H-I-J-K-L - Halesia monticola - snödroppsträd

Snödroppsträd

Detta fantastiska namn… ..snödroppsträd!

Det väcker inte min fantasi idag. Men jag funderar på hur det var då? Såg jag det blomma. såg jag ’bara’ ett träd med en vacker struktur eller var det bara något som kom i min väg? Faktum är att jag kommer inte ihåg. Två saker vet jag. Mitt första exemplar, Halesia monticola, köpte jag på en växtmarknad i Göteborgs botaniska trädgård. Det överlevde knappt en vinter eller två och blev med tiden en rätt tilltufsad buske som jag flyttade några gånger. Inte en snödroppe i sikte där inte. Sak nummer två jag vet – jag såg det blomma i botan men var det före eller efter? Ingen aning.

20130531_0046_Halesia-L

 

Så småningom kom jag över ett exemplar av Halesia monticola v. Vestita. En mer gnistrande vit och storblommig sak och den jag fotat här. Nu pratar jag om slutet 90-tal och början 20-tal. Google, nät mm var inte verktygen. Det var andra trädgårdsamatörer, böcker, plantskolelistor mm. På ett sätt var det lite kul. Jag gick på växtmarknader och visste inte riktigt vad jag köpte. Överraskningsmomentet var större… ..ok jag ska inte berätta om när jag insåg att jag sått helt vanligt strandglim, Silene.

 

När jag nånstans 2004-2005 rensat bort all kirskål i sluttningen på tomten, kört ut åtminstone 3 traktorlass torv/hästgödsel och fyllt på med ännu mer torv och grus. Då fick båda ett hem här. Nervös väntan – hur skulle de fixa första vintern mm. Allt gick bra och för första gången blommade de hos mig. De är olika och v. vestita vackrast. Den vanliga monticolan har kvar sitt buskiga växtsätt. Barndomen var lite för hård tänker jag. I vinter är det den som tagit mest stryk men den bryter trots allt. Såg för övrigt samma sak i botan.

 

Blomningen är helt sanslös, att njuta  av snödroppar i maj/juni, japp jag kan gå där och småle åt tanken. Namnet är rätt träffsäkert även om snödroppar sent just i år känns mindre välkomna för många. De sätter mycket frö men det lär vara så lite som ca 20% som är grobart. Jag ska ge mig ut med sekatör och testa sticklingsförökning. Sen ska jag som den samlare jag är leta upp en rosablommande…

20130531_0044_Halesia-monticola-snodroppstrad

Halesia-monticola

20130531_0043_Halesia-monticola-snodroppstrad

Ett litet, vackert träd med snödroppar får bli min favorit i juni. 

carina2

6 Kommentarer

 1. Anna Vattenkannas Trädgård den 16 juni, 2013 kl 20:02

  Verkligen en raritet som du valt. Spännande berättelse om dina ex. och jag håller tummarna för att du fär tag på ett rosablommande till din samling.

  Kram

  • Carina den 17 juni, 2013 kl 07:14

   Tack för tummen. Samling eller samlare – det är nog helt rätt ord. Det är då det är bra med människor som du och din blogg… ..jag påminns om vikten av helhet. För hur vacker är en skog av träd som konkurrerar med varann?

   Kram

 2. Bettinas blad den 16 juni, 2013 kl 20:03

  Kul! Jag har aldrig sett eller hört talas om snödroppsträdet. Så roligt att du lyckades få dem båda att trivas också. 🙂

  • Carina den 17 juni, 2013 kl 07:15

   Ett litet vackert träd som får plats i många trädgårdar. Ska fota helheten en dag när det inte regnar ute.

 3. Kristinas oas den 16 juni, 2013 kl 20:38

  Underbara blommor och jag gillar din berättelse om träden också. Det känns som en avlägsen forntid nu, men det är inte så länge sedan man fick förlita sig på böcker, utskrivna växtlistor och vad andra berättade om en växt… Längtar tills vårt snödroppsträd blommar, ser inga knoppar så jag tror inte det blir i år. Kram Kristina

  • Carina den 17 juni, 2013 kl 07:18

   Just den utvecklingen har gått sanslöst snabbt. Jag bor ju lite norr om dig och mina brukar blomma i maj så det är nog försent för blomning i år. Men jag tror på den gamla tanken att blomning tar kraft från etableringen av växten. Då är det ju bra att få vänta ett tag 🙂

   Kram

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.