Amaryllis

Inför 1:a advent

Advent underbara ljus

Vad gör jag inför 1:a advent? Har inga direkta måsten men känslan av nyputsade fönster efter en städning där mattor och soffkuddar varit ute känns bra. En tur till skogen bara för att… Brukar komma hem med lite mossa till amaryllisarna och vitmossa till pionfrön. Det är väl fördelen med vildsvin – de bökar som galna så det är ganska lätt att hitta mossmattor som redan är förstörda. Förra advent skrev jag om varför jag har blivit restriktiv med vad som följer med hem här. Veckan som gick var jag inne på skogen en fantastiskt dimmig dag. En skön känsla trots allt och den följde med hem. Jag har adventskänsla, adventsro men ingen julkänsla ännu.

 

20141126_0035_mellemossen
20141126_0028_Lcolor

20141124_0015

 

Amaryllissamlingen, en blandning av nya och gamla på tillväxt. Hättan har åkt av och snart kommer några få en plats i matkällaren. Ett par av förra årets blommade i september och ett par har knoppar redan nu. Jag har lite svårt att slänga levande saker. Då får jag missköta de först och sen… De nya har jag ingen koll på. Mamma och jag plockade våra favoriter. Efteråt kom vi på att det var mindre bra att plocka i samma korg. En ny spännande sort hade redan skickat upp två knoppanlag. Den får bli min adventsamaryllis. Mjukt apelsinrosa och urläcker! Det står Amaryllis ’Exotica’ på etiketten men om det är namnet eller en serie – ingen aning.

 

20141124_0019_amaryllis

 

För övrigt har jag bevisat återigen att multi-tasking är att suboptimera! I veckan skulle jag ’bara’ starta en ny bokashihink samtidigt som soppan ’bara’ skulle koka upp. Känslan av att vilja men inte hinna stoppa en rörelse… För sent! Fiskade upp så mycket strö som möjligt ur soppan och sköljde av en del broccoli.Tänkte att kokning borde ta död på allt konstigt. Och inget berättande för sonen. Idag kan jag le åt det men det var inte kul där och då…

 

Idag har vi en sån’n här dag, en bonusdag! och nu ska vi strax åka och fixa lite adventsblommor och -ljus. Göra ett besök på HDK (Högskolan för Design och Konst) som har öppet hus. Ikväll en sväng till jul på Liseberg och i morgon julmarknad på Marstrand. Då kanske julkänslan börjar infinna sig också 🙂

20141125_0051_storstad

Fler tolkningar av ’inför 1:a advent’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt härlig 1:advent!  /Carina

 

blommig fredag

20 Kommentarer

 1. Anette den 28 november, 2014 kl 11:50

  Underbar disdimmig bild.
  Trtevlig helg!
  /Anette

 2. Britt den 28 november, 2014 kl 14:33

  Jag läste ditt inlägg för ett år sedan och det ger en en tankeställare. Mossa växer enormt långsamt till exempel. Granplantorna har jag inte tänkt så om. Jag hade faktiskt tänkt att ta någon, men då på min egen tomt och som vi inte vill ha på den platsen.
  I år har jag faktiskt tagit fram förra årets vita ”mossa” som dekoration, samt mossan i trädgården som växer överallt.
  Trevlig advent!

  • Carina den 29 november, 2014 kl 17:05

   Vad klokt! Det här med mossan har jag förstått nu på senare år. Att ta sina egna granar är ju helt ok 🙂

   En trevlig advent till dig också!

 3. Anita den 28 november, 2014 kl 16:20

  Men oj … du har ju massor med advent och julaktiviteter på gång. Vilken snygg amaryllis förresten. Och vilka snygga hattar dina andra har … eller hade, för du har ju tagit bort hattarna nu. Själv sparar jag ju inte mina amaryllisar. Har prövat för många år sedan men aldrig lyckats. Men du verkar få dina att blomma om till december. Jag kanske ska pröva igen. Man vet ju aldrig.

  En helt annan sak. WordPress har nu rättat det som gjorde att det inte gick att kommentera för vissa bloggare. Så om du prövar att kommentera på någon blogg där du måste använda ditt WP-id så ska det fungera nu.

  Önskar dig en fin adventshelg!

  Kram Anita

  • Carina den 29 november, 2014 kl 17:03

   Det är som ett lotteri med översomrade amaryllislökar… Jag hittar dem ofta i knopp ute i trädgården på senhösten. Men man ska nog komma ihåg och ställa de svalt aningens tidigare 🙂 Tricket är tydligen att de behöver växa till i omfång mellan blomningarna. Så mycket sommargödning 🙂

   Ok, ska pröva i morron när jag gör en blommig fredag vandring 🙂 Tack!

   Kram, och en fin advent! Carina

 4. En Grön Sida den 28 november, 2014 kl 17:04

  Vilken vacker amaryllis! Ja, och din samling ser så glad ut där med sina strutar.. hoppas du återkommer med bilder på blommorna. Underbara bilder från skogen, känner riktigt fukten, dofterna och lugnet…. Ha nu en riktigt härlig helg, jodå, lite julstämning infinner sig nog med det programmet…. =oP
  kram
  Katarina

  • Carina den 29 november, 2014 kl 16:59

   Haha… ja som vanligt med program så har vissa ändringar gjorts.. Men lite glögg är inköpt och det blir Liseberg ikväll istället. Skogen blir totalt stilla när det är dimma. Brukar föra lite oväsen själv – vill inte springa in i ett gäng vildsvin.

   Kram, Carina

 5. Marit den 28 november, 2014 kl 17:53

  Så vakker Amaryllis! Jeg får de aldri til å blomstre igjen, men jeg nyter alle de flotte jeg ser på andres blogger. De er jo så fine 😉

  Ingen julestemning her heller, men i morgen skal jeg finne lysestakene som skal stå i vinduet. Det hjelper sikkert!

  Klem, Marit

  • Carina den 29 november, 2014 kl 16:58

   Ljusstakar är bra för julstämning 🙂 Man ska tydligen få dem att växa i omfång då kan de blomma om. Ute på sommaren går det rätt bra men tråkperioden när de blommat är det svårare att sköta dem perfekt.

   Kram, Carina

 6. Meta den 28 november, 2014 kl 19:23

  Tänk att det finns så många olika amaryllisar. den du visar är ju bara så fin och tänk så länge du får njuta av den med tre stänglar.
  Ha en fin advent
  Kram meta

  • Carina den 29 november, 2014 kl 16:56

   Tack detsamma Meta! Japp – jag blev glad när den 3:e stängeln dök upp.

   Kram, Carina

 7. Villroses hage den 28 november, 2014 kl 22:27

  Adventstemningen holder lenge, den! Helt fram til jul .-)
  Lekker Amaryllis! Jeg gå nå helt i surr. Hvilke er gamle, og har fått sin tid kjølig? Hvilke har jeg glemt å sette kalt? Som vanlig må jeg handle noen nye løker for å være helt sikker… Doble hvite Alfresco er en favoritt!

  • Carina den 29 november, 2014 kl 16:55

   Visst var den vacker – och den åldras vackert också 🙂 Sätter också alltid några nya går ju inte att lita på blomning eller tid hos de gamla. Alfresco… Det ska jag komma ihåg. En av de gamla är en ’Jewel’ och där kommer knopp. Och en sån där med många smålökar, har glömt namnet. De står ute i halvskugga och får näring ibland på sommaren. Matkällaren sätter jag lökar när jag vill skjuta upp blomningen ett tag 🙂

 8. Sanda Cottage den 29 november, 2014 kl 10:12

  Godmorgon,

  Jag känner mig avundsjuk på att du har putsat fönster och vädrat mattor och annat.
  Här åkte stjärnor och sånt efter lite damning och dammsugning. Det är svårt att hinna med allt som ska göras ibland.

  Det är kanske tur att inte solen visar sig alls för då syns de oputsade fönstren inte så mycket 😉
  Trevlig advent!

  Kram

  • Carina den 29 november, 2014 kl 16:53

   Det är skönt men jag kan lugna dig med att allt tas i små, små portioner just nu – så jag är inte klar. Här visade sig solen i all skinande tydlighet häromda’n 😉

   Tack och en trevlig advent till er också! Kram, Carina

 9. Den Lykkelige Hagen den 29 november, 2014 kl 18:45

  Amaryllis er så flotte!

  • Kristinas oas den 8 december, 2014 kl 13:28

   Den amaryllisen var en riktig snygging! Tror aldrig att jag har sett någon i den nyansen, får hålla utkik.
   Kram Kristina

 10. PysselMoster den 1 december, 2014 kl 10:37

  Låter som du hade en härlig helg med massa jul-stämning!
  Kör du med bokashi (ja, jag menar annat än i soppa 🙂 ) Har funderat på att prova, verkar himla behändigt. Fast vi har ju vanlig kompost så det kanske bara är ”extra utgifter” funderar jag? Vad är fördelarna tycker du?
  Kram

  • Carina den 2 december, 2014 kl 22:20

   Mmm… ingen har upptäckt soppan 🙂 Fördelen är att det är himla behändigt att slippa gå ut med komposten titt som tätt. Sen var jag inte så bra på att röra om – det slipper jag nu. En annan fördel är att det försvinner på 2-3 veckor när jag gräver ner hinkens innehåll efter att den mognat i 2 veckor. En tredje, kanske inbillar mig men…, upplevde att fruktsättningen på tomater blev mycket bättre i sommar. Fler tomater/klase både hos mig utomhus och i mammas växthus. Nu har jag köpt majspåsar som jag ska spara i i vinter och lägga dem i en stor sopsäck så slipper jag gräva 🙂

 11. Linda den 4 december, 2014 kl 19:21

  Tack för din snälla kommentar! Vilka fina strutar du har gjort! Mina amaryllisar trängs i fönstren ute i boden och kommer nog inte att blomma förrän i sommar. Det är första året sedan jag blev intresserad av odling som jag inte har köpt lökar. Men det är ju bara början av advent, så jag får gå till handeln och köpa en vanlig som har kommit en bit på väg. Fast det är så klart roligare med de ovanliga 😀

  Kram
  //Linda

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.