Färg, kulör, nyans – livet går inte i svartvitt

Färg eller svartvitt

 

Ibland går livet i cirklar. Naturen och trädgården går definitivt i cirklar. Cirklar får helt enkelt bli tema i temat den här blommiga fredagen. Jag fick en idé jag ville testa. Se om det jag tror stämmer helt enkelt. Jag tror nämligen att om jag skapar en färgcirkel av vårens blomning och jämför den med höstens blad och blommor – ja då kommer det vara delvis men bara delvis andra färger. Jag tror den stora skillnaden är hur djupa färgerna är… Visst är det en hisnande tanke hur många färger och nyanser man får fram av färghjulets 4 grundfärger.

April 2017 gick färgerna i ljusa, klara toner… Färgerna blandas med mycket vita och nästan inga dämpande pigment. Lätt och härligt!

Våren rusar fram och går över i sommar. Färgerna djupnar och får en annan mättnad. Men vitt finns kvar. Liksom grönt så klart.

I juli har starka mättade färger nästan helt tagit över. Det är också mera grönt och en del vitt. 

Att jämföra sommarens färger med vinterns känns självklart olika. Jag tänker att färgerna är fler på sommaren men på vintern är nyanserna av några få färger desto fler och dessutom subtilt blandade.

Oktober bjuder på varma, mättade nyanser med mycket dämpande pigment

Varma jordtoner tar vid och när solen lyser blir det vackra uttryck. Men en närgånget studerad frökapsel en gråmulen januari dag har också väldigt mycket vackert…

Så finns det en vinnare? Njae, inte om du frågar mig. Jag vill växla mellan explosioner, subtilt, nedskalat och nedtonat för att sen få mer färgkickar igen. Det går liksom ihop med hur livet ter sig, nästan hysteriskt på våren och sommaren när allt ska hända. Alla färger finns där och pockar på uppmärksamhet. Tänk om inte stöttepelarn – grönt – fanns den tiden… Sen skalas färgerna succesivt ner efter att ha bjudit på explosioner av höstfärg men i en mer enhetlig färgskala.

Veckans tema i blommig fredag är ’Färg’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Ha en härlig helg!

40 Kommentarer

 1. Linda den 23 november, 2017 kl 20:24

  Vilken rolig idé! Jag gillar också alla, men tycker nog bäst om vår och höst. I alla fall tidigt höst – nu är allt bara grått och lite lerigt. Det ska bli väldigt skönt att få upp adventsljus och lite pynt. Det är nog så här års det behövs som allra allra bäst.

  Hoppas att du får en riktigt fin dag i morgon och lika härligt solsken som jag hade här hos mig i dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 24 november, 2017 kl 06:42

   Det bästa är nog att ingen tvingar oss välja… Då blev det svårt 🙂 Leran och kladdet är jag också trött på. Och adventsljus känns just nu väldigt välkommet.

   Tack – jag hoppas få gjort kransen jag nämnde för dig.

   Kram, Carina

 2. Rost och rädisor den 23 november, 2017 kl 22:12

  Jamen, vilken härlig palett! Kul att välja cirkeltema och även göra bilderna runda. Du har den där förmågan att tänka ett steg längre som jag verklige uppskattar.
  Tänker också att jag känner mig ganska i fas med årstiden när jag njuter av dina höstbilder i jordtoner. Det känns som helt okej nyanser just nu. Längtar varken hit eller dit.
  Önskar dig trevlig helg
  /Anette

  • Carina den 24 november, 2017 kl 06:47

   Haha, tack Anette! Egentligen hade jag tänkt göra en riktig färgpalett i photoshop men dit räckte inte energin. Ibland trillar tankarna ner på rätt ställe och blir en bra lösning.

   Känner som du att jag är helt nöjd med tiden och färgerna just nu. Behöver den här tiden på något sätt. Och när vind och regn fått piska ett tag brukar det bli en väldigt vacker färgskala kvar – silver, grått och brunt.

   Tack detsamma! Carina

 3. Studio Livskraft den 24 november, 2017 kl 06:09

  Wow, vilken djupgående analys av temat färg. Jag blir imponerad!
  Djur, natur och människor följs åt under årstidsväxlingarna. Det spritter av energi på våren för att sakta dämpas under sommaren och hösten för att övergå till vila under vintern.
  Färgerna påverkar humöret. Jag blir glad och pigg av de klara vårfärgerna och känner lugn och ro av de dämpade jordfärgerna. Allt har en mening och allt hänger ihop.

  Fin helg!
  Birgitta

  • Carina den 24 november, 2017 kl 06:50

   Tack! Kanske för jag i samband med en fotoutbildning behövde fundera på färg. Men ännu mer för jag har blandat en hel del färg och då måste jag verkligen försöka förstå vad som gör en viss färg, en viss nyans.

   Håller med om din reflektion – allt har en mening och allt hänger ihop. Just nu tycker jag det är skönt med ron som vädret och färgerna ger.

   Tack detsamma! Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 24 november, 2017 kl 07:45

  Vilket spännande inlägg, och så snygga bilder. Den första är en underbar vårlig färgklick.
  Ha en fin dag
  Kram Maria

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:09

   Tack Maria! Det var en härlig vårdag och jag kände mig supernöjd med buketten. När jag sen kom ihåg den lilla vasen som var ganska ny blev det den där pricken…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Marit Sønstebø den 24 november, 2017 kl 08:12

  Herlige bilder på en grå novemberdag! Fint med runde bilder 🙂
  Grønt er en farge vi tar som en selvfølge, og tenk om den ikke var der…!

  God helg, Carina!

  Klem, Marit

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:11

   Visst är det så… Det är som allt annat vi tar för givet 🙂 Det kändes bra med lite färg av alla möjliga slag.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Helene; Trädgård i Torslanda den 24 november, 2017 kl 08:46

  Väldigt trevligt inslag. Som vanligt snygga bilder också. Ljuset spelar ju stor roll för hur man upplever en färg så årstiderna spelar definitivt en stor roll för vad jag väljer också. Om jag väljer – ibland väljer växten mig!
  //Helene

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:12

   Tack Helena! Ler när jag läser om hur växten väljer.. Det känner jag igen. Och det är väl någon slags signalsystem som gör att vi väljer som vi gör. Tur det finns många rätt.

   Ha en fin helg! Carina

 7. Susie på Stjärnarve... den 24 november, 2017 kl 16:25

  Sån trevlig och klurig tolkning av ämnet! Gillar verkligen idén med en färgcirkel under året, fast den vita som väntar oss gillar jag inte. Visst kan det vara vackert, men den njuts mest i väldigt kort period – mellan jul/nyår – för att sen förhopppningsvis ersättas med vårens skira grönska…..
  TREVLIG HELG
  Susie

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:14

   Tack Susie! Det där med snö är nog ungefär lika olika som vilka färger man gillar 🙂 För mig är det förutom ljus också ett lugn. Lugnet i att ha ett isolerande lager över rabatter och växter.

   Tack detsamma! Carina

 8. Karsten F den 24 november, 2017 kl 17:34

  Hej Carina

  Fina bilder och tankar!
  Lilium lijiangense är bara så elegant!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:15

   Tack Karsten! Trodde faktiskt liljan hade dött först, men det är nog en av de där som sprider sig med utlöpare. Den la sig ner och var inte helt enkel att betrakta men den var väldigt gul.

   Tack detsamma! Carina

 9. Inger den 24 november, 2017 kl 17:48

  Åh vilken fin och intressant tolkning av färgtemat. Själv är jag väldigt svag för höstfärgerna, innan allt blir brunt. Men som sagt, variationen gör det hela fulländat.
  Kram

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:16

   Ja den härliga variationen 🙂 Har alltid svårt att välja färg och tapeter inne – resultatet ska man ju leva med ett tag.

   Kram, Carina

 10. Rosor och ruiner den 24 november, 2017 kl 18:07

  Oj, vilken läcker färgpalett, skulle kunna vara någon som en färgaffär presenterar! Om jag kisar med ögonen så dras faktiskt mina ögon till de två sista kartorna, konstigt nog, det trodde jag inte! Men höstens färger, och så även vinterns alltså är ju läckra de med, även om det skira och rosa på våren och sommaren känns så fräscht och härligt då! Var tid har sin skönhet alltså!

  Kram Gunilla

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:18

   Om jag tänker färg inne så har jag oftast de lugna färgerna och sen kan man pigga upp med de andra. Tror inte varken ögon eller hjärna orkar med mängder av färg hela tiden 🙂

   Kram, Carina

 11. Marika den 24 november, 2017 kl 20:44

  Hej Carina!
  Härliga färger och en kul tolkning. Idag en gråmulen dag, blir jag fascinerad av din första vårbukett,
  Trevlig helg!
  Marika

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:19

   Tack Marika! Förstår det jag kommer ihåg känslan och dagen när jag plockade den. Men här ser ut att bli fint väder och det blir en tur till skogen idag.

   Tack detsamma! Carina

 12. Elna Slot den 24 november, 2017 kl 21:44

  Et spændende indlæg og nogle fine betragtninger. Jeg gror det er godt for os, at farverne skifter.

  Hilsen Elna

  • Carina den 25 november, 2017 kl 08:20

   Tack Elna! Tänk det tror jag också. Gillar cyklerna och att vissa perioder är mer nedtonade, lugnare.

   Ha det gott! Carina

 13. maggans blogg den 25 november, 2017 kl 11:05

  Det var en bra tolkning men visst är det så att alla grundfärger finns med i naturens palett vilket är ganska så fantastiskt åtminstone under vår,sommar och höst. Som det ser ut just nu så är det vitt och grått förutom lite grönt inslag som då finns i de barrträd vi omger oss med.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 25 november, 2017 kl 16:35

   Mmm.. det hade varit vackert med lite snö och ljuset det för med sig är också härligt. Grått är annars en favoritfärg men den är inte så enkel att hitta bland växter. Inne har jag den gärna.

   Tack detsamma! Carina

 14. Anita den 25 november, 2017 kl 13:53

  Det här gillar jag! Så intressant med färgcirklarna under olika årstider. Jag har tittat på dom om och om igen och kommer hela tiden till samma slutsats som du. Det finns inte en vinnare, alla är vinnare på sitt sätt. När jag tittar på de nedersta bilderna med de varma jordtonerna inser jag hur vackra dom är. Rullar jag sedan uppåt så inser jag hur det spritter i en på våren när de första vårblommorna dyker upp. Tänk bara när man hittar dom första blåsipporna i backarna. Och om man tänker till, blåsipporna skulle aldrig vara så vackra om dom inte växte tillsammans med de avskalade nyanser som skogsbackarna har den tiden på året. Ett perfekt äktenskap.

  Önskar dig en fortsatt skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 25 november, 2017 kl 16:38

   Fin reflektion! För visst behövs de vissna löven för att framhäva de nakna blåsipporna. De skulle inte vara lika vackra mot naken jord – tror jag 😉 Idag har jag varit ute i gammelskogen och tittat på bruna nyanser men dominerande är de gröna mossorna som ju är som mest intensiva i färgen så här års. Helt underbart! 🙂 Och glöggen värmer gott några timmar senare.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 15. Merja den 25 november, 2017 kl 15:52

  Måste vara den bästa tolkningen. Så bra! Jag skulle inte vilja var utan nån av alla färgerna:)
  Ha det gott!

  • Carina den 25 november, 2017 kl 16:39

   Tack Merja – blir glad av de fina orden. Känner som du och varför välja bort när det inte behövs.

   Tack detsamma! Carina

 16. bjorgnina den 25 november, 2017 kl 19:05

  Heisann, nydelig presentasjon av denne ukas utmaning! Vakre bilder og flott tekst. Visst har hver årstid har sin sjarm. Gode ønsker fra Bjørg Nina

  • Carina den 26 november, 2017 kl 09:45

   Tack 🙂 Håller helt med dig om årstiderna.

   Carina

 17. Villroses hage den 25 november, 2017 kl 19:29

  En grundig observert og interessant beskrivelse av hvordan fargene varierer gjennom hageåret!
  God helg!

  • Carina den 26 november, 2017 kl 09:48

   Tack! Kan inte hjälpa men efter att jag själv blandade färger och ville ha fram en viss kulör så funderar jag ganska ofta vad som skapar kulören även hos växter. Ser till exempel stor skillnad i kulörerna mellan svenska färgföretag och en del engelska. De sista har oftare rena, klara kulörer som tilltalar mig 🙂

   Tack detsamma! Carina

 18. Anni den 25 november, 2017 kl 20:00

  Var sak har sin tid, brukar man ju säga och det tycker jag stämmer väldigt bra med din analys. I sommarsolens starka sken (om man har lyckan att ha en solig sommar) måste färgerna vara starka för att synas. På vintern vilar både natur och våra ögon, men visst blir man lycklig när man ser en knallröd kappa i det gråsvarta havet av ytterkläder?
  Vitt och grönt är nog trots allt de viktigaste färgerna i våra trädgårdar, oavsett vad vi sedan kompletterar med.
  Tack för ett intressant inlägg!

  • Carina den 26 november, 2017 kl 09:51

   Att vitt och grönt bär trädgården håller jag helt klart med om 🙂 Liksom att färgklicken den där trista vinterdan kan göra något fulländat. Sen ligger det lika mycket sanning i våra talesätt – var sak har sin tid. Var i skogen igår och det var nedtonat i allt förutom en mängd, massor av gröna mosskuddar. Helt rätt färgskala där och nu 🙂

   Varsågod! Carina

 19. Anne, hagen vår den 25 november, 2017 kl 20:21

  Hei!
  Spennende og inspirerende å lese. Farger er et vakkert uttrykksmiddel.
  Ha det godt! Anne

  • Carina den 26 november, 2017 kl 09:52

   Tack Anne! Ja det är det sannerligen. Tänk så mycket tid och eftertanke många av oss lägger både när det gäller rabattkompisar och sommarblomsplanteringar.

   Tack detsamma! Carina

 20. Jannicke den 26 november, 2017 kl 14:27

  For en flott palett av sirkler med hele fargeskalaen. Den viser hvor mange farger naturen byr på og hvor mye de betyr for oss til de ulike årstidene.
  God søndag.
  Jannicke

  • Carina den 27 november, 2017 kl 19:29

   Tack Jannicke! Färgerna och årstiderna är spännande och underbara 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.