Vackra magnolior – Gyllene sol och doftande ’Lina’
Vackra magnolior – Gyllene sol, ’Golden Sun’, var svår att bortse från när jag sakta gick igenom magnoliorna i växthuset hos odlaren. De är så många och ibland bara ett enda exemplar av varje. Jag letade efter de sista F2 hybriderna från originalkorsningar av Dennis Ledvina. Jag skulle inte ha fler gula men de där citrongula, stora och uppåtvända blommorna som doftar fräscht av citrus – nja det finns plats för en till såklart.
Nu har jag gått runt och funderat i två dagar. Ska jag, nej det är ren dårskap, jo, nej, eller… Jag skulle vilja få in ’Golden Sun’ i norra lunden så jag kan ana doften från en stol jag tänkt ha på berget. Hon skulle kunna stå på nersidan av kullen så blommorna sticker upp när hon blir större då kan jag sitta och titta, till och med dofta. Men då tänker jag att jag skulle vilja flytta ut alla röda och rosa toner och fylla på med gula och fler vita… Egentligen en tanke som nog fanns redan innan. Det enda som hindrar mig just nu är de små rosa sakerna jag satt i kanten av den stora stigen. Det får nog snarare bli en fundering kring när blommar saker egentligen…
Kuriosa lite utanför ämnet – vackra magnolior för oss
Dennis Ledvina var en legend i magnoliavärlden som ägnade sig åt att medvetet korsa för att få fram en bredare färgskala, stora blommor och betydligt bättre härdighet hos magnolior. Han delade sen sina fröer med odlingsentusiaster bland annat här och vissa har sen valts ut som odlingsvärda ur hans egen odling och ur de som drogs upp här. Det har varit väldigt bra för oss i Skandinavien. Just ’Golden Sun’ är inte en av dem den bara hamnade framför ögonen medan jag letade. Jag har listat några av hans namngivna korsningar förut och du hittar listan här.
Magnolior som doftar
Att magnolior kan dofta var nytt för mig för några år sen. Nu är det en sak som står med på min mentala checklista när jag väljer vad som kan få växa här. Doft i trädgården är viktigt och jag tänker att det dessutom lockar insekter. Nu är ju magnoliasläktet så gammalt att flygande insekter är rena barnrumporna i sammanhanget. Magnolior behöver skalbaggar för att pollineras. Det är dem och ormbunkar som ger mig tidsperspektiv om än ett ogreppbart sådant.
’Lina’
Visste jag inte så mycket om när jag skaffade henne förra året. Det var mer en känsla som valde. Om odlaren gjort den här korsningen, Magnolia ‘Woodsman’ x M. cylindrica, och senare valt ut just den här, uppkallat den efter sin dotter och därefter börjat föröka upp den – då måste det vara bra. I år stog det ett litet träd med en utslagen och väldigt vacker blomma i vitt och rosa. En lapp visade att det lilla trädet var sålt. Men jag blev ändå glad när jag insåg att det var ’Lina’ som blommade, bara det var kul, fast så var det doften… ..helt ljuvlig. Så sen åkte jag hem och tittade på min ’Lina’, 75 cm liten, och nu försöker jag via mental kraftöverföring få henne att växa till och blomma snart…
Vitt nästan en bristfärg bland mina vackra magnolior
Jag har varit sugen på de kraftiga och mörkt rosa nyanserna, de som är i stort sett purpurfärgade. Men också de som jag sett i varma korall- och aprikosrosa nyanser. Och flera har flyttat in. Så nu när jag gick igenom och ville flytta tre – fyra stycken i vitt och/eller ljust rosa så var det inte mycket att välja på. Vilket öde…. ..undrar hur jag löser det?
Jo jag hittade ett dokument, en lista egentligen en inventering över ’alla’ sorter och kultivarer i världen. Inventeringen verkar göras lite nu och då, vilket jobb, av Magnolia Society – jamen såklart. De utropar glatt – The Cultivar Checklist has been revised! Tack tänkte jag och skummade igenom den för att hitta beskrivningar av ett par jag har där google misslyckas. Det är med tanke på hur små Sverige och Norge är förbluffande många som drivits upp och/eller selekterats ut här och därför fått namn med anknytning. De är betydligt säkrare kort i trädgården dessutom. Men det är tydligen flest svenskar, män, som är medlemmar av föreningen utanför USA. Jag är tacksamt förvånad. Kika på till exempel M. ’Swede Made’ och om du klickar på länken kanske du ska blunda med ena ögat för att inte frestas av alla läckra färger och blomformer…
Frosten har sparat…
Det har varit många nätter med frost i april men peppar, peppar så har knopparna hos mina magnolior klarat sig tror jag. Så framöver lär det komma bilder av fler vackra magnolior.
Jag väntar och länkar till Trädgårdsfägring som rullar på även om veckotemana pausar över sommaren.
PS. Jag gick ut en stund och nu har jag lösningen på valen och kvalen jag haft. ’Golden Sun’ ska få sällskapa med mina olika gula rododendron ur wardii-gruppen och arbetsnamnet är halvmånen.
Sååååå vakre!
Spennende april med skumle frostnetter, ja. I fjor var det noen plutselige frostnetter i mai som ødela noe her.
He-he, noe dårskap skal man fristes av, ja. Funderinger ender titt og ofte med at man simpelthen må ha det man fristes av. .
God helg til deg!
Tack Villrose!
Ja hellre nattfrost i april än som förra året. Allt kom igen sen men det var flera veckor när det bara var slemmiga blad vart jag tittade både på träd och perenner. Inte kul. Hos mig har frosten inte förstört något i år så jag är glad 🙂
Tack detsamma! Carina
Åh ja det er nemt at blive fristet, en magnolia med citronduft, ja her ville jeg også blive fristet. Den er jo også smuk.
Hilsen Lisbeth
Den är så härlig i färgen – fast jag älskar ju citrongult. Blommans form var fin, många gula har ganska små blommor.
Ha det gott! Carina
Så vakker den er! Jeg hadde nok også latt meg friste av den, ja 🙂
Sitronduft er en herlig duft. Jeg hadde en gang en gul magnolia her, men den døde.
Klem, Marit
Tack Marit!
Roligt att du gillar den. Jag gör det ju uppenbarligen 🙂 Tråkigt att din dog. Men det kommer fler och fler med betydligt bättre härdighet.
Kram, Carina
Ja, det är läskigt när jorden far i väg och lämnar kvar sanden. När man går ner till vattnet kan man tro att man går utmed sanddynor som det växer något grönt i. Men som tur så finns det fortfarande jord där under ytan. Hoppas att bonden slutar med vårsådd. Vi har bott här sedan 2008 och jag tror inte att det har varit vårsådd mer än en gång tidigare och då var det torrt och allt täcktes av jord – men så skedde det endast under någon dag. Den här gången var det i nästan två veckor. Förra lördagen höll vi på i sju timmar och tvättade vinterträdgården från topp till tå. Nästan lite bra, för nu finns det inte så mycket som en flugskit kvar och gardinerna är snövita. Fast det är lite jobbigt när man ska knyta de 126 rosetterna 😉
Jag hade inte en aning om att det finns magnolior som doftar. Med tanke på hur underbart vackra de är så måste de dofta ljuvligt.
Jag vet inte riktigt hur det står till med mina. De är i alla fall inte tidiga. De finns ju magnolior som blommar nu, men mina ser ut att börja fundera på att gnugga vintersömnen ur ögonen. Fast bara kanske.
Alltså, en dag någon gång så måste jag komma på besök och se alla dina blommor. Jag måste antagligen komma en gång i månaden under en hel säsong för att se alla skiftningar 😉 Det låter som om det kommer att bli så fantastiskt. Dessutom är du så genomtänkt. Jag försöker tänka ibland, men när jag sedan ser vackra blommor så flyger alla eventuella planer ut som ljusskygga fän ur huvudet.
Hoppas att du får en riktigt fin söndag!
Solsken
Linda
Det är bra med magnolior som kommer igång senare. Risken att sen frost knäcker blommor eller knoppar är mindre. Så de som har bråttom lever farligt och är inte kul att titta på när frosten tagit dem.
Håller tummarna för höstsådd framöver och faktiskt också mindre hård blåst. Känns som det bara blir mer och mer av blåst.
Du är såå välkommen och du ska komma på våren 🙂 åtminstone till att börja med 😉
Kram, Carina
Jag kan inte riktigt se problemet med rosa och gult ihop, särskilt inte ljusgult. Jag tycker det är en ljuvlig kombo och några olika färger ihop brukar lyfta varandra och ge ett mer levande intryck.
Fantastiska beskrivningar, som en kärleksnovell om magnolior och jag kan mycket väl se den doftande Lina framför mig och hur du sitter och sniffar . Hoppas drömmen inte är allftör långt borta.
Kram
/Anette
Nej det kanske är inbillat! Ljust gult och blått funkar bra för mig. Men det är nog som så att flera av de rosa är inte ljust rosa utan betydligt mer pigment. Rhododendron ’Weinlese’ till exempel. Och så är det en hel del bladutspring där som går åt orange…
Kram, Carina
Hej Carina!
Doft och skönhet kombinerat kan inte bli fel. Hoppas du hittar rätt plats för Magnolian. Kombinationen vitt och gult låter bra.
Riktigt vacker, och den ljust gula färgen är fin.
Ha en skön söndag /Kram Marika
Hej Marika!
Sant – det är helt rätt. Färgen var så fin och nu har jag kommit på en bra plats. Vitt och de ljust gula nyanserna är en kombination jag gillar skarpt.
Tack detsamma! Kram, Carina
Så vackert! Älskar magnolior.
Vi har ingen i vår trädgård och i o m att jag är isolerad har jag inte sett någon här i Wales i år. Har vissa ställen jag brukar besöka för att njuta av dem, men inte så i år, tyvärr.
Trevlig söndag!
Tack Lena!
Undrar hur länge människor orkar vara helt isolerade? Och jag undrar om det verkligen hjälper när ska man i så fall få upp flockimmuniteten? Jag tänker att jag ska åka in till botan i veckan. Glad att vi kan röra oss fritt men med hänsyn mot våra medmänniskor.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina
.Jo visst, finns där en del magnolia som doftar!
I mitt tycke är de kryss som innehåller något från M. acuminata specielt attraktiva.
’Elizabeth’ och ‘Butterflies’ tex –
Spännande hur det blir med din ’Norra sluttningen’!
Ha en trevig helg
Hej Karsten!
Elisabeth finns här men jag tycker kanske inte det är den vackraste gula, men vackert växtsätt. Min förra var nog 5 meter. Problemet med acuminatakorsningar är att de lätt frostsprängs under skandinaviska vårar så det är extra viktigt att stammen får skydd mot vårsol. Lustigt jag läste ett utlåtande om ’Butterflies’ var nog i skriften jag nämnde – det var inte positivt. Och då kändes det ok att när en magnolia dog för mig så var det bra det var just den.
Ha det gott! Carina
I Danmark tror jeg, den mest udbredte magnolia er soulangeana. Den er i mine øjne ikke den smukkeste, fordi de tofarvede blomster sammen med de gulligtgrønne nye blade godt kan give et temmelig rodet billede. Nydelige er de til gengæld, dem, du viser.
Tack Marie!
Det är nog samma här i många trädgårdar men den har aldrig riktigt lockat mig. Det finns många andra vackra som jag lockas mer av.
Ha det gott! Carina
Hvor er det svært at vælge. De mørkt rosa er fantastiske, men de lysegule (måneskinsgule) er aldeles yndige. Og så med duft. Så bliver det ikke meget bedre. Især hvis de er hårdføre hos dig. (Jeg anedede ikke, at de kan dufte).
Swede Made er også fantastisk. Den ligner næsten kinesisk porcelæn.
/Lisbeth
Det är väldigt svårt 🙂 Hoppas att Swede Made ska blomma relativt snart så jag får känna på doften som lär vara väldigt fin. Jag tycker om dem så får de där tjocka nästan vaxartade kronbladen.
Ha det gott! Carina
Ja, magnolior och ormbunkar ger tidsperspektiv som heter duga. Det måste vara härligt att ha så gott om plats att man har råd att spekulera i magnoliamångfald :-). Själv har jag bara fyra….
Var rädd om dig och ha det gott!
/Anja
Visst gör dem även om perspektivet på något sätt är ogreppbart 🙂 Ja det är härligt. En stund var jag orolig att det jag redan hade skulle få det fortsatt trångt. Men det kommer inte bli ett problem. Så det kommer finnas plats för fler vackra saker 🙂
Tack detsamma! Carina
Alltså, den gula färgen … sååå ljuvlig. Och så doftar den också! Visste inte ens att magnolior doftade. Själv har jag bara en, ’Wadas Memory’. Den är full med knopp nu på väg att öppna sig men jag får väl se hur de färdiga blommorna ser ut. De där frostnätterna envisas med vara kvar här så risken för bruna kanter på blommorna är stor. Inatt spås frost igen.
Kram Anita
Visst är den ljuvlig 🙂 Jag har inte heller känt till doften så länge, det insåg jag för några år sedan när jag började titta lite mer på vilka magnolior jag ville ha. Då fick jag se – Doft: ja – och nu tittar jag efter det som ett kriterie.
Frostnätterna har försvunnit här – vågar jag skriva så? Ja åtminstone under överskådlig tid = 10-dygnsprognosen. 🙂
Kram, Carina
Håller med om att den gula ´Golden Sun´ var väldigt läcker och bonus med doften. Att ha plats och förhållanden som passar magnolior måste vara fantastiskt. De tar för sig i blomningstider. Har tyvärr inga själv.
Ha det fint
Helene
Jeg kan godt lide dit PS. Det bliver et fint måneskinsbed, selvom det “kun” er en halvmåne. Jeg har svært ved at finde min favorit blandt magnolier, alle farverne er smukke, men jeg vil vælge en med duft.
Hilsen Elna
Hej!
Så underbart med dessa Magnolior jag fick se och njuta av en i Göteborgs botaniska för några år sedan och den var ljuvlig. Ha det gott/Margareta