natur och trädgård i ord och bild

Blommig fredag; om generositet

Blommig fredag; om generositet

Generositet – människor som delar med sig

Generositet – Tänker på alla människor som generöst bidrar med sin tid i trädgårdssammanhang. Som bland annat samlar frön under hela säsongen som gör att jag kan ta del av spännande frölistor.  Pionen här är frösådd och hur jag gör kan du se här

Generositet – Tänker på bloggar och sociala medier där jag kan byta tips, frön och sticklingar. Få glada  kommentarer och tips. Hur generöst trädgårdsmänniskor delar med sig.

Och jag tänker på växter som generöst delar med sig och blir fler och fler och som har en slösande generös blomning. För vem sjutton vill ha en ‘Spara’ i det sammanhanget…

Rådjuren vill tydligen ‘spara’ på lökens kraft och istället för de stora ruggarna av irisen som växer i rabatten är den nu noga och selektivt betad. Så inga generösa bilder därifrån. Möjligen kan jag känna mig generös för jag delar med mig.. NOT!

Ett galleri med generösa vårblommare som lätt delar sig och blir många fler den här gången. Ingen önskan att de ska begränsa sig här inte. Slösa är det som gäller!!

Fler tolkningar av ‘generositet’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön helg!  /Carina0 thoughts on “Blommig fredag; om generositet”

  • Ibland kan jag drömma ljuvliga drömmar om en muromgärdad trädgård… ..inte en älg, rådjur eller vildsvin i sikte där! Fokus på sniglejakt! Men så vaknar jag igen… 😉

   Tack! De är fina nu 🙂

   Kram, Carina

 • Ååååh … jag njuter av dina vårblommor och kan konstatera att du också haft besök av rådjuren. Och så söt den är, din lilla svavelpionknopp (jösses vilket långt ord). Jag har en svavelpion och den är en av mina käraste växter som faktiskt rådjuren låter vara ifred. Har sett att den börjat titta upp bland fjolårslöven med sina röda vackra bladknoppar. Längtar efter att få se de blekgula blommorna igen.

  Kram Anita

  • Jag går och hoppas på att rävstammen ska öka. Morbror som jagade mycket sa att när räven fick skabb började rådjuren öka. Öka utanför vad skogen kan mätta…

   Ja de där små knopparna lär jag få vänta på till blomning. Men det ska bli kul att se… ..de kan bli allt från gula-aprikos-rosa. Bladverket är så läckert. Oftast enklaste sättet att komma över vildarter till anständigt pris – så, så, så och mycket tålamod 🙂

   Kram, Carina

 • Trädgårdar plockar tydligen fram det bästa hos folk för alla trädgårdsmännsikor jag har träffat är generösa. Det delas plantor, tips och kunskap.
  Tack för fina bilder!
  /E

  • Visst är det en härlig hobby 🙂 När jag delar brukar jag tänka – bra om mina egna skulle dö. Chansen finns att jag kan få en delning tillbaka.

   Tack! Carina

 • Så vakker tolkning, og så nydelige vårblomster du viser! Rådyr er noe herk, men jeg er heldigvis ikke vært plaget av de her selv om jeg kan se de i nærheten. Håper du får ha resten av vårblomstene dine i fred.

  Ha en skjønn helg!

  Klem Marit

  • Ja hoppas jag också. Vill se de nya tulpanerna i blom. Värst är de i mina föräldrars trädgård ca 150 m bort. På åkern har de hållit sig hyfsat lugna hittills.

   Kram, Carina

 • Vilken fin tolkning! Jag har träffat så många generösa människor i trädgårdssammanhang genom åren, det är verkligen helt fantastiskt. Fast generositet mot “skadedjuren”, nej, där går gränsen även för mig.
  Hoppas du får en fin helg Carina!
  Kram Kristina

  • Kan vara generös mot dem i deras naturliga miljö. Har tänkt sätta några dahlior jag fick idag. Tänkte åka till Hemsedal men en elak hosta fick mig att vänta till nästa helg. Kan skola isär lite smått istället 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

  • Ja – jag övar tålamod 🙂 Vildarterna är inte så lätta att få tag i och när jag hittar dem är de rätt dyra. Sen har jag fått några riktigt, riktigt vackra när jag bara slängt ut frön. Det motiverar också.

 • Härlig beskrivning på temat. Och no,no,no rådjur ska vara i skogen och möjligen ute på fälten men inte i trädgårdar. Fattar inte vad som får dom att söka sig så nära människan. Dessutom dröser det av fästingar från dom och den generositeten kan jag vara utan.
  GOD HELG!

  • Tack, kul att du hittade hit!

   Ursprungligen lär det ha varit rävskabben och den följande rävdöden som gjorde det. Den naturliga fienden fanns inte och då ökade stammen till en nivå som inte skogen kunde försörja. Nu har de lärt sig att det riktiga godiset finns i våra trädgårdar….

   En fin helg till dig! Carina

 • Vad glad jag blev av att läsa … påminner mig om alla generösa trädgårdsmänniskor jag träffat som gett råd och många som delat med sig av sina plantor. Fantastiskt! Känner att jag behöver bli bättre på att glädjas över all generositet som faktiskt finns! 🙂

 • Jag säger som Lotta på Bråkmakargatan…. Vad jag (vi) är bra! Trädgårdsmänniskor alltså 😉
  Och faktum är att jag tror det är ett faktum. Vi delar verkligen med oss på alla sätt och vis!

  Eller är jag lite för generös med egenberöm?

  Ha en härlig helg!

  Kram

 • Det finns pioner som jag aldrig sett i trädgårdshandeln och som är att “to die for”. Svavelpion och dillpion t ex. Kanske kan jag också odla mitt tålamod att få upp dessa från frö? Men det låter avancerat när jag följer din länk till Trädgårdsamatörerna. Fast vem har bråttom? Det ska man ju inte ha i trädgården.
  Ha en toppenhelg!
  Annika

   • Det var ju en VÄLDIGT trevlig länk. Får man beställ från den engelska sidan om man går med? eller finns det någon särskild medlemssida att beställa ifrån? Ser ut att kunna bli dyrt 😉 och jag som beställt rhododendron också!?

    • Klicka på medlemserbjudanden till höger i bilden så får du upp en lista med höstens pioner. Blir du medlem så får du mail som berättar hur du beställer mm…

     Ja – det kan bli dyrt så man ska kanske tänka efter före 😉 Rhododendron är också trevliga saker 🙂

 • Vackra bilder på vackra blommor och mycken generositet! Men nä, rådjuren är lite jobbiga hur söta de än är! Men gnaga växter i trädgården är inget snällt!

  Ha en fin helg!

 • Generositet finns nog lite varstans men i trädgårdsvärlden vet jag att den verkligen finns. Alla dessa människor som generöst delar med sig och på så sätt sprider spännande växter vidare.
  Har också frösått pioner under flera år och i går när jag var på landet såg jag de röda små skotten sticka upp. De blommar nog inte denna säsongen men de lever. Bara det är en framgång, tycker jag.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Man pratar om att resan är målet! Så tänker jag om de där små mlokosewitschii. Antagligen blir ingen fantastiskt gul, antagligen kommer de bli helt fantastiska aprikos, rosa, laxrosa och allt möjligt. Poängen är att inte veta, att vänta, att inte ha koll…

   Håller tummarna för dina – kanske kommer en blomma trots allt.

   Ha en härlig helg! Carina

 • Generösa vårblommor gillar jag. Brukar alltid försök köpa lökar där det står att de sprider sig. Fast det verkar vara mest mindre lökväxter som gör det. Spännande med pionen. Jag har ett frösått gullregn, som har växt här i rätt många år nu, men fortfarande har det inte blommat. Kanske i år……Ha en fin helg. kram Anette

  • Hoppas det blommar! Vet att de är giftiga men jag njuter varje år när gullregnet blommar här. Lite av en varannarsårsblommare den jag har. Ena året överdådigt, nästa sparsamt och sådär håller det på 🙂

   Kram, Carina

 • Tack för att du generöst delar med dig av vackra bilder och länken till fröodlade pioner! Mycket intressant! Ska prova detta.

  Ha en fin helg och hoppas blåsten lättar
  /Anette

  • Ja det vore skönt för vinden känns kall. Det är spännande och kul så testa gärna 🙂 Man kan få alldeles ljuvliga skapelser.

   Carina

 • Rådjuren finns även hos mig, och då bor jag 7,5 km från Avenyn. I natt tog de en aprikosfärgad hyacint och jag är SUR. Jag brukar skämta om att Runar är min största idol, han sköt ju från köksfönstret och det skulle jag också kunna göra om jag hade nåt att skjuta med. Apropå svavelpion så har jag en liten frösådd som blommade för första gången förra året, och den blev inte gul, men stark rosa, riktigt fin faktiskt. Blomningen varar en vecka, så det är bladen man odlar svavelpion för, åtminstone om man inte lyckas få den blekgul.
  Du skrev idag att du hade kompositionstips som du kunde maila över, och om det inte är alltför besvärligt så kan du hemskt gärna göra det,. Nu finns det snart hur mycket motiv som helst att öva på….det ser vi fram emot.
  Vi hörs.
  Kram
  Marta

  • Utav de där 5-6 plantorna, alla frön har grott, så kommer antagligen ingen bli den där vansinnigt vackra gula… Funderar på att köpa den via pionsällskapet. Men jag tänker att de kan komma i en härlig aprikos-rosa-varmgul färgskala som kan passa fint ihop 🙂

   I veckan ‘planterade’ jag burkar med urin bland allt rådjuren gillar. Såg igår att bitkanterna har torkat upp och bladen liksom längt sig. Så det fungerar…

   Mailade över dels dokumenten, dels en länk till en av författarnas blogg 🙂

   Kram, Carina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.