Sensommarblomning och solsken

Sensommarblomning i september

 

En solig söndag i september och eftersom jag varit iväg en vecka tog jag med mig kameran ut i solskenet… Det var väl tur för sedan dess har regnat dominerat hela veckan. Det känns verkligen som hösten knaprar sensommaren i bakhasorna. Den här underbara sönda’n blommade mycket och då väntar jag fortfarande på silveraxen.

Aconitum kusnezoffi, stormhattSensommarblomning - Aconitum sczukinii, stormhattAconitum kuznezoffi till vänster och A sczukinii till höger

Stormhattar, Aconitum, blommar i de flesta fall på sensommaren och hösten. Jag älskar de mörkt blå tonerna i de här. A kuznezoffi är en lägre stadig art medan sczukinii är rejält hög. Bär och frukter mognar och allihop är planterade endast för ögonfägnad… Clematisarna, viticella och storblommiga blommar sent hos mig.

Malus 'Ola'Clematis viticella 'Jenny'Malus ’Ola’ med vackert mörkröda äpplen i en fin storlek och en Clematis viticella ’Jenny’ som trivs klängande i tallen

Gentianorna har i många fall sin höjdpunkt nu. De här halvhöga hybriderna fungerar bra hos mig medan jag misslyckats rejält med olika sino-ornata hybrider de sista åren.

Gentiana 'True Blue'Gentiana ’True Blue’

Aster ageratoides 'Harry Schmidt'Aster ageratoides ’Harry Schmidt’ sticker iväg ganska kvickt med utlöpare men är ändå en av mina absoluta favoriter. Det finns ju spadar att begränsa med

En annan aster, skogsastern som nu ska heta Eurybia divaricatus är helt underbar så här års. Jag gillar verkligen kombinationen med gräset, Miscanthus ’Gracillimus’ vid en stor flat sten som jag är väldigt sugen på att flytta med.
Eurybia divaricatus, skogsaster, och Miscanthus 'Gracillimus'Eurybia divaricatus och Miscanthus ’Gracillimus’ i skön förening

Nu väntar jag på sköna höstdagar där jag kan jobba och känna doftpuftar av härlig silverax doft 🙂

21 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 10 september, 2017 kl 12:34

  Vakre bilder! Stormhatter er så fine. Jeg har en som er hvit og blå og som blomstrer nå.
  Så fint det var med lammeøre og den rosa blomsten. Er det en høstasters?

  Klem, Marit

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:45

   Tack Marit! Kontrollerade i SKUD, Svenskt kulturväxt databas, och där anges endast Symphyotrichum novi-belgii, fd Aster novi-belgii med svenskt namn höstaster. Så enligt svensk namnstandard är det inte det 🙂 Astern heter nu Eurybia ageratoides ’Harry Schmidt’ och det är en ursöt liten sak 🙂

   Kram, Carina

 2. Anja den 10 september, 2017 kl 15:29

  Hejsan Carina!

  Vilka ljuvliga bilder på underbara växter. Bilden med astern och lammöron är helt bedårande! Och klematisen ’Brianna’ .
  Stormhattar har jag blivit mycket förtjust i gamladar och skulle kunna ha hur många som helst – och har också en del, dock ingen av de du visar. Min oktoberstormhatt väntar jag på otåligt! Skillnaden är att du har sol och jag har ett evigt mörker…hösten började i augusti . Nåja. Nu ska jag inte gnälla ”hemma” hos dig utan vara glad åt ditt inspirerande inlägg istället 😉

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:40

   Tack allra ödmjukast Anja! 🙂 Vi kan kanske byta stormhattsfröer? Min hemsleyanum och ’Red Wine’ försvann i vinter… Väldigt tråkigt. Odlar uppe på ett berg så jag kan inte klaga på ljuset 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. lisbeth den 10 september, 2017 kl 15:37

  Hej Carina
  Flotte billeder – især de blå er flotte nu. Jeg har også lige taget billede at min stormhat.
  Fortsat god søndag.
  Lisbeth

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:38

   Tack Lisbeth! Det gör mycket med lite vackert septemberljus som ger helt andra bilder än ljuset på fram till och med juli. Visst är de blå tonerna läckra 🙂

   Kram, Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 10 september, 2017 kl 16:40

  Sötaste astern ihop med lammöronen. Härlig sensommarblomning hos dig. Håller med dig om att hösten kommer med stormsteg, allt närmre och närmre. Ser fram emot hög klar luft med soliga höstdagar.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:37

   Ja gärna ’riktig’ höst 🙂 Regnandet gör mig lite frustrerad eftersom jag helst spenderar dagarna utomhus.

   Kram, Carina

 5. Marika den 10 september, 2017 kl 17:49

  Hej Carina!
  Finns en hel del som blommar fortfarande. Härligt. Lammöronen frodas hos mig i år, växer så mycket, så jag kunde klippa av en hel del blad, till en krans.
  Ha det bra /Marika

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:36

   Krans… Det lät ju kul 🙂 Undrar om man kan lacka lite föriktigt på bladen och få en vacker grå stomme i botten av en krans med bär…

   Tack detsamma! Carina

 6. Karsten F den 10 september, 2017 kl 20:30

  Hej Carina

  Det ser gott ut!
  Stormhatt och Gentiana blir dagens favoritter!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:35

   De blå lyser verkligen så här års, särskilt när de växer med alla gula rudbeckior. Vet inte… men jag tror inte prydnadsäpplena är något goda direkt.

   Tack detsamma! Carina

 7. Helene; Trädgård i Torslanda den 11 september, 2017 kl 10:54

  Fina bilder Carina. Och den där blå färgen är man ju beredd att jobba ganska mycket för. Mina gentianor försvinner. de blir nog utträngda av annat, men de är verkligen fina så här års.
  //Helene

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:34

   Tack Helene! Vissa trivs och frodas hos mig, andra försvinner. Så egentligen borde jag sluta pröva med en del 🙂

   Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 11 september, 2017 kl 15:13

  Om Miscanthus gräs tycker jag mycket..de är verkligen en prydnad för varje trädgård denna tid på säsongen. Om lammöron tycker jag inte alls, jo, om de höll sig till några få plantor men de bara växer och växer. Jag har tagit bort mina.

  Kram!

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:32

   Miscanthussläktet håller jag med om men här håller lammöronen sig på mattan än så länge. Kanske inte de bästa förhållandena för dem eller något??!?! Men behöver jag välja mellan lammöron och gräsen blir det gräsen alla gånger 🙂

   Kram, Carina

 9. Linda den 12 september, 2017 kl 12:53

  Så härligt det låter med Grekland! Skulle definitivt kunna tänka mig att plaska omkring i turkosblått vatten just nu. Gick en lunchpromenad längst stranden och insåg att det kanske börjar bli dags att ta på sig tights till klänningen. Fast jag försöker nog härda ut lite till – man får ju bylsa på sig så det räcker i flera månader framåt.

  Silverax. Det står helt still i mitt huvud. Måste googla. Gillar stormhattarna jättemycket. Har en rabatt som jag funderar på att göra om till perenn rabatt. Ska nog fundera på stormhatt till en sådan 🙂

  Ha en finfin eftermiddag 😀

  Kram
  Linda

  • Carina den 12 september, 2017 kl 15:30

   Mmm… det var väldigt härligt men också ett abrupt kast när jag kom hem. Det regnade och blåste på tvären vid kontoret i veckan som gick 🙁 Hoppas du kan slippa bylsa på dig ett tag till.

   Förr hette de Cimicifuga nu har de förts till trolldruvorna, Actaea. Alldeles oavsett så doftar de ljuvligt och gör sig underbart bra på bild 🙂

   Kram, Linda

 10. Inger den 12 september, 2017 kl 19:27

  Åh så mycket fint! Aster ageratoides ‘Harry Schmidt’ är ju gudomlig och klematisen i tallen gillar jag. Tveksamt om mitt silverax hinner slå ut.
  Kram

 11. martaronyai den 13 september, 2017 kl 05:45

  Ännu är det inte slut. Jag blir kär i ’Ola’ och i den där schukiniin. Kärleken till skogsastern är gammal och orubblig, vilken härlig, fluffig historia! Passar bra ill mycket, men bäst blir den i mager jord.
  Kram
  Marta

  • Carina den 13 september, 2017 kl 08:57

   Ja det är så med många märker jag. Goda förhållanden ger sladdriga och ’fula’ växter. Visst blir man kär i ’Ola’ 🙂 sczukiniin finns nog någon fröplanta av 😉

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.