Betula nigra 'Shiloh Splasch'

Kamera på tork och hattifnatt semester

Kamera på tork? Förra veckan öppnade jag kameraväskan jag haft med mig under helgens kortsemester. Tom!! eller nästan… det låg två linser men inget kamerahus. Ganska snabbt landade jag i att jag tagit med mig en kameraväska under helgen till ingen nytta. Och att kameran… ..ja den hade jag prydligt lagt på en stol bland växterna under torsdagen. Jaja…

Hur mycket regn hade det egentligen fallit under söndagen? Tydligen inte så mycket som jag trodde och i och för sig hoppats på. Tur för mig och otur för växterna.

Kameran har fått ligga på tork utan objektiv och batteri. Men nu har jag vågat testa den och den fungerar utan mankemang. Jag har fortsatt mitt hattifnatt semestrande och därför blir det lite fotat och ännu mindre bildredigerat. Hattifnatt semester? Ja många korta och väldigt oplanerade nerslag runtom i Skandinavien.

Kamera på tork - Betula nigra 'Shiloh Splasch' - vitvariegerad björk
Betula nigra ’Shiloh Splasch’ tillsammans med hostor i grönt och vitt

Bilderna är från före men fina ändå

Bilder av blad och färgtema i grönt, daggrönt och vitt – nu är hostorna fina och i år har jag fotat mycken hostablomning. Det finns en del vars blomning drar ner helheten men de flesta, ja de har en blomning som höjer densamma.

Hosta 'Lakeside Lollipop'
Hosta ’Lakeside Lollipop’ med rent vita blommor över ett vackert helgrönt bladverk och de små gröna fläckarna på kronbladen – ja de matchar perfekt
Astilbe 'Hennie Graafland'
Astilbe ’Hennie Graafland’ växer jämte och bladverket är lika blankt med snäppet mörkare grönt.
Verbscum nigrum 'Album'
Verbscum nigrum ’Album’ växer tvärs över och har en variegerad Weigela som granne…
Weigela och prydnadsgräs
Weigela och prydnadsgräs. Weigelan ska ha väldigt ljusa blommor och det är helt ok men en del blir mörkare rosa och det stör helheten

Gräset är en fådd växt utan namn men av blomningen att döma borde det vara en art i Carex släktet. Fin med mörkt gröna ’blad’ kantade med små silvriga hår. Weigela trodde jag aldrig skulle få ett hem hos mig men om jag gallrar den hårt och håller nere den kan den få stanna för bladens skull.

Så trots kamera på tork och hattifnatt semestrar blev det ett litet trädgårdsnedslag. Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring.

…och längtan efter ett långt och stadigt regn är än större för nu är det torrt på riktigt!

13 Kommentarer

 1. Marit den 4 augusti, 2019 kl 06:35

  Huff da! Det var jo ergerlig med ditt kamera, men godt at du fikk tørket det igjen. Så vakker den hvitbrokede Betula nigra ’Shilo Splash’ er! Astilbe ’Hennie Graafland’ er så fin, og den har jeg nettopp kjøpt 🙂
  Astilbe er en vakker plante og fortjener mer oppmerksomhet enn de får.

  Nå håper jeg også på masse regn, for nå er det veldig tørt overalt.

  Klem, Marit

  • Carina den 5 augusti, 2019 kl 08:28

   Roligt att du hittade ’Hennie…’ Tycker hon är väldigt lik den jag pratade om att du skulle få plantor av – den heter Astilbe simplicifolia-grp ’Spritz’.

   Visst behöver man lite tur ibland 😉 Och tur även med regn. Det går regnväder runtom där jag bor men inget som landar hos mig.

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 4 augusti, 2019 kl 07:32

  Hej Carina

  Otur! Men bra att kameran överlevde:)
  Prognoserne lovar ganska bra med regn framöver, vi får se…
  Hostablomningen är ett av trädgårdens höjdpunkter!

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 5 augusti, 2019 kl 08:40

   Hej Karsten!

   Exakt – jag hade tur i oturen 🙂

   Hittills i juli och augusti så har det varit lovande prognoser men allt eftersom D dagen närmat sig så har regnmängden krympt, krympt och i slutändan varit helt borta så… jo jag hoppas.

   Tack detsamma! Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 4 augusti, 2019 kl 07:38

  En olycka händer så lätt, jag glömde också kameran ute i trädgården under en regnig natt. Detta var för många år sedan och en liten billig kamera men efter upptorkning fungerade den igen. Numera är jag noga med kameran men har tendens att lämna efter mig saker – och glömma bort dem. I natt låg min tröja kvar på en stol i lite regn, ingen större skada skedd förstås men jag hann tänka att det kunde varit min kamera.

  Kram!

  • Carina den 5 augusti, 2019 kl 08:42

   Visst gör den och jag kan förstå varför det hände. Det är annars en av få saker jag verkligen kollar att jag får med mig in. Ofta fotar jag och går sen in med kameran innan jag fortsätter med något annat…

   Gör du som jag och tappar bort sekatörer, knivar och annat? Jag har minst en sekatör, en brödkniv och en avbruten klohacka som sannolikt ligger i jorden i en av nyanläggningarna från 2017 🙂

   Kram, Carina

 4. Marika den 4 augusti, 2019 kl 08:56

  Hej Carina!
  Tur i oturen att kameran inte tog skada. Vackra bilder av grönt och vitt. Hosta blomman är mycket vacker, t.o.m mina små exemplar har blommat i år.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 5 augusti, 2019 kl 08:44

   Tack – jo jag är väldigt glad. Den är specialförsäkrad men ändå… Hostablommor är ofta fina och små hostor som får höga stänglar med glesa blommor är en favorit 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Rost och rädisor den 4 augusti, 2019 kl 16:30

  Ett svalt inlägg i den bästa bemärkelse. Jag menar lugna färger i mest grönt och vitt., så vackert fotat!
  Jäkla otur med kameran om uttrycket tillåts, men vilken tur att den överlevde. De lite hyggligare husen brukar tåla fukt, men det innebär ju inte att man vill utmana ödet. Har också glömt kamera ute, men bara över en natt. Jag är ruggigt tankspridd så numera lägger jag alltid kameran på ett av de små grå borden tillsammans med annat som ska in vid kvällens slut.
  Roligt att kunna inspirera till lite odling.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 5 augusti, 2019 kl 08:46

   Tack Anette!

   Visst behöver vi svalka, helst en blöt sådan. En kompis sa – men är den inte vädertätad och jo när jag tänker efter så är den nog det. Men såg när jag tog bort objektivet att båda infästningarna var torra då la sig oron. Bra tips som jag också försöker hålla mig till. Och där lägger jag även telefonen som jag säkert saknar varje kväll.

   Har slagit ner första omgången gröngödsel. Nu velar jag lite… ..ska jag så en gång till eller gräva ner lådor och sen så en gång till 🙂

   Kram, Carina

 6. Helene Bergsten den 4 augusti, 2019 kl 21:35

  Tur att det gick bra och det kanske säger en del om hur bra din kamera är. Superfint. Jag brukar oroa mig för att jag ska glömma det också men ännu har det inte hänt. En väldigt fin Betula nigra på bilden. Riktigt snygg.
  Ha det gott
  Helene

  • Carina den 5 augusti, 2019 kl 08:48

   Tack Helene!

   Ja det gör väl det och den är såpass bra att huset är specialförsäkrat 😉 Visst var björken fin! Jag skulle inte ha någon björk alls men trots att den fortfarande är liten så ropade den på mig 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Anne den 6 augusti, 2019 kl 22:26

  Hei!
  Jeg har opplevd akkurat det samme. Glemt kameraet ute og med hjertebank undersøkt om alt har gått bra. Det har det heldigvis, men jeg må skjerpe meg.
  Ha det godt! Klem Anne

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.