Hurra jag ska på trädgårdsdag

Hurra, hurra, hurra

Det är lite som att titta på inslagna paket, klämma, känna, lyfta och skaka. Vad finns det där i månne? För andra året ska jag åka till Trädgårdsdag på Råda Säteri.  Här kommer vara namnkunniga säljare som vet exakt vad paketet innehåller och hur det ska skötas.

Förra året följde två storbladiga magnolior, Magnolia obovata ’Got Bot’ och tripetala,  med hem. Tipset var att plantera om dem i stora krukor där de kan stå på tillväxt, nergrävda medan jag grubblar färdigt på nästa trädgård. De fick sällskap av en Asarum splendens  och en doftande Phlox som jag blev övertygad om att jag MÅSTE ha. Det var jag tacksam för när jag kände den härliga doften. Undrar vad årets marknad har att  bjuda på?

marknadFika i vårsolen, det är inte lika mycket människor kvar längre

 

20150503_0033Härliga vårlöksplanteringar

 

Till att börja med varmare väder fast ett par strumpor hade suttit bra… Trevliga möten med trädgårdsvänner och Marta som jag sällskapade med. Jag hittade namnet på min lönn som jag gillar men tappat namnet på – Acer pseudoplatanus ’Brilliantissimum’.En bergenia som borde få värsta bergeniahatarens hjärta att smälta; Bergenia omeiensis, stora, öppna klockor i vitt mot bronsolivfärgade blad helt ljuvlig. Har inte hittat den till salu i Sverige ännu.

Bergenia omeiensisBergenia omeiensis, enorma klockor i lösa, lite hängande klasar

 

Och växter… ..nästan bara buskar och träd följde med hem. Blev så glad när jag hittade storbladig styrax och en vit hängvariant, Fragrant Fountain. Vitblommande Rh canadense som ser ut att bära små gracila fjärilar på sina nakna grenar. En doftande, vitblommande azalea och den lilla ljusgula Rh ’Patty Bee’. Nu när jag skriver ser jag att det blir en surjordshörna med månskenstema.  Mest nöjd är jag med att det blev just träd och buskar. Det blir början på tak och väggar i en ny trädgård. En liten och mycket långsamväxande variant av lind, Tilia, som jag ser välla ut som ett vattenfall över en stensättning. En namne som vårdträd – det blir bra.

Rhododendron canadense 'Album'Rhododendron canadense ’Album’ljuvliga, gracila små fjärilar längs grenarna. Kallas fjärilsazalea på svenska

Tipset gjorde att jag under sommaren och hösten sen köpte andra små träd som jag satt om i lite större krukor och grävt ner. Skönt att kunna samla och ha träd och buskar på tillväxt. På vägen hem satt jag och funderade på om jag inte ska försöka ympa kvistar av den vackra lönnen och min silverbladiga Sorbus ’Mitchell’. För det lärde jag mig idag, ’Mitchell’ måste ympas. Och inte har jag något att förlora på att försöka… Tänker att  morfars ympgen mycket väl kan ha gått i arv för varför tog sig annars den enda äppleympning jag nånsin gjort trots förutsägelser om att det var alldels för sent… 🙂

 

 Ha en skön vårvecka!

logga_rosaline

22 Kommentarer

 1. Britt den 4 maj, 2015 kl 08:22

  Så roligt det låter. Och med litet annorlunda inköp. Men att köpa träd – är det inte litet vanskligt – var ska man sätta allt? Jag har nämligen gjort detsamma själv. Visst är den bergenian fin, men det tycker jag om den vanliga också. / Britt

  • Carina den 4 maj, 2015 kl 19:28

   Mmm… du hade ju hittat jättespännande träd! Jag är på jakt efter en lite större tomt så jag hoppas det ska finnas plats. Träden jag köpt blir aldrig särskilt stora. Kul att någon mer gillar Bergenia 🙂

 2. mallan den 4 maj, 2015 kl 19:01

  Åh, så trevligt! Gillar också att fixa i trädgården och det är så kul att besöka andra trädgårdar och trädgårdsmarknader.

  • Carina den 4 maj, 2015 kl 19:29

   Visst är det kul både att pyssla och träffa andra likar 🙂

   • mallan den 4 maj, 2015 kl 19:32

    Ja, absolut! Nu kliar det i trädgårdsfingrarna. Lite för nattkallt hos oss för storstädning i rabatterna. Lite har jag pillat ändå… 🙂

   • mallan den 4 maj, 2015 kl 19:35

    Ja, absolut! Nu kliar det i trädgårdsfingrarna och det är så tydligt att vi bor i ett avlångt land! Har småstädat lite i en rabatt så vårlökarna får lite ljus men vi har haft minusgrader några nätter nu så man törs inte ta bort för mycket ”täcke”.

    • mallan den 4 maj, 2015 kl 19:38

     Hmm, trodde jag klickade bort första svaret. Tydligen inte… Teknikens under… Suck… 😉

 3. Kristinas oas den 5 maj, 2015 kl 21:30

  Låter som en riktigt bra dag och jag är så glad att läsa att du köper träd och planerar för din nya framtida trädgård! Jag tillhör också skaran som gillar Bergenia, så jag ska hålla utkik efter skönheten du visar på bild.
  Kram Kristina

  • Carina den 6 maj, 2015 kl 07:54

   Kul att höra! Har fått höra på jobbet att jag alltid fokuserar på möjligheterna och försöker vända problemen till möjligheter. Annars hade man nog väntat…. ..för som en del säger men tänk om du inte köper en ny trädgård?? Ja – tänk om om inte fanns 🙂

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 6 maj, 2015 kl 08:06

    Ja, tänk om? Spelar det någon roll när man har mått bra av det under tiden? Tänker jag. Bättre planera för möjligheter i framtiden!
    Kram Kristina

    • Carina den 8 maj, 2015 kl 07:04

     Haha… nej det spelar ingen roll – för mig! Kram

 4. Anita den 6 maj, 2015 kl 09:36

  Grattis, grattis, grattis säger jag till din härligt sprudlande rubrik 🙂 Låter som en underbar dag. Säger som Kristina, underbart att du planerar för din framtida trädgård. På söndag ska jag på STA:s trädgårdsdag på Torekällberget i Södertälje. Det är inte i så stor skala men jag brukar alltid hitta någon liten växt att ta med mig hem … oftast flera 😉

  Ha det fin-fint 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 8 maj, 2015 kl 06:05

   Mmm en STA marknad är en guldgruva för små och stora fynd av det mer rara slaget. Så kanske inte så stor men riktiga godingar kan jag tänka 🙂 Nuet är härligt men ändå bra att krydda det med en dos framtidstankar.

   Kram, Carina

 5. Katarina/En grön sida den 7 maj, 2015 kl 07:22

  Åh, en härlig dag!
  Underbar Bergenia! Fjärilsazalean väcker habegär…
  Ja, och så härligt att du samlar, förbereder inför det som komma. För något blir det, även om man kanske inte alltid (eller egentligen någonsin) riktigt vet. Lusten finns!
  kram
  Katarina

  • Carina den 8 maj, 2015 kl 06:08

   Ja det var en härlig dag! Roligt att du gillade den lilla fjärilsazalean. Den var mitt förstahandsval när rhododendronsällskapet hade vårmarknad men så hade plantskolan inte kunnat leverera. Jag blev så glad när jag såg 2 ex hos Tommy Ahnby på marknaden. Stog som en äggsjuk höna och väntade på att klockan skulle klämta och marknaden öppna officiellt. Tyvärr blev det andra exemplaret kvar – jag förstår inte… 😉

   Lusten ja – den finns absolut 🙂

   Kram, Carina

 6. Rost och rädisor den 8 maj, 2015 kl 07:00

  Vilka trevliga omgivningar för en växtmarknad och vilka fynd! Googlade på asarum splendes… oj, oj, oj… Måste också ha!
  Ha det så trevligt och lycka till med fyndandet även denna gång. Här blir det också växtmarknad i helgen.
  Anette

  • Carina den 11 maj, 2015 kl 17:58

   Javisst är det en härlig miljö 🙂 Nu har det gått ett par dagar sen du skrev och jag blir nyfiken på vad du hittade på din marknad. Tittade till lilla A splendens idag och den lever men har inte ett enda blad. Håller tummarna för att det kommer upp nå’t.

   Carina

 7. Rost och rädisor den 8 maj, 2015 kl 07:24

  Hej igen!
  Tänkte handla från din lilla växtshop, men är den på prov eller…. om inte var snäll kontakta mig. Hittar ingen mejladress till dig.
  Anette

 8. martaronyai den 9 maj, 2015 kl 07:21

  Det var en härlig dag, du med din stora växtkännedom är bästa tänkbara guiden i dessa sammanhang! När jag kom hem var det strålande solsken och jag fick alla mina inköp planterade på direkten, vilket har aldrig hänt i världshistorien. Annars gör jag ofta som du, köper små exemplar av buskar och träd och har de på uppväxt i krukor. Jag har dem på uteplatsen på sommaren och gräver ner de känsligaste i sina krukor på vintern. Upp igen på våren. Jag håller på och daltar med små japanska lönnar, en kopparlönn, en minialm, en gulbladig schersmin, en vit trädgårdshortensia och några till. Jag tycker det är roligt att ha små träd i krukarragemang.
  Nu råkar jag veta att du har väldigt roligt idag med och hoppas att snart få läsa om dina upplevelser.
  Kram
  Marta

  • Carina den 11 maj, 2015 kl 18:03

   Tack Marta, rodnar lite… tycker kanske inte jag kan så mycket. Mina inköp står kvar och blir stående ett tag. Är fortfarande så himla glad för den vita Rh canadense. Vilken bra idé för hur man kan göra med buskar och träd på tillväxt 🙂

   Jag kom aldrig iväg i lördags. Mailade återbud och fokuserade på saker här hemma inför försäljningen. Räknade dagarna jag har kvar för att fixa och det gick inte ihop annars. Det kommer fler tillfällen.

   Kram, Carina

 9. Louise den 12 maj, 2015 kl 12:33

  Vad roligt! Var själv på växtmarknad i söndags och det var isande kallt och blåsigt! kom inte hem med så mycket eftersom vi var där för att sälja växtstöd men roligt var det i alla fall!

  kram louise

  • Carina den 15 maj, 2015 kl 06:34

   Låter spännande att vara säljare själv. Ska testa det i början av juni. Växtstöd behövs ju också för att ha en fin trädgård så jag hoppas ni hade många intresserade köpare.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.