favorisering - Norra lunden

Favorisering – nej tack inte ens ett släkte..

Favorisering – Trädgårdsfägring har temat en favorit i trädgården och jag tänker inte ens försöka. Listan är så lång, så lång men det finns ingen inbördes ordning mellan det som står på olika rader. Favoritsläkten – absolut men även de är många. Det jag kan peka ut som en favorit är en viss miljö – lunden, eller woodland som en del säger. Jag refererar ofta till vitsippslunden på våren och känslan den ger. Det är den känslan jag älskar och skapar men sen förgyller jag den med väldigt mycket som inte är vitsippor. Hade jag haft en jättestor tomt hade jag gärna vikt en hörna åt en dunge bokar med en vitsippsmatta under. Och varför inte strössla ut lite olika blåsippor också…

Icke favorisering men ser fram emot blåsippor till våren

Jo jag har planterat ett antal olika typer av ungersk blåsippa, H. transsilvanica, en art som trivs i lite lägre pH. Jag har hittat olika former: vit, rosa, fylld, Elison Spence, Buis och Eisvogel. De fyra första är relativt nya men våren 2023 hoppas jag på blomning.

Favorisering - Hepatica transsilvanica 'Buis' - ungersk blåsippa
En fantastisk selektion som alltid blommar väldigt rikligt – Hepatica transsilvanica ’Buis’ – ungersk blåsippa

Sockblommorna – ser fram emot att fler ska blomma 2023

Jag kan enskilda år tillämpa en favorisering när det kommer till inköp. 2020 och 2021 köpte jag en lång rad från från UK innan Brexit och sen från Holland som jag krukade upp tills det var dags för utplantering. Några blommade 2022 men i år… ..då tänker jag att jag ska få se rejäl tillväxt och större blomning.

Favorisering - Epimedium grandiflorum 'Pretty in Pink' - sockblomma
Härlig namnsättning som stämmer bra, blomman är väldigt vacker och rosa… Epimedium grandiflorum ’Pretty in Pink’ – sockblomma

Ormbunkar har också fått en favorisering

Samma här – de har favoriserats när det kommer till inköp via en holländsk kanal. Tyvärr har den personen slutat sin försäljning men jag är glad att jag köpte rejält från honom innan han la av. Känns som det var rätt timing. Sortimentet här är trist om det inte är någon välsorterad trädgårdsamatör i närheten.

Ormbunkar - Polystichum setiferum 'Plumosum Bevis'
Den ska bli hög, jättehög och har en fantastiskt sirlig bladskiva – Polystichum setiferum ’Plumosum Bevis’

Hostor en rejäl beställning 2022

Ja 2022 blev året då jag återigen gjorde en större hostabeställning. Lunden är vacker i blom men det är ändå bladen, träden och buskarna som skapar skönhet hela året. Det var flera som jag gillade redan när de kom men oftast behöver hostor 3-5 säsonger för att visa sitt rätta, sköna jag.

Favorisering - Hosta 'Montana Aureomarginata'
En måste ha sort – Hosta ’Montana Aureomarginata’

Träd och buskar

Det ska bli så kul att se några nya magnolior i blom och givetvis rhododendron. ’Laura’ har många och stora knoppar men hon var ett rejält exemplar på säkert 4 meter när jag köpte henne. ’Elisa Odenwald’ ska ha stora doftande blommor och kanske blommar hon till våren. Rhododendron javisst! ’Phyllis Korn’ är en läcker cremevit hybrid i Dichroanthum-gruppen. Blommorna är riktigt stora med en fin teckning i centrum.

Växter - Rhododendron 'Phyllis Korn'
Rhododendron ’Phyllis Korn’

Kan fortsätta länge..

..därför att när jag väl börjar tänka på mina växter så kommer jag på fler och fler och fler… Så en favorit kommer jag inte välja. Det är helheten som gör det och favorisering bland växter är lika trist som i alla andra sammanhang. Det här var några släkten och växtslag som jag verkligen tycker om och som skapar en bra bas för solitärer. Men jag ska nog sätta punkt där och låta bli just de – solitärerna.

Ha en härlig vecka så här i brytet mellan januari och februari!

24 Kommentarer

 1. Marit den 28 januari, 2023 kl 11:54

  Ja, det er jo helt umulig å bare velge én favoritt, men hvis en ”må” så går jo det også 😉
  Alle de du nevner her er favoritter hos meg også. Epimedium er så vakre med sine hengende små blomster. Jeg gleder meg til våren!

  Klem, Marit

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:43

   Det kanske går ja… ..men jag är inte så förtjust i favorisering som fenomen 🙂 Jag är glad att jag hittade ett par specialiserade ställen med många arter och sorter av sockblommor. I somras blommade några men till våren hoppas jag att de flesta kommer i blom.

   Kram, Carina

 2. Ulrika den 28 januari, 2023 kl 12:15

  Ja men precis, som tur är behöver man ju inte välja en utan kan ha många, både växter och plantor 🙂 En favorit kan ju vara en bland många, satt just och klurade på det. Det växlar ju med åren och över året (eller till och med från dag till dag). Bilden på den ungerska blåsippan är underbar.

  Kram Ulrika

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:45

   Jamen så är det – vad som fångar intresset är väldigt beroende på här och nu 🙂 Just den sorten ’Buis’ är väldigt blomvillig. Sen tycker tydligen rådjuren om den för de äter alltid upp bladen vintertid. Är det snö brukar de rensa bort snön och sen äta… Måste vara nån doft eller något som lockar.

   Kram, Carina

 3. Marika den 28 januari, 2023 kl 15:49

  Hej Carina!
  Nej man behöver absolut inte välja, man kan ha många favoriter. Dina blåsippor är ljuvliga.
  Har nyligen upptäckt Hosta, och blir mer och mer förtjust.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:46

   Hej Marika!

   Hostor är tacksamma – vackra, lättodlade och många sorter att välja bland. Blåsippan är en favorit som jag tror jag skaffade via Konnässörsklubben. Det vill säga den har minnen av en svunnen tid också.

   Kram, Carina

 4. Marie den 28 januari, 2023 kl 16:34

  Smukke billeder du viser af de planter, du har valgt at fremhæve i dit indlæg.

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:46

   Tack Marie, favoriterna är många att välja bland.

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 28 januari, 2023 kl 17:33

  Inte behöver man välja en favorit … det går att ha en hel bukett med favoriter … en stor bukett!

  Älskar ju blåsippor så när jag såg första bilden blev jag väldigt lycklig. Ormbunkar tycker jag är fantastiska liksom Hostor av alla slag. Det finns hur många favoriter som helst. Men just nu går jag och väntar på mina kamelior. Dom är favoriter den här årstiden … sedan kommer min gula clivia och sedan …. ja du ser. Det bara fortsätter …

  Kram, Anita

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:49

   En kollega jag hade för länge sen brukade säga – var sak har sin tid, skridskorna i isskåpet! Och det säger väl allt om varför det är kameliornas tid nu. Jag har mina stående på en hylla under tak som går mellan berget och verkstaden så ingen tidig blomning där inte. Men mindre att sköta om inne i verkstaden 🙂

   Och visst rullar favoriterna på under våren och det är därför det är så svårt att välja.

   KRam, Carina

 6. Lisbeth den 28 januari, 2023 kl 20:33

  Dejlige billeder, jeg har nydt dem.
  Kram

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:49

   Tack Lisbeth!

 7. Rosor och ruiner den 28 januari, 2023 kl 23:38

  Ja, favoriter finns det många av, hostor och ormbunkar tillhör också mina! Men det är ju tur att man inte behöver välja, utan man kan blanda och ofta så kompletterar de ju varandra också!

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:49

   Visst är vi lyckligt lottade som har så mycket att välja bland 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Lillian den 29 januari, 2023 kl 15:45

  Hver blomst sin sjarm. Jeg har en svakhet for hvite blomster.

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:50

   Vitt är vackert i sin enkelhet. Och det är nog enkelhet som lockar mig så jag delar din svaghet.

   Ha det gott! Carina

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 30 januari, 2023 kl 13:22

  Det är helt klart så att i en trädgård så har man många favoriter både blommorna och dessutom alla dessa så vackra blad som även de står för skönhet det går bara inte välja.Ha et gott/Margareta

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:52

   Vi kan välja många 🙂 Oftast blir helheten vackrare på så sätt också och det är väl det vi strävar efter i våra trädgårdar.

   Ha det gott! Carina

 10. Elna Slot den 30 januari, 2023 kl 21:19

  Det er vist ikke muligt at vælge en favorit blandt alle de dejlige planter, der findes. Men du viser et fint udvalg af planter, som alle vil kunne bidrage til at skabe en skøn have.

  Hilsen Elna

  • Carina den 31 januari, 2023 kl 11:53

   Tack Elna! Det är så jag känner – de bidrar till en vacker helhet med stor mångfald. Och det känns bra. Gjorde faktiskt ett test för hur stor mångfald min trädgård har och den fick mer än godkänt men med ett par saker jag skulle kunna komplettera med.

   Ha det gott! Carina

 11. Helena den 31 januari, 2023 kl 14:54

  Favoriter jag jag det växtträsk jag ha ha : D Har lite samma favoriter som du hostor & ormbunkar & blir alltid inspirerad av att kika in hos dig!
  KRAM från mig!

 12. Martin den 1 februari, 2023 kl 07:06

  Jeg legger også spesielt merke til Epimedium (Bispelue i Norge).
  Den fikk jeg lyst til å prøve nå 🙂

 13. Anni den 3 februari, 2023 kl 13:20

  Favoriter? Jag kan inte låta bli att tänka ”Kärleken är evig men föremålen växlar” – för visst har man olika favoriter under årets lopp? Mina älskade pioner är inga favoriter i november. Julrosen är ingen favorit i juli. Och så vidare.
  Trevlig helg <3

  • Carina den 5 februari, 2023 kl 10:21

   Haha… ..exakt så är det 🙂 Och varför favorisera när det är något negativt i så många andra sammanhang.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.