natur och trädgård i ord och bild

Fyndat, krukat och förberett

Fyndat – jag som inte skulle…

Inte en lök skulle köpas på rea i höst – så var det sagt. Och det är ett antal varukorgar jag inte fullföljt i höst. Men så hade jag börjat en krukplantering och behövde bara något litet till. I affären nästan bönade de mig att köpa mer, mycket mer och jag fick ett löjligt pris. Det lönar sig faktiskt att bygga relationer med sina handlare. I slutändan hade jag fyndat två kassar lök. Och vunnit 3 växter på lottdragning – kanske förklarar ett och annat i livet.

 

preparerad

Förberett för vårblomning och komplettering med lite gröna växter till våren. Kanske blir det vackraste påskblomman…

Den första krukan var mer än överfull av lökar – nästan 100 i lager på lager. Det var bara några vita Anemone blanda som skulle ner där. Inte var jag jättesugen på att ge mig ut och gräva i landen. Narcisserna var ganska lätta att hitta plats till. De växer ju fint även i lite skugga. Men tulpanerna – de kommer ju tillbaka så mycket bättre i ett soligt läge. Jag vandrade runt med skottkärran, slängde ut en påse här och en där. Planterade… Fyllde på bland de nysatta pionerna. Fortfarande påsar kvar – tulpaner… Då drog jag fram kruka nummer två och här har två sorters dubbla tulpaner planterats. ’Dream Touch’ violett med en tunn vit kant och ’Mascotte’ som ska vara violett med fransig kant. Ok – men visst blir det tråkigt med bara tulpaner?? Jodå i hast fixades crocus och iris som nu också tryckts ner. Men när jag sätter lökarna planterar jag också några krukor. I de tomrummen kan jag trycka ner murgrönor och något som ger lite höjd till våren.

 

Fyndat höstlökar

Kärran tömdes så sakteliga… Sen har jag inte Fyndat nåt mer. 

Höstkrokus som trotsat snö och kyla

Medan jag gick runt så hittade jag en höstcrocus som struntade i att det varit minusgrader, som mest -10, och snö. Den stog stolt i solskenet i veckan som gick. Men eftersom jag för en gångs skulle ville se innanmätet och känna om den doftade så knipsades den. Doft – jag vet inte men vacker inuti det är den.

 

Crocus pulchellus

Crocus pulchellus ute och i glas

Crocus pulchellus

 

carina212 thoughts on “Fyndat, krukat och förberett”

 • Måste nästan vara skönt för höstkrokusen att få komma in.
  Lycka till med dina lökplanteringar. För mig första gången på många år som jag inte satt en enda lök.
  Kram

 • Hihihi. Jag vet så väl hur det brukar bli med de där lökarna. Jag höll på att bryta mitt löfte i lördags, men jag är fortfarande lökfri den här hösten trots att det fanns finfina tulpanlökar för en spottstyver. Det får bli ett annat år 🙂

  Ha det så fint!
  Linda

  • Det var bra gjort! Nu orkar inte jag heller mer. Det kommer finnas tillräckigt att titta på och plocka av till våren.

   Kram, Carina

 • Hei Carina!

  Så vakker høstkrokus, og så mye den har tålt!

  Jeg har ikke kjøpt en eneste løk i hele høst, tenk på det!
  Bare litt okidėer og hundetenner 😉

  Jeg blir så lei meg for at jeg ikke får lagt inn bloggadressen din inn, for da går jeg jo glipp av dine blogginnlegg 🙁

  Jeg har prøvd to ganger, men den vil ikke…

  Klem, Marit

  • Tack för du prövade Marit! Jag får fundera vidare.

   Javisst var den söt när den slog ut 🙂 Tänker att hundtänder är nästan lökar de också 😉

   Kram, Carina

 • Hej Carina!

  Många år sedan jag lovade mig själv att inte en lök till i denna trädgård och jag har hållit löftet. Men nu börjar det bli lite fattigt här och där med vårblomningen, en del försvinner ju så småningom. Så nu har lusten att plantera vårlökar återkommit men i höst blev det inte bara av men nästa höst så..

  Nu ser det ut som om din blogg fungerar igen på blogglistan.

  Kram!

  • Visst är det konstigt att somligt försvinner och en del växer som ogräs. Du får en hel vårsäsong på dig att fundera på vad du vill komplettera med. Härligt!!

   Ja jag slet mitt hår med olika saker igår och till slut fick jag det att fungera så att era blogglistor uppdateras. Skam den som ger sig 🙂

   Kram, Carina

 • Någon gång kommer jag väl också att avstå från lökköp, men det var inte denna höst… Hos mig kommer inte så många tulpaner igen (tung lerjord) så vill jag ha så måste jag sätta nya. Eller gå på röda och gula och där är jag inte än. Hoppas att dina krukplanteringar blir fina, hos mig har aldrig lager-på-lager funkat så bra men jag vet ju att det går.
  Kram Elin

  • Förstår att du behöver plantera varje år då. De tulpaner som gick bäst på min förra tomt växte i mager sandjord men som de blommade… Lager-på-lager blir ett test. Det kanske inte blir något 🙂

   Kram, Carina

 • Känner igen hur svårt det är att stå emot fynd! Du kommer vara desto gladare i vår när färgprakten lyser upp i trädgården…. du har inga problem med sork?

  • Nej tack och lov så har jag inte det. Det hade varit en plåga i så fall. Jag älskar vårlökarna så jag hoppas att få riktiga gladpiller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.