Runda eller organiska former

det spelar nog inte så stor roll..

 

Runda former, rund form finns det mycket av i trädgården åtminstone i ett en- eller tvådimensionellt perspektiv. Jag tycker om organiska former. Har varit med egna trädgårdar sen 1990. Innan dess grävde och anlade jag där jag kom åt i mammas trädgård. Till och med som Au-pair i England tog jag tag i spaden och grävde fram igenväxta rabatter. Raka linjer, tvära hörn, fyrkanter – inget av det har varit något jag ens reflekterat över att använda. Nu tänker jag på dem, ser de överallt. Reflekterar över altaner och uteplatser på till-salu-objekt och ser raka linjer, fyrkanter eller rektanglar, övergångar som gärna görs med en negativ vinkel. Det är inget fel, absolut inte. Det är bara något som jag reagerar över faktiskt till och med kommer på mig med att välja bort. Å andra sidan har tomterna jag grävt på alltid legat fritt och med höjdskillnader, berg och annat att ta hänsyn till. Jag kan få kramp över en stor rektangulär eller kvadratisk tomt, när jag ska försöka skissa på papper. Tankarna går i baklås.

Månadsbild - april, lillevarn Nyanlagd lund våren 2017…

organiska former - LillevarnRundlarna är nygödslade och gångarna nyfixade

För ett par år sedan började jag anlägga på Lillevarn, i vardagstal – åkern. Det blev en larv, en socka och en rundel, lika rund som en doughnut men en som brutits itu. Hålet i mitten skulle fungera som sittplats fast jag har inte hunnit få dit någon stol. Och en gång rätt igenom för jag är lat också. Slår mig nu att det är nog därför jag ogillar tvära hörn – det känns alltid som jag vill gena över det där vassa. Eftersom jag satte ner en pinne i mitten och gick runt alltihop med ett snöre och drog ett snyggt spår med stöveln så har platsen en på riktigt rund form. Vackra rundningar och böljande, runda linjer har de flesta andra också. Men just den är en rund form runt mig, en grön doughnut. Rundeln är planterad med Allium och pioner som också har runda former.. Den mest perfekt rundade bollen en blomma kan ha? Det är väl Allium och att sen heta ’Lucy Ball’ gör nästan det hela till överkurs.

Läste en trådgårdsbok igår när jag inte kunde somna och där pratade man om de olika blomformerna hos perenner. Spira kände jag igen från den engelska trädgårdslitteraturen. Men sedan hade man genat lite och lagt ihop flera blomformer till en ’boll’. Tänk pion, ros, solhatt – egentligen allt med en kraftig något rundad blomma. Naturligtvis slarvar inte, eller gör engelsmännen det mera komplicerat för sig. De pratar om ’flock’ ’strålblommor’ och så var det något mer. Nu tänker jag på plattrunda enkla dahlior och rund som  en korv, nej jag menar kolv hos Arumens fröställning..

 

Paeoni lactiflora 'Honey Gold'Paeonia lactiflora 'Angel Cheeks'20150913_0052_Arum-italicum

 

Fluffiga, bulliga och ibland rätt så runda pionformer. Och idag såg jag bild på första semlorna, saffranssemlan, en fluffig bullig sak med rund form som ger runda former… Och kolakokningstestet i ’medlemstidningen’ fast det var lite spännande. Men jag håller mig nog till trädgårdens runda former även i fortsättningen. Ibland när jag skissar på hus så kryper det runda in som en konkav utåt- eller inåtriktad för återigen, vassa hörn är inte så spännande. Men husen jag sett med en rundad vägg har varit så inspirerande. Och jag har sett både den utåtgående och den inåtgående linjen och det har varit vackert och rummen innanför har känts så behagliga. Vi får se – men drömma om runda former det går alldeles utmärkt.

 

Ha det gott! 

 

blommig fredag

25 Kommentarer

 1. Katarina/En grön sida den 19 november, 2015 kl 23:53

  Precis så, värjer mig också från det kantiga och raka, söker det organiska. Inte medvetet i början, men kan se det nu. Växter, blommor, som bjuder runda former… Spännande med olika blomformer hos perenner, tänkte en del på det då jag bläddrade i bildarkivet. Vad gäller hus, så underbart med runda inslag… Dream on, dream on =o))
  kram
  /Katarina

  • Carina den 20 november, 2015 kl 12:46

   Mmm.. har gjort något så nördigt som lagt till en kolumn i växtdatabasen för just växt-/blomsättet. När jag får kramp så kan jag selektera ut olika former för att hitta något som kompletterar det jag redan tänkt. Kanske en vävaväxt till exempel. Sen är det ju rysligt att jag ska behöva göra det… ..för om jag inte kommer ihåg vad jag har – hur kan jag då behöva något mer 😉

   Drömma o ja det kommer jag göra… alltid. Funderar på om jag kommer vara nöjd med nästa hus heller. Det är inte där problemet ligger utan i att jag behöver ha möjighet at tprojektera hur bra grunden sen är så finns det alltid nya roliga idéer.

   Kram, Carina

 2. Anita den 20 november, 2015 kl 08:57

  Men ett så intressant inlägg. Och så väl jag känner igen mig. Min tomt är en sån där rektangulär kedjehustomt. En sån där tankarna, som du säger, lätt kan gå i baklås. Vad 17 ska man göra. Det är så lätt att göra rabatter längs kanterna. Och det har jag gjort. men dom böljar ändå fram. Ett år fick jag dock en idé om en roslund. Den blev faktiskt fyrkantig men med ingångar via rundade portaler. Jag har inte kunnat bestämma mig om jag gillar min fyrkant eller ej men på något sätt gör jag det. Och nu blir det ju mer och mer kantigt hos mig då jag odlar rätt mycket i pallkragar. Men de rundade formerna gillar jag mest. Det är nog därför de engelska cottageträdgårdarna tilltalar mig så mycket.

  Som sagt, intressant inlägg och roligt att se din ritning över ”åkern”.

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 20 november, 2015 kl 12:43

   Å hoppas inte det kan tolkas som att jag väljer bort kvadratiska eller rektangulära tomter… Det gör jag inte. Det är bara svårare, mer kunskapskrävande att planera dem bra. Och bra går det absolut att få dem. Se på alla underbara lösningar som finns för engelska sk back gardens och dem är verkligen långsmala.

   Jag menar mer att man runt nybyggnationer kan se raka gångar, stensättningar, altaner mm som tyvärr inte mjukas upp av sköna, gröna och runda former. För det är ju precis som du skriver – det är inte formen i sig utan vad man gör med den. Det funkar ju inte med bara mjukhet heller.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Britt den 20 november, 2015 kl 09:51

  En annan variant av det runda. Spännande. / Britt

  • Carina den 20 november, 2015 kl 12:38

   Haha… ja det finns många varianter. Kanske det roligaste med blommig fredag – alla roliga vinklingar man kan se saker ur.
   /Carina

 4. Marit den 20 november, 2015 kl 11:16

  Vakre bilder! Runde former har virkelig peoner, og de er så nydelige å se på. Runde former passer veldig godt i en hage, ja!

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 20 november, 2015 kl 12:39

   Ja tänk när pionskotten sticker upp till våren igen. Och sen väntan på doftande, ljuvliga bomber…

   Kram, Carina

 5. Den Lykkelige Hagen den 20 november, 2015 kl 12:09

  Jeg liker også godt de runde formene. Samtidig synes jeg det kan være fint med kontrasten mellom det runde og det kantete.

  • Carina den 21 november, 2015 kl 09:55

   Javisst är det så, utan kontraster så är det svårt att ta in. Ett hav av böljande växter och linjer blir svårt att få grepp om.. Det behövs lite struktur för att upplevas harmoniskt.

 6. Marika den 20 november, 2015 kl 12:25

  Fint med runda former, och pioner är precis det, runda, fluffiga.
  Trevlig helg!

 7. Leena den 20 november, 2015 kl 16:27

  Det är nog så att de runda formerna passar mer naturligt in i trädgården. Jag älskar dem också! Men om man vill göra en minimalistisk trädgård så passar ju de raka linjerna bättre. Dock inte hos mig … Jag trivs jättebra i din trädgård! Trevlig helg!

  • Carina den 21 november, 2015 kl 09:49

   Mmm… det är nog som Luna skriver olika saker är rätt för olika platser. Roligt att du trivs hos mig 😉

   Carina

 8. lunasblogg den 20 november, 2015 kl 17:04

  Ja , du vet nog vad jag förespråkar. De följsamma formerna som i naturen. De raka är svårare men behövs också som en motvikt och runt och kvadratiskt tillsammans ger en helhet. I sydeuropeiska länder passar raka kanter bättre för där väller grönskan ut över det kantiga året runt.
  I vårt grannskap finns en arkitektritad enplansvilla byggd som en orm vars form följer sjölinjen och den tarmliknande tomten.Tala om bra Feng Shui flöde, någon annan form här hade varit onaturlig och klumpig, men tyvärr krånglar vi ofta till det och motsätter oss naturen.

  Ha en bra helg
  Luna

  • Carina den 21 november, 2015 kl 09:48

   Aha… du satte nog fingret på något där. Följsamma former för det är precis så det brukar bli. Jag kan hålla på och gräva utan att ha en plan för hur det ska se ut. Men när jag gått några gånger så märker jag – jag går alltid där när jag inte är medveten ens… då hamnar det också en gång där.

   Egentligen så tror jag det är just de obalanserna, icke harmonin jag omedvetet reagerar på. För visst är raka linjer, kvadrater och annat helt rätt ibland. Roligt att läsa om villan… Jag har ju lite byggtankar också.

   Kram, Carina

 9. Villroses hage den 20 november, 2015 kl 17:52

  Helt enig med dine synspunkter! Så har jeg også alt annet enn en flat, rektangulær tomt… Bare huset, garasjeplattingen og kantene langs grusgangen er firkantet eller rettlinjet. Resten er bølgende bed og nivåforskjeller.
  Ha en flott helg 🙂

  • Carina den 21 november, 2015 kl 09:44

   Det är nog precis det jag tänker på. Häromdagen tittade jag på ett hus där man gjort en rektangulär rabatt framför ett berg som inte var rektangulärt – det blir så konstigt. Men är å andra sidan lätt att åtgärda.

   Tack detsamma!

 10. Sanda Cottage den 20 november, 2015 kl 21:14

  Oj, Carina, vad avancerat det blev i kväll!
  Jag som inte alls har någon utbildning inom området utan bara ”kör” med andra ord inget att tillföra som det finns nån grund för!
  Men,
  Jag älskar trädgård och runda former och så är det bara! En spikrak trädgård passar inte hos mig men när jag åker hem till vänner som har moderna hus då kan jag se att det skulle passa där!

  Huvudsaken att vi är nöjda med det vi har 😀

  Kram

  • Carina den 21 november, 2015 kl 09:40

   Avancerat.. eller det finns hopp! Det är den första skissen jag nånsin gjort och som jag överhuvudtaget skulle kunna visa 😉 95% av gångerna kör jag som du. Det finns alltid någon form att följa, eller jag märker att här går jag ju alltid omedvetet så här ska det nog vara en gång.

   Tror att vi har en viktig grund att tillföra – vi vet själva, utbildning eller ej hur vi vi ha det och det är viktigt tror jag.

   Kram

 11. Sanda Cottage den 21 november, 2015 kl 12:27

  Carina, Tulpanen heter Groenland. Kommer tillbax år efter år!//Veronica

 12. Rost och rädisor den 21 november, 2015 kl 13:07

  Javisst, runda former ska det vara och dina pionrabatter ser ju vansinnigt spännande ut. Skulle jag verkligen vilja uppleva IRL. Känner precis som du inför det kantiga.
  Allt gott
  Anette

 13. Britt den 21 november, 2015 kl 14:38

  Tänkte du göra om Tygsamlarens tröst till Växtsamlarens tröst? Bra ide´. / Britt

 14. martaronyai den 22 november, 2015 kl 10:10

  Det finns väl inte så mycket att tillägga efter alla kloka ord i ditt inlägg och i kommentarerna. Spännande i alla fall att några har letat bland blomformerna, medan andra har angripit temat som en designfråga och tar upp rabattformer och/eller formklippning. Jag spinner vidare på Katarinas/En grön sida tanke, (som jag tolkar den): jorden är rund, det är nog därför vi dras till denna form.

  Den vintergröna kursen går om det finns efterfrågan. Kursledare är Margaretha Torsell och man träffas ca en gång i månaden okt – mars. Bara studiebesöket i Britta Johansson trädgård i Vargön är värd deltagandet, hon visar inte sin trädgård i annat sammanhang, vad jag vet. Och den är Sverges vackraste villaträdgård, skulle jag vilja påstå. Sedan är Margaretha Torsell en pensionerad lärare som kan det här med att hålla kurs och föredrag. Jag kan nästan tänka mig att gå om den.

 15. Anette den 24 november, 2015 kl 10:53

  Jag försökte få in runda former på rabatter, åtminstone avrundade, men det såg helt sjukt ut. Vill ha runt, men det sätter sig på tvären. Hörnen mjukas upp på alla möjliga sätt istället.
  Den plan jag gjort för den nya delen är likadan, ska prova en gång till om det går att få att fungera med mera runda former. På papperet i alla fall.
  /Anette

 16. millas trädgård den 24 november, 2015 kl 18:52

  Jag har också insett att jag är en person som gillar runda former. Har svårt för det kantiga och stela. Spännande med nya rabatter!
  Kram Milla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.