Kallt och mörkt - flöde i Grönån

Kallt och snöigt ute

Kallt, känns som längesen

En inte ovanligt kall men flera-år-sen-kall vinter. Igår gick jag en sväng ute i solen men vinden var isande kall. Det blir en fuktighet och råhet här mot kusten som gör att det känns betydligt kallare än det är. Det blev en kort tur, jag kollade bara att täckningarna jag gjort var kvar på plats. Fingrar och tår blev snabbt iskalla.

Kallt - rhododendron har rullat ihop sina blad

Sen jag tog bilden har jag plockat fram säckväv och tagit ner mängder med granris för att skydda de vintergröna buskarna mot en uttorkande sol. 

Det blev till att gå in. Har försökt att gå igenom lite bilder från olika skogsturer i vinter och igår editerade jag några bilder. Först en solig och jätteskön dag i slutet av oktober. Vi tog en fika på ett berg och det var säkert 25 plusgrader i solen. Kontrasten är total mot de sista dagarna. Jag har fler bilder jag vill editera men de är lite svårare och jag har varit så himla trött de sista dagarna. Vattenbilderna är från en skog och en å, Grönån, i ett naturreservat nära mig. Går gärna hit och upp på berget. Kameran är nästan alltid med.

Vattenfall i Grönån

Kallt och mörkt - flöde i Grönån

Nedström samma å 2-3 månader senare. Det märks att det kommit rejält med nederbörd. En gång fick jag med stativet med missade att kolla vilket fäste till kameran som var med. Tokfel. Men det kan fungera med långa slutartider om det går att stödja mot ett fast föremål. Jag har använt träd som stöd och tagit flera exponeringar och haft tur att få ett par bilder med skärpa. Har slängt mängder…

25 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 28 februari, 2018 kl 22:01

  Egentligen skulle vi vara vana vid en sen vår, förra året hade vi två veckors vinter i mars, men hur det är så lever man kvar i Stockholmsvintrarna för då kom kylan redan i november. Numera har man blivit lite bortskämd med att det är milda vintrar utan tjäle, men i år vete 17 vad det tagit åt vädret. Fast det var nog bara en 4-5 år sen som det var en sån här hemsk vinter också – och då betydligt längre. Nu kan den ju inte bli SÅ länge…..eller!?
  KRAM/Susie

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:35

   Egentligen är det väl det här som är normalt vinterväder – åtminstone här. Men jag har blivit lite bortskämd av de senaste betydligt mildare vintrarna. Men har läst en del om zoner och jag bor i ett område som kan ha två typer dels maritimt – alltså milt och dels, kommer inte ihåg namnet på den andra, men det är då det blir sträng kyla. Och det skiftar alltså.

   Ha det gott! Carina

 2. Karsten F den 28 februari, 2018 kl 22:24

  Hej Carina

  Ja, sånt har vi nog alla gjort någon gång, oss som har mera än ett stativ:)
  Gott att bilder idag är gratis!

  Nej det var inte roligt att vara ute idag. Då är det bra men bilder från en annan årstid!

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:36

   Mmm… det är de grejerna som gör att min mentala checklista har blivit längre med åren 🙂

   Igår var lite bättre här men idag har vinden ökat igen. Nu faller till och med lite snö utanför fönstret. Men vi ska ligga på gränsen och det ska väl inte bli något allvarligt.

   Tack detsamma! Carina

 3. Inger den 28 februari, 2018 kl 22:56

  Förstår att ni har vinter också, här är ju luften torr men graderna betydligt lägre. Ser fram emot lite mildare väder. Sista bilden är jättehäftig.
  Kram

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:38

   Tack Inger! Glad att jag lyckades få åtminstone en bild med skärpa 🙂

   Känner det när jag är i Hemsedal, Norge, att torr kyla är behagligare. Självklart är det kallt men man slipper råheten som kan vara vidrig. Gick nere vid havet i Arendal igår och där drar vinden mellan husen – isigt.

   Kram, Carina

 4. martaronyai den 28 februari, 2018 kl 22:58

  Helt fantastiska, ”rörliga” bilder! Enda sättet att se vatten som rör sig, nu när allting är stelfruset.
  Uscha mig, jag vill inte vara med en till 2013-vårvinter.
  Kram

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:40

   Tack Marta!

   Vet du – jag tror vi slipper det men det är bara en känsla. Jag har i vart fall täckt alla buskar som nås av solen så jag hoppas det ska gå bra. Det ligger lite snö och tjälkakan var bara ett par centimeter häromdagen. Då klarar buskarna sig. Hoppas det vänder snart dock 🙂

   Kram, Carina

 5. Marit Sønstebø den 28 februari, 2018 kl 23:22

  Jeg har fulgt med på den værstasjonen jeg har for der er det et kart over hele verden hvor andre har maken værstasjon som det jeg har. Da kan jeg f.eks. se hvor kaldt det er hos deg hvis det finnes noen som har maken værstasjon i nærheten av der du bor. Etter hva jeg kan se så ser det ut som det er -10 grader akkurat nå hos deg? Det er vel uansett veldig kaldt til å være hos deg?

  Flotte bilder av vannet! Rennende vann er alltid så fint å se på.

  Vi får håpe at dette kalde været snart snur. Dette ligner på sånn som vintrene var før, så hvis det fortsetter sånn fremover får vi vår i mai… 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:44

   Tack Marit! Faktum är att -10 är inte så ovanligt här. Jag bor några mil norr om Göteborg och det brukar vara 2-3 grader lägre. När det blir neråt -18 och mer då är det mer ovanligt men jag kommer ihåg många såna mornar i livet 🙂 Bilen var varm lagom tills dess det var dags att parkera på jobbet 40 minuter hemifrån. Men visst liknar det här vintrarna från när jag var mindre eller yngre 🙂

   Ska försöka ta mig till några större vattenfall nu när det är både is och gott om vatten. Det finns ett vackert uppe vid Vargön.

   Kram, Carina

 6. Marika den 1 mars, 2018 kl 09:00

  Hej Carina!
  I år är det kallare än det brukar vara, snön har stannat kvar, och det tycker jag är skönt.
  Är glad att vi inte haft någon blåst att tala om, kan bli riktigt kallt i vindbyarna.
  Du har tagit riktigt fina bilder, ser ut som en härlig plats.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:46

   Det känns som jag har haft en mer stabil vinter det sista. Snön har legat ovanligt länge trots att det var nollgradigt många dagar i februari. Här är solen fantastisk men vinden håller folk inne trots allt.

   Tack Marika, det är en härlig plats och ett väldigt fint område. Perfekt för rekreation och mental landning 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Anita den 1 mars, 2018 kl 09:44

  Ja tänk vilken bitande kall vinter vi fått. Vinden gör att det känns ännu kallare. Igår var det dessutom totalt trafikkaos här och sjukhuset gick upp i stabsläge. Idag faller snön men inte som igår och inget kaos ännu. Många lämnar nog bilarna hemma eller försöker jobba hemifrån. Jag försöker se fördelar med snön. Den hjälper till att fylla på grundvattennivåerna och så skyddar den växtligheten.

  Stora kontraster mellan vattenbilderna. 25 grader i solen i oktober låter ljuvligt, det är brittsommar det. Den nedersta bilden är härlig, det där med att ta stöd mot ett träd eller en sten är ett bra knep.

  Kram Anita

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:49

   Jag var nere vid kontoret i hamnområdet igår – fullständigt vidrigt när vinden drar från havet och upp mellan husen. Det här är mer som ungdomens vintrar. Det blir spännande att se vilka växter som tinar och blommar upp i vår – det kanske blir en rejäl sanering… Och jag kallas tillbaka till verkligheten. Det ska oftast vara det jag tror kallas maritimt klimat här men oregelbundna år får vi en annan klimattyp – ligger på någon gräns tydligen.

   Den där oktoberdagen kommer leva med mig länge…

   Kram, Carina

 8. Marie den 1 mars, 2018 kl 12:16

  Det første billede giver mig næsten kuldegysninger og en følelse af forfrosne fingre?

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:50

   Det förstår jag – det är bitande kallt i vinden 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Linda den 1 mars, 2018 kl 12:49

  Ja, jösses så kallt det är! Vi hade arton minus i går. Burr! Tre harar har börjat besöka trädgården. Tycker synd om dem när de letar rester under fågelborden, så nu har jag köpt kaninpellets. Det verkar som om det uppskattas. Önskar att jag hade en koja med halm att erbjuda dem. Fast inne är det varmt. Började dagen med ordentliga brasor och sedan kom solen. Nu är det nästan så att jag skulle behöva gå ut och kyla av mig 😉

  Vattenfall är roliga att fota. Men hu så svårt det är med stöd om man inte har med sig stativet eller fel/inget fäste. Inomhus kan man ofta hitta en papperskorg att ställa upp och ner eller ett högt bord. Men utomhus är det svårt att finna plana, stadiga ytor.
  Hoppas att du får en finfin dag!

  Solsken
  Linda

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:55

   Smart med kaninpellets men… ..du kanske ska mata en bit från tomten om det går? Så dem inte vänjer sig vid Lindas trädgårdssmörgåsbord inför våren och sommaren 🙂 En kväll i somras så stog källardörren öppen och när jag kom in i badrummet därnere så låg det en liten brungrå klump som plötsligt studsade in under ett skåp. Det va en liten harpalt som förirrat sig nerför källartrappen. Jag virade in den i en handduk och satte den ute under en buske men det var kluvet… Vet fortfarande inte om en räv, katt eller någon annan hittade den innan mamman gjorde det.

   Det var ju bara så dumt att gå iväg utan att kolla vilket fäste som satt på kameran… Jag kom förbi fotoaffär’n när de hade en drive på såna där låga och extremt böjliga stativ. Det är väldigt bra att ha på. Det använder jag ibland som extra stöd mot kroppen också 🙂

   Tack! Solen har lyst men vinden har rivit! Kram, Carina

   • Linda den 2 mars, 2018 kl 10:30

    Hahaha, mamma sa samma sak. Fast det är väldigt gulligt med små harungar. Jag hoppas att de ska välja grödorna på åkern framför mina odlingar 😉 Just nu verkar det som om de små raringarna har fastnat för pellets för nu verkar de var i trädgården nästan hela tiden.

    Kram

 10. Gunilla Teckenberg den 1 mars, 2018 kl 15:16

  Hej Carina!

  Ja, nog är det kallt men ännu ligger vi ca tio grader varmare än fjolårets köldrekord, alltid något. Blåsten som vi hade i går var inte trevlig, den gick rakt igenom alla kläder.

  Kul att du postade dina vattenbilder, dom är jättefina och den mossiga naturen runt vattnet gör att det framträder på ett så fint sätt. Ett sånt vattenfall kunde jag tillbringa många timmar hos.

  Kram!

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 16:59

   Tack Gunilla! Det finns ett väldigt rejält och fint vattenfall uppe i sydöstra ändan av Vänern som jag länge tänkt åka till. Borde passa på nu när det är både kallt och finns mycket vatten. Kanske också se till att komma ihåg att kolla att rätt fäste följer med till stativet 🙂

   Här var nog aldrig så kallt som det har varit och är nu i år. Däremot en väldigt sen och ovanligt seg frostvecka i maj?? tror jag. Den gjorde mycket skada.

   Kram, Carina

 11. Anja den 1 mars, 2018 kl 16:28

  Vilka fina vattenbilder!

  Ha det!
  /Anja

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 17:00

   Tack Anja!

 12. Rost och rädisor den 1 mars, 2018 kl 17:00

  Den vårfloden väntar man ivrigt på! Önskar jag hade nåt forsande vatten nära, men får nöja mig med att det stiger i åar och översvämningsområden. Säkert fint nu på vintern också i din fors när det bildas is och formationer.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Carina den 1 mars, 2018 kl 17:03

   Javisst! Har faktiskt en riktig fors, området kallas till och med fors, 3 km från mig men jag får aldrig tummen ur. Har en kollega på jobbet som jag ser via fotogruppen har varit där flera gånger. Han har väl antagligen 3 mil dit. Så bara för man har så gör man inte alltid.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.