Kvarteret mittens rike gör skäl för namnet. På ca 1,5 kvadratmeter trängs växter men tex höstblommande cyclamen tycker om skyddet de får här. Det mest lockande växtnamnet? Sassafras albidum ett litet träd från nordamerika tveksamt härdigt hos mig men med ett namn som rullade så fint i munnen. Jodå den har överlevt ett antal vintrar nu. Kvarteret mittens rike fick namnet eftersom den ligger mitt i ett lundområde det som jag för övrigt skapade först här på den tillfälliga tomten. Litet men naggande gott och faktiskt en favorit när jag tittar nu.

Mittens rike i sommarflor

Kvarteret mittens rike i sommarflor

Bilden är från 2018 och det har vuxit ihop fantastiskt på 3 säsonger. Och jag är väldigt nöjd med resultatet. Särskilt när eftermiddagssolen letar sig in. Små klängväxter får växa i rododendron och ledas upp längs tallen.

Mest nöjd med

Hur hostorna och nävan väver med varann. Nävan är växtglad, riktigt växtglad men fungerar perfekt med hostorna. Sassafrasen växte till ordentligt i värmen sommaren 2018. Antagligen eftersom den är genetiskt van vid områden med mycket längre somrar och höga temperaturer i SÖ USA.

Läget

Läget är skyddat under en ganska stor tall och med andra träd och buskar som skyddar mot solen i söder. Solen når hit frampå eftermiddagen och skapar då ett fantastiskt ljus.

Anläggning och jord

Här är en mer riktig våtbädd i så mening att det ligger ett rejält lager grus i botten och på det mullrik, välgödslad och lätt rododendronjord.

Mittens rike i sommarflor

Rhododendron brachycarpum med vacker nytillväxt

Codonopsis-clematidea, Porslinsklocka

Codonopsis-clematidea, Porslinsklocka

Växter i Kvarteret mittens rike

Träd: Sassafras albidum

Buskar: Rhododendron brachycarpum ev v. tigerstedtii

Lökar och knölar: Cyclamen hederifolium olika färger på blommor och olika bladformer

Ormbunkar:

Perenner: Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’, Hosta ’Spartacus’, ’Twilight’ och ’June’, Codonopsis clematidea, Convallaria montana

Klängväxter: Clematis Viticella-grp ’Brianna’

Prydnadsgräs och bambu: