Advent i trädgården

Advent

Lagom till advent har julrosorna skickat upp massor av knoppar. Och kornellens underbart röda grenar lyser antingen det är en grå eller vit advent. Det blir bara viktigare och viktigare med åren att det ska vara lockande att gå ut även på vintern.

Helleborus niger i rabatten

Julrosorna mår bra i rabatten…

Några höststormar senare har gräsens vippor blivit helt vita. Plötsligt framstår Carex comans som en riktig färgklick – allt är ju relativt. Jag väljer bilder med växter som kan bidra till adventsdekorationer och kransar. Kan gott tänka mig att klippa en bunt strån och linda runt en mossklädd krans eller stoppa i en vintergrön bukett för frissets skull.

Carex comansCarex comans egentligen köpt som sorten ’Star’ men det här är frösådder sen flera generationer. Tror de ska heta Carex comans ex. ’Star’…

Jag vill se grönt och strukturer, titta på magnoliornas och rhododendrons knoppar mer konstaterande och absolut inte längtande. Det är bara löftesrikt. Galax urceolata är vacker med sina runda gröna blad. Med lite kyla och i utsatta lägen blir bladen också vinröda. Fina i buketter och kransar men först… ..ska den bilda vacker marktäckning.

Galax urceolataGalax urceolata – bladen finns i blomsteraffärer ibland. Hos mig står den och stampar verkar inte ha bestämt sig

En ny långsamväxande buske som lyser nu i höstrusket och som är mycket vacker. Vackrare nu än när jag köpte den en solig sensommardag. Och då tackar jag min lyckliga stjärna för att jag faller för frestelser.
Osmanthus heterophyllusOsmanthus heterophyllus har vackra variegerade blad i gult och grönt. Bladen är mycket lika som vi tänker oss järnek fast järnek kommer i alla former.

En ny och väldigt vacker julros med större och vitare blommor är Helleborus niger ’Jesko’ som har blommat några veckor nu. Den är planterad i en kruka som välkomnar på trappen.

Helleborus niger 'Jesko'

Helleborus niger ’Jesko’ 

Adventskransen blev klar i söndags och ser ut så här i år. Jag är väldigt nöjd med den. Stommen och all den gamla floristtråden är dessutom återanvänd. Kottarna kommer från kontoret i Frankrike och det gröna från en florist. För några år sedan skrev jag om allemansrätten och vad den egentligen innebär när det att plocka mossa mm. Jag blev helt enkelt lite trött när jag läste om hur man försvarar att plocka frögranar, dikesgranar och annat.

Advent - adventskransen är klar

Veckans tema i blommig fredag är ’Advent i trädgården’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Ha en härlig helg!

20 Kommentarer

 1. Marika den 1 december, 2017 kl 11:27

  Hej Carina!
  Mina Julrosor utomhus har blommat klart, så det fick bli en ny som jag får njuta av inomhus i stället. Vacker krans, och din Osmanthus har riktigt läckra blad.
  Ha en riktigt Trevlig Advent!
  Marika

 2. Carina den 1 december, 2017 kl 11:31

  Tack Marika! Oj det var tidigt! Mina står väldigt skuggigt så kanske är det därför de börjar visa sig först i november 🙂 Visst var den fin… Om ett par år när den förhoppningsvis etablerat sig vågar jag skatta den på lite pynt.

  Tack detsamma! Carina

 3. Anita den 1 december, 2017 kl 15:50

  Jag måste säga att det där var en av de snyggaste kransar jag sett! Den kan du verkligen vara stolt över. Och julrosen, så snygg, ’Jesko’, ett namn att lägga på minnet. Själv köpte jag ett par vanliga vita julrosor på Blomsterlandet som öppnat i Södertälje. Dom ska få husera i uterummet över vintern innan dom ska ut i rabatten. Osmanthus heterophyllus var en riktig snygging med sina variegerade blad. Var tvungen att kolla upp den i min växtkatalog och där stod det att den klarar sig till zon 2 möjligen 3. På gränsen hos mig. Men jag gillade just att bladformen liknade järnek som jag alltid varit svag för.

  Önskar dig en skön första adventhelg!

  Kram Anita

  • Carina den 1 december, 2017 kl 17:26

   Tack Anita! Jag är helnöjd och det var lättare än jag trott att få fast kottarna. Jesko är nog ny och det var en tillfällighet att den stog alldeles nyinkommen när jag var förbi partihallarna. Uterummet måste vara perfekt för julrosor så här års 🙂

   Ofta så har man några ställen på tomten som har snällare zon än vad zonkartan anger. Där kan vara värt att pröva. Trodde nog att ni hade typ zon 2 hos er precis som flera ställen i Stockholm med omnejd.

   Tack detsamma! Carina

 4. maggans blogg den 1 december, 2017 kl 16:09

  Så vacker krans den kan du helt rätt vara nöjd med och så underbart med blommande Julrosor den som finns i vår trädgård den ligger under snön men den kanske kommer med blommor till våren.Önskar dig en trevlig advent/Margareta

  • Carina den 1 december, 2017 kl 17:27

   Tack Maggan! Julrosen blommar väldigt fint på trappen. Där skjuter taket ut så den får skydd för en del frost och dåligt väder. Den har stått där flera veckor nu.

   Tack detsamma! Carina

 5. Luna Ek den 1 december, 2017 kl 22:17

  Wow, vilken snygg krans så finstämd och lagom dekorerad. Vackra kottar är alltid bra att ha och här passade de perfekt.
  Ja julrosor under tak trivs bäst hos mig också alltid, särskilt de riktigt vita.
  Ha en fin första advent
  Kram Luna

  • Carina den 2 december, 2017 kl 06:38

   Tack Luna! Jag är glad för kottarna eftersom utbudet här hemma är litet och priset oftast väldigt högt om jag vill ha lite annorlunda 🙂 Som vintern är nu kommer vi kunna njuta länge av julrosorna ute.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Inger den 1 december, 2017 kl 23:27

  Jättefin krans, den kan du verkligen vara nöjd med. Mina julrosor vilar under snön.
  Kram

  • Carina den 2 december, 2017 kl 06:38

   Tack Inger! Den där snön är jag avundsjuk på 🙂

   Kram, Carina

 7. Anni den 2 december, 2017 kl 09:50

  Mina julrosor tycks inte trivas, men jag har sett att något blad sticker upp. Blommor kanske är att hoppas för mycket. Måste kolla!
  Din krans blev verkligen proffsigt snygg! Du inspirerar mig att fixa till en egen. Mossa har jag så det räcker 😉
  Trevlig fortsättning på adventshelgen!

  • Carina den 3 december, 2017 kl 16:06

   Tack Anni! Och kul om du fick inspiration 🙂 Faktiskt lite förvånad att de här vita julrosorna trivs. De är planterade i en våtbädd med torvjord bland mina rhododendron.

   Tack detsamma! Carina

 8. IngmarieWe/Refugium den 2 december, 2017 kl 17:40

  Vackra julrosor och fin krans. Har en rosa julros som börjar knoppas. Ha en fin helg.

  • Carina den 3 december, 2017 kl 16:05

   Tack Ingmarie! Kul att även de rosa visar knoppar. Hos mig brukar det vara de mörkt röda förutom den vanliga julrosen som är tidiga.

   Tack detsamma! Carina

 9. Veronica Axelsson den 2 december, 2017 kl 20:27

  Jag har inte kollat in mina julrosor ännu men ska i morgon. Kanske det finns en lite knopp…

  Jag fyndade material till mina kransar på Lidl efter allhelgonahelgen. Ryckte bort alla kottar som nu får leva vidare och efter kranssäsongen lägger jag ut dem i woodlandet…

  Smart att nyttja carex! Hade jag aldrig kommit på 🙂

  Ha en fin adventshelg!

  //Veronica

  • Carina den 3 december, 2017 kl 16:04

   Hoppas du hittade lite knoppar 🙂 Kul och bra att kunna återanvända. Ibland får man ta på sig kransögonen och titta på växterna på nytt sätt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 2 december, 2017 kl 20:39

  En helt fantasiskt vacker krans! Jag skulle önska att jag hade orken att gätra en själv – istället blev det dom gamla vanliga kosntgjora som åkte upp idag. Vi hade fullt upp med alla utebelysningarna…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 3 december, 2017 kl 16:02

   Tack! Det är bra att välja vad man fokuserar på och att välja det som känns kul och stimulerande 🙂

   Ha det gott! Carina

 11. Anne, hagen vår den 3 december, 2017 kl 18:55

  Hei!
  Kjempefin krans du har laget. Ja, nå leter vi etter farger i hagen og blir glad når de dukker opp. Julerosen lyser opp, nydelig.
  Ha det godt! Anne

 12. Anna-Karin Rickardsson den 4 december, 2017 kl 15:25

  Vilken otroligt fin krans du har gjort. Ursnygg! Förstår om du är nöjd. Det skulle jag också ha varit. Nästan lite ”mallig” till och med tror jag. Håller med dig om att det ska vara lockande att gå ut på vintern också. På sommaren är man ju ute nästan hela tiden men på vintern blir det gärna till att sitta inne. Det kanske är så att man behöver det där ljuset, den friska luften och njutningen mer och mer ……
  Önskar fortsatta bra adventstider!
  Kram Anna-Karin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.