Ramsvikslandet

Ramsvikslandet, norra delen

Ramsvikslandet en fantastisk miljö i Bohuslän

Har gått med båt genom Sotenkanalen oräkneliga gånger. Seglat utomskärs också för den delen. Men egentligen aldrig reflekterat över vad det är som ligger där mellan Smögen/Hasselösund och Hunnebo som är nästa samhälle norr över. Låter kanske dumt men det var lite av en aha-upplevelse att köra bilen över lilla svängbron och inse men det är klart att det måste ju vara en ö det där jag haft på vänstersidan när vi gått uppåt genom Sotenkanalen.

Det här var min första tur till Ramsvik som ön heter och Ramsvikslandet. Ett naturreservat med en blandning av höga berg, djupa dalar, flata klippor och låga skogsdungar. Kort sagt precis så där ljuvligt som Bohuslän är. Och precis så tillgängligt som vi är bortskämda med att svensk natur ska vara. För det är ju det som är så häftigt… ..jag kan röra mig fritt.

I istidens spår

Vi körde upp till norra ändan och startade vandringen där. Här på ’baksidan’ av ön ligger lämningarna från istiden kvar. De här stenarna har varit med och polerat fram stora, släta hällar innan de landade här. De inbjudande och släta hällarna var bland det första vi såg när vi kom ut ur skogsdungarna uppe på ön. Och sen en vidunderlig utsikt över ett blåsigt men soligt landskap. Och Grosshamn därnere i soldiset. Vi stannade och fotade en stund häruppe på berget innan vi tog oss neråt mot viken i Grosshamn. Precis lagom tid för lunch och bad en ljuvlig försommardag.

Så småningom tog vi vägen över klipporna bort mot Fykan. Rätt oländig vandring bitvis eftersom vi tog en ostigad genväg men många fina utsikter. Ramsvik är ett ställe jag rekommenderar och kommer återvända till. Har ju hela södra delen kvar.

3 Kommentarer

 1. Bettinas blad den 25 juli, 2013 kl 05:15

  Vilket häftigt landskap, verkligen speciellt med all sten – både hällarna och de rundslipade stenarna. Vackert!

  • Carina den 28 juli, 2013 kl 08:22

   Absolut, kan bara hålla med 🙂

 2. Fong den 26 augusti, 2016 kl 05:18

  Simply beautiful!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.