Gul tigerlilja - Lilium lancifolium v flaviflorum

Gul tigerlilja som en glad överraskning

Gul glädje

Ibland blir det inte som planerat och ibland blir det en tråkig överraskning. Men så ibland så är det bara till det bättre. Det var gul tigerlilja jag ville ha men den var slut. Så det blev den vanliga och en dubbelblommande som jag beställde. Den dubbla formen hade blommat länge när knopparna äntligen började visa tecken på att öppna sig hos den vanliga tigerliljan.

Jag ser inte alltid så himla mycket när jag går runt och fixar, är både koncentrerad och okoncentrerad. Så överraskningen när jag en dag tittade till den blev stor. Visst såg knoppen ut att bli en gul blomma, inte orange. Naturligtvis måste jag pilla lite, kika lite försiktigt i knoppen. Och gul det blev den och det finns gul form av tigerlilja. Men jag ska ändå skicka en bild till leverantören och dubbelkolla namnet. Men i det här fallet så är jag glad i gul.

Lilium lancifolium v flaviflorum

Gul tigerlilja, Lilium lancifolium v flaviflorum, en underbart ren gul nyans

Lilium lancifolium v flaviflorum

Dubbel tigerlilja, L lancifolium Flore Pleno och gul tigerlilja i samspråk med gräsen som börjar blomma nu

 

Tigerlilja och brandlilja, L. bulbiferum, fanns ofta i trädgårdarna förr. De är som jag tänker riktiga mormorsväxter. Fast jag borde säga morfarsväxter. Hos min mormor och morfar så var det morfar som odlade både blommigt och ätligt. Kuriosa – det var morfar som lärde mig sticka. Min mamma gick bet för hon snöade in på att jag var vänsterhänt. Morfar bara lärde mig.

Gul tigerlilja

Gul tigerlilja lär vara lika härdig och lättodlad som den vanliga. Jag planterade mina lökar i en kruka när de kom. När de växt till sig i krukan så satte jag ut dem på försommaren. En grop lite större än krukan som jag bottnade med grus, satte ner klumpen och hällde sen grus över och runt löken. Jorden är lätt och har varit potatisåker förr. Men tigerliljorna lär vara  tåliga när det gäller jord. Man behöver bara se till att pH är neutralt eller över, alltså inte sur.

 

carina2

8 Kommentarer

 1. Marit den 28 augusti, 2016 kl 10:51

  Så spennende den var da! Den har jeg aldri sett før. Jeg har den vanlige oransje, og den er ikke min favoritt 😉
  Det går veldig fint å dyrke liljer i krukke, og så plante de ut. Det har jeg nettopp gjort med en lilje jeg fikk som bonusplante i vår. Potetjord er jo veldig bra jord, så den får det nok bra der 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 29 augusti, 2016 kl 07:47

   Ja, visst var den fin 🙂 Jag fick lökarna ganska tidigt och eftersom jag har mycket sniglar så försökte jag ge dem en bra start i kruka. Det var nog bra för nu har alla hunnit blomma i år.

   Kram, Carina

 2. Tante Rose den 28 augusti, 2016 kl 11:39

  Så fin den liljen er! Sånn fikk jeg også lyst på! Det er alltid så morsomt med sånne overraskelser.

  Ha ei fortsatt fin helg 🙂

  • Carina den 29 augusti, 2016 kl 07:45

   Tack och kul att du hittade hit! Ja ibland behöver överraskningarna gå åt rätt håll också. Och den här var fin.

   Carina

 3. Kristinas oas den 29 augusti, 2016 kl 06:40

  Ibland ska man ha lite tur också! 🙂 Vilken trevlig överraskning du fick.
  Kram Kristina

  • Carina den 29 augusti, 2016 kl 07:44

   Ja det känns så 🙂

   Kram, Carina

 4. Veronica den 2 september, 2016 kl 20:12

  Vilken häftig morfar!

  Jag verkligen gillar gula blommor och skulle blivit supernöjd med den överaskningen 😀

  Sen blev jag lite nyfiken på hur du fuskar? 😉

  Trevlig helg!

  //Veronica

  • Carina den 3 september, 2016 kl 08:53

   Ja morfar var nog min idol som liten. Han cyklade och jag satt på pakethållaren. Så mitt odlingsintresse, för blommor, vaknade tidigt. Morfar och mamma var grönsaker och bär 🙂

   Fuskar… ja får försöka dra mig till minnes, återkommer 😉

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.