Återblick på lunden lillevarn

Återblick – Då och Nu i trädgården

Återblick på visst som hänt i trädgården

Återblick, då och nu – en kul idé i blommig fredag, att kika på då och nu. Och en bra idé. För det händer ju saker och ofta är tankarna fokuserade framåt. Nu när jag går tillbaka så uppdaterar jag de gamla inläggen. Allt funkade inte helt problemfritt när jag gick från en så kallad ’hostad’ bloggmiljö över till webhotell och egen driven. Det blir också en utmaning för mig. Jag brukar kasta mig huvudstupa och djupt engagerat in i det jag gör. Och när jag framåt kvällen börjar avsluta så kommer tanken… ..jag skulle fotat. Verkar dessutom som jag är trög i att lära om…

Ni ska få hänga med mig på en återblick till lunden på åkern. Det blir då och nu och framtiden…

återblick

Dåtid men ändå en bit in i projektet. Den blommande rhododendronen till höger stog kvar i en våtbädd, ca 2×3 m,  jag gjorde 2012? och tryckte ner alla flyttade rhododendron i. 

Bilden är från maj 2014 och jag hade redan hunnit rensa sly och ogräs hösten 2013. Men en hel del småträd är kvar och asparna har jag ringbarkat. En återblick påminner om känslan av nöjdhet jag haft många dagar när jag varit klar. Träd med pålrötter är bra överståndare i lunden så tallarna och små ekar har fått vara kvar. Många funderingar kring jordmån, rötter, nivåskillnader i backen mm. Hade det varit min slutgiltiga tomt hade jag inte tvekat men det här ska ju vara ett provisorium. En kompromiss senare har jag jämnat jorden en del och dragit ut en plast över. Kört ut jorden från två provisoriska bäddar som jag flyttat ut buskar och växter från. De är fascinerande tåliga för så här blev de stående länge, länge.

Fortfarande då men ändå senare… Tallen är kvar men allt är annorlunda. Krampen har släppt och beslut är fattade. Jag fick hem jord, skyfflade och kärrade i två dagar och sen började det se ut så här.. Jag ställde ut buskar och krukor, gick runt för att känna efter. Jordfräsen står klar under presenningen men gick inte att använda här. Den var mest i vägen.

återblickSamma tall men så annorlunda…

återblickEn vintervy från idag…

Åt andra hållet… Då låg det en provisorisk rhododendronbädd, en våtbädd här. Idag har buskarna fått flytta ut i lunden.

återblickTillfälliga rhododendronbädden, busken med de vinröda bladen är den som står uppe på jorden nedan.

återblick

.och här har jag brutit upp rhododendronbädden. September 2014 vandrade jag runt med buskar och träd. Så småningom landade magnolian framför rhododendronen och den lilla planteringen kallas ’aspcirkeln’

återblick

Samma vy åt höger fotad i veckan

20150616_0086_Hosta

Sommar och grönt i aspcirkeln

återblick

En våtbädd till vänster som jag fick flytta först

återblick

Här låg tidigare våtbädden ovan för Trillium och några känsliga Primulor. Nu är det en lite snyggare plantering. Plasten syns ännu – har inte bestämt om jag ska fortsätta med plantering eller om jag ska avsluta med en kant.

I vår blir det andra säsongen som ’färdigt’ och nu ska väl det jag satt börja växa ’på riktigt’. Men det blev också rätt fullt här våren 2015. Jag gick med i rhododendronsällskapet igen under våren och köpte fler vackra på en medlemsförsäljning. Många nya härliga träd hittade jag också förra sommaren. Det fick bli en fortsättning österut i höstas… ..och kanske blir det ytterligare en fortsättning i år.

Har funderat mer än en gång på det smarta i att köpa jord, torv och grus och sen köra ut det på en plats där växterna inte ska vara kvar. Men perioden utan riktig trädgård blir en investeringsperiod. Och jag tror och hoppas att det inte bara är växter som kan flyttas utan också jorden där den ligger på sin plast. Med en stegräknare på kroppen och talet om ’vardagsmotion’ som motivatorer… ..så känns det som en rätt bra idé.

återblick

Man kan tänka sig ett då. Innan jag började var gräset lika högt i förgrunden. Bland gräset finns ett ogräs som sprider sig med djupa rötter därför ligger plasten under. Den blir också en barriär mot asparna bortom bilden som gärna vandrar vidare även om en del börjar dö efter ringbarkningen

återblick

Det är blommig fredag på bloggen ’Bland rosor och bladlöss’ och temat är ’då och nu’. Klicka på bilden nedan för att läsa fler berättelser.  Jag är väldigt nyfiken på alla andras förvandlingar 🙂

Själv ska jag bättra mig och försöka ta fler före-bilder. Ha en riktigt härlig helg 🙂 carina2 blommig fredag

29 Kommentarer

 1. Gunsan den 11 mars, 2016 kl 08:45

  Där har du lagt ner massor med jobb.blir säkert bra när du flyttat färdigt dina växter.Verkar vara ett stort område du håller på att göra om.
  Trevlig helg.

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:18

   Jo det är ju det, ett stort område och utan tydliga gränser som begränsar 🙂

   Tack detsamma!

 2. Helena den 11 mars, 2016 kl 09:27

  Vilket jobb du gjort! Det här med bilder före och efter… Jag glömmer så lätt bort att ta foton före för att sedan kunna gå tillbaka och se förändringen. Dagens tema påminner om hur roligt det kan vara sedan. Ha en riktigt fin helg Carina. /Kram

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:16

   Tack! Mestadels kul jobb faktiskt men jag är kanske lite knasig. Idag glömde jag kameran igen insåg jag efter röjningen.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Britt den 11 mars, 2016 kl 09:46

  Vilket arbete! Minns ni inte det, talar bilderna sitt tydliga språk. / Britt

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:12

   Ja bilderna påminner men oftast är arbetet väldigt kul.

 4. Marika den 11 mars, 2016 kl 10:37

  Ibland behöver man påminna sig själv över allt som blivit gjort.
  Ett otroligt jobb.
  Ha en fin helg!
  Marika

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:11

   Tack Marika, ja det här temat var en bra påminnelse.

 5. Meta den 11 mars, 2016 kl 10:50

  Ojojoj vad du jobbat och flyttat, allt kräver sin tid” Rom byggdes inte på en gång” det är så sant så. Det är bra att ta foton hela tiden för att se och veta vad som blev bra eller inte bästa dokumentationen tycker jag.( hoppas jag får se sommarbilder från din Lund i år.
  Ha nu en fin och skön helg och vår hos dig
  Kram Meta

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:10

   Ja fler bilder törs jag nog lova. Anlägga är nog det jag gillar allra bäst och mest 🙂

   Kram, Carina

 6. Sabelhagens olivlund den 11 mars, 2016 kl 10:53

  Spännande område du håller på med. Du jobbar på bra, ser ut att vara mycket jobb.
  Fin fredag och helg till dig
  /Maria

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:06

   Tack Maria! Kram, Carina

 7. Anita den 11 mars, 2016 kl 12:52

  Jag vet hur det är, jag glömmer också ”då-bilderna”. Jag är ofta för ivrig att komma igång. Men det går ju ändå att se hur ditt lundområde framskrider. Och hur mycket jobb du lagt ner. Rhododendron i den miljö du har är så vackert. Det har jag sett mycket av i England. Och jag såg att du har nya på gång också. Jag funderade på att köpa några ytterligare rhoddar men det blir nog blåbär istället. Jag är just nu väldigt inne i det ätbara 🙂

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 21:05

   Förstår dig – jag är också sugen på blåbär. Vet du att det finns en rosa variant av amerikanska blåbär? En otroligt söt buske – det jag såg på bild. Kanske inte så kul att äta rosa blåbär men strunt samma bara det är vackert 🙂 Älskar lundmiljöer med höga träd som silar ljuset ner på buskar och perenner under.

   Kram, Carina

 8. Kristinas oas den 11 mars, 2016 kl 19:14

  Det är definitivt en investering du har gjort och visst måste jorden också kunna följa med så småningom. Så spännande det ska bli att följa resan du är mitt uppe i. Något du kan berätta om framtidens trädgård än?
  Kram Kristina

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 20:57

   Njae – jag kan inte bestämma mig… Men nu börjar det ändå komma ut lite fler objekt. Tyvärr ska jag resa mycket i vår och då är det svårt att hinna med visningar också.

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 12 mars, 2016 kl 23:05

    Det förstår jag. Men rätt som det är så faller pusselbitarna på plats.
    Kram Kristina

 9. Villroses hage den 11 mars, 2016 kl 22:24

  Jeg er også skrekkelig dårlig til å ta ”før”-bilder. Men her var det jo en godt dokumentert forandring! Ser ut som du, som jeg, strever med å plante på en delvis skogtomt. Rhododendron-området blir nok fint i vår 🙂

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 20:55

   Det är så bra med en sån miljö – tycker jag i vart fall. Lite höga träd som kan ge skydd och skugga 🙂 Hoppas på mycket blomning efter förra sommaren.

 10. Millas Trädgård den 11 mars, 2016 kl 23:02

  Mycket jobb! Bra där att vandra runt med växterna tills de hittar bästa platsen. Spännande att se hur det ser ut i år☺
  Kram Milla

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 20:54

   Ja det ska bli spånnande att följa i sommar 🙂 Tycker det är skönt att bära runt dem. Men jag kan ha lite svårt att bestämma mig och då fungerar det bättre så.

   Kram, Carina

 11. Gunilla den 12 mars, 2016 kl 07:56

  Vilket otroligt jobb du gjort.
  Och jag blir riktigt avis på alla dina fina träd och buskar.
  När det är klart så får du verkligen njuta av allt slit du lagt ner på att iordningställa.

  Trevlig helg

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 20:53

   Tack Gunilla! Passar allt på att njuta redan nu. Det är ju buskar som har ganska många år på nacken nu. Det här är tredje trädgården som de växer i.

 12. Ulrika den 12 mars, 2016 kl 09:56

  Visst är det härligt att ta tag i de där stora projekten och samtidigt få jobba med kroppen. Känner att ryggen har fått vila för länge nu, den protesterar och vill ut i tungt trädgårdsarbete. Samma här med ”före” bilderna. Men nu fick jag kanske en idé… 😉
  Ha en fin helg!

  • Carina den 12 mars, 2016 kl 20:50

   Kul om du kom på något 🙂 Visst behöver kroppen ut och jobba på riktigt igen. Tog med mig två sågar och röjde mer ny mark idag 🙂 Men… glömde kameran.

 13. Inger den 13 mars, 2016 kl 17:09

  Vilket jobb du lagt ner i din trädgård, och det är inte bara du som glömmer att fota. Mest ledsen är jag för att jag inte dokumenterade min trädgård från första början.
  Kram

  • Carina den 15 mars, 2016 kl 21:00

   Det förstår jag! Jag kom faktiskt ihåg att fota runt förra huset, både trädgård och hus. Sen fotade jag löpande under hela renoveringen. Visserligen ligger alla bilderna i en diabox men ändå – jag är glad att jag har dem.

 14. Anni den 14 mars, 2016 kl 16:58

  Intressant, det känns som om du gett dig in i ett vetenskapligt projekt här, om än tillfälligt! Blir väldigt nyfiken på vad som händer sedan …

  • Carina den 15 mars, 2016 kl 20:58

   Kul att höra! Vetenskapligt vet jag inte, det är mer av – jag har gjort tokigt och lärt om. Underarbetet är precis så viktigt som alla säger 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.