2017 = nytt år och nya möjligheter

I år ska jag…

 

Om jag är krass – och det tänker jag vara – så förstår jag inte varför många väljer att skjuta förändringar till ett nytt år. Varför vänta? Varför inte förändra lite hela tiden? En del väljer att hela tiden skjuta upp förändringar, det finns alltid en orsak till varför man måste vänta… Du gissar rätt jag förstår inte det heller. Och för dem fallar oftast aldrig bitarna på plats… Paeonia 'Athena'Paeonia ’Athena’ en tidigblommande hybrid

Men… i år ska jag inte… använda mina studioblixtar och allt runt det. Jag har helt enkelt ingen som helst plats att vara på så länge jag bor inneboende. MEN jag ska gå minst en kurs och se om jag kan hitta en mentor. Se om jag kan bygga ihop nåt helt pyttelitet i studioväg på mina 24 kvadrat sovrum, vardagsrum och kontor. Men mentalt har jag lagt ribban lågt för att va snäll mot mig själv.

Paeonia mlokosewitchii en vildart som kan variera i färg men de gulblommande är mer eftertraktade

I år har jag faktiskt haft problem med att skriva ihop min personliga affärsplan på jobbet – det har aldrig hänt tidigare. Men nu känns det som jag redan gjort det mesta jag vill. Det har känts konstigt att skriva mer av samma. Kanske ett uttryck för att jag har svårt att hitta nya utmaningar där.

Paeonia itoh 'Pastel Splendour'Paeonia itoh ’Pastel Splendor’ kanske blir 2017 ett helt splendid år…

Men jag har kontakt med en arkitekt som känns sympatisk och säger ’rätt’ saker. Och jag ska väl få till ett bygglov vad det lider… Så i år ska jag nog få stomrest och startat upp en ny byggnation. Det är lättare med växthuset – jag vet i stort sett exakt hur det ska bli.

Paeonia lactiflora 'Solange'Paeonia lactiflora ’Solange och Astrantia ’Star of Billion’ framför en stormhatt, Aconitum sczukinii

Året i trädgården blir ju då beroende av om vi kommer överens byggnadsnämnden och jag. Först då kan jag påbörja den nya trädgården. Tills dess är det mitt lilla provisorium som gäller. Men jag kollade och där fanns 128 sorters pioner oräknat ett antal frösådda sorter. Så nytt kan bli pionköpsstopp för jag vet inte var jag kan få ner fler. Märk väl KAN ska läsas som – kanske, eventuellt men sannolikt inte. För det mesta löser ju sig 😉 Så trädgården får illustreras av pioner 🙂

Ordlöst - Paeonia mlokosewitchii i knoppFrösådd P mlokosewitchii som blommar ljuvligt i rosa. I år hoppas jag få skola om ett antal  buskpionsorter…

Har fått en riktigt rejäl förkylning så jag spenderar tiden i soffan. Förbereder material som jag ska dela med webbutvecklaren som jag träffade idag. Så det verkar som att 2017 kommer vara lika fyllt av projekt av olika storlek som alla andra år. ’I år ska jag…’ är temat i blommig fredag den här veckan.  Du kan läsa fler tolkningar hos Hélena med bloggen ’bland Rosor och Bladlöss’, om du klickar på bildlänken nedan.

PS… Har du någon hemsida som du tycker är riktigt trevlig färgmässigt, navigeringsmässigt, innehållsmässigt så får du gärna tipsa om det i en kommentar. Jag letar inspiration 🙂

Önskar dig en härlig helg!

35 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 9 februari, 2017 kl 22:54

  Ja, det ser ut som du får nok å gjøre i år også! Jeg får noen ganger helt angst, for sommeren går alfor hurtig. Jeg har så mange planer at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne 😉
  Herlige peoner, og din frøsådde P. mlokosewitchii ser helt nydelig ut. Den har vel ikke så røde blader hele tiden? Det blir spennende med din nye hage!

  Klem, Marit

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 09:48

   Känner igen den där sommarångesten. Fast jag får den av insikten i maj att tiden kommer rusa i överljudsfart till kräftskivedags. Faktiskt så gör jag de flesta stora jobben på hösten antagligen för det känns lugnare 🙂

   Nej jag har för mig att bladen blev mer olivgröna senare. Men jag hoppas få möjlighet att fota den i vår igen och då kan jag följa processen 🙂

   Kram, Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 10 februari, 2017 kl 10:00

  Du verkar ju ha hela säsongen fullmatad ända fram till senhösten, så några problem med vad du ska göra i år har du antagligen inte. Det kanske t.o.m. är bra att du måste spendera en tid i soffan så att du under tiden kan lägga upp en tidsplan för allt du ska hinna med. Är både avundsjuk men också ganska matt när jag tänker på ALLT du ska göra…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 10:12

   Vi är ju alla olika 😉 Det här är väldigt få saker. Det är fullt fokus på nytt hus. Bland annat därför så har jag lagt studiofotografering och den hemsidan åt sidan.

   Medan man bygger finns det massor av saker jag inte kan göra – alltså mycket väntan och då kan jag ha omskolning och plantering av nya rhododendron mellan varven. Liksom tankar på en ny hemsida/uppdaterad blogg.
   Jag kommer aldrig bli en person som bara håller på med en sak. Mina tidplaner brukar faktiskt hålla och då är jag ändå van från jobbet att bara få ha 10% avvikelse åt BÅDA hållen 🙂

   Trevlig helg! Carina

 3. Luna Ek den 10 februari, 2017 kl 10:25

  Förstår att du ska bygga hus och anlägga trädgård. Då får du verkligen att göra, att flytta alla växter och så, men du verkar vara en sådan som fixar det mesta.
  Lycka till med projekten!
  Kram luna

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 10:40

   Ja det är tanken jag landat i efter att ha varit runt och letat hus lite överallt. En långsam process men det blir ändå väl förankrat i en magkänsla 🙂

   Det viktigaste är nog att tro på sig själv. Och tänka – vad är det värsta som kan hända… Oftast väldigt små och lösbara saker. Men jag har en pappa som är en möjlighetsperson och det har jag nog ärvt.

   Tack! Kram, Carina

 4. Anita den 10 februari, 2017 kl 11:03

  Oj, oj, det lär nog bli fullt upp för dig. Det måste vara spännande att se planerna på det nya huset växa fram … och på trädgården, för att inte tala om växthuset. Och 128 sorters pioner, är dom såå många! Paeonia mlokosewitchii är min favorit … och min är gul 🙂 Fast jag ser att du har en rosa, det låter inte fel det heller.

  Ha en skön helg i soffan och krya på dig från förkylningen!

  Kram Anita

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 11:07

   Spännande och frustrerande… Att som utgångspunkt behöva anlägga en handikappanpassad gångväg ute på landet där alla tillfartsvägar inte går att attackera med rullstol… Ja det känns som en skrivbordstiger. Men på ett sätt triggar det mig ännu mer 🙂 Och nu har jag förstått att jag fått en av de mer oflexibla handläggarna som inte är den lättaste att jobba med 🙂

   Jag har också en klart gul – det är den i bild. Men så har jag frösått arten med frön från Gäteborgs botaniska också. Så det har blivit flera 🙂 Ja sååå många är dem. Och 5 beställdes till 😉

   Kram, Carina

 5. Anni den 10 februari, 2017 kl 12:18

  Håller tummarna för att det löser sig med Byggnadsnämnden, ibland tror man att de bara vill jävlas för principens skull.
  128 sorters pioner!?! Nog för att jag älskar mina pioner, men det där var helt fantastiskt!
  Trevlig helg, krya på dig!

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 18:11

   Tack! Det kommer lösa sig det tar bara onödigt mycket tid. Både min och deras. Ja tänk – vet inte riktigt hur det har gått till. Köpt de har jag ju förstås men har aldrig känt att de varit såå många… Men en konsekvens av att vara med i Pionsällskapet.

   Carina

 6. Merja den 10 februari, 2017 kl 13:59

  Jösses så många pioner!!
  Mycket spännande på gång. Hoppas det löser sig med bygget och allt med det!
  Lycka till:))

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 15:17

   Haha… ja jösses är nog ett bra ord för galenskapen 😉

   Det kommer ju lösa sig på ett sätt eller ett annat. Det är bara så tjatigt och tråkigt.

   Tack! Carina

 7. Helene; Trädgård i Torslanda den 10 februari, 2017 kl 16:25

  Så vackra pioner, och fina bilder. Håller tummarna för din relation med byggnadsnämnden. Årets viktigaste relation kanske!
  //Helene

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 18:09

   Det var en riktigt bra definition. Det är verkligen årets relation. Men jag kan bli taggad att klara det när jag hör att hen är ’besvärlig’.

   Carina

 8. Anja den 10 februari, 2017 kl 17:40

  Det låter verkligen som om du har fullt upp.
  Du låter också lite arg så att jag vet inte om jag vågar inflika att allt går inte att göra när som helst.
  Annars har du rätt i att det är lätt att skjuta upp saker och då blir de kanske aldrig gjorda.
  Hoppas dina projekt går i lås och att du hittar rätt utmaningar och inspiration.

  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 18:08

   Njae jag är inte arg – absolut inte. Men i många fall är det bara vi själva som hindrar oss från att faktiskt ändra och förändra. Jag har flera såna exempel runt mig. Tittar jag runt så ser jag att människor som struntar i hindrande faktorer och försöker, verkligen jobbar faktiskt lyckas. Medan de som staplar argument på varann varför de inte lyckas heller inte gör det. Och det behövs inget nytt år för att förändra det tänker jag. Det behövs bara självinsikt.

   Trevlig helg! Carina

 9. Enerhagen den 10 februari, 2017 kl 20:18

  Du har så rett. Forandring og planer i bevegelse gjennom hele året. Så er det vel noe med at nytt år representerer en overgang og mulighet til å tenke på nytt. Lekre peoner. Jeg må jo bare ha meg en gul en.
  God helg.
  Jannicke

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 21:33

   Jo en gul en är riktigt trevlig fast jag gillar den rosa också 🙂

   Så kan det nog vara men jag har aldrig riktigt känt att det blir sån skillnad mellan 23:59 och 00:01.

   Trevlig helg! Carina

 10. Veronica Axelsson den 10 februari, 2017 kl 20:44

  Vet du Carina!
  Det är fult att vara avundsjuk!
  Men det är jag,
  Måste erkänna det!

  På dina Pioner 🙂
  Paeonia mlokosewitchii har jag. Den är 3 år gammal och blommade med 2 blommor förförra sommaren och förra inte en enda blomma.
  har fått förklarat att den som ung kan ta en paus!

  Vad vet jag?

  Ha en skön helg!

  • Carina den 10 februari, 2017 kl 21:00

   Du får gärna vara lite avundsjuk så länge vi inte blir missunnsamma. Faktum är att min gjorde samma sak – intressant. Då hoppas jag att båda blommar i år.

   Tack detsamma! Carina

 11. Inger den 10 februari, 2017 kl 22:02

  Spännande med ditt nya bygge. Imponerande många pioner du har. Ja det kan bli stora förändringar hos mig också. Krya på dig!
  Kram

  • Carina den 11 februari, 2017 kl 09:12

   Tack! Oj nu blev jag nyfiken 🙂 Pionsamlingen började växa på allvar när jag gick med i Pionsällskapet. Men arterna har jag frösått.

   Kram, Carina

 12. Rost och rädisor den 11 februari, 2017 kl 08:57

  Vad som än händer tror jag du är en person som alltid har att göra, men jag håller tummarna för bygglov och permanenta lösningar.
  Har du nåt bra system för att hålla reda på namnen på alla pioner?
  Allt gott och krya på dig
  /Anette

  • Carina den 11 februari, 2017 kl 09:10

   Tack Anette! Det är faktiskt sant – jag har alltid något jag kan välja att göra men göra bara det jag vill och har lust med. Det sista på den tid jag kan välja.

   Jag har skapat en databas i Access för det var min bakgrund och lättast för mig. Excel är bra men jag har lyckats sortera sönder excel-ark. Det finns motsvarande varianter i open office. Lite knöligare men samma funktionalitet – gratis.

   Carina

 13. Marika den 11 februari, 2017 kl 09:09

  Hej Carina!
  Låter som att du kommer att ha en hel del att göra. Önskar dig lycka till med bygget och trädgården. Fantastiska bilder på pionerna, och man kan inte ha för många.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 11 februari, 2017 kl 09:13

   Hej!

   Så tänker jag också – det kan inte bli för många 😉 Tack för återkopplingen på bilderna. Bygget kommer säkert lösa sig det är bara inte smidigt just nu.

   Tack detsamma! Carina

 14. AnnA den 11 februari, 2017 kl 10:04

  Hej!
  Kul med nybyggnation! Att själv få råda över hur huset kommer att se ut.
  Underbara pionbilder! Kan man få för många?
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnA

  • Carina den 11 februari, 2017 kl 10:17

   Nej – jag tror inte det 😉 Ja det blev där jag landade. Ville göra om allt jag tittade på för mycket. Då är ändå läget det som är absolut viktigast.

   Trevlig helg! Carina

 15. Linda den 11 februari, 2017 kl 14:02

  Hej!

  Så tråkigt att du är förkyld. Hoppas att du har hunnit pigga på dig lite vid det här laget.

  Så många järn du har i elden. Härligt! Nej, saker ska inte skjutas upp. Inte om det är något man verkligen vill. Risken är ju att de aldrig blir av. Jag har i alla fall upptäckt att det passar mig att göra saker så snart som möjligt. Annars går det bara åt energi till att tänka på att jag borde ha gjort … det är som om man gör saken flera gånger om fast i huvudet i stället för att genomföra den på riktigt.

  Var har du din trädgård om du är inneboende? Hängde nog inte med riktigt. Eller är du mellan trädgård i väntan på din nya?

  Hoppas som sagt att du mår bättre nu och att du ändå har en fin helg!
  Kram
  Linda

  • Carina den 11 februari, 2017 kl 16:57

   Jag är inneboende nu. Men eftersom jag visste för flera år sedan att jag ville sälja så började jag flytta växter 2012 och fortsatte till 2015. Så först ’lånade’ jag en åker till växterna – det är där jag planterar och fotar idag. Sen sålde jag huset hösten 2015 och är nu inneboende 🙂

   Sonen och jag har skrivit ett snyggt CV idag 🙂

   Kram, Carina

   • Linda den 17 februari, 2017 kl 07:36

    Oj, en åker. Coolt!!! Jag bor ju granne med en åker. I natt kunde jag inte låta bli att fundera på om bonden skulle märka om jag bara ”råkade” stoppa ner ett pumpafrö alldeles i utkanten där han egentligen inte skördar 😉 Kanske får göra det ändå om jag frågar snällt 😀

    Kram
    Linda

 16. martaronyai den 11 februari, 2017 kl 17:48

  Ja, om någon förtjänar en plätt att anlägga en trädgård på är det du. Jag känner ingen som kan så mycket om växter om du. Hoppas hoppas att det blir bygglov och trädgård snart för oss alla andras skull också.
  Vi går också i bygglovstankar, men det började ganska nedslående och jag har tappat orken för tillfället.
  Nu såg jag på instagram att även Mölnlycke har en del fuchsiasticklingar, men ”mitt inköpsställe” heter Åkrabergs trädgård och ligger nog en bit söderöver för dig. Även för mig, men så här års är man ju helt utsvulten. Min samling frös bröt i höstas, så jag ska börja om från början i år.
  Kram Marta

  • Carina den 11 februari, 2017 kl 17:55

   Aj så tråkigt – var det uterummet de slog ner på? Jag blir så trött på den icke pro-aktiva inställningen. Miljönämnden föreslog att vi skulle träffas och gå igenom själva ansökan för att se hur vi kan lösa avlopp. Men byggnadsnämnden försöker inte ens.

   En utflykt till Åkrabergs låter kul 🙂

   Vi håller tummarna och jobbar på våra tillstånd.

   Kram, Carina

 17. Birgitta den 12 februari, 2017 kl 00:08

  Här är jag inne på tredje förkylningen den här vintern. Barnbarn är ’giftiga’. Lycka till med husplanerna. Hoppad du får byggnadsnämnden att gå din linje.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 12 februari, 2017 kl 17:08

   Aj då… inte kul men jag har hört om den där giftigheten 😉 En bekant fick dubbelsidig lunginflammation och har varit helt kass.

   Krya på dig! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.