natur och trädgård i ord och bild

kära skära, trädgårdsfärger #18

Sant, så sant

Skära är kära och jag är kär. De kära skära finns i rabatten och garderoben. Jag är en sån där vintrig typ som klär i starka, kalla färger. Kanske därför jag alltid gillat skära, rosa toner i växter också? På våren hör de ihop med alla andra härligt pastelliga nyanser. Sen tar pionerna över… ..och jag kan lova att fortfarande så hittar jag mest plats för de rosa. Röda och gula ja visst de är vackra men de rosa är förförande. Tur att solhattarna finns och kan ta över och ta det rosa långt in i hösten tillsammans med rosor. Har du några fler förslag på skära höstblommare?

 

 

Det var lite kära skära från mig. Mer ser du hos Charlotta med bloggen Charlottas trädgård

Carina


34 thoughts on “kära skära, trädgårdsfärger #18”

 • Fina skära kära. Jag tror många har den fä’rgen i trädgården för att det finns mycket i den färgen. Bra att du har namnet på växterna, hur du nu får in det. Sista bilden kom inte fram alls, men den var säkert lika fin som de övriga. / Britt

  • När jag väljer bilder i wordpress så finns det bland annat ett fält som heter ’title’ och där skriver jag in namnet. Tack för du sa till. Såg att det är något skumt, får kolla upp det. När det gäller skära älsklingar är problemet begränsning 🙂

 • Oj så många fina! Jag är inte ens nära i min skära kärlek märker jag.. 😉
  Vill du ha en riktig senblommare så skulle jag vilja tipsa om tidlösa och då framförallt ’waterlily’. Magi varje gång de tittar upp.
  Kram och fortsatt trevlig helg!

  • Tack för tipset! Då ser jag fram emot blomningen för jag hittade faktiskt en lök i höstas – om det nu är rätt. I och för sig har jag trott att jag planterat den tidigare men det kom upp en sort ’The Giant’ som också är läcker.

   Kram, Carina

 • Aha, skärt har aldrig riktigt varit min färg i garderoben och dominerar inte heller i trädgården. Nu förstår jag varför. Jag är en ”vår” som passar i färger som drar åt gult. ”Varmvitt”, gulgrönt och ljust gult är perfekt på mig enligt ”färgbedömmaren” när jag gjorde min färganalys. Det är väl därför jag gillar vitt och gult. Men ändock, dina skära blomsterbilder är ljuvliga. Och solhattar, rosa löjtnantshjärta och rosa kärleksört kan jag inte vara utan. Men där tar det nog dessvärre slut tror jag. Nja, inte riktigt. Har ju rosa pioner också. Själv ser jag ju fram mot min eldiga, varma rabatt som jag ska skapa i sommar. Förstår även det bättre nu när jag tänker på mina egna färger.

  Såg i din kommentar hos mig att du inte fått dina fröer från Runåbergs ännu. Jag tror nog att du ska kolla upp vart dom tagit vägen. Jag gjorde min beställning på helgen och fick dom redan på måndagen. Blev väldigt förvånad när jag hittade dom i brevlådan.

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

  • Aj då… Bekräftar det jag hade för mig. Fröerna brukar komma fort. Kanske ska ta och kolla så det inte ligger ett mail från dem i skräpposten.

   Vet inte om det stämmer överhuvudtaget det där med färgerna 🙂 Men det kan ju vara en hypotes till varför vi gillar det vi gör. Min varmrosa rabatt som startar i aprikos, laxrosa, korall glider under sommaren över i heta färger. Det känns riktigt bra med den nyfunna kärleken till de heta 🙂

   Kram, Carina

 • Här var det mycket kärt i skärt. Helt underbart jag längtar till sommaren nu. behöver massor av sol och värme och de vackra blommorna.
  Ha en fin söndag
  kram Meta

  • Haha… ja på gränsen till frosseri, åtminstone när det gäller pioner. Hoppas du också får en härlig söndag – här är den lite fluffigt vit 🙂

   Kram, Carina

 • Riktigt fina allihop, ser att du har Malvan, den är bedårande. Solhattar skall jag skaffa fler av, så jag får lite färg på hösten också. Ha en skön söndag! Marika

  • Malvor är vackra och härliga men ett varningens finger för att de fröar… ..ordentligt. Det har jag missat så det får bli en rejäl rensning till våren. Solhattarna är så tacksamma och sorter med purpurea i blodet verkar härdigare också.

   Tack Marika och detsamma till dig!

  • Tack för tipsen! Återrupptäckte höstaster i höstas dem blommade in i november. De andra hade jag fullständigt glömt 🙂

 • Jäpp, rosa gillar jag också! Fast jag har inte så mycket i garderoben (är också en vinter) dock mer i trädgården. Rosa passar i mina förvirrade cottagerabatter. Rosen- eller fläckflockel är en vacker rosa höstperenn, som drar till sig både beundrande blickar och hungriga insekter. De är förviso höga men står fint även då det blåser. Kransveronikan är också en favorit hos mig.
  Ha en härlig söndag Carina!
  Kram Milla

  • Gillar fläckbflockeln och satte den vid dammen på förra tomten. Men där trivdes den fööör bra och fröade kopiöst. Då blev det skilsmässa. Men jag kan ju ångra mig och sätta den i rabatten så kanske den håller sig på mattan 🙂

   Kram, Carina

 • Oj, Oj! det var länge sen jag hörde talas om färgerna som man blev dömd till en gång i tiden… 😉
  Jag är en vår… Och har inte ett enda rosa plagg Och inget Turkost heller men fullkomligt förälskad i rosa ute i trädgården!! Vad säger det om mig?? 😉

  Ha det gott!

  //Veronica

  • Att det finns en plats för allt!! verkligen allt! Jag har ju samlat på mig aprikos, korall och laxrosa 😉

   Kram, Carina

 • Skärt i garderoben har jag inget av, men i trädgården finns det en hel del. Härliga bilder du visar. En höstblommare jag kan rekomendera är Hortensian ”For ever and ever” som hos mig blommade ända in i November. Den går visserligen lite mer åt cerise men är väldigt vacker och lättskött/ Titti

 • Så många kära skära du bjuder på! Pioner, åh, längtar!!
  Apropå tips så säger jag också fläckflockel. Mina har inte frösått sig, malvor däremot… Den växten är numera bannlyst i vår trädgård.
  Kram Kristina

  • Tack! Jamen dåså! Då får jag försöka igen 🙂 Förra gången var värre än maskrosor inkl hela sumpzonen i den stora dammen jag hade satt dem jämte.

   Kram, Carina

   • Mina står i västerläge, men inte så fuktigt, kanske har med det att göra också? Att fröna inte har rätt fukt för att gro menar jag? Plantorna trivs och brer ut sig, men inte värre än att de går att hålla efter.
    Kram Kristina

 • Rosa är min absoluta favorit färg i trädgården. Jag håller på att knopar på en helt rosa inlägg snart från min trädgård om tekniken kan vara med mig!!! Rosa höst blommare då tänker jag på höstanemon och rosa rosenskära som blommar till hösten. Samt rosa dahlia hade jag förra året som jag inte förodlat och den blommade även den till frosten kom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.