natur och trädgård i ord och bild

ultramarin, trädgårdsfärger #20

ultramarin, trädgårdsfärger #20

Så blå, så dyr

Ultramarin, det  dyraste pigmentet om jag kommer ihåg rätt. Tänkte jag skulle tagit med mig burken upp igår kväll och jämfört med växtbilder i arkivet. Men som vanligt var minnet kort… Priset kan jag förstå för förr malde man ner lapis lazuli för att få till den här riktigt blå. Har för mig att det inte ens blev en speciellt trevlig färg om man tog bara ultramarinpigment. Det blev ett av flera olika för att få till vackra blå toner. Såg en bild på nätet av hur man lagt mindre och mindre pigmentet på vitt papper, ska se om jag lyckas med det i bild…

Halesia monticola v. vestita

Den blåaste himlen

 

Muscari Fantasy Creation?

Tacksamma pärlhyacinter..

 

Muscari botryoides

 

Scilla är bra för riktigt blått..

Scilla bifolia

Scilla luciliae

 

Nunneörter har en del riktigt blå…Corydalis pachycentra
Mer pärlhyacintMuscari armeniacum 'Sky 'Blue

 

..och sist med bara aningens pigment  kvar en Puschkinia…

Puschkinia scilloides

 

Bilden jag såg illustrerade tonerna som också finns i det här korter som min dotter gjorde till mig för några år sedan. Ett personligt kort från min dotter och en bild som passar idag!

20141110_0005_minnen

 

Det var ultramarin från mig. Mer ser du hos Charlotta med bloggen Charlottas trädgård. 

Önskar en riktigt trevlig alla hjärtans dag!
Carina


30 thoughts on “ultramarin, trädgårdsfärger #20”

 • Det blev en fin, fallande färgskala. Nunneört i blått ska jag försöka ta tag i till min nya terass vid skogskanten, jag kan inte fatta att jag har missat den hittills.
  Det börjar bubbla vårkänslor i mig när jag ser dina bilder. Inte minst i kombination med väderprognoserna, knappt någon minusgrad så långt ögat kan se. Vågar vi hoppas?
  Stor kram
  Marta

  • Tack Marta! Ja det vete sjutton… ..är lite rädd för de där bakslagen. Men nu är snart februari slut också och veckan ska bli varm 🙂 Corydalis kanske vi kan hitta hos mig till våren.

   Kram, Carina

 • Superfina blå. Blått kan aldrig bli fel. Att man malde Lapisstenen till färg hade jag ingen aning om. Imorgon tänkte jag ha med mitt blå inlägg och då fick jag en ide´. / Britt

  • Tack 🙂 Förstår inte riktigt varför pärlhyacinten blev så otrendig. Den är ju så tacksam och läcker när man tittar nära.

 • Vilket fint kort du fick! Underbara blå, längtar till havet 🙂 och längtar efter mina blå blommor i trädgården jag lämnade. Tur att jag har dina bilder!

  • Vi får ordna så du får uppleva ’the real thing’ till våren. Visst ger den försmak om underbara sommardagar vi havet 🙂

   Kram på dig!

 • Vackra bilder med en galet vacker färg! Jag ska nog lägga upp en färgutmaning i morgon 🙂
  Din kommentar hos mig i fredags var verkligen på pricken så som jag kände… Ont i magen hela tiden och undrade vad sjutton jag hade gjort för nå´t ! Men nu blev jag erbjuden att komma tillbaka till mitt gamla jobb och det blir nog bra… Vis av erfarenhet!

  //Veronica

  • Ser fram emot det 🙂 Och i morron är väl nu. Vad skönt att läsa om jobbet. Var precis det jag ville höra… Sen måste ju inte det vara för evigt men löser ett hopplöst nu.

   Kram, Carina

  • De blå nyanserna finns i flera men de kräver ofta lite mer anpassad miljö sägs det. Håller med om en del – cashmeriana har jag aldrig lyckats få att överleva. En lite högre C elata trodde jag var känslig men den verkar ta sig överallt – nästan som ett ogräs 😉

  • Tack! Det där ordet ’hade’ var bra. Funderar på varför de står kvar… Men jag har platsen och vem vet om jag får ett stolleryck i morgon och vill blanda målarfärg igen 🙂

  • Tack! Idag är ultramarin framställt på konstgjord väg och inte lika dyrt. Nyansen – rent blå det tänker jag att båda har. Bara olika användningsområden. 🙂

  • Ja tänk så härligt. Funderar på om jag gjorde en ny liten minihäck av pärlhyacinter i höstas. Rosa i olika nyanser är läckert.

   Kram, Carina

 • Så mycket underbart i ultramarint eller himmelsblått om man så vill. Den lilla nunneörten i blått blev jag så förtjust i. Den kunde jag gott tänka mig ha här hos mig. Ha det fint/ Titti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.