svara..

   Det finns liknande utmaningar på flera ställen i Norge tror jag. Det här är 20 toppar i Hemsedal som de valt för olika svårighetsgrad. Lederna är bra märkta och hållna. På varje topp finns en gästbok och en stämpel som i orientering finns där. Nu kan man delta i en tävling om bla ett säsongskort. Istället för stämplar i en broschyr så stämplas ett plastkort.

   Gör det!! Det är jättekul även om det är jobbigt ibland. Lite som med träning… Sen är jag växtintresserad och att vandra runt bland pyrola, linnea, orkidéer mm är fantastiskt 🙂

   • ScienceHelena den 29 juli, 2014 kl 21:52

    Jag hörde en person här uppe i norr som berättade att han var med i en liknande utmaning och började fundera. I Norge finns ju en hel del toppar att välja på 😉

    • Carina den 29 juli, 2014 kl 22:01

     Spelar nog inte så stor roll var – mer att man gör 🙂 Det är en upplevelse på många sätt 🙂

 2. Katarina /En Grön Sida den 30 juli, 2014 kl 10:45

  Så vackert! Som skåning jag är måste jag ju fråga: Mycket mygg? Fast.. här är också många… och jag är populär, suck! Underbart att ge sig ut, här är vi ett gäng som går olika sträckor på Skåneleden. Passar min svaga syn (kan ej bedöma avstånd, dvs klättra, höjdskillnader etc är ej riktigt min grej), men att bara komma ut i det fria och vandra, vandra, vandra är fantastiskt. Förvisso jobbigt ibland, men samtidigt ligger det en utmaning i det. Ja, och en alldeles speciell trötthet som infinner sig, inte alls densamma som efter att ha strosat runt i stan.

  Helt rätt om rätt på fötterna… investerade i ett par rejäla vandringskängor förra sommaren: OJ! Vilken skillnad!

  Ha de nu riktigt gott och njuuuut!
  kram
  Katarina

  • Carina den 30 juli, 2014 kl 11:21

   Inte mycket mygg alls. Kan vara när man kommer nära en liten fjällsjö men vi passerade nästan bara rinnande vatten. Förstår dig för alla bitande saker älskar mig också 🙂 Kommer ihåg att jag dansade krigsdans på ett ställe… Ska visa bilder därifrån också 🙂 De andra skrattade rått åt mig…

 3. Britt den 30 juli, 2014 kl 15:22

  Vilken natur. Och skönt att det inte är så mycket mygg, för de kan ju förstöra det mesta.

  • Carina den 30 juli, 2014 kl 15:30

   Ja det var skönt att det var såpass lite. De har också haft torrt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.