ljusa blå toner, trädgårdsfärger #16

Page in english>

Som himmelsblå ungefär

Ljusa blå toner, himmelsblå toner finns nog en hel del, snarare massor hos mig. Jag har alltid gillat blått. Och en blå rabatt fanns länge på tankekartan. Idag står alla blå utplacerade bland rosa, rött, vitt, gult, i heta och svala partier för att lyfta sina kompisar. En del lyser ikapp med vårens blå himmel. Andra sällskapar med solhattar på sensommaren.

Den blå rabatten jag försökte få till blev aldrig bra. För mycket röda pigment och det drog åt violett och lila. Mycket vitt med olika kombinationer och färgen förändrades igen. Bilder där ljust blått lyfte vita och ljust gula kompisar inspirerade. Gav upp ganska snart och började som sagt samplantera istället. Jag tycker om släkten som stormhattar, riddarsporrar och blåklockor, där finns många blå nyanser. De är ofta stadiga och kan höja sina spiror över lägre kompisar. Till och med förena sig med himlen om jag lägger mig ner och tittar. Visst lättar det upp i januarimörkret att titta på de här och drömma sig bort till en blå himmel, precis som Charlotta tänker sig. Länk till hennes och andras ljusa blå toner hittar du längst ner.

 

Ljusa blå toner

 

Det var mina ljusa blå toner. Mer ser du hos Charlotta med bloggen Charlottas trädgård

Carina


19 thoughts on “ljusa blå toner, trädgårdsfärger #16”

 • Vilken samling och bra analys som jag behövde! Jag har också en blå rabatt som, som ska symbolisera en damm, men det går så där. Nu har jag stoppat ner orange tigerliljor i den, får se vad som händer.
  Snällt av dig att hjälpa mig att hitta lämplig grässort till min rabatt som jag tänker bredda. I Florida såg jag massor med rabatter där man hade snygga låga grästuvor i framkanten, det ska vara sådana som inte skickar utlöpare.
  Kul att du är med hos Charlotta, du som har en så fantastisk samling av växter!
  Kram
  Marta

  • Tittade igenom mina gräs igår och där fanns nästan bara höga förutom 2 sorters Carex. Ska visa dig bilder. Jag drömde också om den där bäcken målad i olika blå pärlhyacinter… ..det gick inget vidare 🙂

   Tack ska försöka vara med. Just nu sitter jag och pillar med bilderna ändå och då är det lättare.

   Kram, Carina

 • Så jättefint! Massor av olika blå toner. Jag har inte så mycket i min egen trädgård, men jag hoppas att all blå bergvallmo jag planterade ut från ”förskolan” ska vilja blomma riktigt fint i sommar.

  Kram
  Linda

 • Ååh, så mycket flott blått! Och där är den igen, din Codonopis forrestii som är så vacker. ”Vill ni se en stjärna, se på mig” ser det ut som om den säger. Jag längtar efter min eldiga rabatt där jag ska kasta in blå utropstecken. Ska bli så spännande att se om dom vill lyfta varandra till oanade höjder. Bara inte kaninerna äter upp dom först. Dom har letat sig in i trädgården igen.

  Ha en fin söndag kväll!
  Kram Anita

  • Usch och fy så tråkigt!! Hoppas stjärnan överlever vintern så det inte var en ’tack och farväl’ föreställning 🙂 Missade att samla frö. -om du har tålamod så plocka ett par blommor och vandra runt och testa kompisar. Det tycker jag fungerar bra. Blev övertalad att satsa på en låg, doftande phlox i somras och så glad jag är för det. Har inte namnet här nu men påminn mig om du är intresserad. Som en doftande blyblomma 🙂

   Kram, Carina

  • Tack! Iris är en lättskött sibirica ’China Spring’ som jag fick som bonusplanta. Blomman är lite ljusare egentligen – här var det skugga.

 • Åh, så många snyggingar! Det där med blå toner som drar mot lila… Det är inte lätt att matcha ihop olika sorters blå växter. Tror också mer på att blanda dem med andra färger.
  Kram Kristina

  • Tack Kristina! Det blev rätt så tydligt att jag gillar blått. Jag köpte en vacker och inspirerande bok i USA, skriven av ett engelskt par. Och med den skulle det nog gå. Men då vill jag göra en lång, mycket lång perennrabatt som går över hela färgskalan 🙂 Där är jag inte nu.

   Kram, Carina

  • Tack Marika!

   Stog och tittade på en kruka pärlhyacinter i affären idag – just för att få en touch av himmelsblått här hemma. Tyvärr var de lite väl utslagna.. /Carina

  • Tack Charlotta! Jag blev så inspirerad av färgtemat. Såg att det var rätt frekvent bland bilderna jag uppdaterade 🙂 Och jag har börjat på terrakotta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.