Godisfrossa

Vem är det som knaprar på mitt hus?

Där och då var det Hans och Greta… Sagan slutar lyckligt med häxan i ugnen. Hos mig knaprar rådjuren men om någon hamnar i ugnen så är det ändå rådjuren. Och slutet blir gott – steken alltså. Tog en sväng till åkern för att se till de nysatta pionerna. Hittar massor av rådjurstramp och harlortar. Det mesta som är grönt är prydligt betat, repat och draget. Stönar och tänker men… ..kan dem inte plantera tillbaka rötterna i vart fall??  Vi gör tydligen skillnad dem och jag på godisfrossa. Dem frossar i det gröna och låter mig frossa i julrosknopparna…
20141212_0039_snödropparSnödroppar och krokus är på väg upp
Vädret är bedrägligt och lurar växterna. Snödroppar är på väg och pionskott behöver kupas mot en eventuell kyla. Ibland vore det bra med en kula som jag kan skåda framtiden genom. Julrosor som lika gärna kan klippas av och njutas inomhus till jul. Funderade på att rensa lite ogräs nu när det är milt men har faktiskt ingen lust. Tog verktygen och ställde undan dem istället. Visst är det skönt att det som är rensat är rensat men det är kladdigt och kallt om händerna. Det finns långt mer lockande saker att göra.

 

20141212_0042_pionskottPionskott som behöver täckas över med en hög isgrus

 

20141212_0038_röd-julrosEn knopp på väg att slå ut i en röd julros

 

De flesta hybridjulrosorna har knopparna kvar nere vid jordytan som den här rosa. Men den röda ovan har skickat iväg en knopp ovan bladen. Bladen brukar jag klippa ner någonstans kring jul. Så håller man undan svartfläckssjuka bäst som gärna angriper dem under vintern. Klipper man i tid så minskar risken att knopparna och de nya bladen blir angripna. Efter jul ska jag ge mig ut och leta den vanliga julrosen, H niger, till extrapris och plantera en grupp. Blir sugen när jag ser bilder på den blommande i trädgårdar nu. Tipset om extrapris läste jag någonstans i bloggrymden 🙂

 

20141212_0035_rosa-julros

11 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 16 december, 2014 kl 21:44

  Vårkänslorna gör sig påminda i rabatterna här också. Isgrus till pionerna var ett bra tips, tack.
  Trist med rådjursbesök, men inte mycket att göra åt.
  Kram Kristina

  • Carina den 19 december, 2014 kl 22:56

   Visst är det härligt och lurigt i ett med vårtecknen. Jag är övertygad om att det blir vinter här så småningom 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit den 17 december, 2014 kl 11:46

  Det må være veldig mildt hos deg når spirer på snøklokker kommer opp allerede nå! Her har det også vært mildt lenge, men i dag er det -8! Jeg lengter etter snø, for det hadde plantene trengt her.
  Utrolig vakker bilder av knoppen på julerosen din!

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  • Carina den 19 december, 2014 kl 22:55

   Tack – jag blev rätt förvånad över knopparnas storlek och färg. Vi har haft det SMHI kallar ’mycket över det normala’ långa perioder i höst. Men gissar att vintern kommer här i slutet av januari. Idag har hagel och regn vräkt ner.

   Kram, Carina

 3. Britt den 17 december, 2014 kl 12:33

  Litet trist med alla rådjuren. De är här också, fast bara nattetid, men då är de tydligen många för det är spår precis överallt.
  Men de är ju vackra och kan man sedan äta ekologisk stek på dem, så kanske man kan ha överseende.

  • Carina den 19 december, 2014 kl 22:53

   Ekologiskt är bra. Köpte nästan bara vilt förr när morbror jagade. Gott är det också… Så ja vi får väl dela med oss 🙂

 4. Anita den 18 december, 2014 kl 10:20

  Vilket härligt inlägg … ja förstå mig rätt. Det är härligt skrivet men … det där med rådjur och harar är inte kul. Vi har gjort ett nytt försök att stänga ”våra” ute och ”peppar peppar” inte ett rådjur eller kaninbesök har vi haft på över en månad. Annars håller jag med om det där med att rensa ogräs nu, det känns alldeles för kallt och kladdigt. Jag låg i sängen igår kväll och kom plötsligt på att jag glömt att kupa rosorna. Och ute var det 5 grader kallt. Idag är det tö igen så det jag skulle kunna ge mig ut. Fast, rabatterna är fulla av blötsnö så jag får se. Det blir kladdigare än kladdigast. Själv är jag urusel på att blogga just nu. Måste nog försöka få till ett statusinlägg om amaryllisarna. Är ju så bra att ha och titta på till nästa år 🙂

  Ha en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 19 december, 2014 kl 22:52

   Just det… ..rosorna är ju också bra att kupa 🙂 Känner mig urusel på bloggandet nu också. Är mest splittrad mellan fotande och annat. Då tryter orden. Sen har den bärbara datorn lagt av och det är inte lika ’skönt’ att sitta vid skrivbordet och skriva. Ska titta på ditt amaryllisinlägg i morron.

   Ha en skön helg! Kram, Carina

 5. Katarina /En Grön Sida den 20 december, 2014 kl 08:46

  Väderleken busar och lurar växterna att tro att nu är sedan… Knoppande julrosor, vackert och löftesrikt. Jag skulle vilja ha många fler, precis som du jaga några till billig peng efter jul. Bra tips att klippa ner bladen, mina brukar se rätt eländiga ut. Rensa ogräs? Tanken slog mig häromdagen, men även jag föste bort den. Nej, här är det regn, regn, regn… och jag ska cykla till posten, som numera är ICA, och ställa mig i den långa ”dagarna-före-jul”-kön och träna mitt tålamod. Jojo.
  kram
  Katarina

 6. Lotta Leman den 31 december, 2014 kl 15:56

  Hej! Tack för alla fina bilder och en fin och intressant blogg! Hoppas vi ses snart, 🙂 Kram!

  • Carina den 2 januari, 2015 kl 10:10

   Tack Lotta! Det ska vi absolut göra, ses! Kram

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.