natur och trädgård i ord och bild

Vad hände med försommarblomningen?

Vad hände med försommarblomningen?

Blomningen har stannat av

Iris hoogianaTycker det är lite tomt just nu. Brukar det vara det? Eller är tiden ur led efter sommarvärme i påskas och frost flera nätter på raken. Eller kanske är det bara jag som lurar mig själv. Det kanske inte brukar blomma så mycket nu som jag tror. Inbillar mig ändå att försommarblomningen är lite trög.

Iris hoogiana blommar antagligen för första gången. Kan inte komma ihåg den här ljuvligheten. Den är lite känslig som många irisar kan vara. Men I hoogiana är den härdigaste i den så kallade regeliagruppen. Bellevalia romanaDär får den bo inne vid grunden i torka och värme. Där sällskapar med andra känsliga lökar i något som är det närmsta en lökbädd jag kan komma just nu. Här står också botaniska tulpaner och den vita – Bellevalia romana. Nästan som en pärlhyacint men inte riktigt.

Magnolian var på väg att slå ut när frosten kom och tog allt. Lämnade en brun sörja för mig att titta på. Men Magnolior är finurliga – de har en del reservknoppar på lager. Nu blommar åtminstone en del av trädet. Magnolia ’Elisabeth’ en ljust gul sort som funnits ganska länge. En som klarar sig bra från frostsprängning av barken. Jag gillar växtsättet – den växer till ett litet vackert träd.

Känns fortfarande som fler växter brukar bjuda försommarblomning så här års…

Ha en härlig vecka! Carina0 thoughts on “Vad hände med försommarblomningen?”

 • Men jag håller med! Det är lite konstigt i rabatterna just nu. Vårväxterna var tidiga, nu börjar de blomma över, men försommarblomningen har haft svalt väder det sista och har inte kommit igång. Men det blir nog bra snart. Pionerna är ju på gång! 🙂
  Kram Kristina

 • Elisabeth … vilken snygging. Blekgula magnolior är fina. Hade precis samma känsla som du. Varför är det så lite som blommar. Så jag kollade på mina bilder från exakt samma tid förra året och det var precis samma som blommade då i rabatterna. Jag undrar om det inte är så att vi på något sätt tror att vi är längre fram, att det ska blomma mer. Den varma vintern/våren har nog ställt till det i våra hjärnor 😉 Min svavelpion har i varje fall precis börjat slå ut. Och en gul rhododendron som inte brukar blomma förrän i början av juni. Den verkar fått fnatt, alla andra är bara i knoppstadiet.

  Kram Anita

 • Så lekker Iris du viser! Den hadde en nydelig farge! Magnolia ’Elisabeth’ har jeg aldri sett eller hørt om. Den var virkelig vakker! Magnolia er så vakre og det finnes så mange fine av de. Skulle gjerne hatt hele hagen full av de 🙂

  Klem Marit

  • Förstår vad du menar!! Två fick följa med mig hem från en växtmarknad för ett par veckor sedan 🙂 Tyckte också om färgkombinationen i irisen. Den blåvioletta var mjuk och fin.

   Kram, Carina

 • Så känner jag varje år. Efter vårblommorna blir det så vemodigt. Nu blommar inte snödroppar mer, inte vitsippor, inte… Men det kommer ju annat fast ett litet mellanrum är det. Innan fruktträden slår ut och allt annat som kommer så småningom.

  • Mmm… Plommonträden har redan blommat klart. Men äppelträden är på gång. Pionerna står och stampar… Kanske en träning i tålamod 🙂

 • Underbart vacker iris! Jag kanske ska ge den växten en chans till – förr tyckte jag att de såg lite ”läskiga” ut.
  Hos mig blommar mer än förra året, men det beror nog på att jag kom mig för att plantera lite lökar i höstas. Annars är det säkert så att den tidiga vårvärmen har fått en del att blomma över redan.
  I skogen blommar liljekonvaljen nu och det kan jag inte minnas att den gjort förut så här års.
  Angående tulpanerna hos mig så misstänker jag att det är ”Angelique”, efter ett tips från ”Susie på Stjärnarve”. Väldigt fina är de med flera knoppar på varje stam och liknar rosor.
  Kram Annika

  • Blommorna kan kanske te sig lite läskiga om inte annat blommar de över ganska fort. Jag gillar bladverkets form i rabatten.

   Ska ta kameran med mig en solig kväll och titta på konvaljerna 🙂 Brukar bli många timmar bara för det är så ljuvligt.

   Tack för namnet ska gömma det! Kram, Carina

 • Den där Bellevalia romana, så söt!
  Här blommar massor. Va? Jo! Nja… kanske inte massor men en del, såsom akeljor, humleblomster och nävor. Fruktträdens blomning är avslutad, tulpanerna som är kvar är trötta. Men annat knoppas.
  Framförallt har det gröna börjat bli lummigare, den nakna trädgården har äntligt fått kläder!
  kram
  Katarina

  • Haha… kanske det som är problemet… Jag har ju klätt av trädgården och åkern är liksom inte trädgård utan mer rader och naken jord samt en h-la massa arbete 🙂

   Ja har du en torr hörna med sol rekommenderar jag henne. Som en minihyacint när hon kaxigt blommar med sina svarta ståndare.

   Kram Carina

 • Vilken tur att magnolian kom med en liten bonus-blomning när den hade otur att överraskas av frosten. Magnolian är en av årets höjdpunkter. Jag har en senare buskmagnolia sieboldii så jag går fortfarande i väntans tider. Men annars blommar det överallt hos mig. Det är inte vårblomning, utan försommar nu.

  • Ja, tittar ut på den nu – den är gul och fin 🙂

   Min dotter konstaterade när vi gick från havet idag – det är ju sommarblommorna som blommar nu. Vad ska blomma till midsommar??

 • Efter denna vecka med högsommarvärme så blir jag verkligen nyfiken på hur det ser ut!?
  Det som inte blommade när du skrev inlägget blommar säkert nu? Jag kände typ:…. Stop! Ta det lugnt 😉

  Ser fram emot ditt nästa inlägg 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.