natur och trädgård i ord och bild

Bytt, bytt och en efterlysning

Bytt, bytt och en efterlysning

Bytt, bytt och jag är så tacksam

Jag idkar byteshandel… Inte bara när det gäller växter utan det händer annars också. Så vad tror ni är bytt mot vad? Vem fick tårta och vem fick etiketter? Det kan ni nog gissa väldigt lätt.

Cirka 400 etiketter – ungefär hälften med spets och den andra hälften med hål för att hänga i träd och större buskar. De bildar ett alldeles eget vindspel när vinden leker tafatt. Nu har plåtslagarna till och med gjort en egen låda till mig och etiketterna. Förra gången sa killen – vi gjorde en låda som du kan ta med dig nästa gång. Och varje gång är kommentaren – nu räcker de väl ett tag… 🙂 Jag konstaterar – allt är relativt. De använder sitt spillmaterial och sätter en lärling i jobb. Jag får plocka fram fantasin eller en kakbok.

Tårtan är en banankolatårta från en av Roy Fares böcker. Jag läser gärna inte bara kokböcker utan bakböcker men.. Det är ytterst sällan jag bakar… Tycker det är kladdigt, kletigt och mycket disk. Någon konditor kommer jag aldrig bli om man kollar in presentationen heller. Men tårtan är god även när jag gör den. Det är en banankaka med kolakräm – mastigt, mäktigt och faktiskt otroligt hållbar.

Bytt, bytt - banankolatårta efter Roy Fares recept

 

Efterlysning

Är det någon som känner igen den här nästan rhododendronliknande busken? Blommade med mycket behagligt doftande blommor nu i november i Lyon. Vackert växtsätt och bladen är helt underbara med sin mörkt gröna färg och blankhet på ovansidan och sen den svaga, rödbruna filten under bladen och på grenarna. Skitläckert och fulländat! Liknar på ett sätt Viburnum och olvon doftar ju ganska ofta men ändå inte…

..och namnet är Eriobotrya japonica, japansk mispel, och den går att köpa i Sverige 🙂

Okänd men väldigt vacker buske från Lyon med väldoftande blommor i november

Hittar jag busken kommer jag självklart pröva den. Ska lägga in bilden i trädgårdsamatörernas FB-grupp. Men också fråga ett par duktiga plantskolister 🙂22 thoughts on “Bytt, bytt och en efterlysning”

 • Du ska veta att jag tänkte på en helt annan sorts spets för dina etiketter och såg små vackra virkade dukar i plåtform som dinglade i dina växter …

  • Aha… ..och vilken idé 🙂 Det kunde man – jag – ju faktiskt göra något av som skulle bli helt annorlunda. Det fanns metalltråd förr har jag för mig.

   Carina

 • Ha, ha – kunde inte låta bli att fnittra när jag såg Annis kommentar ovan! 🙂
  Bär vi flyttade hit tog vi bort en massa persienner här i huset och då behöll jag dom för att göra etiketter av. Det blev tyvärr inget gjort på en massa år, så när jag skulle sätta igång med det hade min nitiske och pedantiske gubbe slängt dom! Gissa om jag blev sur…..
  Den där busken såg väldans spännand ut, kunde verkligen vara nåt för oss. Men…förmodligen gillar den inte torr och kalkhaltig jord!?
  KRAM
  Susie

  • Du får googla vad den trivs i tänker jag. Den är zon 0 – (1) så jag har inte tittat djupare än så.

   Kanske var det en kick i baken att göra med en gång… Tror nog att grejer inte ska stå för länge det finns nån koppling till hur viktiga de är liksom.

   Ha det gott! Carina

  • Tackar, tackar Gunilla! Det här var andra försöket och jo det gick förbaskat mycket bättre än förra gången 🙂 Och jag bakar mer som ett måste.

   Kram, Carina

 • Vilken lyx att få så fina skyltar! De fattas ju alltid på något vis när man behöver dem.
  Buskar med doft är alltid härligt. Hoppas du får tag på en!
  Ha en fortsatt skön söndag!
  Hälsningar Milla

  • Ja vi har ett bra samarbete 🙂 Busken är tydligen knappt härdig här så det är växthus som gäller. Men frukterna är enligt andras utsaga jättegoda.

   Ha det gott! Carina

 • Hehhee! Jag skulle nog gillat att vara någon av er två: Tårtbagaren eller etikettfixaren 🙂
  Busken du visar verkar vara en sån där ”must have” så att när du väl hittar den så kan jag väl få en grenstickling ;-)?
  Ha en glad och trevlig vecka!
  /Anja

  • Visst är den vacker 🙂 Lovar att du får en stickling om jag får tag i den. Du har ju redan växthus. Jag skulle kunna tänka mig att vara etikettfixare också.

   Tack detsamma! Carina

 • Hej Carina

  Denne posten hadde jeg oversett. Kaken så jo ut som den var laget av en ekspert! Jeg baker kaker under tvang, men gjærbakst går veldig bra.
  Så vakker den planten var.

  I ditt siste innlegg får jeg bare opp error. Siden finnes ikke står det…

  Klem, Marit

  • Tack Marit! Jag bakar också bara under tvång eller som här – vi byter. Försöker undvika vetemjöl i allt väsentligt och då är bakning ganska meningslöst 🙂

   Det var ett felpublicerat inlägg så det är helt riktigt att du får error… Jag håller på och rensar bland taggar och tryckte fel.

   Kram, Carina

 • Men vilka bra etiketter! Och jag tycker minsann att tårtan håller konditorklass. Så bra att du fick veta namnet på den japanska mispeln. Den är verkligen jättefin! Hoppas du hittar den.

  Kram Anita

  • Etiketterna är jättebra. Och tack men jag behöver nog träna på att spritsa 😉 Har hittat den i Sverige men det verkar vara växthus som gäller. Får se hur jag gör. Men å andra sidan att komma in i ett växthus och känna doften en tråkig novemberdag känns högst uthärdligt.

   Kram, Carina

 • Så fin den där mispeln! Hur ser frukterna ut? Gulorange med tre-fyra ganska stora svarta kärnor? I så fall har jag mumsat mängder när jag bodde i Spanien. På spanska heter de misperos. Men busken de växer på har jag inte sett, trodde de kom från träd.
  Kram/Laila

  • Det är antagligen de du ätit. Vet inte något om fröna men har sett gula frukter på bilder när jag googlade. Och den odlas mycket runt medelhavet sas i STAs Facebook-grupp.

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.