Mitt första vårtecken

Page in english>

Privilegierad är jag

AHelleborus x hybr.tt bo på västkusten som knappt haft någon vinter gör mig privilegierad på ett sätt. Men för växternas skull  skulle jag hellre ha ett tjockt lager snö och några minus  på vintern. Oftast får dem och jag massor av regn men vad gör jag? Gillar läget! Vårtecken hann jag inte ens leta efter. Mitt första vårtecken stog i knopp när jag tittade till de nysatta pionerna i mellandagarna. Nästa titt den 18:e januari såg den ut som på bilden. Lite bakvänt för först brukar små grågröna skott med vita toppar visa sig. Sen gröna, runda små knyten och andra gröna små tufsar med en silverrand längs mitten av bladet. Den gula julrosen brukar vara allra, allra först bland syskonen och sen hänger resten på. Det gick som det brukar och de där första kaxiga knopparna tufsade herr Bore till precis som de blad som börjat visa sig fick en kyss.

Det roligaste vårtecknet   är en liten frösådd av Corydalis malkensis som skickat upp en liten blomstängel i frökrukan. Totalt sett är de nog 3-4 stycken knölar som samsas om utrymmet.

Att ’bara’ visa en julros från årsskiftet känns futtigt när det såg ut så här i veckan… De känns som riktiga vårtecken, kanske för att solen skiner, luften och ljuset är annorlunda. Våriris är som glädjebomber, en färgexplosion i rabatterna så här års.

Iris reticulata 'Halkis' Odlar jag snöiris, Iris reticulata ’Halkis’,  på ’fel’ ställe blir det så här andra säsongen. Tacksam för att en valde att visa sig. Efter blomningen får det bli en räddningsaktion.
Iris reticulata 'Blue Note'
Nyplanterade i soligt och torrt läge, Iris reticulata ’Blue Note’
Iris histrioides 'George'

Iris histrioides ’George’ lite tåligare men framförallt står den helt rätt. Riktigt soligt läge som blir snustorrt och ’bakas’ av solen på sommaren, väldränerat på vintern. Benmjöl efter blomningen är allt som behövs. Skydd mot rådjur… Det här var från början 5 eller 10 knölar.

Iris histrioides 'George'
Leucojum vernum
Jag får aldrig nog, drömmer om ängar av snöklockan, Leucojum vernum, och om att ta mig till Vadstena när de blommar där. Under tiden samlar jag frökapslar och sår ut.
Iris 'Sheila Ann Germaney'
Från 3 till 12 på bara ett par år, Iris ’Sheila Ann Germaney’, trivs i torvpartiet.
20150308_0006

 

Sen har jag en liten undran… Såg det här lilla trädet med grenar horisontellt ut från stammen förra helgen, tyvärr ingen namnskylt. Någon som har en gissning kring vad det kan vara? Funderar på pagodkornell..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I helgen ska jag fortsätta projektet att måla garaget vitt… ..mäklarönskemål. En kompis hjälpte mig röja förra helgen och i veckan har pappa och jag tagit ner alla gamla element, hemsnickrade bänkar och annat. Säga vad man vill men farbrorn som bodde här gjorde många saker hellre än bra 🙂 Och sen är det projekt trädäck. Bara nöjen alltså :). Ingen tid över till trädgård här 🙂 Fler tolkningar av ’mitt första vårtecken’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt härlig helg!  /Carina

blommig fredag

13 Kommentarer

 1. Katarina/En grön sida den 14 mars, 2015 kl 09:47

  Åh, underbara vårtecken! (Ja, och instämmer, vi har ju varit igång ett tag…)
  Tackar för info om hur de små irisarna vill ha det. Har planterat tidigare i omgångar, men bara enstaka kommer åter. Soligt läge, antecknar. Väldränerat, antecknar. Benmjöl, antecknar. Skydd mot rådjur, anteckn… Nä, det där sista behöver jag inte såhär i stan. Tack o lov.
  Snökklockorna även här en favorit. Mina kommer från en gammal trädgård på Söderslätt. De verkar ha etablerat sig rätt bra nu, sprider sig litegrann. Kanske benmjöl till dem också? Vad tror du? (Anteckningsblocket är nu framme, så lätt att skriva till en punkt till…=OP)
  Spännande träd… Ser fram emot svaret.

  Du, nu är mina uppgifter automatiskt ifyllda. Hm, kanske för att jag inte loggat ut, var inne hos dig bara för en stund sedan o skrev en annan kommentar. Eller har du tryckt på någon av de där knapparna… =o))

  kram
  Katarina

  • Carina den 14 mars, 2015 kl 10:02

   Tack! Jo det var nog för att du kommenterade nyss 🙂 Tror inte det finns en knapp utan att det är bloggplattformen som avgör. Ska fråga i ett forum senare om någon har en lösning men just nu är det för mycket av allt, annat.

   Alla lökar älska benmjöl PUNKT så anteckna på du. Tulpaner som odlas som irisarna och får benmjöl kommer tillbaka och tillbaka och blir fler. Narcisser ogillar starkt häst- och kogödsel i jorden men benmjöl… Tyvärr är det inte lika vanligt och svårare att få tag i riktigt billigt. Men det finns i olika förpackningar 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit den 14 mars, 2015 kl 09:56

  Kjære vene, så mange vakre vårtegn du har! Jeg forstår at du bor på et sted hvor det er lite snø, for det kan sees :))
  Herlige iris du viser, og da blir jeg misunnelig ja, for de får jeg ikke til her. Plantet mange et år og de blomstret fint, men året etter kom det ingen opp…
  Jeg ser at de du kaller snøklokker kalles Klosterklokker her. Litt navneforvirring i Norden, men det er jo bare å lære seg hva de heter for oss plantegale. Vi kaller Galathus snøklokker her 🙂
  ’Sheilia Ann Germany’ er utrolig vakker. Nydelige bilder!

  Ha en fin helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 14 mars, 2015 kl 15:27

   Tycker nog att norskan är mera riktig då… Snödropparna kommer i snön och Leucojum har spritts från kloster 🙂 De där små irisarna är besvärliga. Bäst har det gått när jag odlar dem alldeles inne vid husgrunden. Där gillar de sig.

   Kram, Carina

 3. Sabelhagens olivlund den 14 mars, 2015 kl 14:49

  Så många fina våriris du har! De lila är riktigt snygga. Jag har varken iris eller snöklockor.
  Ha en fin helg med allt vad du ska göra:)
  Här är det inget vidare vårväder idag, så jag är inne och bakar:)
  Kram Maria
  ps nu var mina uppgifter i fyllda automatiskt)

  • Carina den 14 mars, 2015 kl 15:28

   Teknikens under??!?! 🙂 Tack Maria! Jag har dragit mig in till soffan det är sol och +8 men vinden är isande kall.

   Kram, Carina

 4. Kristinas oas den 14 mars, 2015 kl 15:52

  Fina vårtecken på alla sätt. Snöklockor har jag äntligen satt. Mina blommar inte ännu, men jag ser gröna bladspetsar i alla fall…
  Hoppas det blir en bra helg med allt du ska göra. Då har du bestämt dig för att sälja huset nu?
  Kram Kristina

  • Carina den 14 mars, 2015 kl 19:04

   Tack! Då hoppas jag det blomstänglar också 🙂 Jovisst har jag bestämt mig och jag hoppas hinna i vår. Vissa saker behöver göras och även om det inte blir nu så är det skönt att det är klart. Finns roligare saker att göra sen…

   Kram, Carina

 5. Anita den 14 mars, 2015 kl 16:58

  Vet du, nu när jag satt och läste ditt inlägg så ropade jag till mannen ”Kan vi inte åka till Vadstena i år och titta på snöklockorna”? Det kan vi väl, sa han. Så nu har jag börjat googla om när man ska åka. Kanske en av påskdagarna skulle fungera. Vi får se om det blir av. Jag har planerat att åka flera år förut men av någon anledning så har det aldrig blivit av. Det kommer alltid något annat emellan så risken är stor att det gör det i år också. Vi får väl se. I så fall kommer bildbevis 🙂

  Så många vårtecken du har. Eller vad ska man kalla dom. När dom börjar titta upp redan i mellandagarna. Mellandagsrean brukar ju börja långt före mellandagarna nu för tiden, liksom semelpremiärerna så då är det väl på sin plats att även vårtecknen visar upp sig långt innan den meteorologiska våren infinner sig. Vackert är det i varje fall. Älskar iris. Och så välvilligt de sprider sig.

  Lycka till med mäklarmålningen. Det verkar som om det närmar sig försäljning?

  Kram Anita

 6. Barfota i mossan den 14 mars, 2015 kl 21:18

  Vilka fina lila små irisar som blivit som en hel matta. Mycket vackra!!

 7. Rost och rädisor den 15 mars, 2015 kl 12:41

  Nu sitter jag här alldeles bedövad av all skönhet. Satsade stort på iris i höstas, men nu kommer det bli ännu fler.
  Härliga bilder
  Allt gott
  Anette

 8. lunasblogg den 15 mars, 2015 kl 20:48

  Iris av alla sorter är vad jag längtar efter mest nu, tex så många George som du har. De vill sig inte riktigt här.
  Allt Gott
  Luna

 9. Britt den 16 mars, 2015 kl 15:57

  Vilka fantastiska vårbilder. Man kan bli glad för mindre. / Britt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.