Fräknar – skönhet i det lilla

Fräknar – skönhet i det lilla

Fräknar eller små prickar i det inre

 

Blommornas inre, ibland dolt, är otroligt fascinerade. Det är ju där som det händer om det händer nåt. Blommorna lockar med doft, färg och specialanpassningar för särskilt utvalda pollinerare. Andra lockar åtminstone mig med intrikata mönster i det inre… Som fräknar fast vi oftast kallar de prickar eller fläckar.

Rhododendron med prickar i en mörkare nyans. Busken är liten och låg och har jag bråttom missar jag kanske den men framför allt blommorna med sitt vackra mönster.

Rhododendron Calostrotum-grp 'Robert Seleger'Rhododendron Calostrotum-grp ’Robert Seleger’ ljust rosa blommor med fläckar i mörkare rosarött

Om man inga fräknar har..

Så kan en oändligt fascinerande blomform vara lika spännande. Så intrikat och genomtänkt i sin litenhet men ack så vacker. ’Amber Queen’ som blommar nu får visa upp hela släktets spännande blomning.

Epimedium 'Amber Queen'Epimedium ’Amber Queen’ trivs i en upphöjd våtbädd med god dränering

Fritillariorna som är långt fler än bara kungsängsliljorna har oftast diskreta färger men härliga mönster. Är det någon blomma som bjuder på rutigt så är det det här släktet. Den här arten heter F affinis och står i en väldränerad och torr rabatt.

Fritillaria affinis

 

Trillium sessileSist en bild till Marit med bloggen Marits hagedagbok. Hon hade funderingar kring en trilllium och jag tänkte visa mina Trillium sessile. Den här arten har en otrolig bladvariation mellan grönt, olivgrönt, silvergrönt och nästan svart. Det här är 3 av flera fröplantor från en sådd av frön från Göteborgs botaniska trädgård.

Det har tagit lite tid att få till utökat lagringsutrymme. Men nu är två raidkopplade diskar installerade och jag har fått stuvat om lite så att den ’gamla’ kan jobba och fungera för sina saker.

Veckans tema i blommig fredag är ’Skönhet i det lilla’.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Ha det gott i solskenet!13 thoughts on “Fräknar – skönhet i det lilla”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.