Dahlia sensommarblommande primadonnor

Dahlia blir alltid vackra tillsammans

Dahlia eller dahliainspriration det är vad det ska handla om. Mamma och jag gjorde en utflykt till Magnolia som odlar dahlia, pelargoner och fuchsior – klockrent namnval eller hur? Jag var trött på tung grävning och inspirerad av att mina egna dahlior blivit kalasfina i sommar. De har varit och är grunden i mängder av buketter. Och det är väl nu man ska passa på och titta på dem tänkte vi.

Jag har aldrig färgkoordinerat mina dahlior utan bara valt de jag tycker om. Nu när de blommar som aldrig förr i potatislandet så tänker jag att oavsett färg så väver de ihop till en vacker, kryddig och alldeles underbar helhet. De varma och kalla tonerna, de heta och de svala – allt funkar. De är helt enkelt en gladrad i potatislandet.

Det var grått och hade regnat när vi kom dit men gradvis bröt solen igenom och det blev en fantastisk sensommarsöndag. Om jag kommer ihåg rätt så odlar man 300 sorter och nu i september var en bra tid att kika efter nya favoriter. Kanske till och med hitta det riktiga namnet för den jag kallar ’Kerstins röda’ efter kvinnan jag fick den av.

Alla bilderna är från Magnolia, här är en länk till odlarna.. Om du klickar i galleriet nedan så får du upp bilderna i ett bildspel där alla som jag hittade etiketter till är namnsatta. Mina egna fotade jag i förra veckan men tyvärr har jag inte hunnit framkalla bilderna. Men jag tror att ’Kerstins röda’ är en ’La Recoleta’ 🙂

 

Odla dahlia

Visst är det en del jobb, för mycket jobb enligt många. Men har man ett svalt och torrt ställe att förvara knölarna på under vintern är resten ganska lätt. Jag har alltid gruvat mig mest för förvaringen. Brukar sätta knölarna tidigt i mars i stora svarta plastkrukor och förgro dem under ljus. När de börjar ränna iväg toppar jag och sätter sticklingar. Samtidigt börjar jag avhärda de ute. I år blev de utplanterade sent på grund av mycket jobb så mitten av juni ungefär. Det har varit himla skönt att slippa vattna krukorna och dahliorna har utvecklats mycket bättre.

Nu på hösten får de torka upp och sedan tar jag bort jorden och packar friska knölar i tidningspapper. Sen lägger jag paketen i plastbackar. Tittar till de runt nyår och plockar bort knölar som ser dåliga ut och om de börjar skrumpna så duschar jag lätt, lätt med vatten. Fler skötselråd hittar du hos svenska dahliasällskapet

Mycket eller lite jobb? Det är upp till var och en… just nu känns det värt. Nästa år har jag kanske tröttnat 😉

carina2

23 Kommentarer

 1. Laila den 28 september, 2016 kl 11:11

  Skulle gärna ta besväret med vinterförvaring av dahlior men varje gång jag planterat dahlia har sniglarna snabbt tagit kål på plantorna så jag har gett upp.
  I natt kom äntligen regnet! Hittills 12 mm, hurra!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 28 september, 2016 kl 11:33

   Grattis! Håller tummarna för att ni, och vi, får mer regn snart.

   Sniglarna är en av anledningarna till att jag förgror. Tidigare blomning blir det ju också. Sen brukar jag strö ut lite riktat snigelmedel när jag sätter ut dem. När de väl etablerat sig brukar det räcka med att plocka tack och lov. Läste om dina och Johans ’studier’ och tänker att det är en bra strategi.

   Kram, Carina

 2. Marit den 28 september, 2016 kl 12:42

  Åhhh, kjære vene hvor mange dahlia du har! Jeg gikk trøtt av de etter et par sesonger, men angrer litt når jeg ser dine flotte eksemplarer! Utrolig hvor mange sorter det finnes av de.
  Et sånrt potetland skulle en ha til å plante de i skjønner jeg 🙂
  Jeg får holde meg til alle mine camellia, for det rekker lenge med å stelle de på et iskaldt sted i kjelleren. Orker ikke å holde på med mange dahlia også 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 28 september, 2016 kl 19:35

   Oj, oj – nej de är inte mina. Vi var iväg på utflykt till en dahliafantast. Så många skulle jag aldrig nånsin orka med 🙂 Min kamelia ska få plats i garaget i vinter. En bil har fått flytta till ett annat garage och mina växter ska få flytta in – jippi 🙂

   Kram, Carina

   • Marit den 28 september, 2016 kl 22:58

    Ja, da misforsto jeg 😉
    Godt at ikke du skulle slite med de nå i høst!
    Så bra at din camellia har fått bedre plass 🙂
    Klem, Marit

 3. Anita den 28 september, 2016 kl 16:14

  Men … vilka underbart vackra dahlior! Jag har ju haft ett ”icke” trädgårdsår i år och går just nu och funderar på en rabatt som jag måste få ordning på. Här om dagen så tänkte jag …”Dahlior”. Och när jag ser dina bilder förstärktes tanken. Vilket mysigt potatisland du måste ha med en Dahliaparad i. Gladrad tyckte jag var ett mycket passande namn.

  Kram Anita

  • Carina den 28 september, 2016 kl 19:32

   Det fanns många fina där. Fotade de jag gillade lite extra… Du kan ju kanske driva dem i uterummet – om du har plats för mer saker där 😉 I och för sig tycker jag potatis är vackra när de blommar men nu på hösten är dahliablomningen långt mer spännande än trött potatisblast. Blir spännande vad du kommer hitta på.

   Kram, Carina

 4. lunasblogg den 28 september, 2016 kl 16:34

  På Magnolia var jag också för ett par år sedan och blev mycket imponerad av att de har så många och fina. I år har jag bara en Dahlia som jag köpt och den står fortfarande i en plåthink, så snigelangreppet är noll. Klart att Dahlior blir finast i en rabatt eller ännu hellre i ett potatisland bara de bara klarar snigelangreppen.
  Denna vecka grävs dahliorna upp i Botaniska trädg. och då kan man köpa fina exemplar hos dem. Tyvärr blir det nog inga mer övervintringar av Dahlia hos mig . Det är för meckigt och inte ens när jag hade mina knölar hos en kompis klarade sig alla. Så är det att inte ha källare. Synd för dahlior är så variationsrika och påminner så mycket om förr.
  Tack för titten
  kram Luna

  • Carina den 28 september, 2016 kl 19:26

   Oj, tack för tipset! Jag hade absolut tittat förbi botan om jag varit hemma. De har ju många, många fina och jag älskar vildarterna som de brukar ha bland de andra. Det får vara någorlunda lätt att övervintra och tillräckligt många behöver klara sig – annars är det inte kul tänker jag.

   Kram, Carina

 5. Tant Otteskrufv den 28 september, 2016 kl 20:54

  Jisses vilken massa godingar! Har sett Magnolias annonser men det ligger en bit bort…kanske en tanttripp nästa år. Dina bilder inspirerar 🙂

  • Carina den 1 oktober, 2016 kl 22:48

   Haha – ja tanttripp låter som en bra idé. För det finns många godingar och det är bra att se dem och färgerna i verkliga livet.

 6. Inger den 28 september, 2016 kl 21:48

  En otrolig blomsterprakt, men jag har inte fastnat för dahliorna. Kanske beroende på att de är krävande. Har också ett begränsat utrymme. Eller för att jag inte gillar dem… men man kan ändra sig.
  Kram

  • Carina den 1 oktober, 2016 kl 22:46

   Förstår vad du menar och egentligen vet jag inte varför jag ändrade mig. Jag tyckte absolut inte dahlior var tillräckligt fina för att vara värda besväret för några år sedan 🙂

   Kram, Carina

 7. Rost och rädisor den 29 september, 2016 kl 07:41

  Mångfalden är verkligen fantastisk och en del av dahlians charm, törstiga är de också och det brukar vara ett problem här. För lite vatten och bladen blir fula. Det där med att plocka upp kan jag leva med, men sen brukar det köra ihop sig med att förgro i tid efteresom det är då nåt tusental grönsaksplantor också har sin intensivaste period. Ska vi ha så här långa och varma höstar som vi haft de senaste två åren är det förstås ett plus för dahliorna och gör dem än mer odlingsvärda.
  Tack för härliga bilder
  /Anette

  • Carina den 1 oktober, 2016 kl 22:41

   Varsågod! Bilderna blir mitt minne om jag nu skulle vilja ha några fler. Dahlia är ju inte så roliga om det blir nattfrost i augusti eller början av september. Och det är väl egentligen frostkänsligheten som gjorde att jag väntade många år innan jag skaffade några.

   Carina

 8. Kristinas oas den 29 september, 2016 kl 12:31

  Så många snyggingar du visar, blir riktigt sugen på fler nästa år. Vilken härlig utflykt, hade gärna åkt dit.
  Det är väl knappt jag vågar säga det högt så jag viskar: jag har redan tagit upp mina dahliaknölar… Brukar alltid vara bökigt att hinna med det på hösten och iom att jag fördriver dem har de blommat sedan i juni.
  Kram Kristina

  • Carina den 1 oktober, 2016 kl 22:43

   Det viktiga är väl att hitta ett sätt och en tid som passar in i livet. Stället är väldigt speciellt men det är en bra chans att se färger i verkliga livet. Bilderna på påsar är ofta rätt missvisande.

   Kram, Carina

 9. Linda den 30 september, 2016 kl 22:10

  Så härligt! Jag älskar dahlior och njuter av rabatten som når mig till midjan. Jag har dock blivit lat och sparar inga knölar. Jag sår frö på våren i rot it-kuber och skolar inte ens om dem. Nör frostrisken ör över sticker jag ner en lagom tjock planteringspinne i jorden och släpper ner de små pluggarna. Busenkelt och sååå smidigt 🙂

  Kram och trevlig helg!
  //Linda

  • Carina den 1 oktober, 2016 kl 22:45

   Jamen det lät ju praktiskt! Jag har sått dahlior och de växer till sig snabbt tänker jag. Men jag får ha hyperkoll på sniglarna för de älskar små späda dahliaskott.

   Kram, Carina

 10. Ulrika Johansson den 2 oktober, 2016 kl 09:12

  Det är något visst med dahlia men än så länge har jag bara beundrat dem hos andra. Vilket underbart ställe ni var på där måste vara drömmen för dahliafantaster.
  Ha det gott!

 11. Lena i Wales den 2 oktober, 2016 kl 13:57

  Så vackert och färgsprakande! Dahlior är verkligen vackra och färg behövs vid denna årstid.
  Ha en skön söndag önskar Lena från ett soligt och sensommarlikt Wales

 12. Katarina /En Grön Sida den 2 oktober, 2016 kl 16:01

  Åh! Oj! Hm…. Jag är kluven, dahliakluven… Dahlior verkar vara så Mycket! Formerna, färgerna, vill och behöver plats, känns det som. Tycker om dem då de står i mängd och med utrymme, som på Katarinetorp här i Malmö. Men i min lilla trädgård, tveksamt. Men.. kanske är jag i en fas, en tvekandets fas, som är på väg mot något annat. För ditt inlägg, dina bilder, lockar… ;o)
  kram
  Katarina
  (O tack för brevet, ska kolla dina frökuvert noga, men varit Mycket. Ja, och har plockat vit solhattsfrön till dig, mejlar dig om andra frön som plockats – o ska plockas – i år o ser om du vill ha.)

 13. millas trädgård den 2 oktober, 2016 kl 19:12

  Jag har inte haft några dahlior i år. Får nog bli bot och bättring nästa säsong.
  Allt gott
  Milla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.