Vit skymning en älskad favorit

Vit skymning
Vit skymning den 12:e maj 2014 och den stora Rh. yakushimanum som tidigare stog ovanför stenen till höger i bild är redan flyttat

Vit skymning var en älskad plantering jämte en lika älskad sittplats – grusgården. Grusgården var nog den i särklass mest använda sittplatsen och där satt jag fina kvällar vid förra huset. Grusgården som föll sig så naturlig mellan huset och sluttningen blev en intim och älskad sittplats. När jag satt där kunde jag ta i växterna som börjar lite upphöjt bak en torvkant.

Grusgården
Grusgården

Det här är ett inlägg som jag skrev medan jag hade kvar mitt förra hus. Nu, 2021, uppdaterade jag det eftersom planteringen – vit skymning – alltid kommer följa med mig. Den blev helt enkelt en bra inspirationskälla liksom grusgårdens intimitet blev en plats och en känsla jag kommer försöka återskapa.

Att njuta bekvämt – vit skymning

Det är en fantastisk känsla att sitta och se upp på och till och med in i växterna istället för att jag ska böja mig ner.

Jag tycker om vita växter och det gav sig självt då när jag anlade att sätta de vita lundväxterna här i skuggan från södersolen. Och faktum är att de gör sig allra, allra bäst i lite skugga eller som här i skymningen. För jag hade redan sett att solens sista strålar smet runt husknuten och in här. Dessutom har vita blommor en alldeles egen lyskraft i skymningen.

Vit skymning – det är delen längst ner. Här växer vita löjtnanshjärtan, kaukasisk förgätmigej – Brunnera med olika ljusa blad men även en vit blomform. Vita narcisser ’Thalia’ väver med den kaukasiska förgätmigejen när de blommar. När Trilliumen blommar blir den centerpunkten.

Lamprocapnos spectabilis 'Alba' - vitt löjtnanshjärta
Vit skymning – Lamprocapnos spectabilis ’Alba’ – vitt löjtnanshjärta
Trillium - stort treblad, Trillium grandiflorum
Trillium grandiflorum – stort treblad

Våren är lökväxternas tid här som senare ersätts med bland annat några rejäla ruggar Hosta ’Regal Splendor’ och ’Love Pat’. Brunneran är en bra marktäckare och håller sig fräsch i bladverket länge om man tar bort blomstjälkarna. ’Regal Splendor’ var för övrigt en av de första hostor jag köpte och den är fortfarande en av de allra vackraste jag har.

Vit - Hosta 'Regal Splendour'
Hosta ’Regal Splendour’ – fast senare efter jag lämnat den förra trädgården

Så småningom flyttade jag alla växter här och sen även mig själv. Planterade växterna temporärt och en ny ’vit skymning’ tog form. Nu, vintern 2021, har jag brutit upp även den men ännu inte skapat någon ny plantering med det temat. Det kräver eftertanke kring plats och placering.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.