Iris 'Katherine Hodgkin'

Jämförelse av 3 vackra iris

Jämförelse av 3 tidigblommande iris

Nu behöver jag skriva ner och lägga till bilder av 3 irisar som när jag inte ser dem jämte varann är förvillande lika. Så jag behöver en jämförelse. Och eftersom jag inte lyckats tidigare när jag googlat kan jag skriva ner det här. Vem vet – det finns kanske fler som vill se alla 3 samlade. Ibland beskrivs de som syskon och ett par ska vara selekterade ur en frösådd. Jag vet inte, men föräldrarna är snöirisen, Iris histrioides, och den underbart gula våririsen, Iris winogradowii.  Du ser dem nedan. Sist en Jämförelse av alla 3 ’barnen’.

Iris winogradowii Iris winogradowii

Iris winogradowii

…härunder den andra föräldern, Iris histrioides med en bild lånad från Scottish Rock Garden Society, SRGC

Iris histrioides

Under årens lopp har jag lyckats hitta knölar till alla 3. Och nu ville jag gärna veta vem som var vem. ’Katherine Hodgkin’, turkos snöiris hade jag koll på. Systern ’Sheila Ann Germaney’ likaså. Men deras bror ’Frank Elder’ hittade jag bara skylten till. Förbannade min ovana att gräva upp och gräva om. Stoppa allt i olika krukor och lägga tilliten till vad som var i vilken kruka  på minnet… Jag lovar det funkar inte och nu har jag nog lärt mig.

Men i dagarna hittade jag för första gången bra bilder och vettiga beskrivningar och nu så har jag hittat Frank också. Tur att nörden är modern…  Men till nördens försvar – det var dyra och exklusiva lökar när jag köpte dem via Konnässörsklubben. Idag finns Katherine nästan överallt. Och odlingsmässigt har väl beskrivningen gått från hokus pokus till lättodlad, hon verkar trivas överallt.

Katherine Hodgkin – jämförelse

Iris Katherine Hodgkin
Katherine beskrivs ibland som överdragen av en sjögrön slöja… De upprättstående kronbladen är ljust och rent blå med mörkare blå streck. De hängande kronbladen har en ljust blåvit botten med tydliga mörkare blå streck och jag kan tänka att de är överdragna med en sjögröngul slöja från det gula mittstrecket. En lättodlad lökväxt som verkar trivas i de flesta jordar och lägen. Jag odlar den i torvblandad jord i riktigt soligt läge. Några lökar hamnade i jord på en före detta potatisåker och trivs bra där med.

 

..med Sheila Ann Germaney

Jämförelse, Iris 'Sheila Ann Germaney'
Sheila är mera blå. Den blå färgen är aningens mer intensiv och helheten är mera rent blå. Det här är en grupp om 5 lökar satta hösten 2012 och de trivs och förökar sig bra. De står i ett torvparti som bara får sen kvällssol. Tänker att de kanske skulle väsa ännu bättre i ett lite soligare läge…

..och Frank Elder

Jämförelse, Iris 'Frank Elder'
Frank är snarlik Katherine. Men genom åren har jag tänkt på att en del, blandade med Katherine, haft en mycket tydligare orange mittlinje än just gul och att de upprätta kronbladen är mera enfärgade och ljusa utan linjer. Men så har jag tänkt att det är säkert bara olika stadier i blomningen. Men nu så hittade jag en beskrivning. Frank har just den orange mittlinjen.

Jämförelse av alla 3

Jämförelse, 3 iris Jämförelse, 3 iris

Alla 3 på rad, från vänster i bilderna till höger: Iris ’Katherine Hodgkin, Iris ’Frank Elder’ och Iris ’Sheila Ann Germaney’

 

Ha det gott!

carina2

 

14 Kommentarer

 1. Tant Otteskrufv den 28 mars, 2016 kl 07:27

  Vilken pedagog! Nu vet jag vad jag ska titta efter. Sheila Ann skulle få flytta in här direkt, om jag hittar henne 🙂

  • Carina den 28 mars, 2016 kl 08:59

   Såg att jag hittat henne hos en liten nätbutik som heter Botanicus. Lökarna var inte så dyra men deras sortiment farligt läckert 😉

 2. martaronyai den 28 mars, 2016 kl 07:46

  Åh, vad bra! Alla är vackra, men Sheila vinner hos mig också. Det gäller att komma ihåg det vid nästa lökjakt.
  Kram
  Marta

  • Carina den 28 mars, 2016 kl 08:57

   Tack! Ja egentligen borde man kanske ha en önskelista tillgänglig i telefonen…

   Kram, Carina

 3. Marit den 28 mars, 2016 kl 09:57

  Så vakre de er alle sammen! Jeg har prøvd de her, men jeg får de ikke til å trives. Men når jeg ser dine vakre bilder, så må jeg bare prøve å plante noen nye til høsten. Jeg vet alt om det at den tror at en husker navn, det gjør en ikke… 😉
  Sheila Ann Germany er min favoritt!

  Jeg svarte deg i går på bloggen min, men skriver det igjen her. Torneroses kjortel er det svenske navnet på blodbeger 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 28 mars, 2016 kl 19:55

   Tack Marit! Glömde kryssa för att få mail om svar på kommentarer. Sådde inte den i år det blev en annan klättrare. Visst är det konstigt att vissa växter är så lätta hos andra men svåra hos en själv och att det alltid är olika växter. Men det konstiga är att vi prövar igen och igen…

   Kram, Carina

 4. Britt den 28 mars, 2016 kl 10:06

  Men åh! Jag tycker de är jättesöta allihop och skulle nog inte fästa mig så mycket på namn och skillnader. Det jag också tycker om är att de är så låga. Passar mig. / Britt

  • Carina den 28 mars, 2016 kl 19:48

   Visst är det så men samlaren i mig gillar att ha koll på vad jag har och var också. Funderar på att göra en samplantering där alla 3 bidrar.

   Carina

 5. Sabelhagens olivlund den 28 mars, 2016 kl 19:58

  Sötnosar! Trevlig jämförelse du gjort. Jag har inga tidiga irisar, jag är ingen fena på just iris om man säger så:)
  Kram Maria

  • Carina den 3 april, 2016 kl 13:31

   Hmm… jo jag vet, vissa växter fungerar vi inte tillsammans med. Då är det bara att hitta något annat. Dina underbara rosor och Clematis till exempel.

   Kram, Carina

 6. Kristinas oas den 29 mars, 2016 kl 15:32

  Åh, där dök det upp två jag inte hade koll på. Kathrine har jag och hon trivs bra hos mig. Jag gillar ju orange så Frank ska jag hålla utkik efter i höst.
  Kram Kristina

  • Carina den 3 april, 2016 kl 13:29

   Ja gör det, han är rätt söt 🙂 Botanicus kanske? Men då är det beställning nu i vår som gäller…

   Kram, Carina

 7. Anita den 30 mars, 2016 kl 11:55

  Vilket intressant inlägg. Jag kan bara säga att alla tre är fantastiska. Jag har sett massor av bilder av Katherine Hodkin på olika bloggar och har den uppskriven på min inköpslista. Men nu fick jag även två andra favoriter. Sheila Ann Germaney har en så vacker blå färg och grabben i gänget med sin orange mittlinje är inte oäven han heller.

  Kram Anita

  • Carina den 3 april, 2016 kl 13:27

   Tack Anita!

   Ser framför mig en liten plantering där alla 3 är mixade… Så småningom när de förmerat sig lite mer 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.