Camellia som släktet heter eller kamelia som vi populärt kallar släktet är stort. Har tidigare hetat Thea och Camellia sinensis är den art man odlar för théproduktion. Jag har läst om släktet Schima och att man odlar det också för thé men men...

Omskrivna för sin skönhet och för att vara svårodlade hos oss i norden. De hatar våra moderna, uppvärmda bostäder lika mycket som de trivdes i äldre hus ouppvärmda rum. De var populära i stora trädgårdar och hus där trädgårdsmästare kunde sköta om skönheterna. I Storbritannien och på kontinenten är de förhållandevis vanliga i utemiljöer och parker. Mångfalden är enorm...

Utomhus bildar Camellia - kamelia - buskar och det finns några stycken som kan tåla att planteras ute om man kan ge dem ett varmt läge, gärna invid en vägg eller mur som skyddar mot den värsta vintern. Undvik lägen med morgonsol vilken kan skada knopparna efter nätter med frost. Kontrollera sorten för vilken temperatur de tål är olika.

Odla Camellia - kamelia

Släktet tillhör de som vill ha en kemiskt sur jord och jag har planterat mina i köpt rododendronjord vilket ser ut att fungera bra. Vår-sommar-höst har jag de i krukor utomhus i ett skuggigt läge. Camellia - kamelia vill ha en jämn tillgång på fukt och vill varken torka ut eller stå för blött på grund av sina 'köttiga' rötter. Vattnet ska vara mjukt det vill säga ett lågt dH. Där jag bor är vattnet naturligt mjukt. Man kan åstadkomma det genom att vattna med destillerat vatten eller slå upp och låta det stå ett tag. 

Vintertid - det finns en hel del sorter som man kan pröva utomhus i ett skyddat läge. De kan frysa tillbaka med bryter då oftast från roten. Knopparna fryser vid några minusgrader och utslagna blommor fryser ännu lättare men busken klarar sig bra. Det vanligaste är kanske att förvara de i ett svalt, runt +10 grader, utrymme med mycket ljus då sätter de knoppanlag. Jag förvarar mina i ett utrymme som håller sig mellan 0 och +10 grader med extra ljus i form av en natriumlampa.

Stort urval har till exempel Burncoose Nursery. Bor man i södra Sverige och vill njuta av blommande kamelia kan man besöka Tage Andersens Gunillaberg. Trädgårdsföreningen i Göteborg har också en stor samling vackra kamelior.

På vårvintern kan man hitta en del kamelior till bra pris i trädgårdshandeln.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Cornish Snow'

Caerhays hybrid

Växer långsamt och bildar en utbredd buske. Bladen är mindre än hos många andra och vackert mörkgröna. Får mängder av enkla vita, doftande blommor ca 7 cm i diameter. Ståndarna är klart gula. Blommar i februari - mars lite beroende på hur man odlar den.

Fungerar ner till -10 i ett skyddat läge.

japonica 

Kina, Korea och Japan

I vilt tillstånd kan den här arten bli ett träd på uppåt 10 meter. Men de flesta hybrider blir betydligt lägre och bildar oftare buskar än träd. Arten kom till Europa på 1700-talet och det finns mängder av sorter som kan odlas i Sverige. Hybrider av/med Camellia japonica  det finns mängder av namnsorter av den. Det har också tagits fram några sorter som är mer vinterhärdiga och som kan odlas utomhus i gynnsamma lägen.

Alla blommar på våren.

'Blood of China'

Får stora röda, beskrivs som laxröda, blommor som är 10-13cm i diameter med ett knippe korta gula ståndare.

Fungerar ner till -15 i ett skyddat läge.

v. rustica 'Kasuga Yama'

Har tätt fyllda blommor där kronbladen mestadels är rosaröda men med oregelbundna fläckar i vitt.

Fungerar ner till -10 i ett skyddat läge.

'Lady Campbell'

Kompakt och upprättväxande sort med ovala, blanka och mörkt gröna blad. Blommorna är röda, fyllda och rosformade.

'Mrs Charles Cobb' - anemontyp

Bildar en upprätt buske eller litet träd. Blommorna är mörkt röda med en enkel rad yttre kronblad och en fylld mitt.

'Seagull' syn 'Miyaki Dori' - 

Stora vita, enkla blommor med långa ståndare i vitt. 

'Nuccio's Cameo

Stora blommor i rosa beskrivs som 'formal double' vilket är träffande eftersom kronbladen är välordnade i tydliga rader.

Lär tåla -15 grader i ett skyddat läge

 

'Roja'

Röda fyllda blommor med rader av välordnade kronblad.

'Roza'

Fyllda blommor i rosa. En sort jag inte hittar någon information om.

x williamsii

Korsningar mellan C. japonica och C. saluenensis. Det är hybrider som blommar länge på våren och de har ofta klara färger och bra härdighet.

'Brigadoon' - halvfylld

Mycket stora, halvfyllda blommor i vackert rosa - beskrivs som silvrigt rosa. 

Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge.

'Freedom Bell' - halvfylld

Beskrivs som pålitlig med ett tåligt bladverk. Massor av medelstora, halvfyllda, klockformade blommor i rosenrött. 

Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge. Anges som härdig i hela Danmark på en dansk sida.

'Jury's Yellow' - anemontyp

Vita yttre kronblad omger mitten som är fylld av cremegula mindre kronblad. Allt eftersom blomman utvecklas så ser man ståndarna i mitten. Blommorna är 8 cm i diameter.

Kan bli upp till 5 m i England. Lär tåla ner till -15 i ett skyddat läge.