Vårbruk - en kruka med vårkick vid ingången

Vårbruk som startade i november

Vårbruk – ja det startade ju faktiskt i november först körde jag gödsel och mellan varven rensade jag ogräs. I januari började jag sen klippa de gamla pion- och julrosbladen för färre sjukdomar i vår. Och nu i den rekordtidiga februarivåren här så har jag hunnit rensa igenom ett antal bäddar. Kanske lika bra för i den gångna veckan har både väder och hälsa gjort orken liten. Det har varit sådär lagom tråkigt väder med lite regn, mycket grått, lite snö och grader både på den positiva och negativa sidan.

Vårbruk - kruka med vårfägring
Dubbla jordvivor i en ljuvlig färgskala – Primula vulgaris

En del av mitt vårbruk

Vårbruk med twist – att plantera en kruka när jag nu hittade så ljuvliga dubbla jordvivor i en färgskala jag älskar, särskilt den ljust lavendelfärgade. Och därtill ett par fyndade vintergrönt och rosabärig Gaultheria. Jag fyndade dem för 19.90 styck och efter att jag googlat och de klarar sig på friland så ja varför inte. Jag är inte så förtjust i slit-å-släng ens när det kommer till växter. Gaultherian är väl tveksam men kanske kan de klara sig ute om jag planterar dem skyddat i vår. Jag gillar att leva hoppfullt.

En trend att stoppa!

Insåg sen att vivorna var för få och när jag kom tillbaka ca 7 dagar senare så var de nedsatta till 10 kr/styck. Och de hade gått från lockvara innanför entréen till ett undangömt hörn. Utseendet – lika fint. Jag vet inte men i min värld är det något fel när omsättningshastigheten måste vara så hög. Dessutom är det tyvärr bara vi konsumenter som kan stoppa det men jag vet just nu inte hur eller vilka signaler vi borde sända.

Alla på snö… är snuvade

Vänder blicken mot det som blommat i veckan istället. Många har svenska namn på snö…. Men se där blev dem snuvade och jag tycker det är fint. Men finast är det om de växer ur inte bar jord utan en matta av löv och gammalt gräs som de skulle göra i naturen. Och så får min nya kärlek, plantorna är gamla, hänga med. Den här vintern har gett mandeltöreln fantastiska färger som riktigt lyser i rabatten. Frösår sig väldigt lagomt. Och det har varit ungefär vad jag orkat med veckan som gick.

Vårbruk är temat i trädgårdsfägring. Fler inlägg kring ämnet kan du se HÄR.


Önskar er en fin vecka!

Instagram@Carina Lind

14 Kommentarer

 1. Marika den 11 mars, 2019 kl 10:49

  Hej Carina!
  Det blev fint i krukan. Här skiner solen men det är ganska kallt. Har inte vågat plantera ut mina inköp. Du har mycket fint i rabatterna.
  Jag har hittat en krokus i knopp, en Julrosknopp och några snödroppar, och en vintergäck som jag inte planterat. Den är så välkommen, den dök upp förra året, och finns kvar. En liten sol som tittar upp i den frusna marken.
  Ha det bra /Marika

  • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:43

   Hej och tack Marika! 🙂
   Det är samma väder här men ändå skönt med solen som omväxling. Jag hade planterat primulorna för ett par veckor sedan så de hade hunnit acklimatisera sig något. Jag bor nog i en snällare zon än du gör och har haft en förhållandevis snäll vinter – det är nog det som gör skillnaden.

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit den 11 mars, 2019 kl 11:44

  Så fine primula du har! Jeg blir helt dårlig av å høre om blomster og vår. Her går det feil vei. Vi har mer snø enn noen gang i vinter, og vi kan få 50 cm til innen onsdag 🙁
  Jeg får nyte dine blomster så lenge.

  Klem, Marit

  • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:46

   Tack Marit! Jag blev helt kär i den ljust lavendelblå när jag såg den. Förstår att du blir dålig… Och jag kan bara hålla tummarna för att väderprognosen med all snön slår fel… Mår du bättre om jag berättar att på minussidan hos mig ligger sork? Nu har jag insett att de har underminerat kanten utanför en plantering helt och hållet och sen använder de mina planteringar som sitt Kiwi… I fredags började jag försöka bearbeta dem. Hittade äntligen några hål.

   Kram, Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 11 mars, 2019 kl 19:40

  En masse lækre planter du viser, du er foran mig med trillium, det er en flot krukke med primula, jeg har også primula i min.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:47

   Tack Lisbeth!
   Trilliumen är jag väldigt glad för 🙂 Den är från trädgårdsvänner som flyttat från Sverige och nyplanterad i höstas. Den hade lika gärna kunnat spendera 2019 under jord och bara etablerat sig på sin nya plats. Visst är primulorna underbara så här års.

   Ha det gott! Carina

 4. Trädgård i Torslanda; Helene den 11 mars, 2019 kl 22:20

  Snygg kruka. Och grenarna tillför mycket. Är det ’Mount Aso’? Ja det är konstigt att växterna har sådan fart in och ut i butiken. Ser att gyllenlacken är på annons i plantskolorna nu. En favorit här så det är kanske dags att jaga ifall några.
  Ha det gott
  Helene

  • Carina den 12 mars, 2019 kl 07:50

   Tack Helene!
   Jag älskar krukan – inköpt nere på Österlen. Visst är ’Mt Aso’ men blandad med helt vanlig sälg som vi tog ner när vi röjde. Det var en aha-upplevelse hur långt våren hade kommit här att se de så stora och silvriga som de var. Såg också gyllenlack när jag var inne på plantagen. En favorit här också – doften är ljuvlig. Och inspirerad av dig så hittade jag en Skimmia ’Rubinella’ lokalt förra veckan. Den blommar och doftar underbart just nu.

   Tack detsamma! Carina

 5. maggans blogg den 12 mars, 2019 kl 08:38

  Så fina vårblommor du har i din kruka. så fina färger och de sista bilderna andas vår.
  Så underbart att redan nu kunna sätta ut blommor här har vi vinter så det är bara att vänta och se tiden an vi vet ju att om några veckor så får vi även här uppe i norr den möjligheten så då får man frossa lite extra.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 12 mars, 2019 kl 09:16

   Tack Maggan!
   Det var lite av en chansning medan vi fortfarande hade flera plusgrader och sol. Men färgerna lockade och jag kan inte klara dem inomhus och på den vägen var det. Just nu har vi kallare igen och vi kan fortfarande få rejält kallt här också precis som förra året.

   Tack detsamma! Carina

 6. Anne den 12 mars, 2019 kl 21:14

  Jeg lengter så etter vår. Det er deilig å se bildene dine. Vakker vårkrukke.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 13 mars, 2019 kl 08:12

   Tack Anne!

   Och idag när det regnar jag tror vi känner samma saknad 🙂

   Kram, Carina

 7. Vigdis i Romerikshaven den 13 mars, 2019 kl 10:57

  Hei Carina!
  Fantastisk vakre farger på dine Primula!
  Og du har sannelig gjort mye vårbruk.
  Herlig å se alt som blomstrer hos deg.

 8. Lisbeths Haveblog den 15 mars, 2019 kl 13:03

  Kære Carina
  Det var fine ting, du fik købt i smukke farver. Jeg er heller ikke glad ved engangsblomster, og arbejder hele tiden på at finde holdbare løsninger. Og som du, bliver jeg trist, når der produceres en masse billige planter, der blot får lov at dø, fordi ingen køber dem, og ingen gider vande dem. Tænk, al den umage hver eneste plante har gjort sig for at blive fin og lækker. Og det sætter ingen pris på. Det gælder også de blivende planter: Stauder, træer osv.
  Nå, nu skal det ikke blive for trist, så er det dejligt, at se dine forårsbilleder. Din Euphorbia har jeg noteret mig. Foråret er en dejlig tid.
  Mange hilsener Lisbeth

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.