Blommig fredag; våren hos mig

Våren rullar vidare…

Fredag… ..igen! Inte bara den här veckan utan 5 veckor har schvischat förbi som ett jehu. Nästa fredag – då j-klar har jag fått en paketfri fot. Kanske ska låta bli att dansa på Valborg och att marschera dan efter för säkerhets skull. Och istället lugnt och stilla likt Ferdinand titta på våren hos mig…

I fantasin kan jag tänka så i vart fall. Och våren hos mig känns aningens kryddad av försommar. Nånting med luftens doft under de ljuvliga dagarna som varit i Påsk och därefter. Inte så att liljekonvaljer med flera som gör försommar blommar. Fast knoppar jag sett. Utan nånting med doften och grönskan. Trädens doft? Doften av nyklippt gräsmatta?? En gräsmatta som för övrigt hann bli långhårig innan påsk och utan att få sin vårvintriga dolomitkalkshot.

Våren går i vågor med kort frekvens! Just nu rullar 4:e eller 5:e vågen in. Körsbärsblomningen är snart passé. Sockblommorna vecklar ut sina knoppar. Tidiga narcisser och tulpaner tackar för sig. Jag väntar på doftarna; pingstliljor och konvaljer. Vågor som planar ut och blir lugnare som försommaren kommer in och tar över scenen.

Fler tolkningar av ’Våren hos mig’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan. Nu ska jag känna doften bland era inlägg;  Våren hos mig!

Önskar dig en riktigt skön helg!  /Carina

19 Kommentarer

 1. ScienceHelena den 25 april, 2014 kl 22:26

  Konstaterar att vårt land är avlångt. Här i norr har precis mina vitsippor i rabatten börjat slå ut. Syrénen närmast huset har börjat få små gröna knoppar. 🙂 Trevlig helg till dig med!

 2. anette den 25 april, 2014 kl 22:30

  Det är ingen måtta på hur mycket vackert du visar. Har scrollat upp och ner och titta om flera gånger. Blir så glad av allt vackert!
  Önskar dig en fin helg
  /Anette

 3. Martas rike den 26 april, 2014 kl 05:55

  Hej Carina! Så skönt att snart få tillbaka sin fot och rörelsefrihet. Hoppas den läker helt utan kvarstående besvär och stelhet och elände.
  Din samling av vårblommande perenner är underbar och jag anar flitiga besök på växtmarknader och mycket tålamod bakom. Den med hängande röd blomma, vad heter den? Jag har sett den på botaniska, har bild på den någonstans, men jag tror inte den hade etikett för då hade den hamnat på min ” måste ha”- lista. Blodörten lyckas jag inte med, gett upp efter otaliga försök. I år blommar epimedium fantastiskt hos mig och Bambi har inte hittat dem ännu heller. Likaså fick jag behålla mina pärlhyacinterna i år. Vilken underbar lökväxt, fast jag bara har den i storpack från Blomsterlandet.
  Ha det bra och lycka till med foten!
  Marta

  • Carina den 28 april, 2014 kl 18:59

   Tack Marta! Den röda är en dårört en frösådd; frön från Göteborgs Botaniska. Just den här heter Scopolia carniolica f. hladnikiana. De är lite kul men det svenska namnet säger en del… 🙂

   Kul att få ha sina växter ifred. Pärlhyacinter är läckra spelar ingen som helst roll var de kommer ifrån. Köper oftast några krukor varje vinter och sätter ut.

   Ha det gott! Carina

 4. Sanda Cottage den 26 april, 2014 kl 06:59

  Vad otroligt många vår och försommarblommor du har 🙂 dit skulle jag vilja komma någon gång oxå. Men jag köper några här och där och byter med andra så tillslut så blir det kanske så där genomtänkt med blommor som går i vågor 🙂

  Trevlig helg!

  • Carina den 28 april, 2014 kl 19:03

   Du kommer säkert landa där och säkert fortare än du tror. Men man kan ha lite svårt att se det själv 😉

   Ha en bra vecka! Carina

 5. Marika den 26 april, 2014 kl 08:52

  Din vår har kommit mycket längre än min, och ändå är det tidigt hos mig.Pärlhyacinterna blommar, men liljekonvaljen visar bara en liten stjälk. Det blir en fantastisk dag idag igen, bäst att gå ut och ta vara på den. Ha en trevlig helg! Marika

  • Carina den 28 april, 2014 kl 19:05

   Det är så kul med bloggar – att kunna se och läsa om hur olika det är i olika trädgårdar. Konvaljebladen har kommit men blomstänglarna har inte kommit så långt här heller.

   Carina

 6. Britt den 26 april, 2014 kl 13:00

  Vad mycket fint. Den röda hängande fastnade jag också för. Klickade på bilden och vips! Så fick jag svaret på vad det var. Smart. Hiúr man nu får till det.

  • Carina den 28 april, 2014 kl 19:10

   I wordpress lägger jag upp bilderna i ett mediebibliotek och där kan man fylla i några fält om bilden bland annat ’title’. Kanske funkar för dig också.

 7. Kristinas oas den 26 april, 2014 kl 20:18

  Åh, vad skönt att ”få tillbaka” foten! Hoppas allt känns bra sedan. Det är lika fascinerande varje gång att titta på bilder av dina växter, det dyker alltid upp nya saker som jag inte visste fanns. Gillar att jag bara kan hålla markören över fotona och se vad det är. Får hålla utkik efter en del ”nytt” nästa helg i Alnarp (kommer du?).
  Din beskrivning av vårens vågor tycker jag var jättebra, precis så är det. Min ”våg” med orange tulpaner var över på mindre än en vecka. Får trösta mig med nästa omgång som knoppas.
  Hoppas helgen är bra och att du kommer åt att trädgårdera lite.
  Kram Kristina

  • Carina den 28 april, 2014 kl 19:14

   Tack! Mycket ett resultat av STA och tips därifrån som jag sen hittat på plantskolor eller frösått. Botaniskas vagnar är bra 🙂

   Helgen spenderades i Skåne; Söderåsen, Kullens fyr och borgen. Kalasväder och härligt.

   Vet inte hur jag ska göra nästa helg. Känner att det är lite långt att köra själv. Får se vad läkaren säger i morron.

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 28 april, 2014 kl 21:16

    Jag avundas dig Botans vagnar, det är ju bara att erkänna! 🙂
    Hoppas du får bra besked från läkaren, oavsett om det innebär Skåneresa eller inte. Du har ju mitt nummer, så dyker du upp på söndag är det bara att ringa.
    Kram Kristina

 8. Trädgårdstid/Elin den 27 april, 2014 kl 06:23

  Underbara bilder! Jag gillar särskilt din pingstlilja med aprikosfärgad mitt, varje gång jag ser sådana tänker jag att jag ska sätta själv, men än har det inte blivit av.
  Kram
  Elin

  • Carina den 28 april, 2014 kl 19:15

   Tack ska du ha! Rekommenderar dig verkligen att göra det. Det är så härligt att ta in dem och den härliga doften.

   Kram, Carina

 9. lenadyche den 27 april, 2014 kl 10:06

  Jättevackra bilder! Underbar vår.

 10. PysselMoster den 27 april, 2014 kl 11:46

  Vilket smörgåsbord av vackra vårväxter.
  En del av dessa har jag 🙂 , andra suktar jag efter och några var nya bekantskaper! Kul!
  Vet inte om jag tackade för länken om sticklingsförökning? Toppen bra!

  • Carina den 28 april, 2014 kl 19:18

   Kul att den var till nytta! Berätta gärna vad du prövar att sticka… ..alltid bra med andras erfarenheter. Tack – jag har ju förmånen att bo nära Göteborgs Botaniska men det är livsfarligt också 😉

 11. Linda den 29 april, 2014 kl 10:39

  Du har rätt! Det är något i luften. Jag stod i går kväll och försökte sniffa mig till vad det var, men jag kunde inte riktigt urskilja någon särskild doft hur gärna jag än ville att det skulle dofta hägg.

  Kram
  //Linda

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.