Vårtecken nr 4

Trädgårdsvåren är här!!

 

Crocus tommasinianus 'Ruby Giant' Officiellt inledd i veckan med lite rensande. Igår i fullskala med en fantastiskt härlig sol som sällskap. Mamma var också med för det var i hennes planteringar jag började.

Vinden slet och rev men det var skönt ändå.

Julrosorna har mer eller mindre skador av snön som kom uppe på en våt jord och täppte till. Elaka virus och svampar har frodats i den fuktiga instängda miljön under snön. Så nu kommer jag gå över alla hårdhänt med sekatören. Klippa bort allt med svart – svartfläckssjuka, och bränna det. Sekatören tvättar jag med en trasa som jag blöter med T-röd mellan VARJE planta. Sen blir det en omgång av ett stärkande alggödselmedel. Kan man strunta i sjukan?? Japp – men min erfarenhet är att då blir det lätt värre år för år och plantan blir svagare och svagare. Det är så här jag vill att de ska se ut.

 

 

Namnen ser du om du håller muspekaren över bilden eller klickar och tittar igenom galleriet.

Ett annat vårtecken är tröttheten i ryggen…

Hur våren ter sig på andra håll i Sverige ser du hos Annica via länken här under.

/Carina

vårteckenutmaning 2014

19 Kommentarer

 1. Annikas trädgård den 10 mars, 2014 kl 13:29

  Så fina vårtecken! Ja, vilken underbar helg det varit, något som känns i varje kroppsdel idag! 😀
  Du lärde mig något nytt om julrosen nu. Jag har klippt bort tråkiga blad men inte tänkt på att det kan vara någon sjuka kopplat till det. Jag ska bli mer observant framöver och se till att bränna fula blad!
  Ha det gott!
  Annika

  • Carina den 10 mars, 2014 kl 17:12

   Välkommen hit, kul att du lämnade en kommentar.

   Ser du svarta fläckar på bladen ska du absolut slänga de i soporna eller bränna dem.

   /Carina

 2. Anita den 10 mars, 2014 kl 14:14

  Jag klipper också alltid bort alla angripna blad på julrosorna. Det tipset fick jag i England för många år sedan och har gjort det sedan dess. Så många härliga vårtecken du har. Jag har några snödroppar det är allt. Jag hade massor med krokus på gång men alla är jämnade jäms med marken tillsammans med de tulpaner som var på väg. Vi har en råbock på besök varje dag och han äter allt … utom snödropparna. Så just nu har jag tappat lusten för både våren och trädgården. Men den kommer tillbaka, det vet jag 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 10 mars, 2014 kl 17:15

   Har också lärt mig det från England men tror det var en bok helt ägnad åt julrosor… Min bibel fortfarande 🙂

   Men så tråkigt med rådjur som länsar trädgården. De hade noga selekterat ut blommorna och lämnat bladen av en våriris som förökat sig i mängder i mammas trädgård. Det och lite till. Men bland växterna på min åker där jag har hunnit få ner burkar är det orört. Vågar inte säga mer…

   Hoppas lusten kommer snart nu då!

   Kram, Carina

 3. Britt den 10 mars, 2014 kl 15:15

  Ja allt är inte roligt med trädgård. Mest fasar jag för sorl och mullvad.
  Vad käckt med att hålla på varje bild, så kom namnet.( Först trodde jag du skämtade Ungefär som trä en nylonstrumpa över datorn). Men nog inget för mig.

  • Carina den 10 mars, 2014 kl 17:18

   Det är rätt käckt. Jag gör det hellre än lägger en undertext till bilden. Undertexten vill i så fall följa med i alla sammanhang jag använder den och det är inte så kul i växtregistret som också ligger här på bloggen.

   Sork – vill jag inte ha. Morfar hade det…. 🙁

 4. anette den 10 mars, 2014 kl 18:03

  Mycket vår i dina vackra bilder!

  Ha det gott
  /Anette

 5. lotta den 10 mars, 2014 kl 21:38

  Vilka underbara bilder på våren du visar. Även många av mina lökar har blivit rådjursföda så jag får surfa runt och njuta på nätet i stället. Tack för dina snälla kommentarer hos mig. Tyvärr har jag inga fröer av månskensnepetan kvar men om jag inte minns fel så spred den sig ganska duktigt, så har den klarat vintern kommer det troligen att finnas gott om frö till hosten – om du är fortsatt intresserad då. Påminn mig bara!
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Lotta

  • Carina den 10 mars, 2014 kl 22:23

   Tack Lotta, kul att du hittade hit och tog dig tid! De där rådjuren år inte så kul att ha runt sig. Ska försöka komma ihåg och fråga senare…

   Carina

 6. annamariaelle den 11 mars, 2014 kl 07:31

  Jag väntar ivrigt på att snön ska försvinna så man kan börja gå runt i trädgården. Tjusiga vårblommor du har! Tack för påminnelsen om ryggen, ska försöka tänka på det sen 🙂

  • Carina den 11 mars, 2014 kl 09:53

   Haha… ..ja tänk om man, jag, hade underhållit det jag hade byggt upp i form av trädgårdsmuskulatur under vintern..

   Har saknat riktig vinter här men just nu är jag glad att snön är borta. Så jag förstår din ivriga väntan. Men med lite varm sol går det förhoppningsvis fort.

 7. Caroline den 11 mars, 2014 kl 09:31

  Vilka fina vårbilder du visar upp, och många olika blommor du har! Bra att du påminner om julrosorna, jag måste gå ut och klippa bort våra skadade blad idag!
  /Caroline

  • Carina den 11 mars, 2014 kl 09:55

   Tack ska du ha! Kul att du tittade in och kommenterade. Ska kika förbi dig lite senare 🙂

   Carina

 8. Marit den 11 mars, 2014 kl 10:00

  Så flotte vårtegn det er hos deg! Helleborus er så vakre. Jeg har noen hvite som sto med masse knopper da snøen kom. De er råtne nå dessverre. Håper de vil få frem noen blomster likevel. Ønsker deg en fin vårdag!

  Klem Marit

  • Carina den 11 mars, 2014 kl 16:45

   Javisst är det tråkigt! Ungefär samma här. Den vita dubbla klär inte så bra med svarta prickar. Håller tummarna för att du får se några blommor i varje fall.

   Kram, Carina

 9. Kristinas oas den 12 mars, 2014 kl 22:40

  Helt underbart att vi har en sådan vår i år, njuter av att titta på alla fina vårtecken hos dig och andra och ivrigt räkna ner dagarna tills det är helg igen. Har också klippt av blad på julrosorna, men blev lite svettig när du skriver om att tvätta av sekatören, det hade jag ingen aning om! Ojoj. Smittar det via snittytorna alltså?
  Kram Kristina

  • Carina den 13 mars, 2014 kl 09:54

   Alla virus och mögelsporer sprids på samma sätt som hos oss människor så det är alltid bra att göra det efter man klippt i något som ser lite emligt ut 🙂 Typ som att tvätta händerna…

   Var bladen friska – bara bruna och trötta gör det inget. Även om de var sjuka så är det inga virus som dödar. Man tar nya tag nästa år i så fall… Så det är lugnt!

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 13 mars, 2014 kl 18:20

    Bra liknelse med handtvätten. Tror att de flesta bladen ”bara” var trötta och bruna, men ska villigt erkänna att jag inte tittade så noga utan bara klippte bort och slängde i säcken.
    Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.