Epimedium grandiflorum 'Lilafee'

Sockblommor snart har de sin höjdpunkt

Sockblommor – Epimedium är, om du frågar mig, fantastiska växter för lundens golv. Och jag håller med de odlare som undrar varför de inte är mer populära än de är, de förtjänar helt enkelt mer fokus. I det senaste numret av skriften – TA, trädgårdsamatören – fanns ett långt och härligt inlägg om just de här juvelerna. Ni märker – lovorden tar inte slut…

Epimedium seedling - okänd korsning
Epimedium seedling – okänd korsning som dök upp i en kruka med en nejlikesådd


Sockblommor – det konstiga

Det konstigaste runt sockblommor, förutom att de odlas så lite, är det svenska namnet… Jag har försökt hitta en bakgrund eller vem som kom upp med namnet men går bet. Den virtuella floran skriver så här om vad som väl är E. x rubrum… och i det här fallet är inte ens Etymologin särskilt utvecklande.


Beskrivning. Fleråriga örter med krypande jordstam. Stjälk späd, utan tornar. Blad sammansatta, upprepat tredelade. Småblad spetsigt äggrunda, i kanten vasstandade. Blommor i glesa knippen i sidoställd blomställning som är kortare än bladen. Blomma fyrtalig med fyra foderlika yttre hylleblad, fyra mörkröda kronbladslika inre hylleblad och fyra toffelformade gula nektarier. Ståndare fyra. Stift ett. Frukt en mångfröig kapsel som spricker upp i två olikstora halvor…
..Etymologi. Släktnamnet Epimedium är ett växtnamn som användes redan av Dioskorides.

Antalet arter som anges varierar men nånstans runt 60 lär finnas. Och om de inte är så populära här så är de desto mer populära i Asien och Japan i synnerhet. Tittar i SKUD och även där blir det tydligt att handeln har ett litet utbud när man tittar på hur ’få’ som listas där.

Epimedium 'Amber Queen' - sockblomma
Epimedium ’Amber Queen’ – sockblomma i en färgskala som blir mer och mer vanlig. Jag ska plantera sorter som ’Caramel’, ’Mandarin Star’ och ’Sonny and Shine’


淫羊藿 (”yin yang huo”)

Jag krånglar till det med sockblommor på kinesiska men tecknen är ju så vackra. Men faktum är att de flesta arterna kommer från S Kina med en liten spridning i Asien och en enda art i Europa. Och till det kan man sen lägga många selektioner och namnsorter.

Epimedium grandiflorum - sockblommor
Epimedium grandiflorum ’Nanum’ – sockblommor

Det finns sockblommor och så finns det sockblommor

Jag upplever att de som är absolut vanligast här i plantskolor är de sorter som ganska snabbt breder ut sig till en vacker matta. Enda haken är att rotmattan som också bildas är ogenomtränglig för allt annat. Det här fenomenet gäller x rubrum, x warleyense och x versicolor med sorter. Det är alltså den vanliga röda och ljusgula och så en som brukar ha blommor i orange toner sorten ’Orangekönigin’ är ganska vanlig.

Jag tycker också att en del sorter av E. grandiflorum, japansk sockblomma, bildar mattor men inte lika snabbt och långt ifrån alla. Det innebär inte att man ska låta bli att odla dem tänker jag utan att man ska fundera över och ge dem en plats där beteendet är uppskattat. De lär till exempel kunna konkurrera ut kirskål. Och det går utmärkt att begränsa mattans vidd med en vass spade.

Sen finns det många arter och namnsorter som bildar fina ruggar och inte breder ut sig något nämnvärt. Den lilla E. x youngianum bildar en liten tuva som tyvärr inte är vintergrön. Jag kan återkomma till det senare i vår när de jag har har grönskat och blommar.

Epimedium x youngianum 'Roseum - sockblomma
Epimedium x youngianum ’Roseum – sockblomma

Varför skriver jag nu?

Redan innan den fina artikeln jag nämnde ovan, faktiskt långt innan, började jag samla sockblommor, den första noterade jag i växtregistret 1995. Det gick ganska snabbt att hitta det fåtal som fanns i handeln då. Så småningom började Göteborgs botaniska ha en del nya och spännande sorter men sen tog det stopp i flera år. 2018 hittade jag 10 nya sorter hos privata odlare. Och i år, 2019, har jag beställt via en plantskolist som skulle ta hem nya, spännande sorter. Tillsammans gjorde det här att det kliade lite i skrivartarmen.

Otroligt odlingsvärda

Javisst – först en ljuvlig blomning och inte liknar varken blomflockarna eller de enskilda blommorna sockor inte. Nej de jämförs ibland med spindlar – kanske inte så kul men mera träffsäkert – men jag skulle personligen säga att blomflocken liknar dansande älvor. Så blomningen är vacker och intrikat genom blommornas uppbyggnad och vackra färgkombinationer.

Epimedium x rubrum, röd sockblomma
Epimedium x rubrum, röd sockblomma

Därefter följer utspringet av de nya bladen som ofta är en ren explosion i färg som senare oftast övergår i grönt. Men bladens former, tandning i kanten med mera varierar och en hel del är dessutom vintergröna. Och sen… ja då kommer höstfärgerna i rosa, rött, orange, gult, koppar… Hos mig får faktiskt x versicolor de mest fantastiska höstfärgerna som dessutom är urläckra tillsammans med de blekt syrenlila höstkrokusarna.

Epimedium hybrid - bladutspring
Epimedium hybrid – bladutspring, har kommit fram till att det sannolikt är E. versicolor ’Cupreum’
Epimedium x versicolor - sockblomma, autumn color
Epimedium x versicolor – sockblomma, höstfärg och det här var bara början

Jag odlar fler än det fåtal jag visar här och du kan se samtliga bland mina växter. Och i framtiden vore det roligt om utbudet av de här fina växterna blev större.

20 Kommentarer

  1. Marit den 7 mars, 2019 kl 15:13

    Ja, de er så fine alle sammen! Jeg er så glad i de og kjøper alle jeg kommer over. På det gartneriet der vi var i sommer pleier å ha mange forskjellige om våren. De kan en ikke ha for mange av 😉
    Den ”vanlige” rubrum er også veldig fin. Jeg liker de som har markerte farger på bladene om våren.
    Morsomt med din krysning som dukket opp!

    Klem

    • Carina den 7 mars, 2019 kl 16:15

      Ja det var en ovanligt välsorterad plantskola 🙂 Jag hittade ett par där också. Min dotter bor ju kvar i Oslo så vem vet… Visst blev frösådden fin! Jag köpte frön av en Dianthus och det enda som kom upp så småningom såg jag var en sockblomma sen har jag väntat i några år tills i våras.

      Kram, Carina

  2. Lisbeth den 7 mars, 2019 kl 18:37

    Jeg synes, de er så fine både forår og efterår. Jeg har ikke set blomster på mine endnu, men jeg er begyndt at klippe bladene af, så jeg kan holde øje med de fine blomster.
    Hilsen
    Lisbeth

    • Carina den 8 mars, 2019 kl 08:54

      Roligt att du också gillar dem – har sett bilder av dina fina sockblomsplanteringar. Jag har klippt här också men det är säkert ett par månader kvar till blomningen 🙂

      Ha det gott! Carina

  3. Karsten F den 7 mars, 2019 kl 19:14

    Hej Carina

    Ja Epimedium är ett fantastiskt släkte, jag har ’de vanliga’ i Danmark , men 8 olika arter i Värmland – vissa bara med et nummer när jeg köpte dem i Belgien

    Vi har nog en 3-4 stora epimedium-leverantörer i Europa. Kanske det är ved marknaden kan klara?

    Ha en trevlig kväll

    • Carina den 8 mars, 2019 kl 08:56

      Spännande att höra vad som går bra i Värmland. Men har arterna verkligen nummer? Du får gärna tipsa om vilka stora leverantörer som finns. Eller tänker du på grossister? Plantskolor finns flera Edrom och de Hessenhof till exempel 🙂

      Tack detsamma! Carina

  4. M den 8 mars, 2019 kl 08:28

    Jeg holder også meget af epimedium og kan helt tilslutte mig din beskrivelse af dem. Der er noget diskret elegance både over blomster og løv.

    • Carina den 8 mars, 2019 kl 08:57

      Diskret elegans är en mycket fin sammanfattning 🙂 Vi kanske ska göra gemensam reklam för de här fina växterna så intresset kanske ökar framöver.

      Ha det gott! Carina

  5. Marika den 8 mars, 2019 kl 10:04

    Hej Carina!
    Tror inte jag sett den annat än på bloggar ibland. Nu skall jag spana efter den. Så vackra spröda blommor, och fina bilder du har i arkivet.
    Sasaki, Lilafree och Red Beauty blev favoriter.
    Ha det fint /Marika

    • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:52

      Hej Marika!

      Om du inte hittar så säg till. Jag ska ju flytta alla och då är det lätt att dela och dela med sig. De är en fin kombination av spröda och robusta och med skönhet kan inte bli bättre. Du valde fina favoriter 🙂

      Tack detsamma! Carina

  6. Anne den 8 mars, 2019 kl 18:50

    Hei Carina!
    Jeger så enig med deg. Bispelue som den heter på norsk, er vakker.. Bladene ligner på bispeluer. Jeg skal prøve å fa tak en med gule blomster.
    Spennende å lese det du skriver.
    Ja, kinesiske tegn er vskre.
    God helg! Klem Anne

    • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:54

      Hej Anne!

      Tänk om vi hade bytt till det norska namnet… Det låter ju så mycket bättre än sockblomma. Veggen planteskole som Marit nämner här har/hade en hel del sorter förra året. Kommer inte ihåg om du bor nära Oslo eller ej.

      Kram, Carina

  7. Rost och rädisor den 9 mars, 2019 kl 07:57

    Räknar mig inte till samlarna men sockblommor är jag väldigt svag för och även här tillkommer nån ny sort då och då. Fantastiska växter året runt.
    Kram
    /Anette

    • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:55

      Härligt att läsa och visst är de fantastiska växter. Jag skulle aldrig bli någon samlare men får nog inse att jag blivit det längs vägen 🙂

      Kram, Carina

  8. Lisbeths Haveblog den 9 mars, 2019 kl 14:50

    Jeg undrer mig også, over at de ikke er mere kendt. Vi har et stort bed på ca 20 m2 med Epimedium Warleyense ’Orange Queen’, og der er ingen – eller i hvert fald kun ganske få – af vores havegæster, der kender den. De går alle hjem med navnet, fordi de falder for den.
    Sorten er (som arten) fantastisk. Vi klipper bladene af med en el-klipper i januar-februar for at få glæde af blomsterne. Jeg har også et par andre sorter, men Den orange dronning er klart ’nummer ét’ til at fungere som solidt bunddække.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:57

      Visst är det konstigt?? Tror det var en initierad trädgårdsboksförfattare som skrev något väldigt vackert om sockblommor tillsammans med min förkärlek för lunden som introducerade mig till sockblommorna. Och den oranga drottningen är en fantastisk representant och marktäckare 🙂

      Ha det gott! Carina

  9. Helene; Trädgård i Torslanda den 10 mars, 2019 kl 11:52

    Förstår nu att jag har köpt de som inte breder ut sig så mycket och jag har varit väldigt besviken på dem för att de inte gjorde det. Nu vet jag vad jag ska leta efter ifall jag vill ha det. Tack för en fin genomgång av sockblommorna.
    Ha det gott
    Helene

    • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:58

      Mmm… ja allt har sin plats beroende på vad målet är 🙂 Vill du ha så hör av dig. Mina ska flyttas och delas inom överskådlig framtid.

      Tack detsamma! Carina

  10. lina den 25 mars, 2020 kl 11:41

    Hej! I en rabatt med epimedium – röd (oklart vilken sort) har bladen blivit fläckiga och fula. De trillar av också. Liknar rost.
    Vet du vad det kan vara och vad gör jag? Med vänlig hälsning Lina

    • Carina den 26 mars, 2020 kl 08:24

      Hej Lina!

      Det är med största sannolikhet Epimedium x rubrum, röd sockblomma, som du har. Det är en av de absolut vanligaste sockblommorna i plantskolorna. Det är svårt att säga utan en bild men trots att sockblommor beskrivs som vintergröna så är förra säsongens blad fula efter vintern och jag klipper alltid bort dem. Dels för att jag vill se blomstänglarna och dels för att bladen är just fula då. Gjorde en snabb googling nu men alla sockblomsbilder visar säsongens nya blad. Spontant kan jag inte komma på att jag läst något om sjukdomar hos sockblommar. De kan bli ätna av öronvivel. Klipp bort det fula, vänta och se hur de ser ut i juni.

      Lycka till! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.